PDA

Zobacz pełną wersję : Karta podatkowa

endrju22
10-04-2012, 09:18
Mam pytanie do osób rozliczjących się za pomocą karty podatkowej.
Pracuje w tej chwili na etacie i dodatkowo chcialbym zarejestrować działalność fotograficzną-fotografia imprez okolicznościowych.To dla mnie najbardziej korzystna forma opodatkowania ze względu na 80% zniżkę .
Nie wywołuje zdjęć samemu tylko korzystam z usług innej firmy co teoretycznie wyklucza mnie z możliwości rozliczania się za pomocą karty.
Pytanie jak to obejść bo wielu fotografów rozlicza się płacąc podatek zgodnie z kartą a przecież większość oferuje zdjęcia na papierze?

RobertMiernik
10-04-2012, 09:31
Myślę, że można by to podciągnąć pod usługi specjalistyczne, w końcu do robienia odbitek "potrzebny jest minilab" który jest specjalistycznym sprzętem...

Nie rozlicza Cię jakaś księgowa, myślę że powinieneś to z nią skonsultować, bo to też zależy od tego co masz w PKD.

endrju22
10-04-2012, 09:57
Myślę, że można by to podciągnąć pod usługi specjalistyczne, w końcu do robienia odbitek "potrzebny jest minilab" który jest specjalistycznym sprzętem...

Nie rozlicza Cię jakaś księgowa, myślę że powinieneś to z nią skonsultować, bo to też zależy od tego co masz w PKD.
Właśnie raczej nie można http://interpretacje-podatkowe.org/uslugi-fotograficzne/ippb1-415-612-11-2-am.

RobertMiernik
10-04-2012, 10:05
Dlatego pisałem, że to od PKD zależy, a gdybyś analogowe filmy oddawał a nie w formie cyfrowej?...

Oddawanie w formie cyfrowej nie wymaga 'specjalistycznego minilabu' tylko drukarki, więc nie ma się co dziwić, że nie jest specjalistyczne ;>

Dogadaj się z drukarnią, że będą Ci na fakturze pisali odbitki z filmu i powinno być ok.

endrju22
10-04-2012, 10:25
Ale to równiez to samo PKD.

"Usługami specjalistycznymi w rozumieniu tej definicji nie są więc usługi wymagające zastosowania skomplikowanego specjalnego sprzętu, czy aparatury przy wykorzystaniu wąskiej, głęboko specjalistycznej wiedzy lecz usługami tymi są czynności i prace wchodzące w inny niż zgłoszony rodzaj działalności, niezbędne do całkowitego wykonania wyrobu czy usługi."

"74.20. DZIAŁALNOŚĆ FOTOGRAFICZNA

74.20.Z Podklasa ta obejmuje:

usługi fotograficzne w zakresie:
fotografii portretowej, zdjęć paszportowych, zdjęć do legitymacji, zdjęć z uroczystości ślubnych itp.,
fotografii komercyjnej, dla wydawców, dla potrzeb kreatorów mody, dla agentów handlu nieruchomościami lub dla celów turystyki,
fotografii lotniczej,
fotografii obiektów w ruchu, takiej jak: nagrywanie wideokaset z wydarzeń takich jak: śluby, spotkania, pokazy mody itp.,
obróbkę materiałów fotograficznych, taką jak:
wywoływanie klisz, wykonywanie odbitek zdjęć, drukowanie i powiększanie z negatywów i taśm filmowych przyjętych od klienta,
wywoływanie i wykonywanie odbitek zdjęć przez laboratoria fotograficzne,
wywoływanie zdjęć (w godzinę) przez punkty zajmujące się ich ekspresowym wywoływaniem, z wyłączeniem sklepów sprzedających sprzęt fotograficzny,
oprawianie slajdów,
kopiowanie, restaurowanie i retuszowanie fotografii,
działalność fotoreporterów,
mikrofilmowanie dokumentów. "

Można też "teoretycznie" drukować te zdjęcia w domu, ale to wiąże się z wyżym podatkiem ponad dwukrotnie.
A może wystarczy odpowiednie napisać ofertę , jak w przypadku kasy fiskalnej ,że zdjęcia oddaje na nośniku dostarczonym przez klienta.

prz3mo
10-04-2012, 16:05
Pytanie jak to obejść bo wielu fotografów rozlicza się płacąc podatek zgodnie z kartą a przecież większość oferuje zdjęcia na papierze?

