PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki czytnik do ebooków kupić?

sibelio
01-04-2012, 12:16
Poradźcie coś, bo kompletnie się na tym nie znam a chcę dla mamy kupić.

Co jest ważne przy porównaniach?
Które opcję są istotne dla codziennego użytkowania a które to niepotrzebne gadżeciarstwo?

Możecie coś polecić?
Ważny jest ekran żeby miał 7 cali, ekran na e-papierze a nie żadne lcd czy inne wynalazki,
i w miarę dużo odcieni szarości.

Szukam czegoś o dobrej jakości za w miarę rozsądną cenę.

morzon
01-04-2012, 12:26
Kindle jest super. Używam od 4 miesięcy i złego słowa na niego nie powiem, uwielbiam to urządzenie. Kosztował mnie razem z przesyłką 460zł - nie ściągałem ze stanów, tylko kupiłem nówke sztuke znajdującą się w PL na allegro. Wersja bez klawiatury, z przyciskami i z wifi.

Przy wybieraniu zwróć szczególną uwagę na kontrast wyświetlacza. Kolega ma jakieś dość tanie sony i jest tam naprawdę słabo w porównaniu do kindla.

Czemu koniecznie 7cali?

sibelio
01-04-2012, 12:30
Bo na 7 cali się fajnie czyta, widzialem kindla 6 cali i taki trochę mały się wydaje

morzon
01-04-2012, 12:33
No to może się tylko wydaje - mi na 6 też się fajnie czyta ;) dla mnie jest w sam raz - nie chciałbym większego, bo już by nie był taki poręczny. Wrzucam go do kieszeni kurtki i praktycznie nie wiem, że go mam.
Rozmiar czcionki możesz sobie zmieniać w razie czego.

sibelio
01-04-2012, 12:36
no tak, ale to nie dla mnie, a i tak będzie korzystać tylko w domu wiec rozmiar aż takiego znaczenia nie ma.

A wybór 7 calowych jest mniejszy niż 6 calowych?

morzon
01-04-2012, 12:45
Nie wiem w sumie. Ja nie kierowałem się wielkością ekranu, tylko całokształtem urządzenia.
Dużo do poczytania masz tu:

http://forum.eksiazki.org/

Mnie kusił też kindle ze względu na popularność - dużo akcesoriów, okładek, poradników/tutoriali. Zresztą - miliony osób tego używa i jakoś nie słychać marudzenia zbytnio co już samo w sobie jest fenomenem.

sibelio
01-04-2012, 13:08
oo dzieki za linka, ide czytać

till
01-04-2012, 18:03
Też polecam Kindle (4), 6 cali jest w sam raz, nie chcę nic większego. Bateria starcza na 3 tygodnie intensywnego czytania, wysyłanie książek przez wi-fi jest super. Coraz więcej księgarni sprzedaje pliki mobi, zorientowali się chyba ile jest takich czytników w PL :)

Polecam też bloga http://swiatczytnikow.pl/, masa informacji.

zdyboo
01-04-2012, 18:30
To i ja się podłączę do wątku.
Taki Kindle 4 jak na tej aukcji (http://allegro.pl/amazon-kindle-4-wi-fi-z-reklamami-i2236399084.html) kosztuje małe pieniądze. Czy na niego mogę wrzucić książki kupione w empiku (mają jakiś tam portal od e-książek, nie pamiętam nazwy) czy muszę kupować na amazonie?
Czy reklamy bardzo przeszkadzają? Z tego co widzę na stronie aukcji pojawiają się na dole ekranu. Zawsze czy tylko jak czytnik ma łączność z netem?

Czytam kilkadziesiąt książek rocznie i nie mam miejsca na nie. Zwykle po przeczytaniu oddaję do biblioteki, zostawiam sobie tylko pozycję, do których będę wracał. Czytnik rozwiązałby ten problem

malasana
01-04-2012, 18:40
Polecam Kindle, wad brak, trudno sie oderwac.

KaleidoStar
01-04-2012, 18:50
Też przymierzam się do kupna takiego sprzetu i wszyscy znajomi polecają Kindle. Tak więc to będzie mów wybór....

till
01-04-2012, 19:33
To i ja się podłączę do wątku.
Taki Kindle 4 jak na tej aukcji (http://allegro.pl/amazon-kindle-4-wi-fi-z-reklamami-i2236399084.html) kosztuje małe pieniądze. Czy na niego mogę wrzucić książki kupione w empiku (mają jakiś tam portal od e-książek, nie pamiętam nazwy) czy muszę kupować na amazonie?
Czy reklamy bardzo przeszkadzają? Z tego co widzę na stronie aukcji pojawiają się na dole ekranu. Zawsze czy tylko jak czytnik ma łączność z netem?

Czytam kilkadziesiąt książek rocznie i nie mam miejsca na nie. Zwykle po przeczytaniu oddaję do biblioteki, zostawiam sobie tylko pozycję, do których będę wracał. Czytnik rozwiązałby ten problem

Co do empiku, to większość ebooków z empiku ma chyba zabezpieczenie drm, które na szczęście wychodzi z mody i większość księgarń z ebookami sukcesywnie przestaje go używać.

Wyjściem jest pozbycie się drm w Calibre (program do zarządzania ebookami) - tu link http://swiatczytnikow.pl/jak-czytac-e-booki-z-drm-na-kindle-konwersja-w-30-sekund/

Przeczytałem już kilkanaście książek na Kindlu i żadnej nie kupiłem na Amazonie.

Reklamy wyświetlają się tylko jako wygaszacz - podczas czytania nie widać ich i nie przeszkadzają. Ja mam wersję bez reklam kupioną bezpośrednio w stanach, więc wiedza odnoście reklam nie jest "bezpośrednia".

PS to jakaś LEWA AUKCJA - robią znany myk - wysyłka jest z USA i do ceny dojdzie ci vat 23%, cło chyba 2%. Taniej wyjdzie jak sam zamówisz z Amazon.com

ozzy
01-04-2012, 20:32
również polecam Kindla. Reklamy działają jako wygaszacz. Nie trzeba kupować ebookow na amazonie. Ja kupowałem na allegro od użytkownika Aldonka111- w przeciwieństwie do większości aukcji miał(a) czytniki od ręki- a nie ściągane z USA- po zakupie miałem go za 2 dni, bez żadnych dodatkowych opłat (cło, vat). Cenowo wyszło jak ściągnięcie na własną rękę.

costi
01-04-2012, 20:46
Ważna uwaga: Kindle z reklamami jest nie do kupienia poza granicami USA - kupno takiej wersji wiąże się z późniejszymi cyrkami z gwarancją (co prawda to mało awaryjne urządzenie, ale zaznaczam z kronikarskiego obowiązku).

maclat
01-04-2012, 21:02
Kolejny głos za Kindle. Moja dziewczyna ma (keyboard 3g) i czasem jej podkradam :) Dla mnie rewelacja, czyta się fantastycznie, ekran 6" wystarcza mi w 100%. Jak ktoś planuje oglądać grafiki, czytać wykresy itd. to jest też model DX 10 cali (sporo droższy). E-papier jest super, czytanie na tym jest bardzo komfortowe.

