Zobacz pełną wersję : Nowy PC do 3 tys.
dziki007
04-04-2012, 15:38
Witam, wiem ze podobne wątki były zakladane jakis czas temu, przejrzalem je uwaznie i mam do Was forumowiczów pytanie a mianowicie skłądam stacjonara do 3 tys max(2500-3000) o poniższej konfiguracji i chciałem wiedzieć co o niej sądzicie - czy warto wymienic na cos nowszego, szybszego ? Z komputeraz korzystam do zdjec(obrobka), poczta, office, film, muzyka.
Plyta Gigabyte GA-Z68AP-D3
Procesor Intel Core i-5 2500K
Pamieć Patriot 8GB PC 1600 CL9 dign KH
Obudowa Fractal Design R3
Zasilacz Seasonic SS-600 ET 80+
Dysk SSD OCZ Vertex 3 120 gb(slyszalem ze Vertex 2 lub Agility potrafia sie sypnac) cena 600 zl przeraza wiec czy warto czy moze poczekac az cena spadnie?
DVD - wszystkie koło 100 zł - nie mam pojęcia co wybrac?
to co wybralem wyszlo mi 2700.
Dziekuje z gory za wszelkie uwagi oraz pomoc i w miare szybka odpowiedz bo komputer musze zlozyc do 12.04.2012.
pozdrawiam
Tomek
Chałupnicze rękodzielnictwo w branży IT, to absolutny totolotek i tu nie ma mądrych.
Składaj z tego coś wymyślił, a martw się później. :)
Ten temat jest już tutaj taki stary, jak to forum, więc nic nowego nie wymyślimy.
A tak na marginesie, fotki będziesz prostował amatorsko, czy profesjonalnie?
Pytam, bo to właściwie pytanie, w tym wypadku dość zasadnicze.
Kolego ja mam dokładnie taki system jak napisałeś.
Znaczy płyta główna procek i ram to samo
do tego Nvidia 550 Ti i Vertex SSD 120 GB.
Pod Premiera i AE wypas, pod PS śmiga aż miło, LR także wiec nie ma obaw co do prędkości.
Wszystko stoi na Win 7 64. Dodatkowo 1 Tb Western Digital na magazyn.
Poza tym Wiedźmina 2 odpalisz na najwyższych detalach ;]
Khihi... Wyjdę na jakiego upierdliwca, czy innego fanboya, ale będę przekonywał... Ostatnio kupiłem Della Vostro z i5, 4 GB RAM, dysk 500, Win7 Pro, Office basic za uwaga! 1900! Dołóż do tego 4 giga ramu, SSD, odejmij Win7 Pro, dodaj Win7 Home Premium i masz 3 koła maks za cichutki, ładniutki, malutki komputerek do pracy. Coś takiego: http://allegro.pl/dell-vostro-260st-i5-2400-4gb-500gb-hdmi-nbd-7pro-i2254770501.html Dołóż do tego 4 GB RAM, SSD i masz 3 koła. Aaa... Teraz sobie przypomina. Office'a dokupiłem, bo był tylko starter, ale za to z gwarancją on-site NBD.
Laptop fajny, problem tylko jeden - chłodzenie, a raczej grzanie się sprzętu
Fajny zestaw autorze, co do zasilacza pewien nie jeste, nie siedze tak w zestawach ostatnio......
Co do SSD, Vertexy 3 tez potrafily sie sypnac;) Podobno problem juz zostal naprawiony.....
Laptop fajny, problem tylko jeden - chłodzenie, a raczej grzanie się sprzętu
To nie jest laptop. Dell ma też linię komputerów stacjonarnych Vostro. Podałem linka do przykładowej aukcji na Allegro.
A to sorki ;]
po prostu nie spojrzałem na linka.
Co do SSD, Vertexy 3 tez potrafily sie sypnac;) Podobno problem juz zostal naprawiony.....
Firmware 2.15 i już nie wiem, co to BSODy.
dziki007
05-04-2012, 08:25
Johanan - fotki jak większość z nas(nie chcę tu nikogo obrazić) będę obrabiał amatorsko.
Punky - grafiki nie potrzebuje bo nie odpaliłem gry od xx lat a co do SSD to właśnie nie wiem czy Agility czy Vertex 2 lub 3 ?
