Zobacz pełną wersję : metz 48 vs metz 50
pokerist
01-04-2012, 16:03
Witam
Na dniach chcialbym kupic swoja pierwsza lampę blyskową. Zastanawiam się między metz 48, a metz 50. Czy byłby ktoś tak miły i napisał mi łopatologicznie czym różnią się te lampy ?
z góry slicznie dziekuje.
Art Erie
01-04-2012, 16:58
Napisz do kolegi http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7784 PW z linkiem do tego watku.
Albert44
01-04-2012, 17:40
:) w zasadzie niczym.. nie licząc metalowej płytki stopki, ciut innego mocowania: kółko kilku obrotowe w M48. Funkcje te same (po upgradzie softu) no i pewnie ceny ;). Jak coś jeszcze pisz na priv.
pokerist
01-04-2012, 18:32
w sumie juz się zdecydowalem sa około w cenie 800 zł ale...szedlem do pracy i zauwazylem w fotojokerze sb700 za 1000 zł , liczba przewodnia mniejsza ale moze mimo tego jest lepsza czy pozostac przy metzie 50 ? To moja pierwsza lampa wiec nie potrafie ich porownac gdyz nie wiem za bardzo do czego wszystkie sluza rzeczy. Zalezy mi tylko na odginanym palniku i funkcji HSS gdyż czesto w dobrych warunkach nie mam jak doswietlic twarzy gdyz wbudowana lampa to max 1/60 :( Metzy ponizej 48 nie maja HSS stad taki model a nie inny wybralem.
nie mam jak doswietlic twarzy gdyz wbudowana lampa to max 1/60
Coś kręcisz ... jakie body?
Może masz coś dziwnego w menu, 1/60 to popularne ustawienie automatycznego czasu przy wykryciu lampy (dla zewnętrznej lampy aktywnej na stopce na d80 również obowiązuje), ale nic więcej niż ustawienie w menu.
ma być zależnie od puszki, do 1/200 lub 1/250 bez łaski.
Metz 48 ma plastikową stopkę, którą udało mi się złamać podczas lądowania na śliskiej trawie.
pokerist
01-04-2012, 19:18
Body D90, jak wysuwam lampe wbudowana to max 1/60 :( zreszta cienie sie robia jesli w budynku robię za postacią wiec pomyslalem nad lampa zewnetrzna z palnikiem odginanym.
Body D90, jak wysuwam lampe wbudowana to max 1/60 :( zreszta cienie sie robia jesli w budynku robię za postacią wiec pomyslalem nad lampa zewnetrzna z palnikiem odginanym.
Odginany to jedno, i to dobry pomysł, ale czas to w menu (chyba uaktywnia się po wywąchaniu lampy w trybach P i podobnych), zresztą z lampą najczęściej się przechodzi na manualne ustawienia migawki/przysłony, programy są za głupie. Nawiasem mówiąc niemal nigdy nie używam "M", ale z lampą tak, jak lampa to aparat w "M" (w obecności światła zastanego kontrola drabinką). Nawet nie pamiętam dokładnie jak to twoje menu może działać.
HSS jest dobrą myślą, ale nie maszynką do robienia cudów, też ma wady. Nie zastąpi sprawnego obsługiwania sprzętu
pokerist
01-04-2012, 20:51
oczywiscie ze nie zastapi a to potrafie po 3 latach, nie robie na auto posluguje sie tylko A lub M, po prostu chcialem sobie wejsc na kolejny poziom i pobawic się lampą gdyż w portretach czesto brakuje mi swiatla mimo iz mam szkielka 1.8, czesto sa tez na twarzy cienie, z przyczyn roznych w zaleznosci od sytuacji i w ogole zainteresowal mnie temat lampy, nie mialem nigdy wczesniej stad pytam bo o lampach nie wiem nic. Zaczynam to drazyc stad prosba o pomoc.