Poza tym polecam swiatczytnikow.pl

ropusz
01-04-2012, 22:34
Ja miałem na chwilę Kindle 3g z klawiaturą. Internet to zbędny gadżet, więc w zasadzie tylko do ściągania książek. Jak jest gdzieś dostęp do wifi to spokojnie 3g można sobie odpuścić. Ktoś mnie prosił, żeby go trochę podrasować (język, polskie literki, polski słownik itp.). W sumie fajny choć ja tam wolę papier.

sibelio
01-04-2012, 23:59
Własnie, a jak się ma kwestia polskich liter w Kindle i innych?
Jak się np. kupi przygotowaną po polsku eksiążkę, to są polskie znaki czy krzaki?

morzon
02-04-2012, 00:02
Nie ma problemu z polskimi znakami.

mOSAd
02-04-2012, 01:06
Gdzie można Kindle w Wawie pomacać? Gdzieś w Arkadii na przykład dopadnę?

erro
02-04-2012, 01:29
Pomacac to tylko u kogos znajomego bo jedyny oficjalny kanal dystrybucji jest przez amazon.com.
Sam prywatnie mam kindle 3g z ktorego jestem zadowolony, ale kolega napisal ze ma byc dla mamy.

Kupujac mojej mamie bralem troche inne kryteria pod uwage i kupilem jej Onyx Boox 60 (bez wifi, ta tansza wersja). Chodzilo mi o to ze ma polski interfejs, obsluguje pliki empikowe no i czyta pdf-y bez n-punktowej konwersji (zeby nie bylo:mam kindle wiem ze czyta ale nie przelewa tekstu przy zmianie czcionki).

Mama bardzo zadowolona uzywa caly czas.

costi
02-04-2012, 10:01
Ja mam Kindle Wifi z klawiaturą i bardzo sobie chwalę. Z przeglądarki skorzystałem ze dwa razy - działa zaskakująco dobrze, chociaż przeglądanie naszego forum na 16 odcieniach szarości to ciekawe wrażenie estetyczne. mOSAd - możemy się umówić na kufelek złotego trunku jak chcesz się Kindlem pobawić, daj znać na PW ;)

ropusz
02-04-2012, 10:25
Własnie, a jak się ma kwestia polskich liter w Kindle i innych?
Jak się np. kupi przygotowaną po polsku eksiążkę, to są polskie znaki czy krzaki?

Polskie znaki w ebook'u są. Wersja, którą miałem ja to była chyba angielska kupiona na allegro.
1. Nie było polskiego menu - trzeba było wgrać spolszczenie.
2. Słownik był tylko angielsko-angielski - ja wgrałem angielsko-polski i polsko-angielski z PWN.
3. Przy pisaniu z klawiatury nie było polskich czcionek - trzeba było zrobić modyfikację, żeby się pojawiały.

Nie wiem czy są wersje polskie kindla.

darek6902
04-04-2012, 22:49
Zachęcony pozytywnymi opiniami przedmówców postanowiłem również nabyć czytnik Kindle 4.
Przy okazji wyjazdu do Trójmiasta po "podpórkę do aparatu" (tak moja żonka nazwała Manfrotto 055XPROB :-) zakochałem się w tym określeniu), zahaczyłem w drodze powrotnej Straszyn, gdzie ma siedzibę http://kindle-24.pl/
Sprzęt dostałem "od ręki", bez wcześniejszego zamawiania. Mam go trzeci dzień i jestem bardzo zadowolony.

grissley
05-04-2012, 14:29
Ja miałem Sony PRS-905. Czytnik jak Kindel, ale 7".
Po kilku miesiącach dostałem w prezencie iPada i od tego czasu nie tknąłem Soniacza (a w końcu go sprzedałem).
Może i e-papier mniej męczy oczy (choć mnie iPadowe lcd też nie męczy), ale funkcjonalność eBooks'a w porównaniu z Soniaczem jest rewelacyjna, prędkość tak samo, na jednym urządzeniu czytam książki i internet, wielkość (jak dla mnie) znacznie sensowniejsza do czytania, a dodatkowo bez problemu czytam sobie "do snu". Na e-papierze czytać do snu można o tyle, o ile włączy się jakieś światło (co w moim przypadku wywoływało protesty żony), na iPadie tego problemu nie ma.

costi
05-04-2012, 17:01
Jak dla mnie gapienie się w LCD zbyt szybko męczy oczy, z e-papierem nie ma tego problemu. No i nie muszę kombinować, żeby poczytać w słoneczny dzień.

Poza tym Kindle ma jedną zaletę, której tablet nigdy nie osiągnie - czas pracy na baterii. Ostatnio podładowałem go troszkę, tak z kwadrans, przed wyjściem do pracy. Na tydzień myślę starczy. ;)

grissley
05-04-2012, 17:16
M.in. tymi argumentami kierowałem się kupując Sony. Ale porównując teraz z iPadem, te męczenie się oczu to jakiś mit, a 10h pracy na baterii sprawia, że poza jakimiś kompletnymi odludziami problemów z prądem nie ma nigdy - starcza na cały dzień choćby nieprzerwanego używania. Podłączenie na noc do ładowania to nie problem - gorzej mają androidy, bo one wykańczają baterię w 4~6h, a to już potrafi być mało.

majcool
05-04-2012, 19:47
Haters gonna hate :D Asus Transformer jako czytnik e-booków również daje radę; co więcej, mimo większej wagi, z klawiaturą czyta się o wiele wygodniej. A odnośnie baterii to ipad klęka przy kombo tablet+dock :p
Mam w rodzinie również kindle- jeśli priorytetem jest czytanie w każdych warunkach (np. ławeczka w ogrodzie) to e-ink nie ma sobie równych.

darek6902
06-04-2012, 22:56
A tak przy okazji... fajnie byłoby wraz z czytnikiem dostać w sprayu zapach nowej książki (farba drukarska) lub/i zapach książki-antyka :-) , jeszcze szelest przewracanych kartek i prawie pełnia szczęścia ;)

zdyboo
10-04-2012, 14:50
Nieco odgrzebię temat.
Który czytnik jest lepszy, Kindle 4 czy Kindle 4 Touch?
Różnica miedzy nimi polega głównie na tym, że w tym drugim nie ma przycisków i obsługuje się wszystko za pomocą ekranu dotykowego. Co jest lepsze, wygodniejsze, fajniejsze etc. w praktyce?
Różnica w cenie to ~100 PLNów, zatem niedużo.

costi
10-04-2012, 15:08
Ja wolę zwykły, bo jest jednoręczny w obsłudze, a dużo czytam w środkach komunikacji.

nigel
10-04-2012, 20:43
Nieco odgrzebię temat.
Który czytnik jest lepszy, Kindle 4 czy Kindle 4 Touch?
Różnica miedzy nimi polega głównie na tym, że w tym drugim nie ma przycisków i obsługuje się wszystko za pomocą ekranu dotykowego. Co jest lepsze, wygodniejsze, fajniejsze etc. w praktyce?
Różnica w cenie to ~100 PLNów, zatem niedużo.

