Zobacz pełną wersję : Moc błysku a odległość w SB800
Mam pytanko. Jestem posiadaczem sb 800. Lampa ta na ekraniku LCD wyświetla odległość min i max, która to zwiększa/zmniejsza się w zależności od iso czy przesłony itd... W moim modelu co dziwne, gdy zwiększam moc +EV to minimalna odległość się zmniejsza i odwrotnie. Np, LCD pokazuje 2,4-18, zwiększam moc o +1EV, to odległość ta się zmniejsza do 1,7-15... oczywiście, zdjęcia w tych odległościach przejarane... Zachodzi pytanie, czy źle to odczytuje? czy też moja lampa nadaje się do serwisu? Z góry dziękuję za pomoc.
Mam pytanko. Jestem posiadaczem sb 800. Lampa ta na ekraniku LCD wyświetla odległość min i max, która to zwiększa/zmniejsza się w zależności od iso czy przesłony itd... W moim modelu co dziwne, gdy zwiększam moc +EV to minimalna odległość się zmniejsza i odwrotnie. Np, LCD pokazuje 2,4-18, zwiększam moc o +1EV, to odległość ta się zmniejsza do 1,7-15... oczywiście, zdjęcia w tych odległościach przejarane... Zachodzi pytanie, czy źle to odczytuje? czy też moja lampa nadaje się do serwisu? Z góry dziękuję za pomoc.
Wiedza do uzupełnienia. Lampa jest ok. Jeżeli dajesz korektę na + to będzie Ci pokazywać zakres odległości w którym będzie ona działać. A że w takim wypadku musi bardziej grzać to i zakres mniejszy. Foty z korekcją na + przepalone = nieumiejętne korzystanie z w/w funkcji.
Moc maksymalna lampy pozostaje ta sama. Ty prześwietlasz zdjęcie o 1 EV. To jest różnica. Istotna. Bo jeśli moc ma wystarczyć na prześwietlenie zdjecia, to obiekt nie może byc tak samo daleko, jak gdy naświetlasz na 0 EV. Zabrakło by wtedy mocy - dlatego lampa pokazuje mniejszy zakres.