Można fotografować imprezy okolicznościowe i być na karcie podatkowej? Bo jak ja zakładałem kiedyś DG to wszyscy zgodnym chórem mówili, że nie można. Hmm...

endrju22
10-04-2012, 19:01
Można fotografować imprezy okolicznościowe i być na karcie podatkowej? Bo jak ja zakładałem kiedyś DG to wszyscy zgodnym chórem mówili, że nie można. Hmm...
Najlepiej samemu poczytać http://www.pit.pl/att//przepisy/karta-podatkowa2012.pdf pozycja nr 90
a tu masz dokładną charakterystykę http://www.czasopismaksiegowych.pl/11,2443,130258,zalacznik-nr-4-charakterystyka.html (http://www.czasopismaksiegowych.pl/11,2443,130258,zalacznik-nr-4-charakterystyka.html)też pozycja 90.

endrju22
12-04-2012, 19:48
Mam pytanie do osób rozliczjących się za pomocą karty podatkowej.
Pracuje w tej chwili na etacie i dodatkowo chcialbym zarejestrować działalność fotograficzną-fotografia imprez okolicznościowych.To dla mnie najbardziej korzystna forma opodatkowania ze względu na 80% zniżkę .
Nie wywołuje zdjęć samemu tylko korzystam z usług innej firmy co teoretycznie wyklucza mnie z możliwości rozliczania się za pomocą karty.
Nikt nie ma żadnego pomysłu?

cheyenne
07-06-2012, 09:21
To jak to wreszcie jest z tą kartą podatkową?
Można tak rozliczyć reporterkę ślubną czy nie?
Czy można rozliczać się w ten sposób dodatkowo pracując na etacie?
Ustawodawca w pozycji 90 karty zawarł zapis o wykonywaniu fotografii nie precyzując go.
Jakie warunki trzeba spełnić by ewentualnie rozliczać się w ten sposób?

Sent from my iPad using Tapatalk

gerronimo
07-06-2012, 11:46
A dlaczego nie można? Punkt 90 tutaj wyraźnie o tym mówi:
http://www.czasopismaksiegowych.pl/11,2443,130258,zalacznik-nr-4-charakterystyka.html

Ja jestem na karcie podatkowej od 2 lat, z tymże nie pracuję dodatkowo na etacie. Ale pewnie w takiej sytuacji też nie będzie problemu. Na wszelki wypadek najlepiej zapytać w swoim US.

Tutaj jest też trochę o karcie podatkowej: http://pit.wieszjak.pl/dzialalnosc-gospodarcza/209892,Karta-podatkowa-poradnik-uzytkownika.html

Jeśli chodzi o drukowanie odbitek, czy zamawianie albumów dla klienta, to podchodzi to pod usługi specjalistyczne. "Za usługi specjalistyczne uważa się czynności i prace wchodzące w inny niż zgłoszony zakres działalności, niezbędne do całkowitego wykonania wyrobu lub świadczonej usługi, w tym również czynności i prace towarzyszące."

Przerabiałem ten temat w moim US. Z tego co pamiętam to też we wniosku o wybór opodatkowania w formie karty zaznaczyłem, że będę korzystał z usług innych firm w zakresie np. drukowania odbitek.

PawelPrzez
21-02-2013, 23:05
Jeśli karta podatkowa zwalnia z prowadzenia ewidencji sprzedaży to w jaki sposób można podpaść pod kasę fiskalną?. W 2013 roku zmniejszył się chyba limit do 20000 obrotu po którym trzeba takową kasę nabyć. Czy może to ktoś wyjaśnić?

freefly
21-02-2013, 23:20
Jeśli karta podatkowa zwalnia z prowadzenia ewidencji sprzedaży to w jaki sposób można podpaść pod kasę fiskalną?. W 2013 roku zmniejszył się chyba limit do 20000 obrotu po którym trzeba takową kasę nabyć. Czy może to ktoś wyjaśnić?

