Zobacz pełną wersję : Głośniki do komputera
Poleci ktoś możliwie najlepsze z kiepskich (bo czego się spodziewać przy tym budżecie) głośników 2.0 lub 2.1? Budżet: 120 zł
Zastosowanie: odtwarzanie muzyki w formacie MP3, czasem jakiś film z YT - ot proste zastępstwo laptopowych piszczałek. Koniecznie podłączenie przez minijacka - USB odpada, możliwie nietandetny wygląd również mile widziany.
Przy takim budżecie to ja bym kupił słuchawki.
W tym budżecie jest sens kupować tylko plastiki 2.0 , ale firmowe (Logitech / Creative).
Rafał_Sz
05-04-2012, 08:15
Kupiłem do notebooka w kuchni jakiej Logitechy 2.1 w Tesco za 115 zł. Ma to pilota na kablu i nawet jakoś to gra. Na kuchenne potrzeby w sam raz.
Kupiłem do notebooka w kuchni jakiej Logitechy 2.1 w Tesco za 115 zł. Ma to pilota na kablu i nawet jakoś to gra. Na kuchenne potrzeby w sam raz.Ja akurat jestem "chaterem" 2.1 (coś jak antyfani Apple) - jeszcze po prostu nie słyszałem by grało to naturalnie. Z tego powodu sugeruję 2.0 ... basu będzie mniej, ale przynajmniej jakoś to będzie grało ... jeśli sprzęt w tej cenie może grać.
ku6i, nie wiem ile słyszysz z pasma słyszalnego zwykle przez ludzi, ale i tak nie polecę Ci żadnego gówna za 120 zeta, bo to z mojego punktu widzenia kompletny idiotyzm.
Słuchawki tez Ci odradzam, bo każde, które są dostępne, wykonywane są w Chinach, Diabli wiedzą z czego, a dostać egzemy to nie sztuka, gorzej z leczeniem tego świństwa.
A i narząd słuchu warto szanować, jeśli ma Ci posłużyć do zasłużonej emerytury po 67 roku życia.
Zaczekaj i dołóż do zestawu z przetwornikiem za ok. 500 złotych, bo to zupełnie inna jakość.
Nie pakuj się w szajs, bo szkoda na to kasy, nawet jeśli masz jej nadmiar. ;)
Zaczekaj i dołóż do zestawu z przetwornikiem za ok. 500 złotych, bo to zupełnie inna jakość.
Nie pakuj się w szajs, bo szkoda na to kasy, nawet jeśli masz jej nadmiar. ;)Też jestem tego zdania ... ale czasem nie pogadasz.
Orkaniusz
05-04-2012, 08:32
Mam zestaw http://sklep.kg.net.pl/produkt/40248/glosniki-mode-com-21-mc2110-brown Obudowy z MDF, wzmacniacz na elementach dyskretnych (znaczy tranzystorach, nie scalakach (audiofile to lubią - chociaż IMHO to nic nie znaczy)) i gra to wg mnie bardzo fajnie. Oczywiście ten zestaw przekracza Twój budżet, ale może zainteresować się wersją 2.0 - też zrobione z MDF, zakładam, że wzmacniacz równie porządny... Czyli to: http://www.empik.com/glosniki-modecom-mc-hf24-modecom,p1046022407,elektronika-p Zapewne można dostać taniej niż w linku, który podałem...
Mam zestaw http://sklep.kg.net.pl/produkt/40248/glosniki-mode-com-21-mc2110-brown Gdzieś natknąłem się na info że wysokotonowce w tym zestawie to atrapy.
Orkaniusz
05-04-2012, 08:39
Gdzieś natknąłem się na info że wysokotonowce w tym zestawie to atrapy.
