PDA

Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] 1. Upadek

MK_2
04-04-2012, 13:32
*** Wszelkie podobieństwo do osób i zdarzeń jest zupełnie przypadkowe ***

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/P4025078_1000b-1.jpg
źródło (http://marcin.dobry.pl/zdjecia/P4025078_1000b.jpg)

Borbet
04-04-2012, 18:30
Jakby na zdjęciu był najtańszy jabol i kubek plastikowy to tytuł pasowałby mi to obrazka. No chyba, że to półszlachetny upadek :)

MK_2
04-04-2012, 19:13
A jak sama kompozycja?
Ma jakiś klimat?

kolas
04-04-2012, 19:24
Jeżeli się mam czepiać szczegółów to nie pasuje mi butelka zatkana korkiem. Bo niby co, piłem i nagle stwierdziłem że już dość i zatykam żeby nam nie wyparowało ?

MK_2
04-04-2012, 19:33
Czemu nie. Może to druga butelka i zostało jeszcze?

damciop03
04-04-2012, 23:38
Pomysł ciekawy jednak spodziewał się czegoś zupełnie innego po tytule niż zobaczyłem tutaj ja bym spróbował podejść do tego tematu jeszcze raz w innej scenerii. Pozdrawiam :)

Szturmowiec
06-04-2012, 22:31
Mnie się nie podoba. Tytuł skojarzył mi się z filmem o A.H. i czegoś w tych klimatach się spodziewałem, co nie znaczy, że innych zdjęć (gdyby były dobre) bym nie docenił.

swider
08-04-2012, 00:12
Tytuł w połączeniu z fotografią nieco pretensjonalny i patetyczny. Pierwsze co rzuca się w oczy to nie butelka, kieliszek, czy śpiący jegomość… a bazie w wazonie -- świecą najmocniej, a chyba tak nie powinno być?
Sam obraz wg mnie trochę sztuczny i pozowany… Możesz napisać czy taki był (w sensie pozowania)? Bo to jednak dział Ludzie - fotografia uliczna, reportaż i zdjęć pozowanych tutaj nie wrzucamy. ;)
Ale znalazłem też pozytyw! Konwersja całkiem fajna, pasuje do tego typu ujęcia. Ostre cienie od lampy też są bardzo na miejscu. :)

Wybacz, że komentarz nie nazbyt pozytywny -- ale takie moje odczucia. :(

MK_2
10-04-2012, 11:14
Teraz nie mam wątpliwości że obrałem złą kategorię dla tego zdjęcia. Jeśli można prosić moderatora o przesunięcie do odpowiedniego działu ("inne" ?) lub usunięcie.

Bazie na pierwszym planie i w fokusie są zamierzone. Są istotnym elementem. Oznaczają oczekiwanie na święta. Miałem taki pomysł na pokazanie "nawrócenia", ale faktycznie zdjęcie może wydawać się w połączeniu z takim poważnym tematem "pretensjonalne i patetyczne". Pozostałe z serii także tak wyglądają więc rezygnuję z ich zamieszczenia. Brakuje mi warsztatu aby odpowiednio pokazać pomysł.

Dziękuję za recenzje.

swider
10-04-2012, 12:59
Teraz nie mam wątpliwości że obrałem złą kategorię dla tego zdjęcia. Jeśli można prosić moderatora o przesunięcie do odpowiedniego działu ("inne" ?) lub usunięcie.
Usuwać nie będziemy -- szkoda. W końcu włożyłeś pracę w wykonanie tego zdjęcia, był pomysł, realizacja. Nic nie będziemy usuwać. :)
Co do działu… hmmm… ciężki orzech do zgryzienia, ale faktycznie Inne to chyba najlepszy pomysł.

Bazie na pierwszym planie i w fokusie są zamierzone. Są istotnym elementem. Oznaczają oczekiwanie na święta.
Przyznam szczerze, że nie wpadłem na to, a po tym jak mnie uświadomiłeś, wydaje się być to dość oczywiste. :) Choć z drugiej strony, jak patrzę… to jednak chyba za bardzo grają pierwsze skrzypce -- przynajmniej ja tak to widzę. Naturalnie mogę się bardzo mylić.

Miałem taki pomysł na pokazanie "nawrócenia", […]
Pomysł, myślę bardzo dobry… tylko powinieneś użyć symboli, które mocniej sugerowałyby odbiorcy, że na zdjęciu to czas pasyjny -- odnowy i nawrócenia. Same bazie… to chyba za mało. Nawrócenia jako takiego też nie widać.
Po chwili namysłu można sobie przypomnieć, że w polskiej tradycji chrześcijańskiej związane są (bazie) z Niedzielą Palmową. Ale czy to nie nazbyt zawiła łamigłówka?

Brakuje mi warsztatu aby odpowiednio pokazać pomysł.
Oj tam, oj tam… od razu brakuje warsztatu. Nie pisz tak bo na pewno to nieprawda. Trzeba podejść do tematu jeszcze raz i już. :)

mOSAd
10-04-2012, 15:35
Bazie mnie również się kompletnie nie skojarzyły z jakimkolwiek świętem czy okresem duchowej przemiany itp. Ot zwykła dekoracja w wazonie. Dodatkowo ascetyczny wystrój stołu, brak ozdób, jakiegoś baranka, jajka, choćby serwety nawet, sugerują, że te bazie to mogą być zasuszone, polakierowane i być permanentną "ozdobą" wnętrza. Korek zatykający butelkę oraz pusty kieliszek sugerują, że ostatnie momenty przy stole były zbyt świadome, by odnieść mocne wrażenie. No bo co? Bohater (ka?) zatkał butelkę, opróżnił kieliszek i padł? Jakoś za bardzo poukładane. Dodatkowo trzyma butelkę, jakby w ostatnim odruchu przed utratą świadomości, chciał nalać sobie jeszcze trochę. Zatem korek znów tu przeszkadza. Ale tak naprawdę chodzi pewnie o to, że lampa błysnęła mocno i go rozświetliła. Mamy zatem na zdjęciu bazie i korek (i obrączkę). Reszta to tło i dodatek. Stąd takie rozmyślenia nad korkiem od razu.