Zobacz pełną wersję : D700 + 24-70 2.8 - ostrość
paparazzi89
04-04-2012, 13:02
witam serdecznie, posiadam aparat Nikon D700 oraz obiektyw 24-70 2.8
Mam problem z ostrzeniem.
Poniższe zdjęcie, ustawienia aparatu: af-s oraz automatyczny wybór pola ostrości
kiedy klamka w drzwiach jest centralnie to aparat ostrzy bez problemu, a kiedy przekadruję w lewo lub prawo - wtedy klamka nie jest na środku kadru to aparat nie łapie ostrości, zatrzymuje się na 0,38 (skala na obiektywie)
Wydaje mi się że wcześniej nie miałem takiego problemu- czym to może być spowodowane?
Rozumiem że drzwi są gładkie i aparat nie może na nich znaleść punktu odniesienia- ale przesuwam aparat na tyle aby miał jeszcze swoje punkty ostrości na klamce.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/_7000117JPG-1.jpg
źródło (http://f.cl.ly/items/20360Q1h2v1w2R2o3409/_7000117.JPG)
prosze pomóżcie :(
wysyłać aparat do serwisu?
spróbuj jeszcze z innym obiektywem, aby mieć pewność, że to aparat, a nie obiektyw. rzeczywiście dziwne zachowanie i na pewno tak nie powinno być (sprawdziłem z ciekawości na takim samym zestawie i też klamce na drzwiach ;-))
paparazzi89
04-04-2012, 13:14
dzięki, nie pomyślałem aby sprawdzić innym obiektywem!
50mm 1.8 - to samo :( co ciekawe ostrzę na centralny punkt drzwi i nieostro w wizjerze, przesówam aparatem w lewo aby klamka byla na srodku i odrazu ostrzy (przy przekadrowaniu mam caly czas af-on)
możliwe że to przybrudzona matryca/matówka?
w wizjerze mam jedną kropkę czarną, ale na zdjęciu tego nie widać
haradrimm
04-04-2012, 13:21
Matryca ani matówka nie będą miały na to żadnego wpływu, jedyne co to zabrudzone czujniki AF (znajdują się pod lustrem).
paparazzi89
04-04-2012, 13:42
co uważacie o prywatnych serwisach aparatów?
dzwoniłem do jednego Pana- czyszczenie matrycy 60-90 zł i zerknie mi na autofocus?
na targach były dwa stoiska co czyściły matryce za darmo- ale chyba bym się bał na targach czyścić- przecież pełno ludzi kurzu i wogole.
pewnie zależy od serwisu. Ja w W-wie oddawałem kiedyś D7000 do prywatnego serwisu do czyszczenia matrycy i zrobiono mi na miejscu i bardzo dobrze - polecony był na tym forum. Podaj w jakim mieście szukasz serwisu, to może ktoś coś poleci.
paparazzi89
04-04-2012, 15:39
kęty, oświęcim, bielsko-biała, wadowice ;)
a tak z ciekawości, znalazłem na youtube opis problemu ustawiania ostrości w D700 (nie wiem czy coś takiego mam u mnie nie sprawdzałem):
http://www.youtube.com/watch?v=RFG75Sff_Ic
ciekawe, czy jak manualnie poprawisz trochę ostrość, to aparat potem złapie, czy też nie.
paparazzi89
04-04-2012, 16:19
jak poprawie manualnie to i tak nie złapie, filmik dokladnie przesłucham wieczorem, teraz tak na syzbko- ale troche inaczej bo u mnie jak mam wybór ręcznie pola ostrości to ostrzy dookoła kadru ;/
paparazzi89
05-04-2012, 16:12
matryca była w praniu, czyściutka, wszystkie włoski i pyłki z okolic wyczyszczone.
A aparat dalej nie ostrzy :( mam wrażenie że jest lepiej ale jeszcze nie tak jak powinno być.
Jak będę miał chwilę czasu to zostawię go na dłużej w serwisie. Póki co będę manualnie wybierał ostrość - i tak głównie fotografuję :) ale tamto spać nie daje.
PS. polecam Serwis W Bielsku-Białej ul. 1 Maja 19
witam serdecznie, posiadam aparat Nikon D700 oraz obiektyw 24-70 2.8
Mam problem z ostrzeniem.
af-s oraz automatyczny wybór pola ostrości
A czemu nie stosujesz manualny wybór pola ostrości?
paparazzi89
05-04-2012, 18:24
na co dzień stosuję, ale ten automatyczny nie daje mi spać :(
najgorsze jest to że na ręcznym wyborze punktu ostrzenia też nie ma różowo :(
Zaraz zaraz, a czy po przełączeniu na manualny wybór pola (i wybranie innego niż środkowy) łapie Ci ostrość na tych jednolitych powierzchniach ? Bo ja mogę w ciemno powiedzieć ze mój d700 mógłby mieć z tym problem, dokładnie tak jak piszą w instrukcji.
na co dzień stosuję, ale ten automatyczny nie daje mi spać :(
najgorsze jest to że na ręcznym wyborze punktu ostrzenia też nie ma różowo :(
Nie bardzo rozumiem do czego się nadaje automatyczny wybór. To tak jakby używać zielony program do robienia zdjęć. Rozumiem w Canonie bo tam wybierak manualny pkt ostrości jest do bani ale w D700 toż to sama przyjemność.
