PDA

Zobacz pełną wersję : Retusz twarzy

petelski
02-04-2012, 22:05
Materiał tradycyjnie dla chętnych. Malkontenci - na drzewo :)

D6pGu0xzltU

pozdrówka

mpwt
03-04-2012, 00:37
"Zły moderator" (czyli ja) przywrócił wątek. Żeby było kulturalnie, ludzie nie raportowali postów (itp) pozwoliłem sobie zamienić ryj na twarz. Dokładamy wszelkich starań aby wszystkich żyło się na forum jak najlepiej. Jednocześnie proszę o trzymanie się przewodniego tematu.

Pozdrawiam wszystkich tutkomaniaków i życzę wszystkim miłej i spokojnej nocy.

petelski
03-04-2012, 00:48
A ja poproszę jeszcze, aby Pan Moderator przywrócił link - gdyż takie wklejenie okienka Youtube uniemożliwia oglądanie w Full screenie :( A przy takich detalach jak retusz niemożność dostrzeżenia szczegółów powoduje, że tutek staje się praktycznie niepotrzebny.
Zresztą inaczej: Sam wklejam link dla tych, którzy chcą oglądać w lepszej jakości:

FULL SCREEN DLA CHĘTNYCH (http://www.petelski.pl/blog/rady-petela/photoshop-cs6-reusz-twarzy)

pozdrówka - i'm back :)

Irwusek
03-04-2012, 09:12
Jak dla mnie genialny poradnik :) Dziękuję Panie Andrzeju :)

petelski
03-04-2012, 10:28
Miło mi, że mogłem jakoś pomóc :)
pozdrówka

KamilM
04-04-2012, 12:03
Bardzo dobry, bardzo dokładny poradnik. Dziękuję!

petelski
04-04-2012, 12:22
Proszę uprzejmie :)

RobertMiernik
04-04-2012, 12:51
To ja trochę po malkontencę: eeee panie czemu tak...
mało! ;>

Dzięki.

petelski
04-04-2012, 12:56
Takich malkontentów jakoś znoszę :) Dzięki Robert :)

marcinc
04-04-2012, 19:20
Cholera fajnie się ogląda i słucha Twoje tutoriale.
ups.... za 'cholerę' pewnie dostanę bana ;)

Wielkie dzięki!

durom
06-04-2012, 10:59
Wielkie dzięki! Kawał dobrej roboty.

Charakterny
09-04-2012, 00:57
Dzięki, przyda się.

Amadeusz
09-04-2012, 12:17
Andrzeju, pomijając umiejętności pragnę otwarcie napisać o Twoim talencie narratorskim i pełnej elokwencji. Z przyjemnością poświęciłem chwilę by Cię posłuchać. Opowiadasz konkretnie i z poczuciem humoru - dostałem tzw. "głupawki" gdy schowałeś skórę do lodówki :)
Dziękuję za podzielenie się wiedzą!

petelski
09-04-2012, 12:21
Dzięki Amadeuszu - staram się różnymi sposobami "trafiać" do oglądających. Po prostu wiem, czego mi brakowało, jak sam kiedyś poszukiwałem i namiętnie oglądałem tutoriale. Poza tym , czytając takie komentarze jak Twoje, my- narcyzi, czujemy się dowartościowani, mile połechtani i zobowiązani do jeszcze lepszej roboty :) Pozdrawiam Dyngusowo :)

kendo73
29-04-2012, 01:49
Andrzeju , wielkie dzięki za poświecenie czasu i podzielenie się wiedzą w sposób przysfajalny ;-] , czytając poradniki itd... już po 8 stronie fachowej chinszcyzny nie wiem co było na pierwszej , tu prosto i prakrycznie PROSZE WIĘCEJ takich tuto ............. pozdrawiam

Piotrek 77
01-05-2012, 13:37
świetny tutorial. Twoje tutoriale są świetne, masz talent do przekazywania wiedzy. Niczym polski Scoot Kelby.

petelski
01-05-2012, 17:54
...Niczym polski Scoot Kelby.