HSS cudow nie robi ale nie do cudow mi to potrzebne. Potrzebne do dopalenia kiedy warunki sa dobre i uniemozliwiaja uzycie wbudowanej ( zreszta staram sie jej nie uzywac) a pomimo warunkow buzka jest w cieniach itp...chce dopalic a nie mam czym . :)
HSS cudow nie robi ale nie do cudow mi to potrzebne. Potrzebne do dopalenia kiedy warunki sa dobre i uniemozliwiaja uzycie wbudowanej ( zreszta staram sie jej nie uzywac) a pomimo warunkow buzka jest w cieniach itp...chce dopalic a nie mam czym . :)
Ale już D80 ma HSS na wbudowanej, więc D90 na pewno też. Ćwiczyłeś?
Co to znaczy "warunki sa dobre i uniemozliwiaja uzycie wbudowanej" bo nie rozumiem...
pokerist
01-04-2012, 21:27
Co to znaczy "warunki sa dobre i uniemozliwiaja uzycie wbudowanej" bo nie rozumiem...
ano takie warunki:
Jestem na Kasprowym słonce rypie niemilosiernie, znajomi chca fotke na tle gór ale zeby góry były za ich plecami ja stoje z aparatem pod slonce, nie ustawie sie inaczej bo gor nie przesune nie ? ich twarze sa ciemne. Punktowy pomiar swiatla na twarz nic nie dał. Czasy przy tych warunkach przy domknieciu nawet szkla do f12 ponizej 1/2000s !! Przy lampie wbudowanej max mozna ustawic migawke na 1/200 w trybie M !!! Nie wiem gdzie masz HSS w d90 bo ja takiego czegos w opcjach nie mam. Przy 1/200 10-krotnie za dlugi czas ekspozycji tył za nimi czyi góry....biale przeswietlone mleko rzecz jasna. Jak niby dopalisz im mordki skoro z wbudowana lampa nie zajede ponizej 1/200 a mimo domkniecia szkla do prawidlowej ekspozycji wystarczalo 1/2000 ?
gdybym mial zewnetrzna ustawilbym 1/2000 i mordki bylyby oswietlone a tyl za nimi normalny czyli widok na gory.
W D90 hss jest niedostepny z wbudowana lampą !
Przy lampie wbudowanej max mozna ustawic migawke na 1/200 w trybie M !!! Nie wiem gdzie masz HSS w d90 bo ja takiego czegos w opcjach nie mam.
...ciach ...
gdybym mial zewnetrzna ustawilbym 1/2000 i mordki bylyby oswietlone a tyl za nimi normalny czyli widok na gory.
Nieprawda, to znaczy niedokładnie.
Co więcej, na zewnętrznej też 1/200. Miłej lektury (wiem, że jest lekki problem słowny, czasem HSS, czasem FP, czasem jeszcze inaczej). Ustawienia są w zasadzie takie same do wewnętrznej i zewnętrznej, jak nie doczytasz, zewnętrzna nic Ci nie da, też wymusi 1/200.
EDIT: poprawne technicznie słowo High Speed Sync zostało zajęte przez prawników ze stajni Canona, dlatego "żółci" musieli się gimnastykować.
pokerist
01-04-2012, 21:38
Niedokladnie ? czyli co ? Bo widzialem co wychodzilo i latwo sie domyslec ze bylo mleko wiec nie wiem co znaczy "niedokladnie" Zewnętrzna da. Auto FP w D90 dziala tylko z lampami zewnetrznymi !! I wtedy mozna czas migawki miec rzedu 1/2000 a nie 1/200. zarzucales mi obsluge aparatu a sam wprowadzas zinnych w blad bo chyba nie miales d90 w reku co ?:) z d90 auto fp dziala z lampami zewnetrznymi obslugujacymi HSS kolego...
Art Erie
01-04-2012, 21:40
pokerist może wprowadżmy odrobinę porządku do twojego wątku ;)
-HSS w Nikonie nazywa się FP i oznacza synchronizację lampy z krótkimi czasami migawki
-w zależności od body ( a konkretnie zastosowanej migawki ) najkrótszy czas (zwykłej) synchronizacji, to najczęściej 1/250s ( sprawdż w instrukcji aparatu).