Majek - kupowałeś na allegro czy w jakimś salonie ? Swego czasu myślałem o takiej stacji firmowej ale z tego co wiem to Ciężko to potem samemu rozbudować? Poza tym bardzo mi się podoba buda Fractal Design R3. Nie do końca podobają mi się takie małe kompaktowe obudowy tych składaków firmowych, mimo iż zajmują połowę miejsca.
Co do płyty, procka i pamięci jestem prawie pewien. Proszę napiszcie jakiej firmy dvd-rw czy to nie ma znaczenia? Czy ktoś z obecnych tu forumowiczów uzytkowuje budę Fractal Design R3 - jakies sugestie ? Czy mając taką kasę jaką mam brać SSD czy poczekać aż stanieją? Jakiej mocy i firmy brać zasilacz do obudowy ?
No spoko ja grafikę wziąłem tylko ze względu na Premiera i AE żeby wykorzystać Mercury - trzeba z moim modelem zrobić mały hack żeby te programy go widziały i wykorzystały.
Grać też nie grałem od lat poza Counter Strikiem na laptopie, ale że jako na święta dostałem od siostry Wiedźmina 2 (jestem maniak Sapkowskiego) to miło było pośmigać na full detalach :D
Ja mam u siebie Vertex 2 i nie narzekam. Czy SSD stanieją? Na pewno, ale chyba nie aż tak mocno jak się tego spodziewasz.
DVD bez znaczenia jak dla mnie.
Co do płyty, procka i pamięci jestem prawie pewien.
No i dobrze;)
Proszę napiszcie jakiej firmy dvd-rw czy to nie ma znaczenia?
Praktycznie nie ma, bedziesz tego napedu uzywal raz na rok;)
Czy mając taką kasę jaką mam brać SSD czy poczekać aż stanieją?
Nie wiem z czego si eprzesiadziesz, ale na poczatku nawet na HDD bedziesz w szoku:D
SSD da tylko wieksza przyjemnosc z obslugi kompa. Jest przyrost wydajnosci, ale nie taki zeby oczy z orbit wyrywalo.
Jakiej mocy i firmy brać zasilacz do obudowy ?
Sa tzw. kalkulatory mocy zasilacza, zestaw o ktorym piszesz spokojnie poleci na 350W z zapasem, nie kupujesz grafiki, wiec zainwestowal bym w dobry markowy zasilacz ok 450W
Procesor Intel Core i-5 2500K
Oczywiście masz zamiar podkręcać, w dodatku niesymbolicznie ... :) ( ? )
Oczywiście masz zamiar podkręcać, w dodatku niesymbolicznie ... :) ( ? )
No jak "K" to chyba logiczne;)
dziki007
05-04-2012, 11:38
Greg77 : No moze częściej - zarchiwizowac fotki na DVD poza dyskiem. Przesiadam sie z kompa gdzie mam 2 HDD - 250 (podzielony na 50 na system + 200 na fotki) dysk ma z 5-6 lat oraz 1T ktory przeloze do nowego kompa z muza i innymi.
W takim razie poszukam cos 450 W - tylko czy seasonic to markowy zasilacz czy sa lepsze w tej cenie ?
Kyle : Nigdy w życiu tego nie robiłem i szczerze to boję się to robić żeby czegoś nie spieprzyć i przypadkiem nie stracić gwarancji.
tylko czy seasonic to markowy zasilacz czy sa lepsze w tej cenie ?
No wlasnie w jakiej cenie, szczerze powiem, ze firmy nie znam, ale moge byc mocno do tylu z polskim rynkiem....
Kyle : Nigdy w życiu tego nie robiłem i szczerze to boję się to robić żeby czegoś nie spieprzyć i przypadkiem nie stracić gwarancji.
W przypadku serii "K" to bardzo proste;)
dziki007
05-04-2012, 11:44
Zasilacz to okolo 300-350 zl chcialbym wydac. A co do podkręciania to może i proste ale jak nigdy w życiu nie robiłem to wiesz :)
Zasilacz to okolo 300-350 zl chcialbym wydac. A co do podkręciania to może i proste ale jak nigdy w życiu nie robiłem to wiesz :)
Dobry cooler + z68 +google +10 min wolnego czasu = ~4.4 GHz.
Seasonic.. zalezy jaki. Ja polecam OCZ/Corsair w cenie ok 300-400PLN i mocy 400-500W. Ale generalnie, jezeli wydasz taka kase na markowy zasilcz o rozsadnej mocy, to w wiekszosci przypadkow bedziesz zadowolony.
dziki007
05-04-2012, 12:18
Z tym podkręcaniem to pomyślę :) Pytanie czy warto i czy to odczuwalne ?