Karta nie zwalnia z ewidencjonowania sprzedaży. Jest limit obrotów po przekroczeniu którego podatnik, musi rozstać się z kartą podatkową. A żeby nie zapomniał o tym, potrzebna mu jest kasa fiskalna. No i US może wpaść sobie znienacka na kontrolę i sprawdzić, czy wg ewidencji sprzedaży podatnik nie zapomniał zmienić formy opodatkowania.
To tak w skrócie. Paniał?

tomisiek
21-02-2013, 23:47
Wiesz. Wylaczylem sie z podatków gdzieś tak 7 lat temu. Ale z mojego ówczesnego doświadczenia zawodowego pamietam dwie rzeczy: karta jest ryczałtem połączonym niezależnie od obrotu, kosztów, dochodu itp. Stawka wynika z tabel, ilości mieszkańców j przelicznikow. Decyzja o wysokości podatku w formie karty wydawana jest przez US w formie decyzji.

Karta zwalniala z VAT. Tu często na forum przy okazji kas fiskalnych i VAT pojawiają sie sprzeczne informacje.

Pamiętajcie, ze można wybrać zwolnienie z VAT do kwoty coś koło 100.000 zł obrotu rocznie.

Bez względu na rodzaj działalności. Jeżeli nie wybierzesz zwolnienia i zostaniesz vatowcem wtedy występują limity w zakresie wprowadzenia kasy przy sprzedaży na rzecz osób fizycznych.

Karta dawała zw

tomisiek
21-02-2013, 23:52
Cholera. Wywalilo mnie :))

Wracajac ad rem.
Karta dawała zwolnienie z VAT. I wtedy w d***ie masz kasy, ewidencję i inne bajery. Pracując na etacie można startować o zniżkę w karcie.

Od jakiegoś czasu myśle żeby przygotować mały poradnik o podatkach w fotografii. Bo sporo osób np wchodzi w VAT mimo, ze mogliby (ze względu na obrót) być poza vatem. Argument- bo będę miał tańszy sprzęt jest słaby, bo sprzęt kupujesz raz na X-czas, a VAT płacisz od każdej złotówki. Ale to dłuższy temat ;)

Mai11
28-01-2016, 16:43
Karta jest jak najbardziej możliwa przy tego rodzaju działalności aczkolwiek, trzeba spełnić określone warunki...Mnie się udało - żona mnie wyratowała, ona też wie co i jak żeby można było skorzystać z tej formy opodatkowania...

http://www.prawnik-bielsko.com.pl/karta-podatkowa-takze-dla-fotografow/

manfred
23-02-2018, 07:44
Czy karta podatkowa to najlepsze wyjście aby być legalny? Mam zamiar dokładnie zrobić dwa śluby w tym roku. Czy może jest inny legalny sposób aby nie mieć kłopotów z skarbówka.

Nikomat
23-02-2018, 08:41
Glupio spytam - to teraz juz nie mozna po prostu pojsc i zrobic slub za pieniadze ?

Ligo
23-02-2018, 08:59
Teraz już nie. Jest nowa władza, która uszczelnia, wyszukuje i wyłapuje, no i w praktyce pieniądze ze ślubu ona zabiera, a zainteresowanemu zostają monety. Przynajmniej tak słyszałem.
Acha, no i jeszcze są tony papieru, które trzeba kupić, potem wypełnić i jeszcze wysłać za swoje do US. Nie mylić z United States.

Nikomat
23-02-2018, 09:17
Znaczy, ze na kazdym slubie iest tajny agent z US i sprawdza i konotuje kto robi zdjecia i czym i ile ?
Ile czasu gra organista i jak sie nazywa ?
Podlacza podglad i licznik kamerzyscie - podatek przeciez licza od minuty nakreconego materialu.
A ksiedza tez podgladaja ile bierze, czy jest na rzadowym ryczalcie ??

