Zobacz pełną wersję : D300 po upadku - co dalej ?
Odyseusz
05-04-2012, 18:35
Witam miałem dzisiaj niestety pecha i moja stara poczciwa d300tka przewróciła się ze statywem na obiektyw. :( Obiektywowi nic się nie stało jednak d300 pożądanie ucierpiało. Pytanie co dalej ? - czy opłaca się go naprawiać i gdzie? Czy oddać do serwisu nikona czy gdzieś prywatnie. Pomóżcie proszę. Może ktoś z was miał podobny przypadek.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img39.imageshack.us/img39/126/20120405461.jpg)
źródło (http://img525.imageshack.us/img525/8937/20120405462.jpg)
źródło (http://img194.imageshack.us/img194/3528/20120405463.jpg)
źródło (http://img204.imageshack.us/img204/3421/20120405464.jpg)
ciężko ocenić koszty naprawy bo nie wiadomo jak to "wygląda" w środku nie które serwisy na wstępie robią kosztorys naprawy. Wiem tylko tyle że serwis Nikona za takie coś może dużo policzyć.
Wyślij do serwisu celem zrobienia kalkulacji. Zapłacisz za przesyłkę i wykonanie ekspertyzy. Potem zobaczysz co i jak.
Nawet jak będziesz chciał go sprzedać jako uszkodzony to mając ekspertyzę z NSP będzie wiadomo co w nim jest ok a co nie.
D_chriss
05-04-2012, 19:24
Jezusicku kochany!
Obym był złym prorokiem ale to wygląda na kosztowną naprawe. Trochę bebechów mu wyłazi więc na 100% środek jest uszkodzony (elementy oberwane ze swoich miejsc).
Cholera aż żal patrzeć :-(
Strach aparat montować na statyw jak się widzi coś takiego
witold68
05-04-2012, 19:42
serce mnie zabolało, na ten widok.....
Rossi_PL
05-04-2012, 20:26
Wiem, że to nie wiele wniesie do tematu, ale jakieś długie szkiełko miałeś wtedy przypięte ?
nonnatus
05-04-2012, 21:08
ałaaa.
a więc to tak wygląda D300 od środka...
przykro mi. bardzo.
Odyseusz
05-04-2012, 21:27
Wiem, że to nie wiele wniesie do tematu, ale jakieś długie szkiełko miałeś wtedy przypięte ?
Miałem podpiętego Nikkora 17-55mm.
Zobaczymy najwyżej prześlę do serwisu NIKONA i zobaczymy co napiszą. W duchu się ciesze ,że to nie d3s aczkolwiek szkoda mi jak cholera poczciwego dziadka. :( Z góry dzięki wszystkim za szybką odpowiedź.
P.S. i nie stawiajcie na pochyłej górce statywu z aparatem przy dużym wietrze ...
to totalnie nic nie wniesie, ale jaki statyw?
Odyseusz
05-04-2012, 22:04
to totalnie nic nie wniesie, ale jaki statyw?
Gold photo YH420 ...
Zaraz, zaraz! I to jest ten pancerny korpus? Widziałem po podobnych przejściach Nikona F3 i FM2 (pewien głupek po pijanemu usiłował pochwalić się kumplom, że ma aparat, którym można wbijać gwoździe), ale takiego spustoszenia nie było. Aż strach mocować toto do statywu w pozycji pionowej (i z podpiętym gripem), mając zamocowany obiektyw typu N17-55 czy N85/1,4, bo wyobraźnia podpowiada zgrozę! Jako deczysetkowiec serdecznie współczuję właścicielowi. "Nie masz na świecie żadnej pewnej rzeczy...."
Przecież korpus jest kompletnie zniszczony. To co jest wyłamane, to przecież jednolity odlew, a nie jakiś plastik. Klapa...
Dobrze że 17-55 ocalał bo 24-70 to chyba tylko do reklamowki zamieść po takiej przygodzie.Ja kiedyś niechcący uderzylem 24-70 o stół i na drugi dzień zoom się zaciął.
Odyseusz
05-04-2012, 22:32
Przecież korpus jest kompletnie zniszczony. To co jest wyłamane, to przecież jednolity odlew, a nie jakiś plastik. Klapa...