Terefere :-)
Terefere :-)
http://www.arest.pl/produkt/21846/MODECOM-MC-2110-2-1-czarne/wlasciwosci
Kupiłem ten zestaw z myślą o słuchaniu muzyki i liczyłem na to że po logitechach X-140 spotka mnie miła niespodzianka, zwłaszcza że jak dotąd czytałem o tym zestawie same pochlebne opinie. No cóż fajerwerków po odpaleniu nie było(może ze względu na codzienne użytkowanie zestawu stereo wzmacniacz + kolumny), ale też ciężko powiedzieć żebym się zawiódł. Najmocniejszą stroną zestawu jest bas i nie chodzi mi tu o moc, ale jego jakość.Wydaje się być zwinny i dobrze sobie radzi z muzyką starając się urozmaicać wybrzmienia niskich tonów.Środek pasma poprawny, z pewnością lepszy niż u konkurentów w podobnej cenie. Najgorzej według mnie wypadają wysokie tony.Konstrukcja satelit nieco mnie zwiodła sugerując że mamy w niej do czynienia z dwoma przetwornikami średniotonowym i wysokotonowym. Wywnioskowałem zatem że może to mieć znaczący wpływ na poprawę jakości tych zakresów i poniekąd przez wzgląd na to postanowiłem je kupić. Trochę się zdziwiłem gdy okazało się że ów głośnik wysokotonowy to ATRAPA, ale w specyfikacji wyraźnie widnieje informacja że w satelitach są zamontowane 3 calowe głośniki szerokopasmowe.Mój błąd nie doczytałem. Chciałoby się żeby wysokie tony brzmiały nieco lepiej, ale też nie jest źle i mówiąc szczerze jak najbardziej zadowalająco.W tej cenie na pewno jest to mocny konkurent dla Creative'a czy Logitecha i jak najbardziej je polecam. Dźwięk 4,5/6, Jakość wykonania 5/6, Cena/Możliwości 6/6.
... oczywiście możesz obalić tą informację, swoją fotografią środka tej kolumny/fotką tweetera :)
Rafał_Sz
05-04-2012, 09:09
Napisał kolega wytłuszczonym drukiem, że budżet to 120 zł. Uważacie, że jest debilem i nie wie, że głośniczki za 5 paczek będą zjadały dźwiękiem te za stówkę? :)
Lektura dla założyciela wątku: http://www.techfanatyk.net/polecane-glosniki-komputerowe-2-0-2-1-5-1/
Troszkę zdezaktualizowana, ale merytorycznie całkiem dobrze skonstruowana.
Do komptra mogą też być od bidy np. te:
http://www.oleole.pl/glosniki-komputerowe/logitech-z623_1.bhtml?from=ceneo#axzz1r9ByJQ32
ku6i, nie wiem ile słyszysz z pasma słyszalnego zwykle przez ludzi, ale i tak nie polecę Ci żadnego gówna za 120 zeta, bo to z mojego punktu widzenia kompletny idiotyzm.
[...]
No to ja jestem idiotą w takim razie, bo używam Logitech LS21
Hmmm chociaż jakby się zastanowić to chyba jednak tym idiotą nie jestem bo kosztowały 90zł a nie 120zł ;)
No dobrze, a tak bez uszczypliwości to do zwykłego odsłuchu mogę je polecić. Co prawda SW to zwykły głośnik średniotonowy (ma chyba 10 cm) no i zestaw gra jak gra, ale mnie nic więcej nie potrzeba.
Uprzedzam też złośliwości i napiszę że słyszę całkiem sporo "z pasma słyszalnego zwykle przez ludzi".
Powiem jeszcze tyle, że przy moim użyciu głośników to wydanie 500zł na zestaw byłoby MZ stratą kasy.
