Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-120 usterka?
Witam niedawno zakupiłem używane taki szkielko i mam pytanie czy to normalne. Mianowicie przy ustawianiu Af widze w wizjerze jakby szko poruszalo sie do gory i nadu i sie po chwili centruje. Efekt ten jest przy właczonym VR. DOdatkowo jeszcze wybadalem ze jak go lekko palcem pukam z lewej strony i patrze przez wizjer to w wizjerze widze tak jakby luzne szkla tak drgaja jak pukam niewiem czy to normalne. Dodam ze Af ostrz poprawnie....pozdrawiam
Ta "usterka" to kalibracja żyroskopu systemu VR.
Tak ma być, wszyscy mają tak samo.
aha no to super wielkie dzieki ,to mnie kolega uspokoił , a te szkielko jest godne polecenia czy raczej za duzy zooom? jako podstawowy obiktyw.
Ja osobiście nie czuje potrzeby posiadania zooma o światłosile 3,5 - 5,6, ale są takie dziedziny fotografii gdzie takie uniwersalne szkła są bardzo przydatne. Moim podstawowym szkłem jest 50mm i taką ogniskowa polecam pod FX
pastwisko
01-04-2012, 23:00
a te szkielko jest godne polecenia czy raczej za duzy zooom? jako podstawowy obiktyw.
Kupiłeś obiektyw i pytasz czy dobrze zrobiłeś? Poużywaj to sam się przekonasz, przecież juz je masz..
tak kopiłem narazie w trakcie badan, zawsze mozna sprzedać.Mam kilka zastrzeżeń do tego szkielka, zawsze mozan cos dokupic krótszego, pytam bo moze ma ktos praktyke z tym szklem i cos dopowie, ale to juz kolejny temat wiec ok ok, jak narazie zadowolony poza wlasnie tym swiatlem...