Zobacz pełną wersję : Jaki obietyw na modelki do D7000?
Panie i Panowie - bardzo krótkie pytanie jak w temacje. Mam już stałkę 50mm f/1.4, ale potrzebowałbym czegoś jasnego, czym można robić zdjęcia z mniejszej odległości, w mniejszych pomieszczeniach i żeby nie zniekształcał. Na stronie nikona widzę 2 nikkory f/1.4 - 24 i 35mm - czy one są coś warte? A może szukać jakiegoś jasnego ze zmienną ogniskową? Zależy mi też aby działał też z pełną klatką i sprawiał jak najmniej problemów. Cena/jakość oczywiście też ma znaczenie. Generalnie jakieś sprawdzone szkło :)
Jeśli Cię stać to 35/1.4, jeśli nie to 35/1.8 (działa z FX ale winietuje mocno). Ewentualnie 35/2. :-)
24 już mocniej zniekształca.
Mam już stałkę 50mm f/1.4, ale potrzebowałbym czegoś jasnego, czym można robić zdjęcia z mniejszej odległości, w mniejszych pomieszczeniach i żeby nie zniekształcał.
Możesz rozwinąć, jak to sobie wyobrażasz?
Akurat rozmawiasz z facetem zabanowanym *) za zwrot "nos jak kartofel" więc możemy pogadać.
*) oczywiście pośrednio ;)
RobertMiernik
06-04-2012, 15:10
Nic szerszego bez zniekształceń nie znajdziesz, bierz 35 chyba, że dalej za wąsko to 24, nic lepszego nie znajdziesz a zniekształcenia są do opanowania...
Daniel_Foto
06-04-2012, 15:11
Za kolegą Vall. 351,4 Było by super, ale cena kosmiczna. Przy czym jak Cię stać to kupuj :)
Za kolegą Vall. 351,4 Było by super, ale cena kosmiczna. Przy czym jak Cię stać to kupuj :)
Cena rzeczywiście zacna - 1,8 kosztuje jakieś 6000 mniej skąd taka różnica? Może ktoś mi to łopatologicznie wyjaśnić?
Kryje pełną klatkę w każdej sytuacji, a nie tylko w zakresie 1,8-2,2 i tylko z bardzo bliskiej odległości jak Nikkor 35mm 1.8. Zapas światła i co za tym idzie płytsza głębia ostrości (1,4 vs 1,8). Solidniejsza obudowa, bardziej skomplikowana konstrukcja optyczna, nanopowłoki przeciw odblaskom. No i lans, lans :)
No jak na modelki to tylko najlepszy rzecz jasna.
A ja nie wiadomo ktory to ten najdozszy !
Wazne - nie zapomniec o zostawieniu nalepki z cena !!!
http://www.flickr.com/photos/wingmanzero/sets/72157625726877572/ tutaj masz dwa i pół tysiąca zdjęć, sam oceń, czy warto dawać kasę.
No jak na modelki to tylko najlepszy rzecz jasna.
A ja nie wiadomo ktory to ten najdozszy !
Wazne - nie zapomniec o zostawieniu nalepki z cena !!!
Ja myślę, że na modelki to rozmiar, co tu ukrywać panowie, jednak ma znaczenie.
Polecam 300/2.8.
EDIT. I nos jak kartofel raczej nie wyjdzie.
Ale podobno to zawód na wymarciu (modelka). Photoshop 11.5 będzie miał pełny wizard do modelki, wszystkie parametry ustawiane suwakami.
Niby fakt - cena i rozmiar sie liczy !
To moze 600VR ?
Ale jednak z nalepka ...
Zniekształcenia nie zależą tyle od użytego szkła, co od odległości od portretowanej osoby. Minimum, za jakie podręczniki uznają bezpieczną odległość, to 1,5 metra. Chcąc uniknąć przerysowań należy zatem stać w dalszej odległości i w tym momencie ocenić, jaka ogniskowa będzie potrzebna, by uzyskać określony kadr. Jeżeli to ma być obiektyw do DX oraz FX, to Nikon oferuje dość leciwą już konstrukcję - 35mm f/2.0. Szersze obiektywy będą dość specyficzne i raczej nie znajdą zastosowania w domowym studio. Ma to związek z tym, że musiałbyś użyć bardzo szerokiego i wysokiego tła, by wypełniło ono przestrzeń za modelką. Jest to zatem kompletnie niepraktyczne i już przy 35mm da się we znaki.
Sporo osób korzysta z 35mm f/1.8 również na pełnej klatce. Przy małych odległościach ponoć daje radę, przy większych nieznośnie winietuje. Może to być godna rozważenia propozycja ze względu na jakość na DX oraz niską cenę. A także silnik AF-S, który w portrecie bywa bardzo użyteczny.
Możesz rozwinąć, jak to sobie wyobrażasz?
Akurat rozmawiasz z facetem zabanowanym *) za zwrot "nos jak kartofel" więc możemy pogadać.
*) oczywiście pośrednio ;)
Rozumiem że chodzi Ci o to, że ten obiektyw do tego typu zdjęć się nie nadaje. Nie chciałem go do portretów - raczej chodziło mi o fotografowanie całej sylwetki, ale widzę że lepiej zapewnić sobie odpowiednią ilość miejsca, niż skracać ogniskową.
Heh ten 300 2,8 to świetny pomysł - nie trzeba się umawiać na sesję bo przypadkową dziewczynę na ulicy z przyczajki można focić ;)
Nie napisałeś w jakim stopniu cena ma znaczenie :) Jeżeli ma to być tanie dodatkowe- czyt. nie jedyne, dosyć szerokie szkiełko to 35 powinna dać radę pomimo, że pod fx masz winietkę, czasem efekt pożądany :) w innym wypadku celuj w stare stałki 28 mm, gdzie nie mam pojęcia jak spisują sie w praktyce :)
Tanio, dobrze i szeroko. Nikkor 28 2,8 AiS. Manual oczywiście.