PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Takie o, 3 w 1 ( tak naprawdę jedno ) :)

Patryk Olczyk
09-04-2012, 20:53
Proszę , dziś takie coś :)
Co sądzicie?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/43/nfsps.jpg/)

DUŻE !!!

KLIK (http://img205.imageshack.us/img205/9104/61042118.jpg)

badtorro
09-04-2012, 23:42
cóż, przykro mi sprowadzać Cię na ziemię, ale "takie coś" ;-) nie porywa. Zerknąłem też na dużą wersję - tak naprawdę to mega wersja ;-) bardzo rzuca się w oczy brzydki szum na twarzy i dłoniach. W wersji kolorowej skóra ma bardzo niekorzystny odcień. Może to moje wrażenie, ale twarz wydaje się przerysowana - czy włączyłeś korekcję beczki? Na szyi kładzie się ostry cień - szkoda, że nie spróbowałeś zasłonić okna firanką - pięknie zmiękczyła by światło, cienie na twarzy też były by łagodniejsze.

Co jeszcze? Dziewczynce widać nozdrza - odnoszę wrażenie, że robiłeś zdjęcie nieco "od dołu", staraj się unikać tej perspektywy. Przynajmniej dotąd aż nabierzesz więcej doświadczenia. W oczy rzuca się mina modelki - zaciśnięte usta, oczy odwrócone w bok sugerują w tym wypadku że nie bardzo chce siedzieć przed obiektwyem i najchętniej by wyszła ;-) jak na polskim filmie Panie ;-) Gdybym był Tobą, postarałbym się chwilę porozmawiać z nią trzymając wycelowany aparat w ręku, na jakiś przyjemny temat niekoniecznie związany z fotografią. To może być cokolwiek - żart, krótka rozmowa z wplecionymi komplementami, cokolwiek co sprawi że trochę się wyluzuje, uśmiechnie, otworzy szeroko duże ładne oczy. Na tym zdjęciu siedzi bardzo sztywno i to widać. W przypadku kiedy oboje macie niewielkie doświadczenie z fotografią, ważniejsze od starannie ułożonych dłoni jest swoboda i dobra zabawa. To naprawdę zmienia zdjęcie.

Widać chęci, próbuj dalej. Stać Cię na o wiele więcej.

jacek.gold
10-04-2012, 00:03
dla mnie to dziewczyna w koszuli nocnej i jeansach.
do tego wersalka z poduszkami
bez sensu

copyman
10-04-2012, 00:57
Cóż ... bez sensu, bez klimatu - pstryk taki i nic więcej. Ani tu ładu ani składu. Poza tym kompozycja centralna która nie wnosi nic do całości.

ranbir kapoor
10-04-2012, 21:03
to ja sie wylamie
jest ladnie, oczywiscie nic wielkiego ale takie proste,schludne, cieple, spokojne, albumowe
odnosnie pierwszego komentarza - w fotografii naprawde nie chodzi o to zeby rozkladac zdjecie na czynniki pierwsze

badtorro
10-04-2012, 21:30
to ja sie wylamie
jest ladnie, oczywiscie nic wielkiego ale takie proste,schludne, cieple, spokojne, albumowe
odnosnie pierwszego komentarza - w fotografii naprawde nie chodzi o to zeby rozkladac zdjecie na czynniki pierwsze

Masz rację. Ogólny odbiór zdjęcia też się liczy i takie zdjęcie w albumie rodzinnym na pewno nie bedzie zadnym wstydem. Po prostu podzieliłem się swoimi spostrzeżeniami, które wynikają z takiego a nie innego odbioru tego zdjęcia. Istnieje parę prostych tricków, które sprawiłyby że to zdjęcie byłoby przyjemniejsze w odbiorze. Może pomoże autorowi w przyszłości robić lepsze zdjęcia. Najważniejsze to czerpać przyjemność z fotografowania i fotografii, opinia obcych osób z internetu ma trzeciorzędne znaczenie.

radekone
11-04-2012, 22:42
Ładny, naturalny portret. Spojrzenie pełne spokoju. Czego więcej potrzeba?
Czy jakby dziewczyna była rozebrana i robiła sztuczną minę do obiektywu to nabrałoby sensu?

Nawet to zestawienie BW+kolor nie razi, choć nie jestem fanem takich pomysłów.

JoannaJeszka
13-04-2012, 13:04
do mnie zdecydowanie nie przemowilo

dammiz
17-04-2012, 07:53
to ja sie wylamie
... w fotografii naprawde nie chodzi o to zeby rozkladac zdjecie na czynniki pierwsze ...
O, i tu się zgodzę!