Myślałem o Seasonic SS-600ET 600W 80 Plus Bronze - patrzyłem i w podobnych mocach OCZ/Corsair jest tańszy.
Z tym podkręcaniem to pomyślę :) Pytanie czy warto i czy to odczuwalne ?
Najpierw zobacz, czy tego potrzebujesz;)
Myślałem o Seasonic SS-600ET 600W 80 Plus Bronze - patrzyłem i w podobnych mocach OCZ/Corsair jest tańszy.
W takiej cenie to nie bedzie zlom;) Jak OCZ/Corsaire tanszy to brac tanszy.....ja sobie od lat chwale Chiefteca;)
Kyle : Nigdy w życiu tego nie robiłem i szczerze to boję się to robić żeby czegoś nie spieprzyć i przypadkiem nie stracić gwarancji.Tak myślałem. W takim razie rozważ i5 2400 (110 zł tańszy {wg. obecnych cen z ProLine}, OC ograniczone do 3,6 GHz samym mnożnikiem wszystkich 4 rdzeni na raz, zegar bazowy 0,2 GHz niższy niż modele 2500, czyli kilka % różnicy wydajności). Modele "K" jest sens kupować tylko jeśli intensywnie kręcisz (grubo ponad 0,5 GHz, bo tyle to się kręcą mnożnikiem od ręki modele i5-i7 non K).
ps. jak chcesz ekstremalnej ciszy - kup lepsze chłodzenie niż BOX, jak chcesz kręcić - też radzę kupić lepsze chłodzenie niż BOX
Czy OC jest odczuwalne... Ciezko powiedziec - zalezy :P
Takie OC to zazwyczaj minimum parenascie % wydajnosci wiecej. Jezeli korzystasz z programow gdzie parenascie % przyzspieszenia jest widoczne, to zauwazysz :P Przy obrobce pojedynczych zdjec raczej nie. Przy pracach batchowych, raczej tak.
Czy warto? Ryzyko niewielkie. Zmniejszenie zywotnosci procka nie ma znaczenia za bardzo, bo i tak co srednio 3 lata wymienia sie kompa. Czy zysk jest wart ryzyka, a przede wszystkim czy jest potrzebne? Kazdy musi zdecydowac sam.
Rafał_Sz
05-04-2012, 15:53
Ja tylko napiszę, że na pamięciach Patriot się przejechałem. Pewnie miałem wyjątkowego pecha, ale jednak.
Majek - kupowałeś na allegro czy w jakimś salonie ? Swego czasu myślałem o takiej stacji firmowej ale z tego co wiem to Ciężko to potem samemu rozbudować? Poza tym bardzo mi się podoba buda Fractal Design R3. Nie do końca podobają mi się takie małe kompaktowe obudowy tych składaków firmowych, mimo iż zajmują połowę miejsca.
Kupowałem w salonie, u partnera Della tyle, że nie osobiście.
Jeżeli o obudowę chodzi, to co kto lubi... Jeżeli nie ma potrzeby rozbudowy o jakieś mocarne karty graficzne (w takiej małej obudowie sie nie zmieści duża karta), to nie ma problemu. Bo o jakiej rozbudowie piszesz? Dołożyć pamięci, dysk zmienić, jakąś dodatkową kartę wsadzić? Zawsze można, bez utraty gwarancji (choć robiąc to w Dellu mamy pełne wsparcie).
dziki007
09-04-2012, 12:48
Ostatnie pytanie i jutro ide złożyć kompa. A mianowicie troszke pozmienialem to i owo po waszych sugestiach i po sugestiach Pana ze sklepu w którym składam kompa(sklep na wyspie w Gdańsku - ci co mieszkają to wiedza) :
płyta Gigabyte GA-Z68AP-D3 (to co było)
proc Intel Core i-2500K (to co było)
pamięć DDR III 8GB(2x4) 1600MHz CL9 Kingston(powiedział że mniej sypiące się niż Patriot? czy to dobre pamięci? wiem że najbardziej popularne)
obudowa Fractal Design R3 (to co było)
zasilacz Seasonic SS-600ET (to co było)
SSD Samsung SSD830 128 GB ( był Vertex 3 120 GB - Pan w sklepie powiedział ze na ten moment Samsung robi "najlepsze" dyski SSD
DVD LG GH22NS90 ( nie wiem czy jest cos "lepszego" ?