Tak ale mi to wygląda na jeden element przykrywający spód aparatu. Nie wiem może się mylę nigdy nie rozbierałem więc nie wiem jak to wygląda. Czyje że jak by powpinać tasiemki i zlutować kilka kabli to by pewnie zadziałał.
Tak ale mi to wygląda na jeden element przykrywający spód aparatu.
Niestety nim nie jest. Widać to na krawędziech przełomu.
Rossi_PL
05-04-2012, 23:10
Oczywiście próbowałeś go włączyć ?
Dobrze że 17-55 ocalał bo 24-70 to chyba tylko do reklamowki zamieść po takiej przygodzie.Ja kiedyś niechcący uderzylem 24-70 o stół i na drugi dzień zoom się zaciął.
A z obiektywem nic się nie stało ??? Są jakieś ślady znaczące??
To teraz nie wiem czy ja mam więcej szczęścia czy Nikon D7000 jest pancerniejszy. W tamtym roku na wakacjach gdzieś w austrii zaczymaliśmy się przy jakiejś rzece, brzeg nie dość że dość spory to na dodatek kamieni co nie miara. Zbiegając po tym zboczu i zbliżająć się do kamieni postanowiłem się dość gwałtownie zatrzymać heeh niestety mój aparacik postanowił inaczej, nie dość że uderzył o kamienie z taką siłą, że aż ja to poczułem to jeszcze poturlał się po nich kilka metrów i zatrzymał jakieś 30cm od wody. Nie pytajcie jakie myśli mi się wtedy przewineły przez głowę he he ale jak już go podniosłem to nie bardzo mogłem uwierzyć w to co widzę, 3 ledwo zauważalne ryski na obudowie i urwane 2 małe zatrzaski od pokrywy kart pamięci która teraz zamyka się ale nie zatrzaskuje, kawałeczek izolacji i po problemie hehe.
Mój Nikonek jest ubezpieczony od takich nieszczęśliwych wypadków także za 2 lata gdy ubezpieczenie się skończy wymienię tą klapkę i wszystko co jeszcze zdąże zepsuć :) na razie mogę spać spokojnie
A tak na marginesie ja na Twoim miejscu polutwał bym co się da powpinał co się da obudowę posklejał i jeżeli aparat działal by bez zarzutu to bym tak zostawił. Zrobiłbym tak mając na uwadze to że go już nigdy nie sprzedam.
A tak na marginesie ja na Twoim miejscu polutwał bym co się da powpinał co się da obudowę posklejał i jeżeli aparat działal by bez zarzutu to bym tak zostawił. Zrobiłbym tak mając na uwadze to że go już nigdy nie sprzedam.
mało realne że to użytkownik we własnym zakresie może naprawić
Wyrazy wspolczucia !!
Korpus nie jest jednolity, jak pisano - jest skrecany z kilku czesci.
To jest jakas szansa na naprawe, ale skoro uderzyl tak mocno obsada obiektywu, ze az spod odpadl -
to te swiatelko w tunelu niklee ...
I jak ktos juz pisal - czy on sie wlacza ?
I jesli tak - to czy migawka chodzi ??
Art Erie
06-04-2012, 10:33
To chyba nie było uderzenie, tylko siła bezwładności oderwała część body od punktu mocowania w statywie.
Odyseusz
06-04-2012, 11:45
Panowie więc wytłumaczę raz jeszcze to nie był upadek body o glebę . Fizycznie to ono nie dotknęło ziemi. Aparat uderzył obiektywem w sensie tulipanem założonym na obiektyw. Statyw zadziałał jak dzwignia. Najprościej tłumacząc opieramy nadciętą listewkę drewnianą o ścianę i uderzamy ją. Pęka w miejscu nadciętym i tym miejscem był właśnie dół body. Góra jest cała. Czy działa migawka i inne podzespoły muszę zobaczyć. Powtykać wypięte tasiemki i zlutować kilka kabli. Na razie nie mam na to czasu. Jeżeli się uda coś ogarnąć to na pewno napiszę. Jeżeli nie pozostaje serwis.