Hi hi hi - dobre, dobre :)

Piotrek 77
02-05-2012, 19:08
a mam takie pytanie - w pewnym momencie aby otrzymać właściwy kolor skóry malujesz ja takim kolorem i ustawiasz stopień krycia. A dlaczego nie zmienić sposób krycia na nakładkę czy coś innego?

petelski
03-05-2012, 21:46
Piotrze, to co pokazuję to jeden z wielu, jak mniemam, sposobów na retusz. Czasami rzeczywiście może i lepiej użyć nakładki, ale na pewno nie sprawdzi się to we wszystkich przypadkach (sprawdź sam). Sposób podany przeze mnie jest chyba najbardziej "uniwersalny" :)
Warto jednak eksperymentować z trybami mieszania, choćby po to aby zobaczyć jaki mają wpływ na ostateczny wynik. Szczególnie przydatne przy retuszu skóry są Lighten i Darken, które służą do przyciemniania i rozjaśniania wybranych fragmentów skóry.
pozdrówka

Piotrek 77
04-05-2012, 07:00
dzięki

Piotrek 77
04-05-2012, 13:49
może jakiś tutek dotyczący poodbnego efektu jak Knapka Ortona- lub też twoja wersja tej kanapki;) Głównie mi chodzi o nasycenie kolorów jak w przypadku Kanapki Ortona

sensualsoul
13-11-2012, 12:57
wideo: http://justynalbien.blogspot.com/2012/11/frequency-split-jak-retuszowac-by-zachowac-teksture-skory.html

petelski
13-11-2012, 13:22
Kolejne tutki juz niebawem na moim kanale YT. Jako, że przestałem być właścicielem systemu N - zaglądał tu będę rzadziej i jedynie z sentymentu. Pozdrawiam

piter670
13-11-2012, 15:24
Andrzeju,

Nawet jeżeli pozbyłeś się N to nie zaniedbuj nikoniarzy :smile:
Dziękuję Ci za bezinteresowne podzielenie się wiedzą - to niestety rzadkie, coraz rzadsze. Ja przynajmniej raz na miesiąc odwiedzam twoją stronę, w nadziei, że znów dowiem się czegoś nowego...

petelski
13-11-2012, 20:09
Andrzeju,

Nawet jeżeli pozbyłeś się N to nie zaniedbuj nikoniarzy :smile:
Dziękuję Ci za bezinteresowne podzielenie się wiedzą - to niestety rzadkie, coraz rzadsze. Ja przynajmniej raz na miesiąc odwiedzam twoją stronę, w nadziei, że znów dowiem się czegoś nowego...

To dzielenie się wiedzą bierze się stąd, że doskonale pamiętam, jak ciężko było czegoś dowiedzieć się w ojczystym języku, gdy zaczynałem :) Nie pokazuję Bóg wie jakich czarów - ale mam nadzieję, że niektórym to się przyda :) Jedyne, czego nie rozumiem, to to nasze, zaściankowe krytykanctwo. Wierz mi, że komentarze jakie pojawiają się niejednego już by zniechęciły. Ale cóż - niektórzy tak właśnie leczą swoje kompleksy :) Pozdrawiam serdecznie.

FullMaverick
13-11-2012, 23:10
wideo: http://justynalbien.blogspot.com/2012/11/frequency-split-jak-retuszowac-by-zachowac-teksture-skory.html

Wideo fajne ale zainwestuj w porządny mikrofon bo ciężko się to ogląda.

ThomasVoland
13-11-2012, 23:29
Widziałem to wcześniej i z tym mikrofonem to na prawdę uszy aż bolą i momentami ma się ochotę zamknąć okno przeglądarki.

petelski
13-11-2012, 23:53
Zainwestuj w mikrofon? Inwestycja jest wstępem do ewentualnych zysków. Za przeproszeniem - jakbym na tym zarabiał - zainwestowałbym. I tak kupiłem mikrofon, tylko po to aby móc nagrywać :) Rozumiałbym uwagi, gdyby NIE MOŻNA BYŁO ZROZUMIEĆ co tam ględzę. Ale jeżeli chodzi o CZYSTOŚĆ I JAKOŚĆ dźwięku - to Panowie zechcą wybaczyć - odsyłam do nagrań wydanych na płytach gdzie dźwięk jest znośny i w miarę czytelny. Jedynym minusem jest to, że za takie tutoriale, o ile je się w ogóle znajdzie w jakichś empikach - trzeba płacić. Można też kupić w Lindzie - z tym że wersje "inglisz onli" :)
Wybaczcie więc, że nie będę póki co dokładał do edukacji innych. Pozdrawiam

ThomasVoland
13-11-2012, 23:57
Wybaczcie więc, że nie będę póki co dokładał do edukacji innych. Pozdrawiam