Hmmm piszesz że "przy moim użyciu" ... znaczy jakim użyciu ? Dźwięki systemowe + mowa z filmików Youtube? W takim razie nie wiem po co kupowałeś nieporęcznego kloca z subem ;) Jeśli jeszcze dałeś ten sub na podłogę to ... (sub na podłodze z takich bzyczków to brak średnicy i totalnie niekontrolowany bas ... to po prostu nie gra tylko buczy)
Ale i tak nic nie przebije mojego Wujka ... posiadacza głośników chyba za 8zł - słuchanie tego produktu głośniko-podobnego, to jakieś znęcanie się nad sobą x-P
Grzybu, masz na poparcie tezy o swoim słuchu absolutnym jakieś dowody, czy tylko masz takie wewnętrzne przeświadczenie, że cały świat słyszalnego dźwięku, zawiera się w Twoim doskonałym narządzie słuchu? ;)
To tak tytułem przedłużenia linii drobnych uszczypliwości. :)
Ta kwestia jest wbrew pozorom dość istotna, bo jeśli ktoś ma, tak zwane "drewniane ucho", to żaden audiofilski drogi sprzęt tego nie naprawi.
I wtedy rzeczywiście wszystko jedno, czy kupi się szajsowne "głośniki" za 120, czy nawet za 90 złociszy.
Hmmm piszesz że "przy moim użyciu" ... znaczy jakim użyciu ? Dźwięki systemowe + mowa z filmików Youtube? W takim razie nie wiem po co kupowałeś kloca z subem ;)
W zasadzie to prawie tak chociaż zamiast YT raczej radio internetowe no i może oprócz dźwięków systemowych, bo w większości czasu głośniki mam wyłączone. Włączam jak potrzebuję. Co do pytania "po co kloc 2.1?" Satelitki są małe, a "kloc" leży pod biurkiem i go nie widać. Jakoś też go specjalnie nie przenoszę, więc w zasadzie problemu nie ma. Może gdybym poszukał i popytał, kupiłbym głośniki 2.0 ale dla mnie była to na tyle marginalna sprawa, że w zasadzie kupiłem i używam... i jestem o dziwo szczęśliwy.
Grzybu, masz na poparcie tezy o swoim słuchu absolutnym jakieś dowody, czy tylko masz takie wewnętrzne przeświadczenie, że cały świat słyszalnego dźwięku, zawiera się w Twoim doskonałym narządzie słuchu? :wink:
Oczywiście że mam... zaświadczenie od DODY z hologramem ;)
A tak poważnie to spokojnie jestem w stanie usłyszeć różnice w graniu tego (w szczególności tego mojego za 90zł) czy innego sprzętu. Nie pisałem też że gra świetnie. Ot na moje potrzeby wystarczająco.
Grzybu, masz na poparcie tezy o swoim słuchu absolutnym jakieś dowody, czy tylko masz takie wewnętrzne przeświadczenie, że cały świat słyszalnego dźwięku, zawiera się w Twoim doskonałym narządzie słuchu? ;)
To tak tytułem przedłużenia linii drobnych uszczypliwości. :)
Ta kwestia jest wbrew pozorom dość istotna, bo jeśli ktoś ma, tak zwane "drewniane ucho", to żaden audiofilski drogi sprzęt tego nie naprawi.
I wtedy rzeczywiście wszystko jedno, czy kupi się szajsowne "głośniki" za 120, czy nawet za 90 złociszy.Tutaj nie sądzę by ograniczeniem były możliwości jego ucha, tylko raczej totalna ignorancja/olewanie totalitarne jakości dźwięku. Takie obrabianie fotek na 15" TN za 200 zł i twierdzenie że jest git / "mnie więcej nie potrzeba" x-P ... ew. fotografowanie telefonem komórkowym 0,3 Mpix i wstawianie tego do albumu rodzinnego, bo "przy moim użyciu".
ps. przepraszam ... poniosło mnie :)
Tutaj nie sądzę by ograniczeniem były możliwości jego ucha, tylko raczej totalna ignorancja/olewanie totalitarne jakości dźwięku. Takie obrabianie fotek na 15" TN za 200 zł i twierdzenie że jest git / "mnie więcej nie potrzeba" x-P ... ew. fotografowanie telefonem komórkowym 0,3 Mpix i wstawianie tego do albumu rodzinnego, bo "przy moim użyciu".
ps. przepraszam ... poniosło mnie :)
Nie przepraszaj, bo dokładnie tak jest.