-lampa błyskowa w trybach automatycznych ( chodzi o tryby automatyczne aparatu, nie lampy ) synchronizuje max. 1/60s; aby osiągnąć krótsze czasy musisz w aparacie użyć trybu M
-w trybie FP efektywnie wykorzystana jest część mocy błysku lampy ( im krótszy czas, tym mniej tej mocy jest wykorzystywane), czyli używanie FP z lampą wbudowaną praktycznie mija się z celem ( tu liczy się moc )
-na forumowej giełdzie widziałem ostatnio chyba dwie sztuki SB 800 w cenie około 850zł ( jeśli boisz się używki i nie znasz się na lampach, możesz skorzystać z "pomocna dłoń" - taki przyklejony wątek). SB 800 to bardzo mocna lampa systemowa z trochę mniej przyjaznym menu niż SB 700/900/910, ale zdecydowanie najmocniejsza i najmniej zawodna ( jeśli nie to Metz, ale o to pytaj Alberta).
-jeszcze o FP jak napisałem wcześniej cudów nie ma i zawsze jest coś za coś. W trybie FP moc spada drastycznie
Tutaj przykład ( z innego watku ) SB 800 pełna moc z odległości 2 metry zoom 24mm 1/8000s
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC_2857.JPG)
Przykład ekstremalny, ale jeśli to nie wystarcza można użyć albo lampy studyjnej albo większej ilości Sabinek
Kolejny przykład; ten sam setup z lampą Quantuum R+ 600
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC_2854.JPG)
pokerist
01-04-2012, 21:43
Wiem ze w trybie M, ale dzieki hss a d90 to obsluguje bede mogl pstryknac z czasem np 1/1000 prawda? Kolega Jacek albo mnie nie zrozumial albo wprowadza w blad bo twierdzi ze zewnetrzna lampa bedzie miala dalej max 1/200 ( albo ja czegos nie zrozumialem ) Wlaczenie auto FP i ustawienie w M 1/1000 da sie czy nie ? krotka odpowiedz :) ?
Wiem ze spada moc ale tej mocy wiele mi nie trzeba chcialem tlyko buzki rozjasnic i tyle....
myslalem nad sb700 ale...ktos mi powiedzial ze ma slabsza moc niz metz 50 i gdy bede chcial zrobic cos na dalsz aodleglosc np w hali to metz bedize lepszy. Prawda ?
ogolnie dzieki ART takich konkretow wlasnie oczekuje aby nie popelnic bledu w zakupie.
Wiem ze w trybie M, ale dzieki hss a d90 to obsluguje bede mogl pstryknac z czasem np 1/1000 prawda? Kolega Jacek albo mnie nie zrozumial albo wprowadza w blad bo twierdzi ze zewnetrzna lampa bedzie miala dalej max 1/200 ( albo ja czegos nie zrozumialem )
Coś mi się pomyrdało we wspomnieniach, miałem przekonanie że robiłem FP z D80 i wbudowaną, ale chyba pop....
Więc sorry. Pochodziłem po menu i nie włączę szybciej niż 1/200, choć pamiętam te zdjęcia ... pamięć nawala.
Art Erie
01-04-2012, 21:48
[...] Wlaczenie auto FP i ustawienie w M 1/1000 da sie czy nie ? krotka odpowiedz :) ? [...]
Osiągniesz 1/1000s, tak samo jak najkrótszy czas w D90 ( nie wiem ile tam jest 1/5000? 1/8000? ). Jednak jak napisałem wcześniej synchro to jedno, a to czy wystarczy Ci mocy lampy, to drugie.
pokerist
01-04-2012, 21:52
w d90 migawka to 1/4000 bodajze. Zreszta najczesciej bede potrzebowal nieco dluzszych niz 1/1000 wiec mocy winno starczyc :) Wiele razy pogoda fajna, zachodzi sloneczko na pomoscie siedzi ktos na kim cwicze portrety a twarz....ciemnawa. Ostatnio 1/400 była poprawana ale juz lampa ni emoglem wbudowana dopalic a z hss spokojnie bym to zrobil. przy 1/400 mocy mam nadzieje starczy, no i palnik !!! mam dosc cieni na scianie za kims :) waham sie tylko miedzy metzem 50 a sb700 :(
pokerist
01-04-2012, 21:53
Coś mi się pomyrdało we wspomnieniach, miałem przekonanie że robiłem FP z D80 i wbudowaną, ale chyba pop....
