Zobacz pełną wersję : POMOCY! Połączenie TV z PC po WI-FI:)
Witajcie, jako że jest to najlepsze forum na świecie zadaję tutaj to pytanie gdyż większość for technicznych jest "martwa", zatem...
Posiadam telewizor Samsung D7000 (ma wbudowaną kartę WIFI w standardzie b/g/n), posiadam PC gdzie również mam kartę WIFI w standardzie b/g/n (podłączoną poprzez USB 2.0). Posiadam też router ADSLowy w standardzie tylko b/g.
Połączyłem telewizor z PC i udostępniam sobie do oglądania filmy z PC. Wszystko dobrze dopóki nie włączam filmów w rozdzielczości 1080p. Wtedy się filmy tną (film ma ok 13gb na 2 godziny filmu). Przeczytłem gdzieś w internecie że aby płynnie oglądać filmy w 1080p to trzeba mieć w domu "połączenie w standardzie n".
Moje pytanie jest takie- możliwe że mało logiczne:) czy łącząc telewizor i PC łączą się one bezpośrednio czy poprzez router który niestety zwalnia z 150mbps na 54mbps?
Pomóżcie bo nie mogę obejrzeć Star Warsów:):)
Lacza sie poprzez router, mam samsunga 6k i problem ten sam;)
Aaaaaa router mam N+ wiec powinno byc ok, po kablu leci idealnie a po wifi sie tnie....aaaa uzywam Wifi w paluchu USB, kupiony pod ten telewizor.....
Jeszcze jedno, temat odpuscilem rok temu i uzywam HDD po USB, albo pendrivea;)
nie odpuszczę, na początku zmienię router z chińczyka na jakiś dobry w standardzie N, potem zobacze. Ja w swoim mam wbudowane wifi- nie musiałem dokupować "palca".
A teraz podłączam czytnik kart pamięci HAMA, do tego kartę z aparatu PRETEC CF 32GB i filmy śmigają bez problemu. Marzy mi się jednak całkowicie bez kabli:)
A nie da się zrobić jakiejś sieci ad hoc?
nie odpuszczę, na początku zmienię router z chińczyka na jakiś dobry w standardzie N, potem zobacze. Ja w swoim mam wbudowane wifi- nie musiałem dokupować "palca".
A teraz podłączam czytnik kart pamięci HAMA, do tego kartę z aparatu PRETEC CF 32GB i filmy śmigają bez problemu. Marzy mi się jednak całkowicie bez kabli:)
No bo masz 7k;)
Ja jak kupowalem TV to 7k byl nowoscia i kosztowal majatek:D
Nastepny bedzie 9k albo wyzej;)
Czytnik kart leci pewnie po USB, czyli tak jak u mnie HDD czy chocby pendrive, mam kable puszczone w tunelu na scianie i mam tam tez dlugi kabel USB. Jako DVD uzywam xboxa:D
A nie da się zrobić jakiejś sieci ad hoc?
To jest opcja do rozgryzienia:D
jak robie sieć ad hoc poprzez windows 7 to telewizor jej nie widzi, nawet jak wszystko wklepie ręcznie to nie może się połączyć zatem to odpada.
Konfiguracja WiFi w TV jest nieco ograniczona, więc ad hoc faktycznie może nie wypalić, chociaż moim zdaniem powinno to zadziałać. Na pewno łatwiejszą opcją będzie nowy router w standardzie N ( nie lite N ), teraz już nie kosztują dużo, polecam Linksys'a lub Netgear'a ;) .
standard N a nie lite N? tzn? patrzeć na przepustowość? bo na allegro nie znalazłem czegoś takiego jak "lite N"
nie wiem od czego to zalezy ale np. ja posiadam Sony KDL polaczony kablem do routera (Linksys WAG54GS - tylko siec b/g). Pc jest w drugim pokoju z karta sieciowa na usb (Netgear WNA1100). Jako ze Sony nie odtwarza wszystkiego jak leci, na pc jest zaintalowane Mezzmo. Nie dosc ze PC transkoduje "niezrozumiale" dla TV pliki na takie, ktore odtwarza, to jeszcze wszystkie filmy (1080p tez) leca bez problemu.
Kluczem jest tu "polaczony kablem"....
Boryszuk
09-04-2012, 14:15
Kluczem jest tu "polaczony kablem"....
No dobra. A jak to zorganizować? Bo też TV mam podłączony kablem do routera ale to by było na tyle. Domyślam się, że TV też trzeba 'wpiąć' w sieć ale jak? Mój TV (LG PZ550t) w zakładce 'internet' pokazuje tylko, że internet jest.
Póki co mam Xboxa podłączonego do kompa (ów) po DLNA ale nie jest to rozwiązanie bez wad. Filmów w full HD nie daje rady płynnie odtwarzać.
Kablem masz i nie odtwarza Ci płynnie filmów HD ?? To player musi byc skopany. Po kablu musi chodzić płynnie. Nie ma innej opcji
Boryszuk
09-04-2012, 14:54
Nie nie, kablem jest TV do routera. Xbox do kompa jest bezprzewodowo i tak odtwarzam filmy. Nie wiem co i gdzie włączyć żeby korzystać z TV przez router.
komputer(y) oraz TV musza byc w tej samej sieci. Jesli w routerze jest wlaczona opcja DHCP (domyslnie jest) to nie mamy sie o co martwic. Podlaczamy TV do routera (kabel czy bezprzewodowo - obojetnie), w TV ustawiamy konfiguracje sieci na automatyczna i TV dostanie odpowiedni adres od naszego routera. To samo dzieje sie z komputerami. Nic wiecej w routerze nie musimy ustawiac by umozliwic odtwarzanie filmow na TV z komputera. W takiej konfiguracji korzystamy ze switcha w routerze a nie z uslugi rutowania.