Może to w jakis sposob pomoze :
http://swiatczytnikow.pl/recenzja-kindle-touch-czesc-ii-czyli-nawigacja-pdf-mp3-oraz-internet/

zdyboo
12-04-2012, 09:44
Dziękuję za informacje, kupię najprawdopodobniej classic, ale ostatnia prośba.
Zapodajcie proszę linki do sklepów, w których kupujecie książki. Chcę się zapoznać z ofertą. Interesują mnie tylko polskojęzyczne książki, przeważnie fantastyka, głównie autorów polskich, ale od czasu do czasu sięgam po innych.
Źródła typu torrent czy peb.pl mnie nie interesują. Kupuję sporo książek w wersji papierowej, na które nie mam miejsca. E-booki, to ma być wyjście z problemu braku miejsca w biblioteczce.

till
12-04-2012, 16:13
http://woblink.com/ - mają właśnie jakąś fantastykę w promocji. Szukaj księgarni, gdzie sprzedają od razu pliki w formacie mobi, nie będzie trzeba konwertować (choć to kilka chwil).

Ostatnio też Dukaj wyszedł (chyba cały) w formie eboków, nie pamiętam kto go wydaje.

Znalazłem: http://virtualo.pl/jacek_dukaj/a3522/?q=jacek+duk

Jaskier
12-04-2012, 18:18
Tyle razy był tu wspominany http://swiatczytnikow.pl/ - tutaj naprawdę jest dużo informacji. Istnieje też wyszukiwarka http://ebooki.swiatczytnikow.pl/

zdyboo
12-04-2012, 19:52
Dziękuję, poczytałem, nawet Kindle Classic zamówiłem z Amazona wg tutka ze swiatczytnikow.pl. Jak się okazało miałem tam nawet konto. Nie pamiętałem o tym. ;)
Ma być w przyszłym tygodniu.

Na Dukaja, to ja za głupi chyba jestem, robiłem dwa podejścia do jego książek i dwa razy mnie odrzuciło. Resztę polskich autorów jako tako znam.

cheyenne
12-04-2012, 20:32
polecam http://virtualo.pl/?f=format_id:6
ponad 7700 pozycji w formacie kindla
możliwość wysłania z księgarni bezpośrednio na czytnik

ostatnio zaglądam też do empiku, mają niektóre pozycje w atrakcyjnych cenach
niestety w mobi jest tylko lekko ponad 1000 książek
http://www.empik.com/szukaj/ebook?c=ebooki-ebooki&start=1&resultsPP=10&sort=authorAsc&searchCategory=3501&format=mobi

mam ten sam model kindla który wybrałeś i jestem bardzo zadowolony
przez chwilę miałem czytnik 9,7" oparty na epapierze - niestety ze względu na powolność pracy wrócił do sprzedawcy

jeśli będziesz szukał lampki to tylko http://www.volty.pl/lampka-kandle-flex-by-ozeri-ii-p198.html
nie jest tania ale wygodna
miłem dwie tańsze i zalegają w szufladzie, szkoda nerwów, oczu i kasy na buble

zdyboo
12-04-2012, 20:43
A to całe virtualo nie należy czasem do empiku?
Gdzieś czytałem, że swego czasu empik chciał kupić nawet merlina, ale nie kupił. Poza tym empik kupuje serwisy, które sobie dają radę na rynku, zamiast samemu się przebijać i tracić czas i kasę na promocję.

Virtualo
13-04-2012, 11:31
Księgarnia Virtualo ciągle poszerza swoją ofertę e-booków, więc jeśli jesteś zainteresowany regularnym ich kupowaniem, to warto do nas zaglądać. Dodatkowo codziennie jest promocja na wybraną pozycję- za niską cenę można kupić naprawdę dobrą książkę.

till
13-04-2012, 19:43
jeśli będziesz szukał lampki to tylko http://www.volty.pl/lampka-kandle-flex-by-ozeri-ii-p198.html
nie jest tania ale wygodna
miłem dwie tańsze i zalegają w szufladzie, szkoda nerwów, oczu i kasy na buble

Ta lampka waży pół kilo??

cheyenne
13-04-2012, 20:13
Ta lampka waży pół kilo??

nie ;), to jakiś błąd na stronie

Strus
02-05-2012, 06:52
Panowie, a ma ktos porownanie Kundla do Kobo ?

angest
02-05-2012, 15:31
Też polecam zwyklego. Odradzam ipada jako czytnik (jest za ciezki, meczy wzrok i w sloncu nie po czytasz). Kundelek jest najlepszym rozwiazaniem. Przy okazji zakup sobie jakis pokrowiec do niego, bo te ekrany elink sa bardzo delikatne.

costi
02-05-2012, 21:50
Z tą delikatnością bym nie przesadzał, ale faktycznie jakieś zgrabne etui się przydaje.

A propos jeszcze użytkowania - dla mnie absolutnym musem są przyciski do przerzucania stron. W jakimkolwiek środku komunikacji jest to nieocenione, bo do czytania wystarczy jedna ręka. ;)

A.n.d.r.e.V
03-05-2012, 09:00
Koledzy czy ktoś płacił na amazonie za kindla z pkobp?

grissley
03-05-2012, 12:00
Odradzam ipada jako czytnika ja jeszcze raz zdecydowanie polecam ;)

costi
09-05-2012, 15:13
Dzięki, wystarczy, że w pracy muszę gapić się w ekran...

T&T
09-05-2012, 17:32
Jakiś czas temu kupiłem drogi model Prestigio. Matowy wyświetlacz, 16 odcieni szarości, technologia "ink coś tam", wi-fi, itd. Na pierwszym wyjeździe pękł wyświetlacz. Według mnie nic takiego się nie działo, nikt inny go nie dotykał. Trudno, serwis utwierdził mnie w przekonaniu, że wymiana wyświetlacza będzie kosztować prawie tyle co nowy czytnik. W związku z tym zamówiłem coś tańszego (http://www.komputronik.pl/product/121011/Komputery/Czytniki_ksiazek_elektronicznych/Prestigio_3072B.html) ale to ma służyć tylko do czasu zakupu ipada.

costi
09-05-2012, 17:47
Przeca to nie czytnik, tylko zwykły tablet...