I po kiego wala ja tam znowu lece ...

Ligo
23-02-2018, 09:27
Znaczy, ze na kazdym slubie iest tajny agent z US i sprawdza i konotuje kto robi zdjecia i czym i ile ?
Nie, ale pracownicy Urzędów Skarbowych dostali od swoich przełożonych polecenie, że jak już siedzą całymi dniami na Facebooku w godzinach pracy, to może by z tego jakiś pożytek był.

No i teraz szukają sobie na FB całkiem świeżych zdjęć ślubnych u delikwentów, znaczy pary młodej, potem wzywają na przesłuchanie i pytają, kto muzykował, filmował, focił i za ile. I czy jakieś rachunki są? Żadna fantazja, realia.

Ned Stark
23-02-2018, 09:40
Czy karta podatkowa to najlepsze wyjście aby być legalny? Mam zamiar dokładnie zrobić dwa śluby w tym roku. Czy może jest inny legalny sposób aby nie mieć kłopotów z skarbówka.

Od 1 marca wchodzi "działalność nierejestrowana" i przy dwóch zleceniach nie musisz zakładać działalności gospodarczej.

Ligo
23-02-2018, 09:48
O! Cenna wiadomość.
A gdzie jest kruczek?

poste
23-02-2018, 09:49
Od 1 marca wchodzi "działalność nierejestrowana" i przy dwóch zleceniach nie musisz zakładać działalności gospodarczej.

Wchodzi, ale zobaczymy jakie pułapki w tym ukryją. Ma być ograniczenie dochodu przy tej formie /mc do ok.1kzł. Ale i tak byłby przełom. Dochód rozliczysz wtedy w zeznaniu rocznym prawdopodobnie.

Wracając na chwilę do tematu ;)
Chyba te 2 śluby będziesz u jakichś szejków czy Kulczyków robił, że wystarczy Ci na założenie działalności. Sposób zapłaty podatku to rzecz wtórna, karta zwykle nie ma sensu, problemem jest ZUS. Bo co miesiąc płacić prawie 1200 zł, albo zawieszać i odwieszać co chwila działalność, raczej sam sobie podłożysz jakąś minę. Chyba, że masz już zarejestrowaną działalność, dopisujesz kod PKD i rozliczasz na zasadach ogólnych. Jeśli nie, to chyba po po to jest umowa o dzieło
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/rozliczenia/763739,Jak-rozliczyc-podatek-od-zawartej-umowy-o-dzielo.html

Nican
23-02-2018, 09:53

jezeli czynnosc wykonujesz sporadycznie , nie musisz rejestrowac dzialanosci gospodarczej.
zglaszasz dochod pit - em

oczywiscie teoretycznie mozesz miec pecha , choc sobie tego nie wyobrazam , ale wykluczyc calkiem nie mozna , ze jakas kontrola w trakcie pracy j sie pojawi i zaklocilaby przebieg , ale i tak bylbys w prawie . dochod zglaszasz potem dopiero po otrzymaniu zaplaci.
musialbys jedynie wykazac , ze nie robisz tego regularnie. Nic przyjemnego w trakcie slubu , ale nie wyobrazam soebie tego.

Znane sa przypadki , ze US wzywal pare mlodych i pytaja kto robil zdjecia i za jakie wynagrodzienie ( pytannia dotyczyly wszystkich uslugodawcow) .

jesli zlozysz pit - mozesz spac spokojnie - nic nikomu nie grozi.
upewnij sie jedynie w jakim terminie po otrzymaniu zaplaty musisz to zrobic.

dzialanosc nierejestrowana jest z pewnymi ograniczeniami , sprawdz czy pod nia podlegasz.

Ned Stark
23-02-2018, 09:55
Jest jeszcze jedna możliwość. Również od 1 marca ma być tzw. "ulga na start" - pół roku bez ZUS-u. Zakładasz działalność, robisz śluby, potem zamykasz choć moim zdaniem najbezpieczniej będzie skorzystać z tej nierejestrowanej i jeśli śłub wycenisz na powiedzmy 2 tysiące to możesz go podzielić żeby się zmieścić w miesięcznym limicie ;-) 500 za plener, 500 za wesele, 500 za kościół, 500 za obróbkę ;-)

grizz
23-02-2018, 09:58
A po co kombinować? Nie lepiej zwykła DG.

