PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-120 usterka?

razzar
01-04-2012, 21:40
Witam niedawno zakupiłem używane taki szkielko i mam pytanie czy to normalne. Mianowicie przy ustawianiu Af widze w wizjerze jakby szko poruszalo sie do gory i nadu i sie po chwili centruje. Efekt ten jest przy właczonym VR. DOdatkowo jeszcze wybadalem ze jak go lekko palcem pukam z lewej strony i patrze przez wizjer to w wizjerze widze tak jakby luzne szkla tak drgaja jak pukam niewiem czy to normalne. Dodam ze Af ostrz poprawnie....pozdrawiam

xp3r
01-04-2012, 21:46
Ta "usterka" to kalibracja żyroskopu systemu VR.
Tak ma być, wszyscy mają tak samo.

razzar
01-04-2012, 21:49
aha no to super wielkie dzieki ,to mnie kolega uspokoił , a te szkielko jest godne polecenia czy raczej za duzy zooom? jako podstawowy obiktyw.

xp3r
01-04-2012, 21:55
Ja osobiście nie czuje potrzeby posiadania zooma o światłosile 3,5 - 5,6, ale są takie dziedziny fotografii gdzie takie uniwersalne szkła są bardzo przydatne. Moim podstawowym szkłem jest 50mm i taką ogniskowa polecam pod FX

pastwisko
01-04-2012, 23:00
a te szkielko jest godne polecenia czy raczej za duzy zooom? jako podstawowy obiktyw.

Kupiłeś obiektyw i pytasz czy dobrze zrobiłeś? Poużywaj to sam się przekonasz, przecież juz je masz..

razzar
02-04-2012, 10:40
tak kopiłem narazie w trakcie badan, zawsze mozna sprzedać.Mam kilka zastrzeżeń do tego szkielka, zawsze mozan cos dokupic krótszego, pytam bo moze ma ktos praktyke z tym szklem i cos dopowie, ale to juz kolejny temat wiec ok ok, jak narazie zadowolony poza wlasnie tym swiatlem...