T&T
09-05-2012, 17:49
Wiem ale nie za drogi i przede wszystkim choć cięższy to i tak lżejszy od kilku książek, które trzeba zabrać na wyjazd.

costi
10-05-2012, 08:11
Tylko znów wracamy do:

Dzięki, wystarczy, że w pracy muszę gapić się w ekran...
;)

No, ale każdy ma inne potrzeby.

witus
10-05-2012, 08:40
zamówiłem kindla ... fajnie działają serwisy dodatkowe typy wysłanie mailem dokumentu na [email protected] i za chwilę mam to w czytniku ... kobo różnił się ceną tylko o 20$ ... za kindla WiFi z reklamami w stanach zapłaciłem 99$

zdyboo
10-05-2012, 09:04
zamówiłem kindla ... za kindla WiFi z reklamami w stanach zapłaciłem 99$

Mieszkasz w USA?
Jeżeli jednak w Polsce, to przecież za 10$ więcej jest wersja international, z wifi, bez reklam, legalna od początku do końca w Polsce.

witus
10-05-2012, 11:46
znajoma przylatuje poprosiłem o tą z reklamami ... cena różniła się 99$ - 139$, reklamy nie są podobno uciążliwe bo wyświetlają się w czasie wygaszacza ... za różnicę kupiłem etui. Kurcze nad legalnością się nie zastanawiałem :( Nie mogę tego czytnika przypisać do konta na amazon.uk ?

zdyboo
10-05-2012, 12:47
Możliwe, że Cię będzie przekierowywało na .com zamiast .uk. Inna sprawą jest gwarancja, z sygnałów z sieci wynika, że Amazon idzie bardzo na rękę klientom, a nie wiem jak będzie z realizacją w przypadku czytnika przeznaczonego tylko na rynek US.
Co do ceny, to 139 $ jest za wersję touch? Ja za classic (http://www.amazon.com/Kindle-eReader-eBook-Reader-e-Reader/dp/B00492CIC8/ref=sr_1_14?ie=UTF8&qid=1336646240&sr=8-14) płaciłem 109$, do tego wziąłem AC adaptor za 10$ i wyszło z transportem, opłatami celnymi i podatkiem równe: 600 PLNów.

witus
10-05-2012, 13:47
ja kupiłem toucha, nie chciałem mechanicznych guziczków ... fajową mega funkcjonalnością w kindlu są słowniki, czytając książki anglojęzyczne brakuje mi czasami pojedynczego słówka. Naciskając słówko mam definicję ze słownika bez touch to chyba ciężko korzystać z tej funkcjonalności ... gwarancją się nie martwię nigdy nic mi nie przestało działać zakupionego w stanach ... AC adaptora nie biorę bo do każdej komórki mam taki adaptor (do iphona mam, do galaxytaba mam) ...

mnie ten touch dzięki podrzuceniu przez znajomą wyjdzie taniej, z oryginalnym piekielnie drogim etui skórznym wyszło 140$ czyli 460 zł około

fruchu
17-05-2012, 07:55
Ja od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem Kindle Keyboard ;-) Wybralem akurat ten model bo zalezaloby mi na darmowym necie, ale gdyby nie to to wybralbym chyba Kindle touch bez 3g.

witus
18-05-2012, 07:04
Wczoraj dojachał do mnie Kindle Touch. Jakość fantastyczna. Kupiłem go z oryginalną skórzaną "okładką" - warta tych 40$, bardzo dobrze chroni, jest świetnie spasowana.

Na ekranie było napisane, że to Kindle znajomego ze stanów. Dałem wyrejestruj, podałem swoje dane z Amazon. Za chwilę wszystkie książki były w środku, z Polskimi znakami, zero problemów :).
Jedyny problem to fakt, że za kilka dni dostanie go córka na imieniny, a ja teraz też takiego chcę :(

Warto poprosić kogoś o zakup w stanach bo jest łatwe do przewiezienia. Ekologiczne opakowanie wielkości cienkiej książki formatu A5 z jednym kablem USB, bez instrukcji i innych dupereli.

wdhiz
19-05-2012, 01:40
Właśnie bawię się Kindle 4. Obok leży Onyx X61s. Kindle bije go na głowę jakością wykonania i ergonomia mechaniczna. Softwarowo Kindle to koszmar, dno i muł. Jest chyba przystosowany do zarządzania 30-40 pozycjami i to tymi kupionymi na Amazonie. Jeżeli chce się wgrywać książki z innych źródeł używając Calibre to trzeba przygotować się na drogę przez mękę. Calibre szczytuje metadane z plików książek i potrafi wdzięcznie pomieszać autorów z tytułami. Można to odkręcać ręcznie, ale to benedyktyńska praca. Drugie wyjście - ręcznie wrzucać pliki na urządzenie. Działa, o ile pliki są OK. Jeżeli chcemy osunąć np. wolne linie pomiędzy akapitami plik trzeba wrzucić do Calibre i tam przekonwertowac. Oczywiście Calibre robi wtedy swoje.
Druga sprawa - kolekcje. Zdaje się, ze można je tworzyć dopiero po zarejestrowaniu Kindla? Przy większej ilości książek nie sprawdzają się Aby coś znaleźć trzeba przebijać się przez kolejne strony pełne pojedynczych książek. Żeby nie być gołosłownym - na forum ebookow
http://forum.eksiazki.org/amazon-com-kindle-f146/?sid=238a45f4d34e449af987161dc390e658
co jakiś czas padają pytania jak zaimplementować katalogowe podejście do obsługi plików. Niestety wymaga to hackowania Kindla i wgrania tzw. Duokana (alternatywny system). Trochę pomaga program Koll3ctions. Pozwala przenieść strukturę katalogów z książkami z naszego kompa na strukturę kolekcji. O tych programach tylko sobie poczytałem, żadnego nie używam, info o nich proszę traktować jako "do sprawdzenia". Duokan potrafi być groźny dla urządzenia??
Duzym problemem (dla mnie) jest skok wielkosci liter w Kindlu 4. Wielkosc 4 potrafi byc troche za mala, wielkosc 5 juz za duza i zbyt rozwalajaca tekst. Onyx pozwala na prawie plynna zmiane wielkosci liter. Co ciekawe Kindle 3 mial dobra zmiane wielkosc liter, realizowaną troche inaczej niz Onyx ale efekt koncowy byl taki sam. Kindle 4 to krok w tyl pod tym wzgledem.
Mechanicznie Kindle jest genialny. Guziki tam gdzie powinny być, idealna pracują, skok delikatny ale wyczuwalny. Onyx przy Kindlu wygląda jakby był ciosany siekiera. Waga Kindla dużo mniejsza.
Tak czy siak, pobawię się jakiś czas kindlem, później będę decydował, który zostaje. Na razie skłaniam się do Onyxa.

