soniq2
01-04-2012, 22:48
Witam serdecznie, od roku czasu posiadam ujęty w temacie obiektyw kitowy. Ostatnio podczas robienia zdjęć na statywie, zauważyłem, że punkt ostrzenia (w tym przypadku ustawiony centralnie) po wciśnięciu spustu migawki w pozycji ustawiania ostrości opuszcza się w obiektywie o jakiś 1 mm. Po odpuszczeniu przycisku, obiektyw jakby wraca do pierwotnej formy i punkt ostrzenia podnosi się o tą samą odległość. Przy tym słychać w obiektywie dźwięk silniczka. Całość wygląda tak, jakby podczas ostrzenia następowała zmiana ustawień optyki i punkt zmieniał swoją pozycję (przesuwa się) i wraca po ok. 1-2 sek. do pozycji wyjściowej, kiedy to silniczek odpuszcza ustawienia.
Obiektyw ostrzy i działa. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, choć przypominam sobie, że coś już kiedyś mnie zaniepokoiło, że przy robieniu zdjęć punkt zjeżdżał w dół aparat na ststywie. Wtedy wytłumaczyłem sobie, że zbyt mocna przyciskam spust migawki aparatu i w wyniku tego aparat delikatnie się opuszcza - mo głowica może nie wytrzymuje takiego nacisku. teraz wiem, że to wina obiektywu.
Moje pytanie brzmi, czy spotkaliście się już z takimi objawami w obiektywie i czy taki fakt może mieć miejsce (czy nie jest to uszkodzenie??) Podpiąłem pod puszkę d300s 50-tkę f1,4 i z tym obiektywem nie ma takich objaów. Punkt ostrzenia stoi w miejscu i nie zmienia swojej pozycji.
Obiektyw ostrzy i działa. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, choć przypominam sobie, że coś już kiedyś mnie zaniepokoiło, że przy robieniu zdjęć punkt zjeżdżał w dół aparat na ststywie. Wtedy wytłumaczyłem sobie, że zbyt mocna przyciskam spust migawki aparatu i w wyniku tego aparat delikatnie się opuszcza - mo głowica może nie wytrzymuje takiego nacisku. teraz wiem, że to wina obiektywu.
Moje pytanie brzmi, czy spotkaliście się już z takimi objawami w obiektywie i czy taki fakt może mieć miejsce (czy nie jest to uszkodzenie??) Podpiąłem pod puszkę d300s 50-tkę f1,4 i z tym obiektywem nie ma takich objaów. Punkt ostrzenia stoi w miejscu i nie zmienia swojej pozycji.