Nie wstydzę się tego bo nie mam czego.
Nie przekonuję też nikogo komu potrzeba więcej, że to super-hiper rozwiązanie. Przecież wiadomo, że jak ktoś potrzebuje więcej to sięga po wyższą półkę sprzętowa (nie tylko w audio).
Przyjrzyj się głośnikom marki Genius. Rewelacyjny stosunek jakości dźwięku do ceny.
Przyjrzyj się głośnikom marki Genius. Rewelacyjny stosunek jakości dźwięku do ceny.
To dobry kierunek.
W nawiązaniu do autora wątku a właściwie jego chęci posiadania dobrych głośników za niewygórową cenę polecam http://www.oleole.pl/glosniki-komputerowe/genius-sp-hf1255a.bhtml#axzz1r9u9Fnfb
Przebijają wszystkie Logitechy, Modecomy i inne plastiki. Kto ma i użytkuje to wie.
Pozdrawiam
Ech... Piszę wyraźnie: to ma być mały awans z głośników laptopa. Budżet jest jaki jest, kobieta nie będzie wywalać 4x tyle żeby sobie posłuchać muzyki z MP3 czy YT. Geniusy wg. opinii w necie grają nieźle jak za te pieniądze, ale by mnie chyba kobieta zabiła jakbym jej coś takiego przyniósł do domu...
Dzięki za wszystkie linki i rady.
Orkaniusz
05-04-2012, 19:50
http://www.arest.pl/produkt/21846/MODECOM-MC-2110-2-1-czarne/wlasciwosci
... oczywiście możesz obalić tą informację, swoją fotografią środka tej kolumny/fotką tweetera :)
No w morde - niestety muszę się przyznać do błędu. Rzeczywiście tweeter to lipa! Uprzejmie przepraszam za TEREFERE... :-)
krispike
24-10-2012, 08:38
Zastanawiam się nad zakupem głośników do komputera 2.0. Czy ktoś z Was miał styczność z głośnikami Microlab Solo6c? Czy w cenie ok 500 zł to dobry wybór, czy może szukać czegoś lepszego, odzwierciedlającego lepszą jakość wdzięku...
Ludzie nie przesadzajmy, mam obecnie creative 7.1 które nie kosztowały 500zł a grają pięknie, miałem creativy 2.1 które kosztowały coś w budżecie autora wątku i też grały bardzo dobrze. Facet nie zastanawiaj się tygodniami tylko kup lasce to http://www.arest.pl/produkt/595/CREATIVE-INSPIRE-P380-2-1/wlasciwosci - będzie zachwycona po przesiadce z głośników z lapka.
krispike
24-10-2012, 12:05
Facet nie zastanawiaj się tygodniami tylko kup lasce to http://www.arest.pl/produkt/595/CREATIVE-INSPIRE-P380-2-1/wlasciwosci - będzie zachwycona po przesiadce z głośników z lapka.
Może i laska będzie zachwycona, ale na pewno nie moja...
Taki zestaw to dla dzieciaka do gierek z pewnością będzie odpowiedni, ale nie do słuchania muzyki. Wcześniej miałem podłączony wzmacniacz Unitra kolumny Tonsila i teraz chciałbym uzyskać zbliżony efekt.
krispike nie pisałem do Ciebie tylko do AUTORA WĄTKU. A to że Twoja laska ma wygórowany gust nikomu tu nie ujmuje, każdy słyszy co innego, więc nie ma co tu się unosić. Dla autora wątku Creative P380 będą b.dobrym wyborem. Jak Ty potrzebujesz coś lepszego to kup, nikt nie zabrania.
Krispike, głośniki dobre, godne polecenia, ale.. w cenie do 300zł. Tyle kosztowały (~250zł?) jak wchodziły na rynek polski, i ludzie się o nie zabijali -> cena wzrosłą horrendalnie. Sam miałem Solo 7C, ale sprzedałem, bo były za duże :) choć grały przyjemnie.