wiatrak na proc Zalman CNPS10X Performa (wczesniej nic nie mialem bo wyczytalem ze wiatrak box-owy ktory jest na procku jest spoko ale po konsultacji z kilkoma osobami ktore powiedzialy ze jak chce miec zupelna cisze to kupic cos osobno - czy to potrzebne ? a moze ciut drozszy Scythe Mugen 3? czy moze polecicie cos dobrego, cichego i sprawdzonego?)
całość wyszła 2900 brutto czyli tyle co chcialem do 3 tys - zostanie jeszcze na flaszke by opic:)
czekam na ostateczne sugestie.
dzieki za pomoc.
proc Intel Core i-2500K (to co było)
Nie chcesz zaczekać na i5 3570K bo?
pamięć DDR III 8GB(2x4) 1600MHz CL9 Kingston(powiedział że mniej sypiące się niż Patriot? czy to dobre Jak nie mają tych 1,6 GHz CL9 na standardowym napięciu 1,5V (lub niższym) to kup inne.
powiedział że mniej sypiące się niż Patriot? czy to dobre pamięci? wiem że najbardziej popularne
To samo moge powiedziec o Kingstonie, hyperXy mi sie sypaly jak zloto, dwa zestawy.....patriot nigdy, koles kupil do sklepu karton walnietych patriotow i sieje popeline.
wczesniej nic nie mialem bo wyczytalem ze wiatrak box-owy ktory jest na procku jest spoko ale po konsultacji z kilkoma osobami ktore powiedzialy ze jak chce miec zupelna cisze to kupic cos osobno - czy to potrzebne ? a moze ciut drozszy Scythe Mugen 3? czy moze polecicie cos dobrego, cichego i sprawdzonego.
Mialem Scythea Mugena 2 jest bardzo ok, ten zalman tez swoje zrobi. Wiatrak boxowy intela jest glosany i szybko sie kurzy.....
1) miałem 4x1gbddr2 1066 cl4 (albo 800, nie jestem w stanie tego sobie przypomnieć) i nie było problemów.
2) Mam vertex 2 - wszystko działa ok (bardzo szybko)
3) Mam 520W Corsair przy 6950 i 4 rdzeniach amd. Mocy nie brakuje, zasilacz godny polecenia. (i produkowany tak naprawdę przez seasonica)
4) Mam Fractal Design R1 (chyba) - na tej budzie zakończyłem poszukiwania cichej obudowy. Co pojemności to wchodzi wyżej wymienione 6950.
5) Nie kupiłbym mini-obudowy jak ten dell z powodów jakichś ew modernizacji. Zwykle grafika low profile, karta muzyczna dla bardziej wymagających też może być za duża etc.
6) co do dysku ssd samsunga - popatrz po testach i sprzedawców się nie słuchaj. W końcu "sony ociepla, nikon ma chłodne, a canon najlepsze kolory. pentax wpada w róż"
7) z chłodzeniem można zerknąć na tańsze produkty silentiumpc lub pentagrama. Często nie odbiegają wielkością i jakością od droższych. Czasem dopłacenie do droższego nie przyniesie absolutnie nic (nie mówię o relacji box-nie box).
Ja mam Solida 3 na płycie z sata 2 i... jest wolno. Ja bym sobie podarował SSD.
Co do obudowy Fractala R1 to też mam i też nie polecam. Odklejały się maty, śmierdziały, standardowe wentylatory nie były zbyt ciche. W końcu mata z sufitu spadła mi na chłodzenie procesora i niemal nie uwędziła komputera. Nigdy więcej Fractala.
Czuję się w obowiązku dodać - MLC jest bardzo słabym kontrollerem ssd. Sandforce to minimum i nikt już nie wraca do hdd.
Drugie zdanie - nic nie śmierdzi, nic się nie odkleja, mogę polecić. Wyżej jest już tylko (stan na dwa lata temu) antec p183 + kupno mat, ale to dużo droższa impreza.
Czuję się w obowiązku dodać - MLC jest bardzo słabym kontrollerem ssd. Sandforce to minimum i nikt już nie wraca do hdd.Czuję się w obowiązku dodać że "MLC" nie jest kontrolerem (co z pewnością potwierdzi wujek Google). A Sandforce to w sumie poniekąd padlina (niska prędkość zapisu liniowego danych niekompresowalnych, zwykle obniżona pojemność {np. 240 GB zamiast 256 GB}).