witus
25-05-2012, 20:33
Ja też już trochę pobawiłem się Kindlem Touch ... rewelacja, czytam trochę na iphon'ie i tablecie samsunga - nie ma porównania, komfort czytania jest fantastyczny. Funkcje dodatkowe typu przytrzymanie słówka i sprawdzenie definicji w słowniku lub wikipedii super. Narazie nie podłączałem go do komputera, nie wiem co to calibre. Wszystkie książki wysyłam do niego email'em. Książki zakupione w polskich księgarniach są fantastycznej jakości. Książki ściągnięte z chomika masakra, jakieś konwersje, jakieś literówki, brzydkie trzcionki - jak to z piractwem bywa.

Strus
31-05-2012, 22:00
Mnie martwi jedno. Dostępność interesujących mnie pozycji jest w języku polskim praktycznie żadna (Patterson na przykład) . A jednak wolę czytać po polsku bo robię to dla zabicia czasu. I to mnie trochę powstrzymuje przed kupnem czytnika

morzon
31-05-2012, 22:02
Chomikuj ;)

Strus
31-05-2012, 22:18
Tia... pdf'y albo rtf'y najczęściej i przy Kindlu lipa

morzon
31-05-2012, 22:23
Ta, jasne :)

Strus
31-05-2012, 22:43
A jak przekonwertuję pdf'a to będzie to sensownie na Kindlu wyglądać ?

morzon
31-05-2012, 23:03
Tak. Mi sie tylko .doc jakos wysypywaly... Ale rtfy sa idealne, zawsze w tym sciagam, zreszta jest tego najwiecej.

Strus
02-06-2012, 17:09
Ja chyba jakiś ociężały jestem.... Kupiłem Kundla włąśnie i ni cholery nie kumam jak z Calibre wysłać książki na czytnik :( Łopatologicznie poproszę

Strus
02-06-2012, 17:41
Nie zdążyłem na edytkę :)

Przesłałem po USB :) Po wi-fi czy mailu jakoś nie umiem :(

Acha, skonwertowałem knigę w pdf na mobi i niestety wygląda dramatycznie na Kundlu :( :( Konwertowałem Calibre bez żadnych dodatkowych ustawień bo się nie znam :( A pdf wygląda dużo lepiej tylko że literki troszkę małe :(

zdyboo
02-06-2012, 18:47
Każdy kindle ma swój adres mejlowy. Do odnalezienia w ustawieniach, nie wiem gdzie, bo mój się aktualnie rozładował był z energii i nie bangla.
Wysyłasz plik mobi na tego mejla i jak masz w czytniku włączone wi-fi, to za chwilę będziesz miał w menu głównym nową książkę.

Konwertowałem w calibre epub do mobi i wszystko było OK. Książkę bez problemu przeczytałem.

Edyta podpowiada, że adres e-mail swojego czytnika poznasz w poniższy sposób (classic).
1. dusisz przycisk menu
2. wybierasz settings
3. na drugiej stronie jest opcja Send-to-Kindle Email.

grissley
02-06-2012, 20:53
Acha, skonwertowałem knigę w pdf na mobi i niestety wygląda dramatycznie na Kundlu :( :( Konwertowałem Calibre bez żadnych dodatkowych ustawień bo się nie znam :( A pdf wygląda dużo lepiej tylko że literki troszkę małe :(

Ja używam epub (iPad) i z pedeefów zazwyczaj konwertuje się całkowicie bezproblemowo.
Spróbuj pdf->epub->mobi.
Może wtedy będzie efekt będzie lepszy.

Strus
02-06-2012, 21:03
Bede musial pokombinowac bo akurat chyba ze 30 ksiazek do przeczytania mam w pdf :(

Co do maila kundlowego - sprawdze. Dzieki na info

Strus
06-06-2012, 03:43
zdyboo, dzieki za info o mailu- działa

Niestety ni chu chu nie moge dojśc do ładu z pdf'ami. Niektóre sa na kundlu spoko bez konwersji. Rozdziały zaczynaja sie na nowych stronach i wielkosc liter jest w porządku (zapewne sa to skany z ksiązek drukowanych bo układ jest identyczny) Niektóre natomiast (i tych mam więcej) kompletnie nie nadają sie do czytania na kundlu. Kiedy układ stron jest zachowany to trzcionka jest malutka. Kiedy przekonwertuje na mobi cały układ sie sypie. Rozdziały zaczynają sie po sroku strony na przykład co w przypadku niektórych autorów, piszących z kilkudzięcioma i wiecej rozdziałami czyni całość mało przejżystą i utrudnia czytanie. Da sie to jakos w ustawieniach Calibre naprawić ?

I druga sprawa - czy zamiast za każdym razem wrzucac plik na kundla i podglądać jak to wygląda można go podejrzeć jak bedzie to wyglądać na czytniku w jakims programie na PC ?

zdyboo
06-06-2012, 08:11
Jest darmowy program Kindle for PC, można pobrać ze strony Amazona, ale nie wiem czy może służyć jako symulator czytnika.

grissley
06-06-2012, 08:28
Niestety ni chu chu nie moge dojśc do ładu z pdf'ami (...)Kiedy przekonwertuje na mobi cały układ sie sypie.
A próbowałeś najpierw konwertować do epub, a dopiero z epub do mobi?

morzon
06-06-2012, 09:10
trzcionka jest malutka.

;) ;) ;)

zdyboo
06-06-2012, 09:20
;) ;) ;)

No właśnie, przecież Adamowi się syn niedawno urodził, nie córka. ;)

ku6i
06-06-2012, 13:01
;) ;) ;)

Tyle, że kolega dobrze napisał. Przy druku użyto czcionki, a w Kindlu ma trzcionki.

Struś, http://swiatczytnikow.pl/podejrzyj-ksiazki-na-sucho-kindle-previewer-kindle-for-pc/

zdyboo
06-06-2012, 13:17
Tyle, że kolega dobrze napisał. Przy druku użyto czcionki, a w Kindlu ma trzcionki.

