PDA

Zobacz pełną wersję : Przesuwający się punkt ostrzenia w Nikkorze 18-105 f/3,5

soniq2
01-04-2012, 22:48
Witam serdecznie, od roku czasu posiadam ujęty w temacie obiektyw kitowy. Ostatnio podczas robienia zdjęć na statywie, zauważyłem, że punkt ostrzenia (w tym przypadku ustawiony centralnie) po wciśnięciu spustu migawki w pozycji ustawiania ostrości opuszcza się w obiektywie o jakiś 1 mm. Po odpuszczeniu przycisku, obiektyw jakby wraca do pierwotnej formy i punkt ostrzenia podnosi się o tą samą odległość. Przy tym słychać w obiektywie dźwięk silniczka. Całość wygląda tak, jakby podczas ostrzenia następowała zmiana ustawień optyki i punkt zmieniał swoją pozycję (przesuwa się) i wraca po ok. 1-2 sek. do pozycji wyjściowej, kiedy to silniczek odpuszcza ustawienia.

Obiektyw ostrzy i działa. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, choć przypominam sobie, że coś już kiedyś mnie zaniepokoiło, że przy robieniu zdjęć punkt zjeżdżał w dół aparat na ststywie. Wtedy wytłumaczyłem sobie, że zbyt mocna przyciskam spust migawki aparatu i w wyniku tego aparat delikatnie się opuszcza - mo głowica może nie wytrzymuje takiego nacisku. teraz wiem, że to wina obiektywu.

Moje pytanie brzmi, czy spotkaliście się już z takimi objawami w obiektywie i czy taki fakt może mieć miejsce (czy nie jest to uszkodzenie??) Podpiąłem pod puszkę d300s 50-tkę f1,4 i z tym obiektywem nie ma takich objaów. Punkt ostrzenia stoi w miejscu i nie zmienia swojej pozycji.

TOP67
01-04-2012, 22:54
Jesteś pewny, że przesuwa się tylko jeden punkt? A może cały obraz w kadrze? Wyłącz VR i spróbuj ponownie.

soniq2
02-04-2012, 08:55
TOP67 - obserwując świat przez obiektyw ustawiam punkt ostrzenia np. na krawędzi kubka, po wciśnięciu kubek stoi w miejscu a punkt obniża się. Punktem odniesienia jest krawędź kubka, która w tym przypadku jest niezmienna. Tak więc obraz w kadrze jest stały, ruchomym jest tylko punkt. Po powrocie z pracy sprawdzę jednak jak zachowuje sie obiektyw z wyłączonym VR-em... Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.

kkokosz
02-04-2012, 09:04
Pomysł TOP67 wydaje mi się bliski prawdy - mam kilka obiektywów z VR i przy załączaniu zawsze minimalnie obraz się przesuwa - być może zinterpretowałeś to jako przesunięcie punktu ostrzenia, jednak przesuwa się obraz.

soniq2
02-04-2012, 16:11
Właśnie wpadłem do domciu i zrobiłem test pod kątem waszych sugestii i faktycznie - macie Panowie racje porusza się cały kadr , a nie tylko punkt ostrzenia. Po wyłączeniu VR nie ma problemu i wszystko stoi w miejscu. Rozumiem, że to nie żadna wada, tylko normalne zjawisko przy obiektywach z VR i nie mam się czym niepokoić...:D

kkokosz
02-04-2012, 16:18
Rozumiem, że to nie żadna wada, tylko normalne zjawisko przy obiektywach z VR i nie mam się czym niepokoić...:D
Tak, to normalne i nie ma co się tym przejmować :)

krzysiu_wysoki
12-04-2012, 01:36
No Panowie przecież pierwsze co się robi po podpięciu do statywu to wyłączenie VR-a :/

**luk**
12-04-2012, 07:09
Dokładnie :VR zawsze wyłączony jeśli body na statywie,
jeśli będziesz miał ACTIVE VR użyjesz go np. robiąc zdjęcia pod silny wiatr, jadąc samochodem, czy fotografując z łodzi

NORMAL VR - fotki z ręki