Ja mam Solida 3 na płycie z sata 2 i... jest wolno.Co Ty w Atari to wpiąłeś czy jak?
Tfu, walnąłem babola. Chodziło oczywiście o nowe dyski na kontrolerze sandforce tak, dyski w starej technologii MLC - nie (wyjątek - intel).
Co do wydajności - Vertex 2 działa szybciej niż 2xhdd 7200 samsunga w raid 0. Aczkolwiek z racji zastosowania nie przewalam po nim terabajtów danych.
dyski w starej technologii MLC - nie (wyjątek - intel).Stara technologia to SLC ... poniekąd z resztą lepsza (trwałość). MLC jest mniej trwała (cykle zapisu) ale tańsza.
Dyski na kościach SLC są o wiele trwalsze, ale za to z 10x droższe.
Vertex2 był pierwszym tańszym niż 1k większym niż 100Gb i o tak wyraźnie lepszych osiągach niż hdd. Wcześniej nie było nic (intel - ceny).
Mam Fractala R3 USB3 i złego słowa nie dam powiedzieć. Ładna, doskonale wykończona i przede wszystkim cicha. Tylko uważaj bo sprzedawcy wciskają starą USB2 zamiast nowej z USB3.
z RAMu polecam:
Corsair Vengeance 4GB 1600MHz DDR3 CL9
poza tym ze są "wysokie" (powszechnie opisywana wada) to mają rewelecyjne opinie do których i ja sie przyłączam, a biorąc pod uwagę ich wielkość przy zakupie płyty i chłodzenia w ogóle z tym nie miałem problemu.
Co więcej mi udało sie kupić 4GB+obudowe corsair, za cene obudowy (emarket) - więc nie narzekam :]
SSD 830 Samsung - polecam :]
Pzdrwm
dziki007
09-04-2012, 23:15
Ogólnie to nie znam się na tyle by wiedzieć czy warto czekać na i5 3750K ?
Co do napięcia pamięci to też nie wiedziałem że to się sprawdza?
Co do pamięci to wiem że każdy poleca to co mu chodzi najlepiej a jeśli raz mu sie sypło to nie poleca - wieć co brać Patriota?
Co do chlodzenia procka to lepiej dopłacic do Scythe Mugen 3?
Wlasnie czytalem ze ta plyta co wybrałem w testach wypada tak sobie - teraz to wogole nie wiem co brac:)
Wiem jedynie ze warto brać tego samsunga :)
Obudowy raczej nie zmienie wiem ze brac z USB3 wiem ze gdzies tam ktos pisal ze maty odpadaja czy cus ale w takim razie co brac zeby mialo mega prosty design a nie wygladalo jak choinka w Boże Narodzenie?
jakieś sugestie bo naprawdę do końca tygodnia chciałbym złożyć tego kompa:)
pozdrawiam
Tomek
Ogólnie to nie znam się na tyle by wiedzieć czy warto czekać na i5 3750K ?
No jak w tej samej cenie dostajesz lepszy procesor to chyba warto nie? (niezszy pobór energii = niższa temp. pracy, większa wydajność architektury + większe taktowanie = po prostu nieco szybszy) No chyba że tych dwóch tygodni nie wytrzymasz. ;)
Co do napięcia pamięci to też nie wiedziałem że to się sprawdza?
Standardowe napięcie dla DDR3 to 1,5V . Są sprzedawane pamięci 1,6 GHz 1,65V - bezsens ... przy takim napięciu to pewnie każde wolniejsze DDR3 tyle zrobią (w sensie DDR3 1333) - czyli Ja traktuje takie 1,6 GHz jako podkręcone 1333. SandyBridge nie lubią wyższego napięcia RAM ... choć z 1,65V podobno jeszcze nie ma problemu ... tylko po co pracować na takim zawyżonym napięciu? Inna sprawa że 1333->1600 przy SandyBridge daje niewiele.
dziki007
10-04-2012, 08:32
Pewnie że warto :) nie wiedziałem że wychodzi coś nowego? Pytanie czy nowe nie oznacza droższe jak zazwyczaj to bywa ? Czy ten procesor też będzie na sockecie 1155? Kyle - to jak juz poczekam na tego procka to może polecisz dobrą płyte pod niego w cenie 350-400 PLN.
Co do napięcia to sprawdzę jakie ma napięcie i chyba będę brał tego Patriota skoro tak poleciacie.
