Zobacz pełną wersję : D5100 Problem z łapaniem ostrości w lv
Panowie jeśli już ten problem był to tylko napiszcie, a mianowicie: w ramach rozpoznawania sprzętu (d5100 i 18-55G) zauważyłem, że np:w ciemnych pomieszczeniach, na ekranie TV, bądź na jednolitej ścianie aparacik nie łapie ostrości. Wysuwa do końca obiektyw, po czym go wsuwa i tyle. Przez wizjer jest OK. Czy to normalne? Czy też czeka mnie wizyta w serwisie?
Zacznij od przeczytania instrukcji. Na jednolitej powierzchni jest za mały kontrast, żeby AF mógł dobrze działać.
Tak jak kolega piszę przeczytaj instrukcję a napewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania,a co do ustawienia ostrości zawsze możesz przełączyć na manual i ustawić ręcznie:D
Panowie dziękuję, nie złoście się. Myślę, że spora część użytkowników w ogóle nie czyta instrukcji (przyznajcie się ;-) ). Ja jakoś to ominąłem tę część a po tylu wpisach na tym i innych forach na temat braku ostrości ogarnęła mnie fobia i wystrzeliłem na forum :-) Faktycznie stoi w instrukcji jak byk, kiedy może nie łapać.
Jedno z praw Murphego mówi - jeśli wszystko zawiedzie - przeczytaj instrukcję obsługi.