@Boryszuk, nie wiem gdzie u ciebie lezy problem, ja mam praktycznie taka sama konfiguracje co ty (tv podlaczony kablem do routera), jedynie zamiast xbox'a, podlaczonego bezprzewodowo, mam pc z mezzmo i dziala normalnie bez zadnego zajakniecia.
no fajne to mezzmo ale mam z nim problem. Mam film w formacie MKV, komputer widzi, telewizor widzi jest prawie OK, prawie bo jak film ten nagram na pendrive i włoże do tv to odtwarza się z polskim lektorem i w menu mam możliwość zmiany na oryginalny lub na lektora, a jak puszczę ten sam film poprzez mezzmo to mam tylko wersję oryginalną a menu gdzie był wybór lektora (poprzez pendrive) jest nieaktywne:( i co teraz:)
Boryszuk
09-04-2012, 15:44
@Boryszuk, nie wiem gdzie u ciebie lezy problem,
Pewnie w lajkonicyzmie ;)
Router wyświetla TV na liście urządzeń podłączonych (unknown-cabled) więc wiemy, że to jest ok. TV dostało też IP. Ale Winda nie wykrywa TV jako urządzenia, któe możnaby podłączyć do sieci domowej- wyświetlają się tylko nasze kompy i Xbox. Ale ja to robię na czuja bo kompletnie się na tym nie znam. Może ktoś zatem mi napisze krok po kroku jak to skonfigurować? :)
serviio- dzięki temu programowi bez problemu połączyłem wszystko, program darmowy i po polsku:)
Urządzenia nie musza być widoczne w winodwej sieci, żeby DLNA działało. Inaczej. To, że Wyndołs nie widzi telewizora, o niczym nie świadczy. Zawartośc i tak jest udostępniana przez TCP/IP po konkretnym adresie. Ważniejsze jest to, żeby dało się pingować telewizor z poziomu Win.
Boryszuk
09-04-2012, 17:05
Serviio wyświetla tylko mój i mojej kompy, TV nie widzi.
I po co kupiłeś LG? Teraz wymień na cos dobrego :D
no fajne to mezzmo ale mam z nim problem. Mam film w formacie MKV, komputer widzi, telewizor widzi jest prawie OK, prawie bo jak film ten nagram na pendrive i włoże do tv to odtwarza się z polskim lektorem i w menu mam możliwość zmiany na oryginalny lub na lektora, a jak puszczę ten sam film poprzez mezzmo to mam tylko wersję oryginalną a menu gdzie był wybór lektora (poprzez pendrive) jest nieaktywne:( i co teraz:)
Niestety mezzmo nie udostępnia opcji wyboru ścieżki dźwiękowej. Uzależnione jest to chyba opcjami dostępnymi z poziomu menu telewizora. Z tego powodu poprostu unikam mkv z multi.
To samo dotyczy obsługi napisów. Jest to dostępne z mezzmo ale uzależnione od opcji w tv. Niestety moja Bravia nie obsługuje napisów z zewnętrznych plików. W następnej wersji mezzmo ma być opcja transkodowania plików z dołączonym plikiem z napisami. W ten sposób tv będzie odtwarzać tylko film a napisy bedą w niego "wklejone".
No dobrze, to teraz ja się zapytam o podłączenie TV do sieci.
Mam router Airlive WL 1500R do którego podpięty mam internet od dostawcy. Router robi mi podsieć domową (jeden komp po kablu oraz sieć WI-Fi)
Mam też switcha z AP Edimax EW-7209APg który gdzieś tam u mnie leży nieużywany.
Pomyślałem że podepnę TV (Panasonic TX-P42G30E) to internetu za pomocą tego switcha. Skonfigurowałem sobie AP tak żeby łączył się po Wi-Fi z routerem.
Tu pojawił się pierwszy problem. Konfigurowałem go na kompie z XP. Połączenie było, ale nie można było przeglądać stron. Nie było pinga do DNS'ów (do routera był).
Na kompie z Win7 wszystko pięknie śmiga, więc spróbowałem na TV, ale tam lipa. Nie może połączyć się z netem.
Próbowałem z konfiguracją IP na sztywno i przez DHCP. Win7 działa pięknie, a TV niestety nie. Przy diagnostyce łącza w TV przechodzi prawie wszystkie etapy (nie pamiętam już dokładnie ale TV sprawdza m.in podłączenie kabla Ethernet, przydział IP i konflikty IP w sieci) oprócz ostatniego czyli połączenie z zewnętrznym serwerem.
Wie ktoś może co jest grane?
Czy w tym TV da się wpisać 2 adresy DNS bo jak na razie to widziałem tylko jedno miejsce na adres DNS??
OK coś chyba namieszałem.
Nie wiem jakim cudem działało mi to na W7 może nie wyłączałem Wi-Fi (chociaż wtedy byłyby chyba konflikty)
Wszystko rozeszło się o kontrolę dostępu w routerze. W zasadzie patrzyłem czy mam ustawione filtrowanie po MAC, a na IP nie popatrzyłem.
Okazało się że przydzielam adresy blokowane przez router. Teraz wszystko działa.
Walczę jeszcze z regułami FireWalla na routerze.
Nie wiem czemu nie chcą mi się wykasować :(