Zobacz pełną wersję : Ach te obiektywy.. pytania o 50-kach
aRt luŹny fRytek
05-04-2012, 04:11
Hej!
Ach te obiektywy... właśnie tak, głowa mnie już boli od przeglądania tego wszystkiego i czytania testów :P
Szykuję się do zakupu nowego szkła. Najbardziej podchodzą mi właśnie 50mm.
Posiadam Nikona D90 - nasuwa się kilka pytań, ponieważ body to samo może sterować autofokusem w obiektywie podobno to się zwie "śrubokręt" ;p
Celuję w
Nikkor AF 50 mm f/1.4D - 1200 zł lub taniej
Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G - mniej więcej 1500 zł
Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM - ponad 1900 zł
1. Jak się mają obydwa nikkory do siebie ogólnie i optycznie
-obydwa będą współpracowały z body, AF dzięki temu śrubokrętowi (i tylko z takimi body?), w co iść lepiej w AF który jest tańszy (nie jakoś bardzo) czy może w szkło z silniczkiem AF-S (które mogłoby się wydawać bardziej przyszłościowe ze względu na to że ten autofokus będzie działał z każdym body, którego w sumie nie zamierzam szybko zmieniać)
2. Jak z tą Sigmą jak się ma do Nikkorów, nawet mi się spodobała, w testach podobno przewyższa optycznie i jakością zdjęć Nikkory, ale cena również idzie tu w górę sporo. Jest też dużo większa od tych dwóch - czy to duża wada?
3. Jeszcze takie pytanko O szkiełkach Nikkora ze światłem 1.8 też 50mm. Tu różnice cenowe są znaczące w porównaniu do tych które wymieniłem wyżej. Czy to 1.4 ma dużą przewagę nad 1.8? I jak porównanie jakości zdjęć?
To chyba tyle narazie, w zależności od tego na co się zdecyduje to będę was dalej męczył a może i nie :)
Liczę że mi pomożecie swoimi radami i wiedzą.
Pzdr
Szykuję się do zakupu nowego szkła.
jesteś z Warszawy, podjedź np. do fotojokera zapewne mają wszystkie trzy na stanie.
Podepnij, sprawdź będziesz wiedział więcej niż po tygodniu czytania testów.... ;)
o 50tkach napisano już w zasadzie wszystko na tym forum:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=159043
tu jeszcze coś ciekawego:
http://www.youtube.com/watch?v=pfyrGfqZQ-A
marcin_G
05-04-2012, 22:26
50/1,4G słynie z super wolnego AF
Brałbym 50/1,4 AF, im starszy tym lepszy.
Grygolas
05-04-2012, 22:52
ostatnio w FJ przymierzałem 50 1.8g, 50 1.4D (50 1,4G miałem kilka miesięcy).
Wygrała 50 1.8G - cena/jakość - to taka 1,4g z gorszym światłem.
1,4d mydlana na pełnym otworze - ale o tym już wcześniej wiedziałem, a testy to potwierdziły.
jak masz kasę bierz 1,4G.
Sigmy nie miałem nigdy w rękach.
na d5100, d40x oraz na d700 50mm f1.4G wcale nie jest wolna. Nie wiem kto wymysla takie opinie.
Inna sprawa ze na d90 niemal na pewno bedzie z nia problem AF-u.
Dokladnie tak samo jest na d5100. Na d700 trafia idealnie i zawsze.
Podobno zwiazane to jest z modelem autofokusa w puszce. Nie wiem, ale na d90 bym jej nie bral.
Poza tym, nie jest na pewno wolna, a obrazek ma fajny.
O sigmie slyszalem dobre slowa, ale nadal swiatlo f1.4 moze sprawiac problemy mz.
Wizyta w sklepie wszystko ci wyjasni.
na d5100, d40x oraz na d700 50mm f1.4G wcale nie jest wolna. Nie wiem kto wymysla takie opinie.
Popatrz w okienko obiektywów 1.4G i 1.8G jak obraca się skala, W 1.4 skala jest dłuższa - większa droga do pokonania, może być troszkę wolniejszy, ale i .... dokładniejszy.