Z ostatniej chwili: Dzwoniłem do serwisu diagnoza 35zł w przypadku rezygnacji z naprawy. W innym przypadku pewnie doliczają do całej naprawy i koszt przesyłki. Dowiedziałem się ,że części body są natomiast cena będzie po oględzinach. Decyzja wysyłam po świętach do serwisu. Jeżeli koszty będą duże to wtedy będzie dłubanina. ;)
W sumie to juz nie takie wazne,
ale skoro uderzyl wylacznie obiektywem i ew. byla jakas dzwignia to powinien oderwac sie przod spodu a nie tyl !
Powodzenia w niskim koszcie naprawy !!
nonnatus
08-04-2012, 14:25
W tamtym roku na wakacjach gdzieś w austrii zaczymaliśmy się przy jakiejś rzece
gdzie się zatrzymaliście???:)
"korpus z magnezu" tylko ładnie brzmi jak widać
Współczuje i trzymam kciuki że uda się naprawić.
Odyseusz
11-04-2012, 08:42
Aparacik został wczoraj wysłany do żółtego serwisu. Czekam z niecierpliwością na wycenę. Nie liczę ,że za szybko to się stanie ale mam nadzieje ,że się opłaci w skali wartości całego aparatu.
Odyseusz
19-04-2012, 13:18
Niestety dostałem info od Nikona ,że nie podejmą się naprawy aparatu. Widać nie mają osobnych części korpusu. Nie rozumiem tylko dlaczego pan serwisant mówił co innego przez telefon. Trudno się mówi. Przestroga dla wszystkich pilnujcie swoje zabawki bo w takiej sytuacji nie będzie dla nich serwisowego ratunku. Pozostaje mi "monster garage" ;) Czekam aż odeślą i sam biorę się za niego. Potrzebny będzie jakiś dobry klej ewentualnie jakieś wzmocnienie spodu. Co do elektroniki to mam nadzieje że oprócz kilku lutów nic poważnego się nie stało. Jak potoczą się dalsze losy mojego dziadka będę informował na bieżąco. ;)
Henio Jawa
21-04-2012, 11:39
Tu masz ten dolny element za niewielkie pieniądze:
http://www.ebay.pl/itm/NIKON-D300-BOTTOM-COVER-UNIT-PIECE-OEM-/320752833794?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4aae5bd502
...w ogóle to zapewne koleś ma wszystkie części do złożenia nowego aparatu:-)
Koszt wysyłki do Polski symboliczny.
Powodzenia.
mariaczi666
21-04-2012, 13:48
Ciekawe czy powodem odmowy serwisu jest jedynie brak części obudowy korpusu. Wydaje mi się, choć zdjęcia tego nie pokazują, że uszkodzenia nie uniemożliwiają samodzielnej naprawy puszki. To znaczy, pękła i wygięła się dolna część korpusu, którą należy zakupić jak zasugerował Kolega wyżej. Jeśli cokolwiek się odłączyło w środku (a mam nadzieję, że nie oderwało), poszukaj schematów (repair guides w necie) d300 i działaj. Tym bardziej, że nie masz nic do stracenia, prawda? :)
Przy czyszczeniu spustu migawki w C 30d i 40d też było trochę bebeszenia i sortowania śrubek (chyba najgorsze w tym wszystkim), ale operacja rozebrania i złożenia całości jest moim zdaniem jak najbardziej wykonalna. Tylko spokojnie, bez nerwów i... po piwku aby się ręce nie trzęsły :D
Powodzenia!
Odyseusz
22-04-2012, 11:11
Tu masz ten dolny element za niewielkie pieniądze:
http://www.ebay.pl/itm/NIKON-D300-BOTTOM-COVER-UNIT-PIECE-OEM-/320752833794?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4aae5bd502
...w ogóle to zapewne koleś ma wszystkie części do złożenia nowego aparatu:-)
Koszt wysyłki do Polski symboliczny.
Powodzenia.
Znalazłem już wcześniej ten element. Tylko może być problem ponieważ śruby które wchodzą od spodu i wkręcają się w korpus oberwały się razem z częścią gwintu. I teraz będzie problem typu do czego spód przykręcić. Trzeba będzie udowodnić ponownie ,że polak potrafi i s tuningować korpus. :) No piwko z pewnością musi być na rozluźnienie mięśni ;)
Henio Jawa
22-04-2012, 13:18
... Tylko może być problem ponieważ śruby które wchodzą od spodu i wkręcają się w korpus oberwały się razem z częścią gwintu....
