PDA

Zobacz pełną wersję : D5000 i ostrość w wizjerze

Nodabba
04-04-2012, 11:34
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.

Otóż kilka dni temu kupiłem używanego D5000 z obiektywem Nikkora 18-105 i mam pewne obawy dotyczące łapania ostrości. W trybie LV łapie idealnie i wszystko super się wyostrza na monitorze, jednak gdy robię zdjęcia przez wizjer, to dalej są nieostre. Tzn wychodzą ładnie ale w wizjerze mam nieostry podgląd. Czuję i słyszę, że wyostrza jednak tego nie widzę. Czy te typy tak mają? Poprzednio miałem Canona 1100d i tam nawet w wizjerze jest wszystko super wyostrzone. A tutaj nie wiem co robić i przyznam, że jestem trochę zniesmaczony i zawiedziony.

zgera
04-04-2012, 11:40
Użyj korekty dioptrażu, taki suwak z prawej strony wizjera, ustawia ostrość obrazu w wizjerze.

XXL
04-04-2012, 11:45
A czy przypadkiem nie masz źle ustawionej korekcji wizjera, poprzedni właściciel mógł mieć wadę wzroku i ustawioną korekcję pod swoje oko. ty musisz ustawić do swojego oka.
Jeśli nie to, to może z matówką jest coś nie tak, lub układ optyczny wizjera jest wajchnięty. Przy podglądzie na LV oglądasz obraz z matrycy, zaś samo lustro,matówka, pryzmat... jest nieczynne. W wizjerze patrzysz na obraz powstały na matówce, i tu może być coś pokręcone.

edit. Ja pisałem a w tym czasie kolega wyżej mnie ubiegł...

Nodabba
04-04-2012, 12:15
O kurczę, dziękuję Wam bardzo. Chodziło właśnie o dioptrie. Taka prosta sprawa, aż wstyd...
Teraz aparat nabrał nowej jakości. :D

tot1977
04-04-2012, 12:36
O kurczę, dziękuję Wam bardzo. Chodziło właśnie o dioptrie. Taka prosta sprawa, aż wstyd...
Teraz aparat nabrał nowej jakości. :D

Chyba ostrości ;)