paparazzi89
05-04-2012, 20:17
Zaraz zaraz, a czy po przełączeniu na manualny wybór pola (i wybranie innego niż środkowy) łapie Ci ostrość na tych jednolitych powierzchniach ? Bo ja mogę w ciemno powiedzieć ze mój d700 mógłby mieć z tym problem, dokładnie tak jak piszą w instrukcji.
przykładowe zdjęcie drzwi
kadruję że na środku są drzwi jednolite (to ok - niewyostrzy nie ma szans i to rozumiem)
ale punkt ostrości wybieram na klamkę - i ostrzy, ale sam z siebie na auto nie znajduje klamki aby na niej wyostrzyć
Nie bardzo rozumiem do czego się nadaje automatyczny wybór. To tak jakby używać zielony program do robienia zdjęć. Rozumiem w Canonie bo tam wybierak manualny pkt ostrości jest do bani ale w D700 toż to sama przyjemność.
no tak- ale powiedz na jakim trybie robisz zdjęcia? Większość tutaj ludzi robi na S,A - to tak samo jak by włączyć zielony tryb a jakoś nikt nie ma do nich o to wielkiego ale :)
Ja po prostu nie umiem robić na S i A.
a_iverson
05-04-2012, 20:51
Spróbuj kolego na innych drzwiach (np.białych z czarną klamką), problem jest z kolorami, klamki i drzwi... Jest pomiędzy nimi zbyt mała różnica dla AF.
paparazzi89
05-04-2012, 21:14
ja też :) próbowałem kiedyś- efekt? 80% zdjęć do kosza!
Dokładnie tak jak pisał a_iverson - sprawdź w innych sytuacjach, może automat wyboru punktu af gubi się akurat w tej sytuacji i koniecznie chce ustawić af na drzwiach, a że nie może to chyba jasne.
ja też :) próbowałem kiedyś- efekt? 80% zdjęć do kosza!
Nie rozumiem, co jest nie tak z trybami S i A, że aż tyle zdjęć się do niczego nie nadaje.
paparazzi89
06-04-2012, 08:52
no wczoraj jak tak patrzylem to nie ma źle w sumie, zobaczymy jak wybiorę się na jakąś sesję- wtedy najlepiej to można będzie ocenić.
Nie wiem co jest z tymi trybami- ale zdjęcia są prześwietlone i nie doświetlone :) nie umiem i już.
Moim zdaniem na takiej ścianie i na drzwiach, to nawet super AF Nikona sobie nie poradzi. ;) AF wymaga jakiegoś kontrastu, klamka go daje, reszta nie. W mojej opinii możesz spać spokojnie. :)
popieram, żaden af nie poradzi sobie z ostrzeniem punktowym na jednolite tło było o tym nawet w instrukcji i jest tam nawet napisane aby w takich sytuacjach ostrzyć na kontrastowych scenach i przekadrowywać, radze poczytać instrukcje i trochę o tym jak działa af a później zwalać na sprzęt.
wasilewk
15-04-2012, 13:49
Cytat:
Napisał manfred
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2781611#post2781611)
ja też :smile: próbowałem kiedyś- efekt? 80% zdjęć do kosza!
Można sobie wyobrazić robienie zdjęć takim "Pershingom": zwykłe 1/60s w trybie "A" - niestety: wszystko nieostre. Coś mi zaświtało, że jak mam lampę ustawioną na TTL BL FP - to lepiej przełączę na "S", ustawię czas 1/320 - i powinno się udać (przynajmniej przy pełnej dziurze), I rzeczywiście wreszcie wszystko było ostre.
Tutaj mały przykład - może słabo widać, ale nie mam już miejsca na serwerze sieciowym, żeby dać link do większej rozdzielczości:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/9928/dsc4815c.jpg)
D700,
[email protected], t=1/320, SB-900.
Aparat mierzył ostrość na pierwszą dziewczynkę a złapał na środkową.
Pzdr.
paparazzi89
24-05-2012, 13:59
no i niestety, mam drugiego D700 i niestety jestem pewny w 100% że ten pierwszy ma coś nie tak z AF,
Nowy złapie sam ostrość na klamkę - stary nie
Ostatnio na zleceniu miałem problemy z ostrzeniem, jak jest mało kontrastowa scena to obiektyw nie złapie ostrości, a jeśli jest kontrastowa to łapie bez problemu,
ten nowy łapie bez problemu ostrość
ma ktoś problem co może być nie tak?
paparazzi89
25-05-2012, 07:04
zobaczę je gołym okiem?:)
Gdzies tam w dole, za/pod glownym lustrem (nalezy je uniesc coby dotrzec) .... chyba. Mam dwie lewe rece, wyposazone w dziesiec kciukow, wiec nie dotykam niczego bardziej skomplikowanego niz prosty kij (o ile jest odpowiednio gruby i wytrzymaly), stad tylko podaje co przeczytalem tu na forum - sam nie zagladalem.
I co z tego że zobaczysz i tak trudno ocenić będzie czy czyste czy brudne. Najlepszym wyjściem jest oddać aparat do serwisu a nie męczyć się.
Mirror up grucha do ręki aparat do góry nogami i dmuchamy :)
DonAlberto
20-06-2012, 22:53
ale one nie są bezpośrednio widoczne i aby je jako tako zobaczyć to lusterko dentystyczne trzeba by mieć, a do dmuchania też by się przydała gruszka z zagiętą końcówką.