PDA

Zobacz pełną wersję : Która lampa w okolicach 1200ws (plener) ?

morzon
06-04-2012, 17:03
Cześć,

szukam jakiejś lampy w miarę taniej, do pleneru o mocy najchętniej 1200ws.

Znalazłem Quantuuma R+ 1000ws za 1160zł i to póki co mój faworyt (nawet pomimo troszkę mniejszej mocy)

Oprócz tego:

Wersja Digital (jakaś istotna róznica między zwykłą?)
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1413&lang=pl&curr=PLN

Ew model S:
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1205&lang=pl&curr=PLN

Powerlux:
http://www.funsports.pl/lampa-studyjna-powerlux-vc1000.html

Micropro(?)
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1502_Lampa-studyjna-EX-1000LR-LCD-zdalne-sterowanie-FreePower.html
nie widzi mi się zbytnio dokładać tyle za kolejnego noname'a.

Jakieś jeszcze pomysły?
Nie wiem co jeszcze można kupić... oczywiście w sensownych pieniądzach, czyli raczej okolicach 1500zł (Quantuum S troszkę droższy, ale przynajmniej moc większa).
Ew jakieś uwagi co do tych wymienionych lamp? Quantuuma używam notorycznie (mam 600ws Dual Power, używam często S750 i kilku R+ 300) i nie mam w zasadzie zastrzeżeń do nich.

Pozdr :)

studiofocus
06-04-2012, 17:33
Wersja r+ a r+ digital różni się tylko tym, że te drugie mają cyfrowy wyświetlacz ( taki jak występuje w lampach serii S ).
Proponuję zakup S1200 - najlepsza seria Quantuuma i zapas mocy przemawiają za tą lampą ;) Sam na dniach mam zamiar sprawić sobie taką ( do r+600 dual power, którą już posiadam - zestaw idealny i nawet słońce w samo południe nie będzie straszne ). Oczywiście do tego będzie potrzebny generator :)

Art Erie
06-04-2012, 17:51
MZ w słońcu pokrętło zwykłej R+ ma przewagę nad wyświetlaczem DIGITAL.

morzon
06-04-2012, 18:12
Znowu kwestia czy te 200ws więcej robi jakąś istotną różnicę... to w końcu 1/3ev więcej od 1000ws a cenowo + 600zł :< wiem, wiem, S'ki są ogólnie lepsze, choćby palnik chyba bardziej wystaje.
Miałem już kiedyś taką zagwódkę, ale jakoś mi minęło, teraz temat powrócił i kombinuję.

Art Erie - robiłeś już może te testy w słońcu z 600ws na Kingu?

studiofocus
06-04-2012, 18:17
Jeśli oszczędniejsza wersja to brałbym r+1000 w wersji zwykłej, za digital znowu trzeba dopłacić.
r+1000 - 1200zł ( opcjonalnie pilot 250W & 0,5kg lżejsza od digital )
r+1000 digital - 1500zł
s1200 - 1700zł

Więc albo iść na całość i S1200, albo r+1000 ( na pewno 300zł nie opłaca się dorzucać do digital )

Art Erie
06-04-2012, 18:29
[...]Art Erie - robiłeś już może te testy w słońcu z 600ws na Kingu?
Czekam na słońce, więc pewnie po świętach...
Zobacz tutaj http://allegro.pl/lampa-studyjna-quantuum-r-1000-jak-nowa-i2253236141.html

morzon
06-04-2012, 18:55
Jeśli oszczędniejsza wersja to brałbym r+1000 w wersji zwykłej, za digital znowu trzeba dopłacić.
r+1000 - 1200zł ( opcjonalnie pilot 250W & 0,5kg lżejsza od digital )
r+1000 digital - 1500zł
s1200 - 1700zł

Więc albo iść na całość i S1200, albo r+1000 ( na pewno 300zł nie opłaca się dorzucać do digital )

Digital odpadł praktycznie na starcie, skoro takie różnice niewielkie. Tamte dwie do przemyślenia nadal, bo kasy jak zawsze brakuje (a zasilacz plenerowy też niestety tani nie jest), a z drugiej strony jakby miało brakować mocy... Grrrr.

