PDA

Zobacz pełną wersję : Niemoc

Calme
04-04-2012, 17:45
http://www.tvn24.pl/-1,1740399,0,1,zabijal-dzieci--wyjdzie-za-dwa-lata-to-maszyna-do-zabijania,wiadomosc.html
Może jak wyjdzie to się zajmie dziećmi sędziów, którzy go sądzili ? Po prostu się rzygać chce od takich historii i głupoty prawnej w naszym kraju

Nemeth
04-04-2012, 18:00
Piotr. A co ty się sędziów czepiasz? Dostał przecież karę śmierci za każde z morderstw. Łącznie cztery.
Później weszło moratorium. Później było max 25 lat w kodeksie a dopiero później dodali dożywocie.

To politycy stanowią prawo - sędziowie je tylko stosują (a przynajmniej powinni).

Greg77
04-04-2012, 18:03
To jawny blad i powinien byc szybko naprawiony.....

elanek
04-04-2012, 18:54
http://www.tvn24.pl/-1,1740399,0,1,zabijal-dzieci--wyjdzie-za-dwa-lata-to-maszyna-do-zabijania,wiadomosc.html
Może jak wyjdzie to się zajmie dziećmi sędziów, którzy go sądzili ? Po prostu się rzygać chce od takich historii i głupoty prawnej w naszym kraju

Przemyśl jeszcze raz to, co napisałeś, bo wpisujesz się w poziom stacji, z której pochodzi ten post. Uległeś emocjom, sprowokował Cię artykuł. Nikomu bym nie życzył spotkania z tym człowiekiem, nawet bogu ducha winnym dzieciom sędziów.

Calme
04-04-2012, 20:06
Źle to odczytaliście to co napisałem, ja zadałem retoryczne pytanie kim się zajmie, nie atakowałem sędziów, bo jak napisał Nemeth dostał na początku to co powinien dostać. Tu chodzi o to właśnie, że "zająć" się może każdym dzieckiem - nawet sędziego czy policjantów prowadzących sprawę. To pytanie na zasadzie czy to do nich w ogóle dociera, głównie do osób, które mogą w jakiś sposób wpłynąć na dalszy bieg tej sprawy. Bo jak na razie wiele się mówi i nic nie robi.

elanek
04-04-2012, 20:13
Do kogo ma to dotrzeć? Facetowi nie można już nic w świetle prawa zrobić, sędziowie skazali go na śmierć, za resztę niej pretensje do posłów.

Calme
04-04-2012, 20:18
Można go raz jeszcze wysłać na obserwację psychiatryczną argumentując, że zaistniały do tego przesłanki, przyklepać mu chorobę psychiczną i dożywotnio zamknąć w zakładzie psychiatrycznym.

hubik
04-04-2012, 20:45
To jawny blad i powinien byc szybko naprawiony.....

:shock:

A gdzie tu błąd i na czym on polega?

prz3mo
04-04-2012, 21:07
Topimy się we własnym gównie, ot co - apropo systemu kar.
Cała nadzieja, że ktoś sam wymierzy temu człowiekowi "karę" po wyjściu z więzienia.

Nemeth
04-04-2012, 21:29
Można go raz jeszcze wysłać na obserwację psychiatryczną argumentując, że zaistniały do tego przesłanki, przyklepać mu chorobę psychiczną i dożywotnio zamknąć w zakładzie psychiatrycznym.

To już jawny powrót do PRL.
Wystarczy 300 fotoradarów (bo w budżecie 1,2 mld zł jest zapisanych z mandatów) i 2 mln podsłuchów.

Prawda jest taka, że takich przypadków - gdy niebezpieczni ludzie (??) wychodzą na wolność, choć powinni być izolowani po kres ich dni - jest sporo więcej. Ten akurat jest nagłośniony bo jest nośny medialnie - pedofil morderca...

prz3mo - lincz naprawdę nie jest tutaj wyjściem.

Calme
04-04-2012, 21:55
Tak swoją drogą nigdzie nie doczytałem ile czasu minęło od wydania na niego pełnomocnego wyroku do ogłoszenia tego moratorium na wykonywanie kary śmierci. Natomiast znalazłem następujący wpis na wiki:

'W Polsce od 1988 obowiązywało faktyczne moratorium na wykonywanie kary śmierci (nie zostało ono wydane przez żaden konstytucyjny organ władzy publicznej). Przekształciło się ono w moratorium ustawowe po wejściu w życie ustawy z 12 lipca 1995 r. o zmianie Kodeksu karnego, Kodeksu karnego wykonawczego oraz o podwyższeniu dolnych i górnych granic grzywien i nawiązek w prawie karnym.

Amadeusz
05-04-2012, 15:25
Kara śmierci - 25 lat - dożywocie. Jak się powiedziało A to da się powiedzieć B.

wilus
06-04-2012, 12:58
Prawda jest taka, że takich przypadków - gdy niebezpieczni ludzie (??) wychodzą na wolność, choć powinni być izolowani po kres ich dni - jest sporo więcej.
.
dlatego należy je rozwiązywać niezwłocznie i radykalnie

lincz naprawdę nie jest tutaj wyjściem.

Mz. to świetne rozwiązanie,

elanek
06-04-2012, 16:51
Mz. to świetne rozwiązanie,

Droga wolna, daj dobry przykład i zacznij pierwszy.

Włóczykij
06-04-2012, 18:58
Piotr. A co ty się sędziów czepiasz? Dostał przecież karę śmierci za każde z morderstw. Łącznie cztery.
Później weszło moratorium. Później było max 25 lat w kodeksie a dopiero później dodali dożywocie.

To politycy stanowią prawo - sędziowie je tylko stosują (a przynajmniej powinni).

Ja tylko nie rozumiem, czemu nie można było tak:

Kara śmierci za każde z morderstw zamieniona na 25 lat za każde z morderstw to daje 4x25 lat = 100 lat.

micak
06-04-2012, 21:35
Odpowiedź masz w cytowanym przez ciebie poście.

pawelp
11-04-2012, 11:12

To trzeba było 20 lat temu zrobić, a nie pod publiczkę skazywać go na karę śmierci.

Czornyj
11-04-2012, 11:45
Calme, przestańże wreszcie siać na forum defetyzm - to takie drobnomieszczańskie...

Psychotrop
11-04-2012, 15:07
Calme, przestańże wreszcie siać na forum defetyzm - to takie drobnomieszczańskie...

i na tym podsumowaniu zakończymy dysputę w tym wątku.
zamykam.