Zwrócą się składki na zus po pierwszym zakupie lepszego szkła.

Ligo
23-02-2018, 10:04
Przyznaję, że nie ogarniam. W innych krajach, a przynajmniej w tym który znam, przepisy są proste jak budowa cepa i przy okazji nie wymagają zatrudniania armii urzędników do ezgekwowania tego.

poste
23-02-2018, 10:08

A mógłbyś rozwinąć, bo sam jestem ciekawy. Jak DG ma być opłacalna przy 2 ślubach rocznie, jeśli same składki na ZUS to ok. 14 000 zł rocznie? O jakim szkle piszesz?

Rafał_Sz
23-02-2018, 10:17

Wiele osób tego nie rozumie albo jest za cienka żeby brać konkretny hajs za zlecenia. Lepiej klepać kotlety za grosze i szukać furtki do kombinowania.

Do tego składka zdrowotna jest odliczana bezpośrednio od podatku, pozostała część od podstawy opodatkowania. Następna rzecz to odliczenia VAT i wysoka kwota amortyzacji jednorazowej. Jest też swoboda w zawieszaniu działalności gospodarczej.

Jedyną wadą DG jest absurdalna zawiłość przepisów podatkowych, zwłaszcza w VAT. Mam nadzieję, że to się kiedyś zmieni.

- - - - kolejny post - - - - - -

A mógłbyś rozwinąć, bo sam jestem ciekawy. Jak DG ma być opłacalna przy 2 ślubach rocznie, jeśli same składki na ZUS to ok. 14 000 zł rocznie? O jakim szkle piszesz?
Taksówkarz też mam mieć pretensje, że auto, licencja, ZUS itp. to spore kwoty, a on robi tylko dwa kursy na dworzec w miesiącu? Albo się w to bawisz na poważnie, albo nie. Zbudowanie firmy, marki, rynku zbytu na usługi to proces długi i trudny. I albo się uda, albo nie.

grizz
23-02-2018, 10:23
14000 to po wliczeniu zdrowotnego i po upływie dwóch lat.

Przez dwa lata masz~200zł społecznego (zdrowotnego nie liczę bo to praktycznie wszytko odejmujesz z podatku).

Odliczasz vat i dochodowy od całego sprzętu, od paliwa, leasingu. Przy takich fuchach po prostu nie opłaca się z tego nie korzystać. No chyba, że nie planuje się, żadnych zmian sprzętu.

No dobra z VATEm to trzeba ustalić czy się nam opłaca przy robotach dla konsumentów.

Księgowa przy tak małej działalności to 100zł.

Ligo
23-02-2018, 10:24
Wiele osób tego nie rozumie albo jest za cienka żeby brać konkretny hajs za zlecenia.
Nic osobistego, ale zauważyłem że masz skłonności do deprecjonowania innych.
Mania wielkości, czy coś innego?

Ned Stark
23-02-2018, 10:26
No właśnie dotąd było "albo się bawisz na poważnie albo nie", ale teraz ustawodawca wprowadza legalną możliwość dorabiania to dlaczego ma z niej nie skorzystać. Szczególnie przy dwóch ślubach - jeśli się rozwinie założy działalność.

poste
23-02-2018, 10:34
...

Taksówkarz też mam mieć pretensje, że auto, licencja, ZUS itp. to spore kwoty, a on robi tylko dwa kursy na dworzec w miesiącu? Albo się w to bawisz na poważnie, albo nie. Zbudowanie firmy, marki, rynku zbytu na usługi to proces długi i trudny. I albo się uda, albo nie.

Ale pytanie nie było o budowanie firmy tylko o zaksięgowanie/rozliczenie 2 ślubów rocznie.

14000 to po wliczeniu zdrowotnego i po upływie dwóch lat.