Czuję się w obowiązku dodać - MLC jest bardzo słabym kontrollerem ssd. Sandforce to minimum i nikt już nie wraca do hdd.
Drugie zdanie - nic nie śmierdzi, nic się nie odkleja, mogę polecić. Wyżej jest już tylko (stan na dwa lata temu) antec p183 + kupno mat, ale to dużo droższa impreza.
A właśnie, że śmierdzi - przynajmniej wersja R2 i głośno było o tym na forach. Tak samo o odklejających się matach. Problem mat zignorowałem i o mały włos nie skończyło się awarią. W R3 PONOĆ to poprawili, PONOĆ. Sam nigdy niczego już od Fractala nie kupię.
Co Ty w Atari to wpiąłeś czy jak?
W P55-UD3 z core i5 750@3,4 GHz.
Tak wyglądają wyniki:
http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/solid-3.png
http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/test-intel-raid-0.png
W użytkowaniu nie ma różnicy pomiędzy tym SSD, a dwoma HDD spiętymi w raid0 (2x Samsung F3 500 GB).
dziki007
10-04-2012, 14:09
To jak nie Fractal to co bo juz zwariowalem ? Zalezy mi by buda byla prosta(zadnych bajerów) - znalazłem cos takiego Corsair Carbide S500R ? Aczkolwiek podobno nowa seria Fractala R3 USB 3 juz sie nie sypie :)
Umbra, raid szeregowy nie jest bezpieczny, ani tani, pomijając już i inne złe cechy HDD jak hałasy, nagrzewanie i wrażliwość na wstrząsy.
SSD na MLC też nie jest idealny, ale nie powinno się go porównywać z raiderami, choć benchmarkowo może być i porównywalnie.
Nie jestem zawodowym fotografem. Dyski pracują w ten sposób już 2 lata. Raid 0 zwiększa ryzyko awarii o 100%, ale i tak nie jest to chyba aż takie duże niebezpieczeństwo. Przez 14 lat mam kontakt z komputerami, ale jeszcze nigdy nie padł mi żaden dysk.
SSD jest na sandforcie.
Cóż powiedzieć na tak postawioną kwestię (?!).
Powie ktoś przecież, że 30 lat jeździ po całym świecie samochodem, a nigdy nie miał żadnego zdarzenia drogowego, choć jak wiemy inni je miewają i to nie tak nieczęsto jakby się komuś zdawać mogło.
Cóż więc to znaczy, że się jest dzieckiem szczęścia?
... i że tak będzie już zawsze? ;)
Rafał_Sz
11-04-2012, 08:31
Tylko ktoś, kto przeżył uszkodzenie dysku wie jakie to uczucie. :) Ja przeżyłem, na szczęście od prawie zawsze mam kopie na zewnętrznych dyskach, przechowywanych w innym miejscu, ryzyko jest zminimalizowane. Polecam nawet najzwyklejsze coś pod USB.
Zalezy mi by buda byla prosta(zadnych bajerów) - znalazłem cos takiego Corsair Carbide S500R ? (...)
chyba przekracza założony budżet na bude?
ale...
widziałem, macałem - solidna i wygodna w montażu, ogólnie godna polecenia, szkoda tylko że taka droga, dlatego wybrałem ciaśniejszą 400-tkę :]
bialogardzianin
21-04-2012, 16:15
No jak w tej samej cenie dostajesz lepszy procesor to chyba warto nie? (niezszy pobór energii = niższa temp. pracy, większa wydajność architektury + większe taktowanie = po prostu nieco szybszy) No chyba że tych dwóch tygodni nie wytrzymasz. ;)
Standardowe napięcie dla DDR3 to 1,5V . Są sprzedawane pamięci 1,6 GHz 1,65V - bezsens ... przy takim napięciu to pewnie każde wolniejsze DDR3 tyle zrobią (w sensie DDR3 1333) - czyli Ja traktuje takie 1,6 GHz jako podkręcone 1333. SandyBridge nie lubią wyższego napięcia RAM ... choć z 1,65V podobno jeszcze nie ma problemu ... tylko po co pracować na takim zawyżonym napięciu? Inna sprawa że 1333->1600 przy SandyBridge daje niewiele.
Podepnę się jeśli pozwolicie:
1) czy nowe i5 - i5 3750K będą też w opcji bez K, ze zintegrowaną grafiką?
