Zobacz pełną wersję : Tamron, Sigma czy Samyang - szeroko
Witam, zamierzam kupić w najbliższym czasie D7000 i dokupić coś szerokiego.
Chciał bym go użyć głównie na ślubie w mieszkaniu(gdzie czasem jest naprawdę ciasno), kościele(do ładnych ujęć na tle architektury kościoła) ale także w plenerze( zdjęcia pary pod światło i inne na tle fajnej architektury).
Budżet około 2000 zł na obiektyw.
Myślałem o:
- Tamronie SP AF 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II LD Aspherical (IF)
- Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
- Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye
Art Erie
07-04-2012, 20:32
Do wnętrz, prócz "szeroko" przyda się też "jasno" - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=205166
wasilewk
07-04-2012, 20:33
Jeśli zadbasz o brak ludzi po rogach (jak w każdym szerokim szkle), to ja bym brał starą Sigmę - choć do portretu plenerowego --> niekoniecznie.
Pzdr.
Serio potrzebujesz rybki do ślubu? Jak dobrze, że mam to za sobą...
Serio potrzebujesz rybki do ślubu? Jak dobrze, że mam to za sobą...
nie tylko do ślubu ale do krajobrazu też się przyda, lepiej mieć coś szerokiego niż nie mieć.
(...)Myślałem o:
- Tamronie SP AF 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II LD Aspherical (IF)
- Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
- Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye
Jest jeszcze Tokina 11 -16 2.8 Z tym, że 2.8 w tej tokinie to taki "chłyt maketingowy".
Weź sigmę.
Tamron jest taki sobie. Samyang ok. ale to ryba więc szkiełko baaardzo wymagające wbrew pozorom.
Art Erie
07-04-2012, 22:24
Jest jeszcze Tokina 11 -16 2.8 Z tym, że 2.8 w tej tokinie to taki "chłyt maketingowy[...]
Możesz myśl rozwinąć?
2pompony
07-04-2012, 22:26
Nie wiem ile teraz kosztuje Sigma 10/2.8 fish - ale z trzymanych przez mnie trzech: Samyanga, Nikona 10,5 ta Sigma wyprzedza pozostałe o parę długości. Dodatkowo jasna f2,8. Nie od parady to jest szkło EX.
Jeśli umiesz robić fishem, a i masz do tego narzędzie do prostowania, ten obiektyw odpłaci pięknymi zdjęciami. Inna historia jest, że traktować fisha jako podstawowe szerokie, to bym chyba nei chciał.
Do samyanga nawet się przymierzałam, ale kilka sztuk które przypinałam do body jakoś mi "nie podeszło", więc zrezygnowałam.
Sigma 10-20 3,5 służyła mi bardzo wiernie i dzielnie, polecam to szkiełko.
Możesz myśl rozwinąć?
Zachęcony światełkiem i bardzo dobrym wynikiem testów przetestowałem sobie w sumie 4 sztuki tego obiektywu i każdy z nich jest bardzo dobry od 3.5 a na 2.8 okrutne mydło. Dodatkowo nędzny autofokus (wiem, wiem - można bez).
Skończyło się na sigmie i samyangu.
Art Erie
07-04-2012, 23:06
Zachęcony światełkiem i bardzo dobrym wynikiem testów przetestowałem sobie w sumie 4 sztuki tego obiektywu i każdy z nich jest bardzo dobry od 3.5 a na 2.8 okrutne mydło. Dodatkowo nędzny autofokus (wiem, wiem - można bez).
Skończyło się na sigmie i samyangu.
OK. Czyli ja dobrze trafiłem :)
dokładnie :) kolega mógł przetestować piątą sztukę i byłby zadowolony ;)
mówi to były posiadacz ostrej tokiny 11-16/2.8
dokładnie :) kolega mógł przetestować piątą sztukę i byłby zadowolony ;)
mówi to były posiadacz ostrej tokiny 11-16/2.8
Albo siódmą lub jedenastą:)
Można pomyśleć też o Samyang-u 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC
Art Erie
10-04-2012, 19:21
Albo siódmą lub jedenastą:)
Można pomyśleć też o Samyang-u 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC
Miałem Tokinę 12-24/f4 - byłem zadowolony; zamieniłem na 11-16/f2,8 dla światełka i jestem bardzo zadowolony.
Dla DX ze światłem 2,8 raczej nie ma alternatywy.
Kartofelinder
10-04-2012, 19:34
Jak ktoś wspomniał, ciamciang 14mm daje bardzo radę. Super ostry, a przy tej ogniskowej ostrzenie ręczne nie jest zupełnie kłopotliwe. Do tego świnka się cieszy :)
ja ostatnio też szukałem szerokiego , długo zastanawiałem się samyang 14 mm , jednak jest tyle negatywnego na temat 14mm że ukierunkowałem się na tokina , i jak to bywa okazyjnie udało mi się nabyć Tamron SP AF 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II LD Aspherical (IF) i muszę powiedzieć że jestem pozytywnie zaskoczony , nie jest może jasny jak tokina f/2,8 ale ją trzeba i tak przymknąć conakmniej do f/3,5 żeby było ostro , ja w tamronie mam od pełnej dziury o.k , świetna ostrość od f/5,6
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.oberlehrer.de/wp-content/uploads/2010/07/tamron_10_24_mm.jpg)