Czekam na słońce, więc pewnie po świętach...
Zobacz tutaj http://allegro.pl/lampa-studyjna-quantuum-r-1000-jak-nowa-i2253236141.html

To czekam na jakieś rezultaty ;)
W sumie ciekawa oferta, ale troszkę bym się bał - raz, że lampy się jednak zużywają a 1200ws też nie kupuje początkujący, a dwa uzytkownik z jednym komentarzem. Poza tym biorę na firmę, więc też średnio mi to pasuje... Raczej w nowy sprzęt celuję.

Jacek_Z
06-04-2012, 19:55
Zamiast zwiększać moc lampy pomyśl o lepszym wykorzystaniu tego co ci umozliwia lampa i aparat. Co mam na mysli? Synchronizację z lampami błyskowymi za pomocą Pocket Wizardów TT Flex. W zależności od aparatu da się zyskać w okolicach 1 EV, czasem więcej, czasem mniej. A to jest 2x zmiana mocy lampy. Ba, zyskujesz na mocy wszystkich używanych lamp. fakt, że PW trochę kosztują, ale w sumie mniej niż 2x silniejsza lampa.
chyba to dobry link: www.pocketwizard.com/inspirations/tutorials/pocketwizard_controltl_optimiz/

morzon
06-04-2012, 20:13
Zamiast zwiększać moc lampy pomyśl o lepszym wykorzystaniu tego co ci umozliwia lampa i aparat. Co mam na mysli? Synchronizację z lampami błyskowymi za pomocą Pocket Wizardów TT Flex. W zależności od aparatu da się zyskać w okolicach 1 EV, czasem więcej, czasem mniej. A to jest 2x zmiana mocy lampy. Ba, zyskujesz na mocy wszystkich używanych lamp. fakt, że PW trochę kosztują, ale w sumie mniej niż 2x silniejsza lampa.
chyba to dobry link: www.pocketwizard.com/inspirations/tutorials/pocketwizard_controltl_optimiz/

No okej, ale ze studyjnymi to też da rade? Z takimi Quantuumami np? W filmiku jest mowa tylko o systemówkach (albo czegoś nie wyłapałem).

Art Erie
06-04-2012, 20:16
No okej, ale ze studyjnymi to też da rade? Z takimi Quantuumami np? W filmiku jest mowa tylko o systemówkach (albo czegoś nie wyłapałem).

Tu nie chodzi o sam czas synchronizacji; PW wprowadził optymalizację, by błysk w FP/HSS lepiej synchronizował z konkretnym modelem body ( jego migawką).

EDIT

http://www.optyczne.pl/53.1-poradnik-Przewodnik_PocketWizard_%E2%80%93_praktyka.html

morzon
06-04-2012, 21:32
Dobra, pooglądałem, poczytałem - no i mam mętlik w głowie, bo w sumie nie do końca rozumiem co zyskam. Okej - krótsze czasy. Ale na ile? Do nikona jest gdzieś tabelka ile przy D700 mogę uzyskać?
Cena tych PW ? Ok 1000zł za jedną sztuke?

Jacek_Z
06-04-2012, 21:36
No właśnie jest kłopot z opracowaniami na Nikona. Na canona zrobili najpierw i co trafiam to na dane canonowskie.
Ciekawe ile da się zyskać na D800. Po wgraniu nowego oprogramowania oczywiście.

Art Erie
06-04-2012, 21:40
MZ nie zyskasz krótszych czasów ( PW/King ), zyskasz wyzwolenie błysku w najbardziej optymalnym momencie. Dzięki temu więcej światła wpadnie przez migawkę. Ile więcej ? Pewnie dla amatora niewiele, dla profi akurat tyle by zrobić to zdjęcie. Jak żle kombinuję, to proszę Jacku o korektę.