2) czy możesz polecić jakieś dobre pamięci 2 x 4gb 1,5V
3) czy do współczesnego kompa trzeba koniecznie montować zasilacz modularny 600W czy można jakiś słabszy, np. 450W?
dodam, że komputer, który po 1. maja mam sobie składać, nie będzie podkręcany.
Z góry dzięki za twoje i pozostałych zaangażowanych wypowiedzi.
Podepnę się jeśli pozwolicie:
1) czy nowe i5 - i5 3750K będą też w opcji bez K, ze zintegrowaną grafiką?
2) czy możesz polecić jakieś dobre pamięci 2 x 4gb 1,5V
3) czy do współczesnego kompa trzeba koniecznie montować zasilacz modularny 600W czy można jakiś słabszy, np. 450W?
dodam, że komputer, który po 1. maja mam sobie składać, nie będzie podkręcany.
Z góry dzięki za twoje i pozostałych zaangażowanych wypowiedzi.
1) Wykaz procesorów Ivy Bridge : http://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_Bridge_%28microarchitecture%29
2) Ja używam czterech kostek 4 GB Kingston 1333 DDR3 1333 Non-ECC CL9 KVR1333D3N9/4G razem z Sandy Bridge - jak to Kingston Value RAM chodzi bezproblemowo (wcześniej miałem 2x2 GB DDR2 800 na AMD X2). Z powodu bezproblemowej = stabilnej i bezawaryjnej pracy polecam te pamięci. Oczywiście są zasilane 1,5V.
3) Do zwykłego kompa dobrej jakości 450W wystarczy. Ja sam myślę nad zakupem zasilacza do niepodkręcanego PC (tego mojego), warunek: ultra cichy i rozmyślam pomiędzy be quiet! E9 480 CM i E9 500 . Słyszałem plotę że te ze zintegrowanymi kablami są nieco cichsze, ale ten co to pisał, możliwe że miał na myśli starszą generację.
bialogardzianin
21-04-2012, 16:50
1) Wykaz procesorów Ivy Bridge : http://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_Bridge_%28microarchitecture%29
2) Ja używam czterech kostek 4 GB Kingston 1333 DDR3 1333 Non-ECC CL9 KVR1333D3N9/4G razem z Sandy Bridge - jak to Kingston Value RAM chodzi bezproblemowo (wcześniej miałem 2x2 GB DDR2 800 na AMD X2). Z powodu bezproblemowej = stabilnej i bezawaryjnej pracy polecam te pamięci. Oczywiście są zasilane 1,5V.
3) Do zwykłego kompa dobrej jakości 450W wystarczy. Ja sam myślę nad zakupem zasilacza do niepodkręcanego PC (tego mojego), warunek: ultra cichy i rozmyślam pomiędzy be quiet! E9 480 CM i E9 500 . Słyszałem plotę że te ze zintegrowanymi kablami są nieco cichsze, ale ten co to pisał, możliwe że miał na myśli starszą generację.
Dzięki za odpowiedź. Jeśli pozwolicie, ja planuję cichy zestaw w optymalnej mam nadzieję konfiguracji power/econo:
1) Gigabyte GA-Z68AP-D3 ( idąc tropem dzikiego007 lub inna podobna)
2) Intel Core i5 2500 3,30 GHz BOX (zintegrowana grafika bo nie gram, bez wentylatora)
3) SilentiumPC Regnum L50 Pure Black (RG-L50) lub Corsair Carbide 400R lub coś podobnego/ tańszego (o ile cooler do procka wejdzie)
4) Zalman CNPS10X Performa lub Scythe Mugen 3 lub coś podobnego z be quiet!
5) SSD Samsung SSD830 128 GB
6) be quiet! Straight Power E9-450W
7) 2 x 4 GB Kingston 1333 DDR3 1333 Non-ECC CL9 KVR1333D3N9/4G ( idąc tropem Kyle lub inne podobne, np Corsair DDR3 2x 4GB 1600MHz CL9 Vengeance - bo też mają 1.5V - zawierzyłem Ci Kyle ;) )
8 ) LG Blu-Ray BH10LS38 LS
9) Win 7 64 HE
Zakup na fakturę, więc dałbym komuś zarobić, żeby mi to ktoś od razu skonfigurował, bo sam sobie składałem kompa 6-7 lat temu i sam teraz nie połapałbym się.
EDIT: połapałem się- zestaw przekracza 3 tys. zł. :(