Pomijając nazwy własne, nie ma takiego słowa jak "trzcionka". Postać elektroniczna czcionki jest określana mianem fontu.

grissley
06-06-2012, 13:24
Postać elektroniczna czcionki jest określana mianem fontu.
eee...
Ja bym powiedział, że to raczej tłumaczenie na angielski ;)

zdyboo
06-06-2012, 13:37
Ja bym powiedział, że to raczej tłumaczenie na angielski ;)

Angielski czy nie w Słowniku Języka Polskiego PWN (http://sjp.pwn.pl/szukaj/font) zostało to słowo ujęte.

grissley
06-06-2012, 14:01
Ponglish się szerzy... :(

Lia
06-06-2012, 17:51
Jest darmowy program Kindle for PC, można pobrać ze strony Amazona, ale nie wiem czy może służyć jako symulator czytnika.

Jako symulator służy Kindle Preview, a nie Kindle for PC.

Strus
06-06-2012, 18:06
Oj tam oj tam..... Zobaczcie lepiej o której ja Adamowi córkę zafundowałęm :) :) :) Może się zdarzyć, tak ? :) :)

Z konwersją jeszcze powalczę. Do epub a potem do mobi powiadacie....... I lepiej żeby tak było hehehe :mrgreen:

Lia
06-06-2012, 20:37
Ja dzisiaj pół dnia męczyłam się jak estetycznie zrobić konwersję z PDF do MOBI... Chciałam z RTF, ale to wieki zajmowało w Calibre. W końcu udało się przez PDF, a uratowała mnie funkcja "hermetyzacja" czy jakoś tak. :-D Ładnie linie złączyła (bo miałam dwie linijki i wiersz spacji itd.), usunęła dziwne spacje między wyrazami, tekst jest wręcz taki jak w PDF. Nawet wszystkie pochyłe czcionki zaczynają się i kończą tam gdzie powinny. :D Rozdziały też mają większą "linię".

Strus
06-06-2012, 21:39
Ta hermetyzacja to w Calibre ?

Lia
06-06-2012, 21:53
Tak. W ogóle tam pisze, że ta opcja jest z automatu odhaczona, bo długo zajmuje... A konwersja trwała tyle co zwykle. :-P

Strus
07-06-2012, 10:43
Kindle Preview jest lekko badziewny bym rzekł. Nawet pdf'a nie pokazuje :(

wukaem
07-06-2012, 11:02
Kindle Preview jest lekko badziewny bym rzekł. Nawet pdf'a nie pokazuje :(

A czy właściwy Kindle (urządzenie) pokazuje pdf'y? To czego wymagasz od programu symulującego wyświetlanie na sprzętowym Kindle? Twoja logika jest lekko badziewna bym rzekł.

Lia
07-06-2012, 11:04
Oczywiście, przecież to jeden z najpopularniejszych formatów. Nie polecam jednak czytania w PDFach, bo to obrazy, a to oznacza, że trzeba ekran przesuwać w bok... Bardzo niekomfortowe. Dlatego sobie konwertuję tekst z PDFów do MOBI. ;-)

Strus
07-06-2012, 11:29
A czy właściwy Kindle (urządzenie) pokazuje pdf'y? To czego wymagasz od programu symulującego wyświetlanie na sprzętowym Kindle? Twoja logika jest lekko badziewna bym rzekł.

Oczywiście że Kindle czyta pdf'y. Więc może zweryfikujesz swoje informacje zanim się wyrwiesz przed szereg

A.n.d.r.e.V
10-06-2012, 17:50
Koledzy macie jakieś namiary w PL, gdzie można kupić Kindla?
bo ze strony amazona niemogę, bank mi nie współgra....

cheyenne
10-06-2012, 18:21
Ja kupowałem u kogoś z allegro kto miał dużo pozytywów.
Jest wielu hurtowników sprzedających setki kindli.
Nie wybierałem najtańszej oferty lecz szukałem pewnego sprzedawcy.
Moja wersja to zwykła czwórka z reklamami, wcale niewidocznymi bo pojawiącymi się tylko jako wygaszacz.
Kindla dostałem 3 dni po przelaniu kasy taniej niż na amazonie.

Sent from my iPad using Tapatalk

Agraf
17-06-2012, 21:41
A jak kindle radzi sobie z dużymi pdf-ami, niektóre moje mają po 100 mb?
Kindle previewer mnie nie zachęcił.

cheyenne
18-06-2012, 18:01
Jak dla mnie to 6 cali nie zachęca do czytania pdfów bo do tego potrzeba cali 10.
Pdfy przerabiam na mobi lub czytam na większych ekranach.

Sent from my iPad using Tapatalk

Larry_Nash
19-06-2012, 18:38
Tylko i wyłącznie Kindle! Ja mam Classic (tudzież 4) i jestem bardzo zadowolony, bateria trzyma około miesiąca (a nie czytam mało) i nawet nie muszę*podłączać*go do komputera - książki wysyłam na niego mailem. :)

grissley
19-06-2012, 20:56
Tylko i wyłącznie Kindle!

Wszelkie sekciarstwo szkodzi ;)

foto4deg
30-06-2012, 20:54
Czy ktoś z Szanownych użytkowników używa iRiver Story HD WiFi 6" XGA HD?
Czaję się od dłuższego czasu na czytnik ebooków, a ten akurat teraz w promocji za 400 pln mogę kupić.
Wart swojej ceny? Wi-fi to tylko do pobierania ebooków, czy do normalnego użytkowania też się nadaje?

zdyboo
10-07-2012, 23:29
Właśnie się przekonałem jak działa Amazon.
Na Kindle 4 jest update firmware, mój Kindle nie chciał się zaktualizować. Wyskakiwały jakieś błędy i nowy soft nie wchodził.
Zapytałem się na chacie Amazon o co kaman. Nie wiedzą, ale zostanie mi przysłany nowy czytnik już z wgranym nowym softem, stary mam odesłać w ciągu miesiąca.

morzon
10-07-2012, 23:48
Żeby serwis Nikona tak dzialal...

docxxx
11-07-2012, 00:23
Hmm, tym sposobem Amazon "stracil" kilka dolcow i zyskac mega zadowolonego klienta. Nikon swoim zachowaniem juz dawno zszedl na dno.

sidek
11-07-2012, 19:32
Tak tylko wtrącę, bo widziałem ostatnio że w promocyjnej cenie jest Onyx Boox X61E za 399zł.
http://czytniki.nexto.pl/

zdyboo
12-07-2012, 15:13
Czytałem, że Amazon bardzo ciśnie firmy kurierskie, żeby dostawy były w terminie, ale tym razem przeszli samych siebie. Decyzję o dostarczeniu mi nowego czytnika podjęto we wtorek o 11 wieczorem naszego czasu. Właśnie czytnik do mnie dotarł. Aż sprawdziłem tracking i jednak wysłali z USA, bo myślałem, że gdzieś z Europy. Czyli trasę z Phoenix AZ do Wrocławia pokonał w niecałe dwie doby. Czad.
Czytnik nie był co prawda z nowym softem, ale bez problemu go zaktualizowałem.