Ja bym kupował do body DX z napędem 50ki w takiej kolejności (z uwzględnieniem ceny zakupu) 1.8D 1.4G/1.4D (zależy jaka różnica w cenie) potem długo nic i 1.8G ( jak bawiłem się w sklepie to wydawała mi się dużo gorsza od 1.8d- może trzeba upolować dobrą sztukę - ostatecznie kupiłem wersje 1.4G) - sigmę ze względu na wymiary obiektywu bym odpuścił.
aRt luŹny fRytek
06-04-2012, 03:17
Wizyta w sklepie wszystko ci wyjasni.
Chyba wygląda na to że właśnie tak trzeba będzie najprościej zrobić, zamiast się decydować na konkretny model przed potrzymaniem ich w ręku i na body...
Temat tych 50 widzę jest ciężko zjadliwy ;/ Same obiektywy pewnie są wspaniałe i dają dużo radości, ale informacje to niestety są tak różnorodne ;p - po przeczytaniu kilku tematów które podlinkował sebar1
Dziś byłem w sklepie i obydwa nikkory potrzymałem (niestety nie miałem aparatu przy sobie ;/) jakościowo w porządku się prezentują. 50 1.4 D co mnie najbardziej rozśmieszyło osłony przeciwsłonecznej nie ma w zestawie (od Nikona!?) Jest do dokupienia, sprzedawca stwierdził że jest ona gumowa O_o? nie wiem czy wkręcana czy na..ciągana? (takie nieprzemyślane się wydaje) Tylko pozostaje się przejść z body i wszystko poprzymierzać.
Dzięki za informacje, napewno się przydadzą. :)
I jeszcze jedno moje takie przemyślenie apropo posta buskibj:
kogo tu bardziej ganić? osobę która po raz kolejny marudzi o to samo co już było
czy może taką która pisze bezsensowne i nic nie wnoszące "wypowiedzi"
Pozdrawiam :)
Wizyta w sklepie wyjaśni, albo niczego nie wyjaśni. Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie 50mm są w zasadzie dobrymi szkłami. Różnią je niuanse.
Sigma jest zdecydowanie najsłabszym wyborem, bo jest największa, najcięższa, najdroższa (ale za to ma chyba najszybszy AF, za to miewający problemy BF/FF).
Do D90 wybierałbym chyba pomiędzy 50/1.8G a 50/1.4G, w zależności od zasobności portfela.
50/1.8D - nie, bo za bardzo mydli na pełnej dziurze (pozostałe też, ale jednak mniej).
50/1.4D - nie, bo... w sumie... jak musisz mieć AF-S, to G jest lepsza, jak nie musisz, to miałbym dylemat (AF-S jest wolniejszy!)
W 50/1.4G jedynie właśnie powolność AF mnie denerwuje, a poza tym to świetne szkło.
Osłona przeciwsłoneczna też może być jakimś argumentem :-)
badtorro
06-04-2012, 11:39
Wizyta w sklepie wyjaśni, albo niczego nie wyjaśni. Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie 50mm są w zasadzie dobrymi szkłami. Różnią je niuanse.
Sigma jest zdecydowanie najsłabszym wyborem, bo jest największa, najcięższa, najdroższa (ale za to ma chyba najszybszy AF, za to miewający problemy BF/FF).
Do D90 wybierałbym chyba pomiędzy 50/1.8G a 50/1.4G, w zależności od zasobności portfela.
50/1.8D - nie, bo za bardzo mydli na pełnej dziurze (pozostałe też, ale jednak mniej).
50/1.4D - nie, bo... w sumie... jak musisz mieć AF-S, to G jest lepsza, jak nie musisz, to miałbym dylemat (AF-S jest wolniejszy!)
W 50/1.4G jedynie właśnie powolność AF mnie denerwuje, a poza tym to świetne szkło.
Osłona przeciwsłoneczna też może być jakimś argumentem :-)
Zgadzam się z każdym słowem :) Zamieniłem 50/1.8d na 50/1.4g. Używam osłon p.słonecznych, dla mnie to był argument, że nie trzeba dokupywać dodatkowo. Poza tym 1.4g ma o wiele lepiej skorygowaną comę od 1.4d i to widać na zdjęciach. AF niby wolny, ale jeszcze nigdy nie straciłem ujęcia przez AF, więc daje radę.