Więc sorry. Pochodziłem po menu i nie włączę szybciej niż 1/200, choć pamiętam te zdjęcia ... pamięć nawala.
nie ma sprawy fajnie z epomagasz ale piszac to co napisales az sie przerazilem ze cale dnie szukania info poszly na marne :)
ale na szczescie da sie z moim ustawic krotsze czasy :) a ty jaka lampke bys wybral ? metz 50 czy sb700 ?
waham sie tylko miedzy metzem 50 a sb700 :(
Metz.
pokerist
01-04-2012, 21:56
jesli juz o lampach to....jaki system zasilania proponujecie ? Kiedys uzywalem do mniejszych cyfrowek akumulatorkow sanyo i byly to najlepsze jakie mialem. Teraz podobno sa enelop sanyo ktore dodatkowo trzymaja moc nawet nieuzywane ? czy ktos to uzywa? serio nie rozladowuja sie lezac ? A jesli chodzi o dobra ladowarke jaka polecacie ? dla mnie wazne sa 2 parametry, musi pokazywac stan naladowania oraaz ladowac akumulatory nie dluzej niz 3-4 godziny bo cala noc to porzesada? czego uzywacie prywatnie ?
Art Erie
01-04-2012, 22:02
Używam ładowarki Fiamo oraz aku Fiamo i Eneloop, nie wiem jak długo wytrzymują bo ich nie magazynuję tylko używam. Ładowanie max. 30 minut.
pokerist
01-04-2012, 23:00
Czy ktos slyszal o niemieckich ladowarkach technoline ? warte jest uwagi ?
Art Erie
01-04-2012, 23:19
Miałem BC-900 niezdołałem nawet przeczytać instrukcji i zagłębić się w mnogośc opcji, które nie wiem czemu służą ;)
Cyt. "Można bezpiecznie przyjąć, że ładowanie prądem 0,5C (1000 mA dla ogniw 2000 mAh) markowym akumulatorkom krzywdy nie zrobi, co najwyżej w niewielkim stopniu ograniczy ich żywotność. Osobiście wielokrotnie ładowałem ogniwa prądem o jeszcze wyższej wartości i również nie zaobserwowałem niczego niepokojącego – ani ograniczenia pojemności, ani nadmiernego wzrostu temperatury w trakcie procesu ładowania. Ładowarka BC-900 ma zresztą specjalny czujnik, który przerywa ładowanie w przypadku przegrzania akumulatorków (54℃). Zaznaczam jednak, że zawsze były to wysokiej jakości ogniwa takie jak np. Sanyo Eneloop. W przypadku ogniw nieznanych producentów, na wszelki wypadek, radzę nie przekraczać wartości 0,3C." z tej strony http://www.dobreprogramy.pl/Technoline-BC900-ladowanie-z-klasa,Artykul,22928.html
Jak napisałem wcześniej używam Fiamo, cztery aku - cztery LED'y
-świecą na czerwono, czyli ładują
-świeca na zielono, możesz wyjąć aku
-migają - wywal aku ( do odpowiedniego pojemnika na zużyte baterie ) i kup nowe.
Fiamo ładuje aku w 30 minut i chyba o to chodzi, do obsługi BC-900 wskazany jest doktorat i benedyktyńska cierpliwość.
BC-900 jest pusta w środku ( jeden zaklejony gumą do żucia procek ), Fiamo to naprawdę zaawansowana technologia + wentylato chłodzący akumulatory podczas ładowania :)
A teraz odpowiedz sobie sam: chcesz ładować, czy adorować ( proces ładowania oczywiście :) ) ?
EDIT
A! I Fiamo ładują się w temperaturze do 85 stopni C, czasem parzą w ręce jak się je wyjmuje; ale działają :)
pokerist
01-04-2012, 23:31
No jesli fiamo ma to co piszesz to rzeczywiscie technologia o klase wyzsza jednak bc-900 tragicznych opinii nie ma , ba nawet dobre :) chcialbym dac z aladowarke do 150 zł wiec...na fiamo pewnie nie starczy, zaraz sprawdze ile te cuda kosztują.
Moglby ktos napisac cos o zywotnosci swoich aku po ladowaniu ich prądem powyzej 500ma ? ludzie wypisuja ze aku im padaja....to prawda?
