Zobacz pełną wersję : Który wyzwalacz - manual i 1/250
Siedzę pół dnia, czytam i mętlik totalny. Pomocy !
Ogólnie rzecz biorąc - szukam w miarę tanich wyzwalaczy radiowych, bez przenoszenia jakichkolwiek ttli/clsów i innych dupereli. Mają wyzwalać lampy studyjne, sabinki i jakieś chinole typu yongnuo - wystarcza mi tryb manualny więc nie potrzebuję żadnych buzerów. Jedyne wymaganie to czas synchro 1/250 (albo krótsze, ale na to nie liczę właściwie) i przyzwoita cena (będę musiał kupić większą ilość, więc to ma znaczenie). Byłoby miło jakby działały z kilkoma systemami - N/C i reszta świata. Jak nie - to przeżyję.
Byłem zdecydowany na RF-603 - głównie ze względu na to, że odbiorniki są też nadajnikami i dlatego, że są tanie i łatwo dostępne i podobno powtarzalne jeśli chodzi o ilość wyzwoleń. Ale czytam, że 1/200 jest zwykle problemem i raczej trzeba liczyć na 1/160. Zonk!
A poza tym - jak wygląda w tych RF multisystemowość? Podobno kwestia kabelka - można to łatwo dokupić do innych systemów? Zakładając, że kupię do Nikona a będę chciał używać też na Canonie i choćby Pentaxie?
Jakieś alternatywy dla Yongnuo? Pixele?
Ogólnie rzecz biorąc - szukam w miarę tanich wyzwalaczy radiowych, bez przenoszenia jakichkolwiek ttli/clsów i innych dupereli. Mają wyzwalać lampy studyjne, sabinki i jakieś chinole typu yongnuo - wystarcza mi tryb manualny więc nie potrzebuję żadnych buzerów. Jedyne wymaganie to czas synchro 1/250
Pixel Soldier chodzi mi do tej samej granicy jak ze stopki tj. 1/320 czarny pasek jest co do milimetra taki sam. Wprawdzie ma dodatkowe piny C/N ale tylko do wybudzania i można mieszać.
Jako elektronik przypuszczam, że posiadanie przez wyzwalacz funkcjonalności wybudzania ułatwia osiąganie największej możliwej szybkości.
Głownie mi zależy na tym synchro przy lampach studyjnych, bo tam będę walczył o każde 1/3ev. Przy SB może być w sumie cokolwiek.
Z jakimi lampami testowałeś?
Głownie mi zależy na tym synchro przy lampach studyjnych, bo tam będę walczył o każde 1/3ev. Przy SB może być w sumie cokolwiek.
Z jakimi lampami testowałeś?
Z Metzem 40MZ, Sb27 i jakimś starszym chinolem z jednym "A". Ale wszystkie to aparatowe. Soldier ma kabelek i wtyczkę do studyjnej, ale tejże nie posiadam.
Siedzę pół dnia, czytam i mętlik totalny. Pomocy !
Ogólnie rzecz biorąc - szukam w miarę tanich wyzwalaczy radiowych, bez przenoszenia jakichkolwiek ttli/clsów i innych dupereli. Mają wyzwalać lampy studyjne, sabinki i jakieś chinole typu yongnuo - wystarcza mi tryb manualny więc nie potrzebuję żadnych buzerów. Jedyne wymaganie to czas synchro 1/250 (albo krótsze, ale na to nie liczę właściwie) i przyzwoita cena (będę musiał kupić większą ilość, więc to ma znaczenie). Byłoby miło jakby działały z kilkoma systemami - N/C i reszta świata. Jak nie - to przeżyję.
Byłem zdecydowany na RF-603 - głównie ze względu na to, że odbiorniki są też nadajnikami i dlatego, że są tanie i łatwo dostępne i podobno powtarzalne jeśli chodzi o ilość wyzwoleń. Ale czytam, że 1/200 jest zwykle problemem i raczej trzeba liczyć na 1/160. Zonk!
A poza tym - jak wygląda w tych RF multisystemowość? Podobno kwestia kabelka - można to łatwo dokupić do innych systemów? Zakładając, że kupię do Nikona a będę chciał używać też na Canonie i choćby Pentaxie?
posiadam 4 szt rf603 nie badałem dokładnie ale nie wydaje mi sie, zeby miały takie słabe synchro-pierwsze słyszę muszę zrobić testy.
Mają jedna fajną funkcję-działają jako wyzwalacz migawki w body bezprzewodowo ;-) mi się to baaaardzo przydaje
posiadam 4 szt rf603 nie badałem dokładnie ale nie wydaje mi sie, zeby miały takie słabe synchro-pierwsze słyszę muszę zrobić testy.
Mają jedna fajną funkcję-działają jako wyzwalacz migawki w body bezprzewodowo ;-) mi się to baaaardzo przydaje
Jakbyś przetestował na jakiejś studyjnej lampce byłbym wdzięczny bardzo :)
Co do wyzwalania - to akurat dla mnie niewielki plus, mam osobny wyzwalacz do migawki, wygrałem w jakimś konkursie.
Jakbyś przetestował na jakiejś studyjnej lampce byłbym wdzięczny bardzo :)
Co do wyzwalania - to akurat dla mnie niewielki plus, mam osobny wyzwalacz do migawki, wygrałem w jakimś konkursie.
niestety nie mam studyjnej lampki jeszcze... może ktoś kto je ma porządnie to po testuje.
rzeczywiście brakuje mocowania do aparatu wyzwalacza tzn tego kółka mocującego- mnie się akurat bardzo pewnie tzryma wyzwalacz aparatu a na nim lampy ze w zasadzie można zapomnieć o dodatkowym zabezpieczaniu no ale zawsze ta obawa istnieje
pracuje na Phottix Strato - ogólnie super się sprawdzają
Dla mnie ważne były następujące rzeczy
- bezproblemowe działanie DONE
- zasilanie na zwykłe aku AAA - DONE
- zasięg ok 100m DONE
- grupy lamp DONE
- najważniejsze - TTL dla lampy na sankach - DONE
- działanie z systemówkami i lampa systemowymi - DONE
Teraz będę sprzedawał dwa zestawy czyli 2*nadajnik 2* Odbiornik
Jeśli będziesz zainteresowany prosze o kontakt
przemek_83
19-04-2012, 21:09
Miałem niedawno podobny problem co wybrać... i w końcu zdecydowałem się na YONGNUO R-603. Jakość wykonania całkiem przyzwoita jak za te pieniądze. Pierwsze testy wyszły bardzo pozytywnie. Używam D7000 i lampy wyzwalają za każdym razem, zarówno Sabinka jak i jakieś stare zwykłe lampy z większym napięciem do 80V. Przy czasie 1/250 jest wszystko w porządku natomiast przy 1/320 jest już widoczny znacznie czarny pasek na dole zdjęcia zajmuje około 1/5 kadru. Niestety dioda wspomagania af działa przy nich tylko w ustawieniu automatycznego wyboru pola ostrości, czego praktycznie nie używam, ale to chyba normalne w większości wyzwalaczy bez wbudowanego wspomagacza. Podsumowując nie żałuje zakupu i w kategorii niskobudżetowych wyzwalaczy zdecydowanie polecam.
elektriko
20-04-2012, 11:53
a nie ma już nigdzie RF-602 ? używam z D700 i spokojnie na 1/250s jest synchro, wydaje mi się, że na 1/320s też było okej.