Polecam każdą z 50tek nikkora - cokolwiek wybierzesz, będziesz zadowolony.
Sigmą bawiłem się w sklepie - kiedy kupowałem swoją 50/1.4g miałem dylemat czy nie brać sigmy. Obiektyw zacny, zwłaszcza szybkość AF robi wrażenie. Niestety optycznie nie oferuje nic ponad to co daje 50/1.4g, za to ma sporo wyższą cenę, jest bardzo duży i ciężki, ma wyeksponowaną ogromną przednią soczewkę. O wiele łatwiej o uszkodzenie niż w dowolnym nikkorze. Dla mnie to istotne, bo nie nakręcam filtrów w celu ochrony przedniej soczewki. Prawdę mówiąc to nie wiem, dlaczego mając body nikona ktokolwiek chciałby wydawać pieniądze na ten obiektyw.
pozdrawiam i życzę trafnych wyborów.
jeżeli waga, wielkosc i cena jest wyznacznikiem jakości obiektywu to sorki ,,no może cena "ja miałem te 2 nikon 1,4G i 1,4D i uważam że niestety albo stety jak kto woli to Sigma 1,4 okazała się najlepsza ,Nikon 50 1,4D nie bardzo ostra , a 50 1,4 G po korekcji mikroregulacji nie trafiała w punkt , gdzie z Sigmą nie miałem żadnego problemu, nie wspominając o plastyce i bokeh jaki daje to szkiełko, reasumując zależy jak się komu trafi jeden jest zadowolony a inny nie, i osłone słoneczną też dostajesz w komplecie jeżeli to jest argument tak ważny dla niektórych
Tak, waga i wielkość są bardzo ważnym wyznacznikiem, dlatego od lustrzanek wolałbym Leicę :-) (przynajmniej do pewnych zadań i celów).
Co do Sigmy - w mojej opinii nic nie usprawiedliwia jej ceny.
Gdyby olać cenę... to i tak bym jej nie wybrał, bo wówczas nic nie usprawiedliwia jej rozmiarów i wagi.
Oczywiście, "100% oglądacze" wykażą, że jest np. ostrzejsza w rogach na 1.4 itp. Troszkę, jakby to powiedzieć delikatnie, wisi mi to. Nie fotografuję tablic testowych, tylko ludzi itp.
"50" Nikkora może nie są spektakularne, ale są po prostu dobre, małe, tanie i lekkie. Sigma zresztą też spektakularna nie jest, jest jedynie większa, droższa i cięższa. Gdyby miała światło (użyteczne) f/1.2, to moglibyśmy porozmawiać.
Spektakularny to jest 135/2 DC czy 85L Canona :-)
Sigma ma bardziej przyjemny bokeh, jeżeli używasz szkła do repo lub portretów to w moim odczuciu właśnie lepsza była sigma. Na Twoim miejscu zostałbym przy 50 1.4 pomimo, ze tak jak koledzy pisali 1.4 G ostrzejsza, to fakt. 50 1.4 lekko przymkniesz i zaczyna robić się bardzo przyjemnie :) W tym wypadku, kazdy obiektyw ma swoje plusy i w zalezności co komu potrzeba wybiera odpowiedni :)
badtorro
11-04-2012, 19:42
Sigma ma bardziej przyjemny bokeh, jeżeli używasz szkła do repo lub portretów to w moim odczuciu właśnie lepsza była sigma.
Miałeś ten obiektyw w ręku, czy powtarzasz opinie wyrażane w testach?
Pytam bo mogę się założyć, że gdyby pokazać 2 identyczne kadry (co prawda identyczne być nie mogą, bo sigma oszukuje i nie ma 50mm), to nie odróżniłbyś zdjęcia z sigmy od nikkora.
Ja natomiast miałem w łapkach oba, bokeh Sigmy miaźdży.
Mam Sigmę, miałem nikkora 1,4G,
Jedyny minus Sigmy to waga w stosunku do nikkorów.
Obraz w sigmie na 1,4 ostry.
Jeśli cena Cię nie odstrasza bierz Sigmę, chyba jest 3 lata gwarancji.
Don_Sulco
14-04-2012, 18:06
Czołem!
Mam D90 i Sigme i jestem zadowolony:)