Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Muszla oczna do D700. Małż czy ślimak?

mOSAd
01-04-2012, 15:49
Używam od jakiegoś czasu D700, który dostałem od rodziców na urodziny. Ale chciałbym coś zrobić by lepiej widzieć obraz w tym wizjerku. Obiły mi się o uszy jakieś muszle oczne. Mam w domu trochę muszli znad morza. Tylko nie wiem czy taki sam efekt dadzą muszle ślimaków i małży? Domyślam się, że chodzi o małże jednak, gdyż perłowa powłoka jakoś polepsza obraz. No i jak przymocować taką muszlę do korpusu? Na super glue? Jaką średnicę otworka wywiercić? Kurde, zielony jestem. Pomocy!

Marshal3d
01-04-2012, 16:02
Też miałem ostatnio taką samą zagwozdkę. Testowałem już przeróżne muszle - z małży, ze ślimaków i ogólnie polecam te drugie. Jeśli chodzi o gatunek ślimaka to polecam niedawno odkryty pod Łodzią gatunek ślinika leśnego http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/489874,pod-lodzia-odkryto-nowe-gatunki-slimakow,id,t.html?cookie=1 nie dość że jego muszla doskonale nadaje się do polepszenia obrazka w wizjerku D700 to jeszcze sam ślimak wyśmienicie wyczyści wam optykę a i o matówkę też należycie się zatroszczy (mam doświadczenia tylko z FX, nie wiem jak to jest z DX). Nie polecam winniczków, tak mi zasrał matrycę w moim poprzednim canonie że obrzydził mi tą markę na dobre i dlatego nie dawno przerzuciłem się na nikona.

j@nek
01-04-2012, 16:08
Oczywiście, że małży (właśnie z powodu perłowej powłoki). Dziurkę najlepiej zrobić gwoździem, trzeba tylko uważać, żeby nie stłuc. Przykleić obowiązkowo klejem "Guma Arabska" i (dla bespieczeństwa, żeby mimo to nie odpadła) przywiązać sznureczkiem, albo zszyć zszywaczem. Tutaj znów uważać, żeby nie uszkodzić wyświetlacza (to ten malutki telewizorek), ;-).
P.S. Nie używać taśmy klejącej, bo na słońcu zostawia klej!!!.

Marshal3d
01-04-2012, 16:17
Oczywiście, że małży (właśnie z powodu perłowej powłoki).
Bez sensu wybierać małża tylko dla perłowej powłoki Malujesz muszle ślimaka perłowym lakierem do paznokci i efekt jest ten sam a ponad to masz wyczyszczoną optykę i matrycę - jak dla mnie wybór jest oczywisty. Mocowanie ślimaka do wizjera można np. po przez skonstruowanie z cienkiego drucika takiej kołyski lub jeśli chcesz na stałe to proponuje zszywaczem go potraktować.

A.R
01-04-2012, 16:35
Te muszle z morza są do kitu. Proponuje zastosować tę z łazienki. Trochę ciężka ale wizjer ma zawalisty :)

Marshal3d
01-04-2012, 16:36
Te muszle z morza są do kitu. Proponuje zastosować tę z łazienki. Trochę ciężka ale wizjer ma zawalisty :)

Potwierdzam - jakość jest rewelacyjna ale mobilność troszkę ograniczona.

Tlenożerca
01-04-2012, 17:10
Kurde, zielony jestem. Pomocy!

Najlepiej spytaj kogoś z dużym doświadczeniem.
http://www.muszle.net.pl/
Wybór jest ogromny i łatwo się zgubić.

mOSAd
01-04-2012, 19:18
A czy system czyszczenia matrycy nie pogryzie się z takim ślimakiem? Bo chyba jednak ślimak mnie bardziej przekonuje. Tylko ten ślinik leśny chyba będzie jednak preferował zdjęcia w lesie. Natomiast ja wyłącznie akty chcę robić.

skot
01-04-2012, 21:02
Hym... Nie zgodzę się z tym, że ze ślimaka są lepsze. Muszle małży mają perłowe powłoki przeciwodblaskowe. Muszle ślimaka zwinięte spiralnie zmniejszają pokrycie kadru w wizjerze o jakieś 5-10%, w zależności od gatunki. Ewentualnie możesz wybrać te skręcone płasko tzn. zatoczkowate, ale nie wiem jak będą współpracować po FX. Fakt, że muszle małży są droższe, ale na Twoim miejscu skłaniałbym się w kierunku jakichś tańszych słodkowodnych zamienników jak np. omułki, które są bardzo powszechne w Polsce. No i ze ślimaka odchodzą gumy, zwłaszcza arabska o której wspomniał j@nek.

skot
01-04-2012, 21:08
Jak do aktów to może duży format + muszla klozetowa??

mOSAd
01-04-2012, 21:35
Duży format muszli? To raczej te głębinowe stwory. Aha, guma arabska mówicie - Orbit, Wrigley, czy oni maja jakieś własne marki? A te omułki nie za małe? I czy mi korpus się przez nie nie będzie zamulał przy zapisie na kartę i przeglądaniu zdjęć? Bo jak mi się komputer muli czasem, to niefajnie jest.

skot
01-04-2012, 22:14
No wiesz, zamiennik to zamiennik. Ale na pewno szybszy niż ślimak...

zoom2
01-04-2012, 23:07
A czy system czyszczenia matrycy nie pogryzie się z takim ślimakiem? Bo chyba jednak ślimak mnie bardziej przekonuje. Tylko ten ślinik leśny chyba będzie jednak preferował zdjęcia w lesie. Natomiast ja wyłącznie akty chcę robić.

Myślę , że perfekcyjne czyszczenie matrycy uzyskasz stosując rozwiązanie zaproponowane przes A.R czyli....użyjesz muszli klozetowej. Po wszystkim tylko spuścisz wodę i matryca będzie czysćiutka niczym pupcia noworodka

adamouse
01-04-2012, 23:54
Na mulący komputer to najlepszy jest glonojad.
A muszla klozetowa idealnie pasuje to nowego obiektywu N600 1.4G, z D700 stanowi doskonale wyważony zestaw.