Dawno nie zagłębiałem się w te tematy, ale moim zdaniem poszukaj jeszcze czegoś innego, właśnie w monitorach aktywnych. Na pewno lepsze takie niż wszelkiej maści plastiki od Creative czy Logitech. Potem dokupujesz DAC i szafa gra.
Poszukaj na mp3store.pl, audiostereo.pl i innych forach :)
krispike
24-10-2012, 12:25
krispike nie pisałem do Ciebie tylko do AUTORA WĄTKU.
Ok nmspr, tylko że autor wątku już pewnie od dawna coś nabył. A ja skorzystałem z tego wątku by nie zakładać niepotrzebnie nowego.
A to że Twoja laska ma wygórowany gust nikomu tu nie ujmuje, każdy słyszy co innego, więc nie ma co tu się unosić. Dla autora wątku Creative P380 będą b.dobrym wyborem. Jak Ty potrzebujesz coś lepszego to kup, nikt nie zabrania.
Ależ ja się nie unoszę, tylko chciałem naznaczyć, czym jest spowodowany taki a nie inny wybór. Po prostu cenię sobie czyste i soczyste brzmienie. Na rynku jest spory wybór, że ciężko się na coś konkretnego zdecydować, zwłaszcza jak się ma ograniczony dostęp do takiego sprzętu i decydujemy się na zakup na odległość, sugerując się opiniami innych użytkowników...
Krispike, głośniki dobre, godne polecenia, ale.. w cenie do 300zł. Tyle kosztowały (~250zł?) jak wchodziły na rynek polski, i ludzie się o nie zabijali -> cena wzrosłą horrendalnie.
Otóż to. Na niektórych portalach gdzie jest obszerny test np z 2009 roku ich cena właśnie jest podana w granicach 300 zl. A teraz najniższa cena jaką znalazłem to ok 460 zł.
Sam miałem Solo 7C, ale sprzedałem, bo były za duże :) choć grały przyjemnie.
Też o nich myślałem, ale do takich kolumn trzeba mieć już dość sporych rozmiarów pomieszczenie, co by akustyka była odpowiednia.
Dawno nie zagłębiałem się w te tematy, ale moim zdaniem poszukaj jeszcze czegoś innego. Na pewno lepsze takie niż wszelkiej maści plastiki od Creative czy Logitech. Potem dokupujesz DAC i szafa gra.
Poszukaj na mp3store.pl, audiostereo.pl i innych forach :)
Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem i Twoje propozycje.
Szukaj w monitorach studyjnych. One są tworzone do odsłuchu z bliskiego pola.
Ludzie nie przesadzajmy, mam obecnie creative 7.1 które nie kosztowały 500zł a grają pięknie, miałem creativy 2.1 które kosztowały coś w budżecie autora wątku i też grały bardzo dobrze. Wszystko zależy od wymagań. Dla mnie Creative/Logitech x.1 "nie grają". Zero naturalności. To jużbym wolał spróbować jakichś 2.0 za te pieniądze. Nie będzie może takiego buczenia na basie, ale przynajmniej będzie to grało naturalnie i bardziej przekonująco (robiłem u siebie porównanie 5.1 i 2.0 w tej samej cenie)
Szukaj w monitorach studyjnych. One są tworzone do odsłuchu z bliskiego pola.Monitory >studyjne< to założony przez pytającego budżet x ... 7? Chyba że jakieś monitory projektowe, nazywane (prawie) studyjnymi (typu KRK RP5) ... ale też nie bardzo się da z tym zmieścić w 500 zł.
Monitory >studyjne< to założony przez pytającego budżet x ... 7? Chyba że jakieś monitory projektowe, nazywane (prawie) studyjnymi (typu KRK RP5) ... ale też nie bardzo się da z tym zmieścić w 500 zł.
Jasne, nie piszemy o wysokich modelach Geneleca czy fostexa. Chodzi bardziej o kierunek poszukiwań. Odejście od typowego plastikowego dziadostwa wciskanego na każdym kroku jako sprzęt audio komputerowy. Można inaczej, i nie trzeba wzmacniacza.