-migają - wywal aku ( do odpowiedniego pojemnika na zużyte baterie ) i kup nowe.
Co do inteligentnych ładowarek, nie jest to sam miód. Moja rozpoznaje jako swoiste miganie kolorem i napis "BAD". Odkryłem kiedyś przypadkowo, przełączam ją z NiMH na NiCd, ma wtedy cykl rozładowania przed ładowaniem, i rzekomo popsute ogniwa pracują jeszcze rok (z ilością błysków nie dającą się zauważyć że mniejszą). Nie da się zrobić miniaturowego pełnowartościowego testu ogniwa akumulatorowego. To trzeba pobrać prąd po pieronie, wytracić energię w rezystancji (musi być objętościowo duża), pomierzyć co się dzieje, powtórzyć. Zobacz co ma macher od aku samochodowych, miernik jak mały kaloryfer. Tego ładowarki nie mają.
Jeśli powtarzalnie po takich cyklach sygnalizuje, być może nie kłamie.
I nie ufam szybkim. Jak mam presję czasu, owszem, ale jak nie na nieco słabszej ładuję.
Nie wiem jak dla kogo, dla mnie ważne aby ładowarka umiała ładować nieparzyste ilości ogniw (1, 3). Co do lampy nie ma znaczenia bo jest 4, ale zaraz dzieci przylecą ze swoimi mp3 itd.
Art Erie
02-04-2012, 08:55
Czasem aku ma jakąś zwiechę, gdy się go włoży do ładowarki i miga "bad" pomaga czasem zmiana komory, jeśli to nie pomaga - kosz.
W Fiamo fajne jest to, że niczego się nie ustawia; wkładasz 1-2 albo 3 ewentualnie 4 aku i po kiklunastu minutach są naładowane (rzadko zdarza mi się rozładować aku do końca). Dla mnie szybka ładowarka to podstawa, po przekroszczeniu pewnej ilości aku staje się konieczne posiadanie 2-3 sztuk "szybkich"; używania "zwykłych" już sobie nie wyobrażam.
jesli juz o lampach to....jaki system zasilania proponujecie ? Kiedys uzywalem do mniejszych cyfrowek akumulatorkow sanyo i byly to najlepsze jakie mialem. Teraz podobno sa enelop sanyo ktore dodatkowo trzymaja moc nawet nieuzywane ? czy ktos to uzywa? serio nie rozladowuja sie lezac ? A jesli chodzi o dobra ladowarke jaka polecacie ? dla mnie wazne sa 2 parametry, musi pokazywac stan naladowania oraaz ladowac akumulatory nie dluzej niz 3-4 godziny bo cala noc to porzesada? czego uzywacie prywatnie ?
Osobiście używam Technoline bc-700, jest tańsza od bc 900, zresztą najczęściej i tak używam 250mA przy łądowaniu. Można nią łądować pojedyńcze akku, ale też 2, 3 i 4. Ma osobne kanały, dzięki czemu na można rozładowywać jedną, ładować drugą, konserwować trzecią i testować czwartą bateryjkę, analogicznie z większą ilością. Polecam.
Co do zasilania to używam Pentagramów i sobie chwalę, a ostatnio testuję też akku z Lidla, i okazuje się, żę bardzo dobrze trzymają parametry. Testuję zawsze podczas ładowania i zawsze pojemność zgadza się z nominalną.
Mam metza 48 i 50, i oprócz mocowania nie ma istotnych różnic. Metalowe daje większe poczucie bezpieczeństwa, ale dla mnie dużym krokiem było też zmienienie kółka na większe, tzn jego gwintu i ząbków na zewnątrz, przez co szybciej się zakłada/ściąga.
Metza używam dość często od 3 lat, i nigdy żadnych problemów.
Mam teraz tylko jeden problem. Chciałem skorzystać z tego patentu link (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=965329&postcount=9) i lampa jest wyłączona, ale dalej świeci swoim marnym światełkiem. W większości zastosowań wspomaganie af z Metza daje radę, ale wolałbym mieć do dyspozycji wbudowaną latarkę zgodnie z tipem z linku. Ma ktoś jakiś pomysł?