Przez dwa lata masz~200zł społecznego (zdrowotnego nie liczę bo to praktycznie wszytko odejmujesz z podatku).

Odliczasz vat i dochodowy od całego sprzętu, od paliwa, leasingu. Przy takich fuchach po prostu nie opłaca się z tego nie korzystać. No chyba, że nie planuje się, żadnych zmian sprzętu.

No dobra z VATEm to trzeba ustalić czy się nam opłaca przy robotach dla konsumentów.

Księgowa przy tak małej działalności to 100zł.

I naprawdę uważasz, że coś zostanie w kieszeni przy 2 ślubach rocznie? Takie było pytanie, przypominam. Nie jak zbudować i prowadzić rozliczenia firmy na rynku usług fotograficznych.
Księgowa w krk rozliczy firmę z z vatem za 100 zł/mc? Dawaj namiary ;)

Rafał_Sz
23-02-2018, 10:39
Ale pytanie nie było o budowanie firmy tylko o zaksięgowanie/rozliczenie 2 ślubów rocznie.

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-wzor-umowa-o-dzielo-z-omowieniem

grizz
23-02-2018, 10:42
Zalezy od konretnej sytuacji. Może zostać całkiem sporo. To trzeba sobie indywidualnie podliczyć.

Jak to małe robótki i rzeczywiście okazjonalnie, to zwykła umowa o dzieło/zlecenie wystarczy.

manfred
23-02-2018, 10:44
Szczególnie przy dwóch ślubach - jeśli się rozwinie założy działalność.

Jestem na etacie zresztą też związanym z fotografią. Nie rozwinę się bo póki co fotografię ślubną traktuję hobbystycznie i nie zamierzam co sobotę latać po weselach. Wole latać po górach. A te dwa śluby które się trafiły to się trafiły i trzeba je rozliczyć. Szkieł nie kupuję puszek nie kupuję wszystko mam :-)

grizz
23-02-2018, 10:44
O pojawił się link wcześniej.

Tylko, że od tych początkowych 2 umów na rok, to każde zlecenie będzie powodowało, że DG bedzie coraz bardziej opłacalna. (Zwłaszcza jeżeli mamy co w koszty wrzucać).

poste
23-02-2018, 10:51
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-wzor-umowa-o-dzielo-z-omowieniem

Dokładnie to napisałem wcześniej.

Myślę, że temat wyczerpany.

Dalej ta "opłacalność" DG do mnie nie przemawia. Ile sprzętu trzeba nabyć żeby wyszarpać zwrot vat z US pokrywający koszty? Po wcześniejszej kontroli oczywiście ;) A gdzie zarobek?

Me_how
23-02-2018, 12:16
Dokładnie to napisałem wcześniej.

Myślę, że temat wyczerpany.

Dalej ta "opłacalność" DG do mnie nie przemawia. Ile sprzętu trzeba nabyć żeby wyszarpać zwrot vat z US pokrywający koszty? Po wcześniejszej kontroli oczywiście ;) A gdzie zarobek?

Działalność "oplaca się" pod warunkiem, że masz stałe comiesięczne przychody. Wówczas masz z czego odliczać koszty. W przypadku incydentalnych prac, raczej nie ma to sensu. ZUS musisz odprowadzać bez względu na osiągnięte przychody.

Aeon88
23-02-2018, 12:56

Żeby był podatek to trzeba mieć zlecenia. Nie ma zleceń to z czego sobie to zdrowotne odejmie? 3000 kwota wolna, co miesiac dochodzi zdrowotne które odpisujesz w kwocie 275zeta od podatku czyli musisz zarobić ponad 1500zł żeby wyszedł Ci taki podatek do opłacenia żeby to zdrowotne sie zwróciło. Wiec w ciagu roku masz 12x 1500 + 3000wolne, daje Ci to 21000zł. Tyle w ciagu roku musisz mieć przychodu, żeby zwróciło Ci sie zapłacone przez rok zdrowotne. A o ile pamietam gość mówił o 2 zleceniach....?