Jacek_Z
06-04-2012, 21:51
.. proszę Jacku o korektę.Zyskuje się krótsze czasy synchronizacji. Zamiast 1/250 w zalezności od body można otrzymać od 1/320 do 1/500 s w normalnym trybie pracy, a nie w FP ! Więc bez ograniczania mocy lampy zyskujemy krótszy czas (łapiemy mniej swiatła zastanego) więc proporcja błysk/zastane jest korzystniejsza dla błysku.
Jak się do tego doda filtr szary to będzie mozna ciągle pracować bez trybu FP i mieć juz nie az tak przymkniete przysłony.
Plany zakupowe mam spore (D800 mnie "wydoi" z kasy) ale powinienem sobie sprawić PW.

Art Erie
06-04-2012, 21:58
Zyskuje się krótsze czasy synchronizacji. Zamiast 1/250 w zalezności od body można otrzymać od 1/320 do 1/500 s w normalnym trybie pracy, a nie w FP ! [...].

Dzięki. W takim razie muszę jeszcze raz przeczytać tekst bardziej uważnie.

chichot_losu
25-04-2012, 19:17
Z tych wszystkich modeli, które zostały wymienione moim skromnym zdaniem najlepszy jest ten model: http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1413&lang=pl&curr=PLN
Miałam okazję ją testoważ i szybki czas ładowania to naprawdę istotna zaleta. Poza tym łatwa w obłudze i cena idealnie pasująca do jakosci efektów finalnych.
Taka jest moja opinia.

Dager
26-04-2012, 10:19
Jeżeli czas ładowania jest tak istotny (a jest) to wspomniany Mircopro EX-1000LR wyprzedza Q, przy pełnej mocy o pół sekundy, a to całkiem sporo kiedy pracuje się dłuższy czas. Wydaje mi się że Micropro byłby inwestycją na dłuższą metę, możliwość sterowania pilotem, lepsza elektronika (wyświetlacz, pomijanie błysków itd.) to nie są rzeczy niezbędne, ale bywają użyteczne. Chociaż przy takiej cenie brałbym pod uwagę JB Pilot New i chyba wolałbym do niego dopłacić.

fafniak
26-04-2012, 10:37
Pod warunkiem że to prawdziwe dane

Dager
26-04-2012, 11:41
Fakt, że różnie to bywa. Tu podałem dane ze strony fripersa. Swego czasu przekonałem się, że część sklepów podaje uśrednione liczby w przypadku temperatury barwowej a oni podają możliwy rozrzut (np +/- 200K), zakładam że do czasów podchodzą równie poważnie.

Jacek_Z
26-04-2012, 14:14
Zagadnienie temp barwowej lampy jest bardziej rozbudowane niz to się wydaje. Temp barwy zmeinia się w trakcie błysku, 5500 to jest średnia temperatura. W dodatku w zalezności od ustawienia mocy lampy ta temp. tez sie rózni.
Jednym słowem jakąkolwiek temperaturę sie poda (w przedziale 3-7 tys K !!! ) to to zarazem prawda i kłamstwo :)

Janek1977
13-02-2014, 19:58
Witam szanownych kolegów. Ponieważ to pierwszy post na tym forum to przedstawiam się; mam na imię Janek i tak możecie się do mnie zwracać. Do tej pory byłem użytkownikiem pasywnym "Nikoniarzy" ale przyszedł czas na pytanie, na które nie znalazłem tu odpowiedzi. Poszukuję lampy plenerowej o mocy co najmniej 1000Ws do pracy w plenerze. Upatrzyłem sobie taką: jinbei (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2139_Przenosny-zestaw-oswietlenia-blyskowego-DISCOVERY-1200-Jinbei.html) , ale problem jest taki, że nigdzie nie mogę jej kupić bo jest niedostępna. Czy polecicie mi jakiś inny zacny zestaw o podobnej mocy (i cenie), który sprawdzi się w plenerze? Doświadczenie w błyskaniu mam dość duże, ale tylko z lampami systemowymi, które stały się za słabe, a z lampami "większego kalibru" mam tylko codzienne doświadczenia w studiu, natomiast w plenerze żadnego. Bardzo proszę o uwagi i porady bardziej ode mnie doświadczonych "błyskaczy plenerowych" co kupić, żeby nie zrobić głupoty. Z góry dziękuję za odpowiedzi.