Są budżetowe modele M-Audio, Alesis itp.
http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i1637,behringer,behringer-digital-monitor-speakers-ms20-para-.html
http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i3865,alesis,alesis-m1-active-320-usb-para-.html
http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i3801,maudio,m-audio-studiophile-av-40-v2-para-.html
http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i5472,kurzweil,kurzweil-ks-40-a-para-.html
Swoją drogą, jakiś czas temu byłem już na kupnie wymienionych KRK :P
krispike
24-10-2012, 18:33
Są budżetowe modele M-Audio, Alesis itp.
Już gdzieś się spotkałem z dobrą opinią dot. kolumn Alesis. Zatem proponowane przez Ciebie głośniki będą lepszym wyborem, niżeli w/w przeze mnie Microlaby Solo6c?
Natrafiłem w sieci też na MANHATTAN Acoustic 2850 (http://www.electroworld.pl/produkt/manhattan-acoustic-2850-150200-69979/).
Jeśli nie zależy mi na dużej mocy i głośnym graniu a jedynie na dobrej jakości dźwięku, to chyba będzie to dobry kompromis, zważywszy na ich ceną....
Już gdzieś się spotkałem z dobrą opinią dot. kolumn Alesis. Zatem proponowane przez Ciebie głośniki będą lepszym wyborem, niżeli w/w przeze mnie Microlaby Solo6c?
Natrafiłem w sieci też na MANHATTAN Acoustic 2850 (http://www.electroworld.pl/produkt/manhattan-acoustic-2850-150200-69979/).
.Microlaby mają wadę ... tylny bassreflex (łatwiej o dudnienie). Te manhattan mająprzedni wylot ... tak że +.
ok.. to ja sie podlacze troche pod pytanie autora watku...
posiadam wzmak od tego zestawu: http://www.acousticlab.net/zeta_2_digitally_matched.php
chcialbym dobrac jakies monitorki do tego by gralo to ladnie, ale nie chce wydawac bog wie jakich pieniedzy
Tanie monitory studyjne jak dla mnie zupełnie nie nadają się do słuchania muzyki. Zresztą, z założenia mają spełniać warunki miksowania w małych studiach, a nie brzmieć dobrze. Spróbujcie słuchać muzyki na takich Mix Cubes... :D
Tanie monitory studyjne jak dla mnie zupełnie nie nadają się do słuchania muzyki. Zresztą, z założenia mają spełniać warunki miksowania w małych studiach, a nie brzmieć dobrze. Spróbujcie słuchać muzyki na takich Mix Cubes... :DNa KRK RP5 mi się całkiem dobrze słuchało. A Mixcubes to dziwolągi, mające symulować chyba radiobudzik, nie mający z monitorami studyjnymi nic wspólnego (KRK RP5 przynajmniej obok monitorów studyjnych stały)
Monitory studyjne mają być z założenia neutralne. Pisanie że nie nadają się do słuchania muzyki jest delikatnie mówiąc głupie. To tak jak by napisać że Hi-End kolumny Hi-Fi nie nadają się do słuchania muzyki (one "zaczynają być studyjne" ... np. B&W Nautilus są używane w np. Abbey Road). Wiele kolumn konsumenckich nie nadaje się do słuchania muzyki - więc możemy sobie tak rozmawiać.
Tyle dobrego, ile się fizycznie słyszy, dlatego na nic, choćby i najlepsze audiofilskie zestawy, jeśli ktoś ma upośledzony słuch i słyszy jedynie wycinek z zakresu normalnie słyszalnego przez zdrowe ludzkie, niedrewniane ucho.
ok.. to ja sie podlacze troche pod pytanie autora watku...
posiadam wzmak od tego zestawu: http://www.acousticlab.net/zeta_2_digitally_matched.php
chcialbym dobrac jakies monitorki do tego by gralo to ladnie, ale nie chce wydawac bog wie jakich pieniedzy
To proponowalbym przejsc sie do jakiegos saloniku ze sprzetem audio i poprosic zeby Ci to podpieli do kilku zestawow, i sobie jakas chwile posluchac. Dla jednego 'fajnie gralo' moze oznaczac cos zupelnie innego niz dla drugiej osoby.
