PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Latarnia (HDR)

Reed
03-04-2012, 10:59
Witam,
czy jakiś znawca HDR (Pebal?) mógłby rzucić okiem na owe zdjęcie i podpowiedzieć co poprawić?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img688.imageshack.us/img688/8296/markent.jpg)

pes
03-04-2012, 11:03
Znawcą HDR nie jestem, ale wiem, że to jest pseudo-HDR. Po pierwsze kolory są zbyt mocno wyciągnięte. Całe szczęście, że efekt "halo" nie jest bardzo mocny. Myślę, że obecnie transformacja do B&W bardzo pomogłaby tej focie. Teraz to taki "koszmarek". Acha, widzę syfek na matrycy do usunięcia na niebie + ten blik też łatwo wyeliminować :) Wiem jedno po jakimś czasie eksperymentowania, że dobrego HDR-a jest cholernie trudno zrobić. Ja zawsze działam w ten sposób, że korzystam z SNS-HDR Lite, tam wrzucam NEF-y, a później JPG-a z tego programu wrzucam do LR i tam go obrabiam.

Vall
03-04-2012, 11:07
Do tego zdjęcia nadawałaby się moim zdaniem zasada:
"Cokolwiek przerabiasz, na końcu zmniejsz suwaki o 30% i będzie dobrze. :-)"

Troszeczkę za mocno powyciągane i za duży kontrast moim zdaniem jak pes wspomniał. Konwersja B/W też pomaga (sprawdziłem na szybko). :-)

pes
03-04-2012, 11:10
Swoją drogą ten widoczek to z jakiegoś kraju skandynawskiego?

kkokosz
03-04-2012, 11:18
Zgodzę się z pes, że to taki pseudo-hdr, zapewne wyciągany z jednego zdjęcia (a na pewno wyciągany zbyt intensywnie). Chmury, woda i trawa wyglądają prawie jak płaskorzeźby ;) Z własnego doświadczenia wiem, że takie obrazki wychodzą, kiedy człowiek jest w fazie zachłystywania się możliwością wykonania HDR i wydaje mu się, że to jest właśnie TO (zresztą, chyba w Machinery Effects są tego typu przykłady).

Według mnie to zupełnie dwa różne rodzaje prac: HDRy (złożone z wielu ekspozycji, starannie przygotowane, na których po prostu NIE WIDAĆ, że to HDR, bo wyglądają bardzo naturalnie) oraz tego typu grafiki z feerią barw (nie twierdzę, że są z tego powodu mniej wartościowe, bo także tutaj można znaleźć mnóstwo świetnie przygotowanych prac). Po prostu te drugie trzeba lubić, a to już kwestia gustu :)

Jak dla mnie powyższy obrazek ma za duże nasycenie kolorów, zbyt mocno podciągnięty kontrast lokalny i chyba za bardzo rozjaśnione cienie (efektu halo na daszku latarni też się można dopatrzyć).

Reed
03-04-2012, 11:44
Dzięki chłopaki za odzew.
@PES: robiłem tak jak napisałeś, obróbka w sns-light, a pozniej PS:L. Moze rzeczywiscie przesadziłem z kontrastem. No i po paru zdjęciach z ostatniej eskapady widać te syfki. To jest Holadnia, wioska Marken.
@Vall: w takim razie suwaczki w dół i zobaczymy jak to z tym BW wyjdzie.
@kkokosz: nie, no to są trzy nefy. Cieżko byłoby wyciągąć tyle szczegółów z jednego zdjęcia pod światło. Pobawie się kontrastem, żeby wyszło bardziej naturalnie. Też nie jestem fanem pseudo-HDR i chciałbym osiągnąć efekt naturalności na tym zdjęciu.

pes
03-04-2012, 11:46
No to czekamy na nową wersję ;)

Greg77
03-04-2012, 13:26
to jest "HDR" typu koszmarek, praktycznie cale zdjecie wyglada zle....poczynajac od kadru a na obrobce konczac.

Reed
03-04-2012, 15:36
@Greg77: no to juz wiemy, ze wyszedl koszmarek. Nad tym bedziemy pracowac :)
A kadr wg mnie jest OK

Greg77
03-04-2012, 17:13
A nie uwazasz, ze jest ciasno?
Masz tam na dole lodki, ktore sa o wiele ciakwszym tematem, dodatkowo po co Tobie ten HDR, nie lepiej trafic tam o wschodzie slonca, zlapac moment kiedy woda jest jak lustro a swiatlo oswietla te bude na koncu pomostu i te pierwszoplanowa tez???
Na tym zdjeciu tematow jest sporo, meczyles HDRa a widze, ze i bez mozna bylo to zrobic lepiej, slonce bylo wysoko, wiec to taki fake zachod...

pes
04-04-2012, 08:43
Masz tam na dole lodki, ktore sa o wiele ciakwszym tematem :mrgreen:

Greg77
04-04-2012, 09:19
:mrgreen:

moze i smieszne, ale jakos w tym kadrze ta latarenka jest nudna....

pes
04-04-2012, 09:30
Greg77, nie czuj się obrażony, ale poprostu uśmiech mi się pojawił na twarzy jak przeczytałem o łódkach. Wiem, że lubisz łódki i pokazujesz je wyśmienicie. Ja za pewne jak wiesz jestem "zboczony" na punkcie motoryzacji ;)

Pebal
04-04-2012, 14:34
Zbyt mocna obróbka. Chmury są zbyt smoliste, latarnia zbyt ciemna w stosunku do trawy a pierwszy plan zlewa się z drugim.