IMHO to jedynie świadczy o badziewności z jaką Nikon projektuje swoje "pro" korpusy.
Tak na zdrowy rozum to konstrukcja powinna być osłabiona tak aby w razie czego wyrwał się element z gwintem statywowym. On jest wkręcany na cztery śruby w dolną pokrywę. Wtedy do wymiany byłoby tylko "denko" a patrząc w instrukcję serwisową to raczej jest małe piwo.
Z drugiej strony co to Nikona obchodzi? Takie uszkodzenie nigdy nie jest robione na gwarancji. Więc niech sobie klient kupi nowy aparat. Ważne aby miejska legenda głosiła jakie to pancerne przedmioty i co nimi sobie można wbijać:-(
Odyseusz
23-04-2012, 13:13
IMHO to jedynie świadczy o badziewności z jaką Nikon projektuje swoje "pro" korpusy.
Tak na zdrowy rozum to konstrukcja powinna być osłabiona tak aby w razie czego wyrwał się element z gwintem statywowym. On jest wkręcany na cztery śruby w dolną pokrywę. Wtedy do wymiany byłoby tylko "denko" a patrząc w instrukcję serwisową to raczej jest małe piwo.
Z drugiej strony co to Nikona obchodzi? Takie uszkodzenie nigdy nie jest robione na gwarancji. Więc niech sobie klient kupi nowy aparat. Ważne aby miejska legenda głosiła jakie to pancerne przedmioty i co nimi sobie można wbijać:-(
Dokładnie konstrukcja aparatu mogła by być inaczej rozwiązana ale to jak zrobienie niezniszczalnych butów klient kupi raz i więcej już nic nie kupi a jak się podeszwa rozwali to trzeba kupić drugie. Ja już się z tym pogodziłem.
Prośba wielka do was jak ktoś coś wie o manualu do d300 proszę info na PW. Dzisiaj pomału zaczniemy go rozbierać tylko już wiem że jakiś kondensator wypadł i nie wiem skąd. Mój kolega jest elektronikiem więc pomoże w reanimacji dziadka ale musimy mieć Manuala. Z góry dzięki panowie...
Henio Jawa
23-04-2012, 13:34
Prośba wielka do was jak ktoś coś wie o manualu do d300 proszę info na PW
Sprawdź to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6153335#6153335
Nie pobierałem jej ale na elektrodzie raczej są ok rzeczy.
Odyseusz
23-04-2012, 14:06
Sprawdź to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6153335#6153335
Nie pobierałem jej ale na elektrodzie raczej są ok rzeczy.
Powiem krótko GOOD JOB ;)
Art Erie
23-04-2012, 14:12
Powiem krótko GOOD JOB ;)
pdf. EN 20,8 MB; masz całość?
Odyseusz
23-04-2012, 15:20
pdf. EN 20,8 MB; masz całość?
Tak dzięki wszystko co trzeba już mamy. ;)
markes1987
25-04-2012, 16:49
Odyseusz spodziewaj się sporej kasy już za samą robociznę jeśli do serwisu nikona wysyłasz.. Mi dzisiaj body dotarło po miesiącu przetrzymania mimo,że nie było znim wiele do roboty..
Odyseusz
25-04-2012, 21:20
Odyseusz spodziewaj się sporej kasy już za samą robociznę jeśli do serwisu nikona wysyłasz.. Mi dzisiaj body dotarło po miesiącu przetrzymania mimo,że nie było znim wiele do roboty..
Body wróciło dosyć szybko. Niestety nie zrobione jak już pisałem. Teraz kolega powoli rozkręca. Już mam dolną nową część do body. Wyświetlacz LCD cały natomiast dolna płytka z układami niestety jest uszkodzona. Nie wiem gdzie jej szukać. I chyba jedna tasiemka pęknięta z tym też może być problem. Kolega ma prace więc powoli rozbiera bo jak mówi boi się coś popsuć. Nic dalej jesteśmy dobrej myśli jak nie w Polsce to eBay i jakoś będzie. ;)
Henio Jawa
06-06-2012, 11:09
No i jak Ci poszło?
tomtytus
11-06-2012, 13:58
Jakby coś to mam utopione d300.