Wybacz więc, ale nikt tu do ciebie nic o mikrofonie nie pisał.

petelski
14-11-2012, 00:01
Cholercia - rzeczywiście - myślałem, że do mnie :). Wybaczcie. Proszę moda o usunięcie mego wpisu :) Pozdrówka

grissley
07-01-2013, 11:12
Jestem kompletną nogą w retuszu, dotychczas cały retusz polegał na usuwaniu ewentualnych problemów skórnych stempelkiem i lekkim zblurowaniem (w razie potrzeby - gaussian blur). Do tego jakieś wybielenie zębów, gałek ocznych itp.
Po obejrzeniu tego tutoriala zabrałem się za ćwiczenia praktyczne, ale trochę poległem.
Konkretnie - wszystko fajnie, gdy modelka ma w miarę dobrą cerę, jak ta w tutorialu.
Ja zabrałem się za okaz ze sporymi problemami skórnymi - duże powierzchnie czerwonych przebarwień, różne znamiona, wypryski itp.
I tutaj robi się problem - healing brush próbkowany "w pobliżu" cudów nie zdziała, jeżeli całe "pobliże" jest nieciekawe. To chyba narzędzie bardziej do usuwania punktowych zmian - ale jak usuwać zmiany "punktowo-powierzchniowe"? Czyli - zmiany kolorystyczno-fakturowe na znacznej powierzchni, a na tej powierzchni, dodatkowo, trochę silnych problemów punktowych.
Dalej - skóra z lodówki chyba dość mocno musi być dopasowana rozdzielczością do rozdzielczości obrazka. Mój obrazek miał wyjściowo 6MPx. Początkowo zrobiłem skórę z szumu 4.44, potem próbowałem jeszcze 5.0 i 3.5. Bawiłem się też suwakami teksturizera - efekt można silnie zmieniać, ale cały czas jest mocno nieciekawy (na dole fragment poglądowy). Gdzie jest klucz do sukcesu? ;)
Pardon, że zadaję pytania za odpowiedzi na któe pewnie sporo się płaci na dedykowanych kursach ;)
Ewentualnie, jeśli jest w planach jakiś tutorial typu "Retusz Twarzy 2 - gruntowna terapia dla przypadków pozornie beznadziejnych", to cierpliwie zaczekam :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/9669/48244160.jpg)

petelski
07-01-2013, 11:23
grissley podeślij mi fotkę przed retuszem na maila - zerknę jeśli chcesz
[email protected]

grissley
07-01-2013, 11:27
Podrzucę wieczorem (późnym), po powrocie do domu :)
Dzięki.

ThomasVoland
07-01-2013, 11:33
Ostatnio napisałem trochę podstaw dotyczących uzyskiwania natralnego koloru skóry na zdjęciach: http://tomaszpluszczyk.pl/kolory-na-zdjeciach-naturalny-odcien-skory

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://tomaszpluszczyk.pl/kolory-na-zdjeciach-naturalny-odcien-skory)

dewas
07-01-2013, 23:09
Dziękuję z miejsca za bardzo fajny tutorial. Dużo się nauczyłem dzięki niemu. Mam natomiast jeden problem. Na etapie wytworzenia skóry-tekstury i powrocie do modelki opcja filter->gallery filter mam nieaktywną. Obojętnie na której wartswie jestem. Dziwne to jest bo obojętnie jaki inny plik otwieram to galerię filtrów mam dostępną. Nie mam już siły dlaczego tak się dzieje :(

slawek061964
07-01-2013, 23:37
Panie Andrzeju bardzo dziękuje za fajne tutk czekam za więcej

dewas
09-01-2013, 09:11
Dziękuję z miejsca za bardzo fajny tutorial. Dużo się nauczyłem dzięki niemu. Mam natomiast jeden problem. Na etapie wytworzenia skóry-tekstury i powrocie do modelki opcja filter->gallery filter mam nieaktywną. Obojętnie na której wartswie jestem. Dziwne to jest bo obojętnie jaki inny plik otwieram to galerię filtrów mam dostępną. Nie mam już siły dlaczego tak się dzieje :(
Udało się rozwiązać.
Wystarczyło zmienić bity w menu obrazu.

donkiszot
09-01-2013, 13:43
Tylko przemyśl względem przypadku, czy transakcja bity za filtry jest Ci opłacalną.