Na KRK RP5 mi się całkiem dobrze słuchało. A Mixcubes to dziwolągi, mające symulować chyba radiobudzik, nie mający z monitorami studyjnymi nic wspólnego (KRK RP5 przynajmniej obok monitorów studyjnych stały)
Monitory studyjne mają być z założenia neutralne. Pisanie że nie nadają się do słuchania muzyki jest delikatnie mówiąc głupie. To tak jak by napisać że Hi-End kolumny Hi-Fi nie nadają się do słuchania muzyki (one "zaczynają być studyjne" ... np. B&W Nautilus są używane w np. Abbey Road). Wiele kolumn konsumenckich nie nadaje się do słuchania muzyki - więc możemy sobie tak rozmawiać.
Mixcubes jak Auratony mają symulować głośnik w starych telewizorach.;) Najbardziej popularne i znane monitory bliskiego pola wszech czasów czyli Yamaha NS-10 zupełnie nie nadają się do słuchania muzyki przez tą swoją wywaloną górę... Zwróć uwagę, że większość konsumenckich głośników nie ma liniowej charakterystyki, liniowa charakterystyka nie brzmi. Przez wiele lat w studiach nagrań obok kolumn dalekiego pola funkcjonowały monitory bliskiego pola - właśnie Auratone, a później NS-10. Kiepski odsłuch po to, żeby sprawdzić jak miks będzie brzmiał u klienta na jego marnym sprzęcie. (Historia NS-10 jest zgoła inna, one... były liniowe stawiane na meterbridge'ach dużych mikserów, ale to forum foto, więc dość tych dygresji...). Zestawy głośnikowe klasy B&W Nautilius, czy choćby Lipiński nadają się świetnie do studia - ale zwróć uwagę że nie jest to odsłuch bliskiego pola, a raczej dalekiego. Poza tym zestawów głośnikowych lepiej słuchać, niż o nich pisać. Polecam spacer po znajomych i sklepach z ulubioną płytą.
Najbardziej popularne i znane monitory bliskiego pola wszech czasów czyli Yamaha NS-10 zupełnie nie nadają się do słuchania muzyki przez tą swoją wywaloną góręGłównie to one mają wywalony środek. Mają świetną char. wodospadową. Super wodospad+wywalony środek = świetna kontrola wokali ... i to tyle. Czyli na samych NS10 bym nie chciał pracować, i jak najbardziej nie chciałbym na nich słuchać muzyki w domu.
... Zwróć uwagę, że większość konsumenckich głośników nie ma liniowej charakterystyki,Szczególnie tych tańszych ... zwykle jest uśmiech dyskoteki.
liniowa charakterystyka nie brzmi.Uśmiech dyskoteki dla mnie nie brzmi. ;) Tzn. brzmi to może fajnie na chwilę.
Witam, chcialem lekko odświeżyc temat. Zostałem poproszony ojca o zakup głośników 2.0 do kompa w miare małych rozmiarowo dających znośny dźwięk do 100 zł. Rozejrzałem się w pobliskim sklepie i natrafiłem na Logitech Z-130 (2.0). Nic innego mi nie wpadło w oko. Ma lub miał ktoś z nimi styczność? Czy wystarczą do domowego użytku na zasadzie obejrzenia filmu w komputerze czy posłuchania muzyki. Czy może proponujecie coś innego ?
Czy wystarczą to zależy od wymagań.
Chodzi o dzwięk jaki z siebie wydają czy jest znośny ? Wczoraj byłem w sklepie i pan sprzedawca polecił mi Creative T12 ale to juz wydatek 159 zl. Ktoś coś powie ? Warto nie warto ?