Bebechy to złom ale obudowa myślę, że jest do zaadoptowania :)
Odyseusz
14-06-2012, 21:59
No i jak Ci poszło?
W zasadzie to sprawa stanęła z dwóch powodów. Nr1. mojego wesela i numer dwa nie mam części. Ale już poszło PW do kolego co utopił i może się coś ruszy. Na allegro nie występują części na ebayu są ale się waham, żółty serwis jak wiadomo nie sprzedaje :/ Mimo wszystko powoli sukcesywnie do przodu i się coś wymyśli... ;)
greg19_86
14-01-2013, 15:17
Witam i jak tam sprawa nikon czy coś się zmieniło.???
Sprawa ruszyła, bo Odyseusz szuka części.
Odyseusz
16-01-2013, 19:48
Szukam szukam i nie mogę znaleźć. Ale jak by komuś zalegała płytka :
źródło (http://img541.imageshack.us/i/dsc0072da.jpg/)
To proszę o info na PW lub KOM
P.S. Jest ogólnie problem z częściami do nikona chyba lepiej własny szrot otworzyć niż zdobyć części do własnego body ;) ....
Odezwij sie na PW. Mam namiary na amerykański sklep internetowy z częściami do Nikonów. ja już kupowałem u nich podzespoły do obiektywów, które naprawiałem i są sprawdzeni.
Bambello
29-01-2013, 01:10
Zerknij tutaj ja tam kupowałem kilka drobiazgów.
http://www.ebay.pl/sch/procamerarepair/m.html?hash=item4cff612e42&item=330702073410&pt=Digital_Camera_Accessories&rt=nc&_trksid=p4340.l2562
Borat1979
29-01-2013, 02:56
"korpus z magnezu" tylko ładnie brzmi jak widać
Współczuje i trzymam kciuki że uda się naprawić.
Z magnezu jest wewnętrzny rdzeń, na którym jest zamocowany, bagnet i wszystkie główne elementy a sama obudowa jest z plastiku.
greg19_8
01-02-2013, 14:44
"Z magnezu jest wewnętrzny rdzeń, na którym jest zamocowany, bagnet i wszystkie główne elementy a sama obudowa jest z plastiku"
Borat1979
Sam jesteś z plastiku, nie masz pojęcia to się NIE odzywaj... Plastikowa obudowa....<haha>
Chyba w Twoim
Ludzka głupota nie ma granic...
zresztą borat - co sie dziwić !!!
p.s.
powodzenia Odyseusz
żeby rozwiać wątpliwości:
Szkielet D300/D300S (http://www.kenrockwell.com/nikon/d300/images/d300-frame.jpg)
Poślij to do mistrza Grzegorza ;) Może się podejmie poskładania tego w całość. Znajdziesz go w temacie ERR w D80
Odyseusz
09-02-2013, 16:28
Panowie Aparat odesłałem do foto serwisu i na razie nic nie wiem czy będą części czy nie i czy da się to złożyć do kupy. Wydaje mi się ,że oprócz płytki i tasiemki wszystko powinno działać. Ale zobaczymy.
barracuda
10-02-2013, 11:20
"Z magnezu jest wewnętrzny rdzeń, na którym jest zamocowany, bagnet i wszystkie główne elementy a sama obudowa jest z plastiku"
Borat1979
Sam jesteś z plastiku, nie masz pojęcia to się NIE odzywaj... Plastikowa obudowa....<haha>
Chyba w Twoim
Ludzka głupota nie ma granic...
zresztą borat - co sie dziwić !!!
p.s.
powodzenia Odyseusz
Naucz się używać przycisku "cytuj". I dobrego wychowania też byś się mógł nauczyć.
Odyseusz
19-08-2013, 10:07
Witam ponownie!
Aparat był w foto serwisie jednak nie mieli części i wrócił do mnie. Zamówiłem tasiemkę i małą płytkę na ebayu i po złożeniu niestety aparat się nie włącza. Pilnie potrzebuje schematu lub schematów do d300. Jeżeli ktoś posiada takowy bardzo proszę o info na PW. To już ostatnia szansa że da się coś z tym zrobić.
Pozdrawiam
Wojteksw
19-08-2013, 12:56
Wysłałem PW