Posta chyba wypada dedykować Poczcie Polskiej. ;)

gALL
12-07-2012, 23:19
Koniec, koncow kupilem czytnik ksiazek elektronicznych. Dlugo zastanawialem sie co, mialo byc Kobo Touch, ze wzgledu na mozliwosci i cene oraz slot na dodatkowa karte pamieci. Jak juz wczesniej pisalem, czytnik sluzy mi za podreczny magazyn artykolow/norm/ksiazek fachowych i innej masci PDFow, a od drukowanych materialow po 200-300 stron torba juz nie wytrzymuje.

Dorwalem prawie nieuzywanego Sony PRS-950 z 7 calowym wyswietlaczem. Pare dni uzywania i uwazam, ze do czytania w drodze do pracy jest to idealne rozwiazanie. Jednak zwykly papier ma taka zalete, ze robie duzo notatek, zaznaczen, podkreslen a czego na czytniku elektronicznym juz tak przyjemnie, latwo i szybko nie da sie robic. Zaleta taka, ze uwolnilem sie od 5kg papieru.

grissley
13-07-2012, 00:11
Dorwalem prawie nieuzywanego Sony PRS-950 z 7 calowym wyswietlaczem. Pare dni uzywania i uwazam, ze do czytania w drodze do pracy jest to idealne rozwiazanie. Jednak zwykly papier ma taka zalete, ze robie duzo notatek, zaznaczen, podkreslen a czego na czytniku elektronicznym juz tak przyjemnie, latwo i szybko nie da sie robic. Zaleta taka, ze uwolnilem sie od 5kg papieru.

Miałem go - niby fajny, ale powolność i ograniczone możliwości notowania/zaznaczania trochę mnie drażniły.
Po tym ,jak sprezentowano mi iPada, Sonego nie użyłem ani razu - w końcu sprzedałem.
Jednak prędkość w iPadzie, wygląd programu do ebooków, łatwość zaznaczania i notowania z nawiązką rekompensuję mi epapier i miesięczną baterię. Jedynie iTunes wnerwia jak dziki, ale idzie z nim jakoś współżyć, po czasie. Traktuję go jak okienko exploratora, po prostu.

gALL
13-07-2012, 00:34
iPada ani innego tableta nie kupie, bo dla mnie jest to zabawka a nie narzedzie pracy. Czytnik na e-papierze mi wystarczy.

burz
13-07-2012, 00:37
Kindle 4 Special Offers (z reklamami) zachowuje się identycznie jak wersja International (bez reklam) - gdy NIE zarejestrujemy czytnika w Amazonie. Tracimy jednak możliwość wysyłania publikacji przez konto w Amazonie bezpośrednio na czytnik.
Po rejestracji reklamy się uaktywniają.
Coś za coś:)

grissley
13-07-2012, 00:42
dla mnie jest to zabawka a nie narzedzie pracy.
Nie ma co się uprzedzać tylko ze względu na logo ;)
Ja wykorzystuję to w 80% do czytania i sprawuje się znacznie lepiej niż mój PRS950.
A oprócz tego mam internet i parę innych użytecznych programików, które bardzo się czasem przydają.
Do ePapieru może wrócę, jak zlikwidują problemy z szybkością i wprowadzą kolor oraz opcjonalne podświetlenie.
Ale to pewnie jeszcze ze 2~3 lata zajmie.

gALL
13-07-2012, 00:52
Nie uprzedzam sie, ale idea tabletu mi nie pasuje. Programow ktore uzywam i tak nie zapuszcze na tablecie. Sudoku wole rozwiazac na papierze a internet ... da sie zyc bez niego jadac do pracy. Popatrz na to tez tak, ze mam juz laptopa w torbie i jeszcze tablet ... chyba poszedlbym w strone laptopa co moze robic za tablet (typu Lenovo ThinkPad X220).

Kolorowy ePapier juz jest, tylko cena nie ta (jakies 500 funtow za taki czytnik).

grissley
13-07-2012, 01:13
Kolorowy ePapier juz jest

Wiem, ale mocno ułomny jeszcze ;)

Marcin Jakubowski
13-07-2012, 07:53
iPada ani innego tableta nie kupie, bo dla mnie jest to zabawka a nie narzedzie pracy. Czytnik na e-papierze mi wystarczy.

Słyszałem, ze kolejne linie lotnicze wprowadziły ipady dla pilotów zamiast grubaśnych podręczników. Aż strach latać takimi liniami co piloci w trakcie lotu zabawiają się tabletami ;)

burz
13-07-2012, 11:48
Spytam z innej beczki:)
Jakie niedrogie etui do kundelka (4) polecacie?
Kupiłem na alle* za 30-kilka złotych z obszyciem jeansowym (bo podobno sztuczna skóra wygląda tandetnie) i jest tak kiepsko wykonany, że oddałem. Znów szukam... nie chcę dać więcej niż 40 zł, bo kiedyś i tak kupię albo oryginał, albo przynajmniej coś klasy Tuff-Luv.

Ma ktoś coś takiego:
http://allegro.pl/etui-pokrowiec-do-kindle-4-classic-gwarancja-fv-i2479515966.html

gALL
13-07-2012, 12:27
Słyszałem, ze kolejne linie lotnicze wprowadziły ipady dla pilotów zamiast grubaśnych podręczników. Aż strach latać takimi liniami co piloci w trakcie lotu zabawiają się tabletami ;)

Graja w "Angry Birds" i nie przeszkadzaja autopilotowi w jego pracy.

zdyboo
13-07-2012, 12:46
Ma ktoś coś takiego:
http://allegro.pl/etui-pokrowiec-do-kindle-4-classic-gwarancja-fv-i2479515966.html

Mam taką okładkę od kwietnia i w zasadzie jest OK.
Zewnętrzny plastikowy grzbiet jest nieco za wysoki i przyciski na krawędzi chodzą z oporem, poza tym lekko pęka plastik na rogach, a tylko kilka razy wyjmowałem z niej kundla.
W każdym razie czekam do urodzin żeby sobie zażyczyć jakąś Tuff-Luv czy ogólnie coś lepszego, a też nie chcę skóry lub jej imitacji. Zasadniczo radziłbym, kupić od razu coś porządnego.
Poza tym tu (http://allegro.pl/najlepsze-etui-do-kindle-touch-4-kolory-wys-w-24h-i2467643603.html) masz to samo taniej.

sorevell
18-07-2012, 11:38
W poniedziałek, 16.07 po południu zamówiłem sobie Kindla 4 Classic z Amazon.com za $109 + ~$50 kosztów przesyłki i cła. Dzisiaj, 18.07 o 10.06 odebrałem przesyłkę. wow.

zdyboo
18-07-2012, 12:40
Właśnie Marcinu, którym kurierem dostałeś?
Pierwszego Kindle wysłali UPSem i dostawa zajęła trzy dni robocze, a w sumie pięć, bo weekend był po drodze. Drugiego, w ramach wymiany gwarancyjnej przysłali DHL i to zajęło w sumie półtorej doby.
Teraz tego pierwszego odsyłam UPSem i wg trackingu dotarł do Ożarowic, a zostawiłem w dropbox office wczoraj po 16.

sorevell
18-07-2012, 12:51
Właśnie Marcinu, którym kurierem dostałeś?