Nie komplikuj sobie Manfred życia. Nie musisz prowadzić DG, nie zajmujesz sie fotografia na co dzien komercyjnie, nie reklamujesz sie, nie działasz zorganizowanie i ciągle czego się wymaga aby zmusić do założenia DG, trafiły Ci sie dwa śluby przez znajomych to weź za nie kase i wpisz ją w pole INNE PRZYCHODY w picie za cały rok. Ot cała filozofia.

manfred
23-02-2018, 13:04
Nie komplikuj sobie Manfred życia. Nie musisz prowadzić DG, nie zajmujesz sie fotografia na co dzien komercyjnie, nie reklamujesz sie, nie działasz zorganizowanie i ciągle czego się wymaga aby zmusić do założenia DG, trafiły Ci sie dwa śluby przez znajomych to weź za nie kase i wpisz ją w pole INNE PRZYCHODY w picie za cały rok. Ot cała filozofia.

Dzięki człowieku za dobre słowo.

manfred
23-02-2018, 15:58
wpisz ją w pole INNE PRZYCHODY w picie za cały rok. Ot cała filozofia.

Jeśli za te dwa śluby zainkasuję kwotę 6 tys zł. Ale na albumy wydam 1 tys. zł To kwotę którą wpiszę w rubrykę " inne" to 5 tys ? i właśnie czy wpisuję ją w rubrykę inne czy "Prawa autorskie i inne prawa (...) ?

Aeon88
23-02-2018, 21:28
W sekcji D pita 36 masz pozycję inne przychody i kolumny: przychód (to będzie 6k), koszty uzyskania przychodu (1k), dochód (wychodzi 5k). I od tego 5k pln zapłacisz podatek. Trzymaj fakturę za albumy w razie gdyby US chcial sie dowiedzieć jakie to koszty poniosłeś w celu uzyskania tego przychodu.

manfred
23-02-2018, 21:48
pita 36

Oki dzięki. Tak z ciekawości policzyłem ten podatek wyszło mi 700 zł Masakra :-)

Aeon88
23-02-2018, 21:59
Sorry, PIT37 Ty chyba rozliczasz na etacie i tam masz w sekcji C inne przychody. Ja rozliczam 36 bo prowadzę DG.

grizz
23-02-2018, 22:56
Oki dzięki. Tak z ciekawości policzyłem ten podatek wyszło mi 700 zł Masakra :-)Weź podlicz ile z kosztu pracodawcy dostajesz na rękę. ;)

manfred
24-02-2018, 09:33
Dokładnie to otrzymuję 0.0012268219804273393 % z kwoty mojego pracodawcy.

Aeon88
24-02-2018, 13:24
Adminowi chyba chodziło o standardowy etat i np jeśli na etacie bierzesz do ręki 1500zł to pracodawca musi wyłożyć w sumie niecałe 2500... Co jest zdzierstwem w biały dzień, no ale taki mamy klimat...

Mane
24-02-2018, 15:37
Weź podlicz ile z kosztu pracodawcy dostajesz na rękę. ;)

Po co liczyć są odpowiednie kalkulatory :)

ronin87
05-11-2019, 18:43
Odświeżę temat :)
Przykład: zakładam firmę, wybieram PKD 74.20, forma opodatkowania karta podatkowa: usługi fotograficzne - usługi pozostałe.
Pytanie 1 i najważniejsze: rozliczając się kartą podatkową jak rozwiązać kwestię zamawiania w drukarni albumów, fotoksiążek , itp? Czy "usługi pozostałe" dotyczą tylko np. sesji portretowej, a chcąc robić ślub + zamawiać albumy należy wybrać 2x droższą: "usługi fotograficzne: świadczone z wykorzystaniem urządzeń do samoczynnego automatycznego naświetlania odbitek (samoczynnych printerów)"?
Pytanie 2: Wg karty podatkowej muszę miesięcznie zapłacić podatek w wysokości 292zł, ale od tego mogę odliczyć składkę zdrowotną 294,78zł Czyli wynika z tego, że nie muszę płacić podatku?