PDA

Zobacz pełną wersję : Skradziono obiektyw Nikon 70-200 F/2.8

random
07-04-2012, 15:14
Uwaga! Uwaga! Uwaga!

W dniu 6 kwietnia, z jednego z salonów fotograficznych FOTOJOKER w Poznaniu, został skradziony wartościowy obiektyw NIKON Nikkor 70-200 F/2.8 AF-S VR II o numerach seryjnych 20100656. Jeżeli ktoś z Państwa zauważy, bądź będzie świadkiem próby sprzedaży tego obiektywu po wzbudzającej podejrzenia cenie, bez kartonika, bez gwarancji, bez wystawienia faktury bądź innego dokumentu stwierdzającego legalne pochodzenie sprzętu, proszony jest o poinformowanie o tym fakcie bezpośrednio Komendę Policji Poznań-Grunwald pod telefonem: (061) 841 21 11

Jest to profesjonalna klasa sprzętu dlatego zgłaszamy się z prośbą do całego środowiska fotograficznego w Polsce o baczne zwracanie uwagi na numery seryjne przy ew. zakupie tego typu obiektywu. Z wiadomych przyczyn bardzo nam zależy aby sprzęt się odnalazł dlatego uprzejmie prosimy o udostępnienie tej informacji jak najszerszemu gronu.

Dla osoby która przyczyni się do zatrzymania sprawcy(ów) kradzieży bądź odzyskania samego obiektywu przewidziana jest nagroda pieniężna.

W imieniu pracowników sklepu, dziękujemy za okazane zainteresowanie sprawą.

photoaction
07-04-2012, 18:48
Rece urwac do samych ramion.

ropusz
07-04-2012, 19:35
Swoją drogą, jak ta kradzież się odbyła?

krzysztof jot
08-04-2012, 00:14
Swoją drogą, jak ta kradzież się odbyła?

cóż, myślę, że przedświąteczna atmosfera w tym pomogła :) Ile były sklepy czynne - do 15-tej ? ruch zerowy, spowolnienie, rozluźnienie i błąd w sztuce. Złodziej jak chce, zawsze znajdzie odpowiednią sytuację i co zrobisz - nie wybiegniesz za nim, bo pewnie jedna osoba z obsługi w sklepie... itd itp... Taka rasa - niestety, też w życiu byłem tak doświadczony i to kilkukrotnie...

ropusz
08-04-2012, 20:24
Tylko takie obiektywy zwykle są za szybą. Pytanie czy ktoś się włamał czy oglądał i się nagle zwinął? Zwykle sklepy typu fotojoker są w centrach handlowych, gdzie jest ochrona.

random
11-04-2012, 13:40
Prawdopodobnie chwila nie uwagi, celowe odwrócenie uwagi sprzedawcy i gotowe. Dla chcącego nic trudnego, a dla doświadczonego w fachu tym bardziej.

Prosiłbym wszystkich o powstrzymanie się od komentarzy typu "kto zawinił i dlaczego", każdy kto pracuje bądź miał przyjemność pracować w handlu dobrze wie, że moment nie uwagi to najlepsza okazja dla złodzieja. Niestety tego typu rzeczy mogą przytrafić się każdemu - w pracy, w domu, w terenie.

Dlatego proszę nie oceniać - bo to potrafi każdy. A dla wszystkich innych przestroga jak łatwo można stracić prawie 8 tys. zł.

Pozdrawiam,

ropusz
11-04-2012, 15:39
Tu raczej chodzi o to, jak się najlepiej zabezpieczyć przed takimi zdarzeniami.
Zauważyłem też, że ostatnio to trzeba niemal błagać by wyciągnięto zza szyby jakiś obiektyw czy aparat w celu obejrzenia/sprawdzenia. To są pewnie konsekwencje tych kradzieży.

pil74
11-04-2012, 19:41
Tu raczej chodzi o to, jak się najlepiej zabezpieczyć przed takimi zdarzeniami.
Zauważyłem też, że ostatnio to trzeba niemal błagać by wyciągnięto zza szyby jakiś obiektyw czy aparat w celu obejrzenia/sprawdzenia. To są pewnie konsekwencje tych kradzieży.
Jeżeli chodzi o nazwijmy to "uczynność i życzliwość" obsługi w FJ, jeżeli chodzi o Poznań, to ciężko się tu do czegokolwiek przyczepić.
Współczuje z powodu tej kradzieży. Mam nadzieje, że uda się złapać skur....syna