DHLem przyleciał.

Strus
18-07-2012, 21:57
Panowie, czy na Kundlu można sobie założyć katalog do którego wrzuca się np to co się przeczytało ? W sensie że mamy np katalog jednego autora. Czytamy jakąś książkę i zamiast kasować ją z czytnika przenosimy ją do katalogu z przeczytanymi pozycjami. Bo zdaje się że kiedyś próbowałem i coś nie poszło

morzon
18-07-2012, 22:02
Da się robić katalogi, więc nie widzę przeszkód. Tylko chyba nie z poziomu kompa, tylko czytnika ztcp

darek6902
18-07-2012, 22:57
Panowie, czy na Kundlu można sobie założyć katalog do którego wrzuca się np to co się przeczytało ? W sensie że mamy np katalog jednego autora. Czytamy jakąś książkę i zamiast kasować ją z czytnika przenosimy ją do katalogu z przeczytanymi pozycjami. Bo zdaje się że kiedyś próbowałem i coś nie poszło

Da się. Tworzysz nową kolekcję pod dowolną nazwą: "przeczytane", "done" czy jakkolwiek chcesz. Po przeczytaniu danej pozycji w menu głównym bodajże strzałką w prawo otwierasz podmenu i tam wybierasz nazwę kolekcji, do której chcesz przenieść e-booka.

To tyle, co pamiętam, bez przypomnienia sobie z kindlem w ręku, ale raczej powinno zadziałać.

Strus
18-07-2012, 23:17
No, sprawdziłem i już wiem o co mi chodziło. Katalog, owszem, tworzę sobie PRZECZYTANE, korzystając z opcji Add to collection przenoszę przeczytaną pozycję i dana pozycja się powiela a nie przenosi. Jeśli chcę ją usunąć z któregoś katalogu to niestety kasowana ona jest w ogóle z Kundla.

morzon
18-07-2012, 23:21
Yyy nie, na pewno nie... Nie mam akurat Kindla pod ręką, bo bym sprawdził, ale u mnie działało inaczej. Wrzucałem sobie po ileś książek każdego z kilku autorów i ładowałem do jakiegoś katalogu żeby nie musieć przerzucać kilku stron w poszukiwaniu czegoś.

Strus
18-07-2012, 23:35
Tak, zgadza się. Wrzucasz na kundla co chcesz i gdzie chcesz. Jednak kiedy chcesz przenieść pozycję z katalogu A do katalogu B to zdaje się że można to zrobić jedynie poprzez Add to collection. A wtedy dana książka się nie przenosi (nie znika z katalogu A) a powiela (mamy ją w katalogu A i katalogu B). Usunięcie z któregokolwiek katalogu powoduje całkowite jej usunięcie z czytnika

darek6902
18-07-2012, 23:44
No, sprawdziłem i już wiem o co mi chodziło. Katalog, owszem, tworzę sobie PRZECZYTANE, korzystając z opcji Add to collection przenoszę przeczytaną pozycję i dana pozycja się powiela a nie przenosi. Jeśli chcę ją usunąć z któregoś katalogu to niestety kasowana ona jest w ogóle z Kundla.

Owszem, powiela się. Jeśli jednak, po skopiowaniu do nowej kolekcji, powrócisz do tej pierwotnej to zamiast: add to collection będziesz miał: remove from collection (bo ta pozycja wciąż tam jest), i jeśli usuniesz z pierwotnej lokalizacji wszystko powinno być ok :)

Strus
18-07-2012, 23:47
Niestety.... Jedyną opcją jest Remove from device. W obu katalogach

zdyboo
19-07-2012, 08:11
Jak wrócę z fabryki, to sprawdzę jak to jest, ale na 100% da się usunąć tylko z kolekcji, a nie od razu z pamięci. Kilka dni temu przenosiłem dane z jednego Kindle na drugi i dało się przenosić między kolekcjami, choć w dość ułomny sposób, przez dodanie do nowej i usunięcie ze starej.

Edyta podpowiada z manuala:
You can add or remove items at a later time by pressing on the Menu button when in a collection and selecting Add/Remove Items.

Natomiast usuwanie z urządzenia, to prawy strzałka w lewo przy zaznaczonej danej pozycji.

Strus
19-07-2012, 10:55
Dzięki za rozwiązanie. Już bardziej nie mogli tego "uprościć"

Zolty
20-07-2012, 01:08
Na kindlu 3: Na liscie tytulow najezdzasz na wybrana pozycje, klikasz strazlke w prawo i pokazuje sie nowe okno gdzie masz opcje dodania do kolekcji.
Po wybraniu tej opcji pokaze sie nowa strona z lista kolekcji na Kundlu i dodatkowo opcja utworzenia nowej kolekcji - najedz na nazwe kolekcji do ktorej chcesz wrzucic tytul i kliknij.
Jesli ksiazka jest przypisana do innej kolekcji to przy nazwie tejze kolekcji pojawi sie "ptaszek", a po najechaniu dostaniesz opcje usuniecia z kolekcji.

miron19j
20-07-2012, 12:21
wszyscy mają Kundla, mam i ja. :-)
W związku z tym mam pytanie. Kupiłem sobie w AplleStore trzy książki i zassałem na iPada. Teraz chciałbym je przenieść na czytnik. Da się to jakoś zrobić, legalnie lub trochę inaczej?

zdyboo
20-07-2012, 12:40
Mirku, a w jakim formacie te książki? Bo Kundel czyta mobi i PDFy, choć małe Kindle mają za mały ekran do wygodnego przeglądania PDFów.
Ja kupuję np w Virtualo, to książki są w chmurze na moim koncie w sklepie i mogę je wysłać na czytnik, ściągnąć na dysk itd. Jak AS podchodzi do licencji to nie wiem, ale teoretycznie tak, książki są przypisane do Twojego konta, to chyba możesz je czytać na czym chcesz.

miron19j
20-07-2012, 14:58
Mirku, a w jakim formacie te książki? Bo Kundel czyta mobi i PDFy, choć małe Kindle mają za mały ekran do wygodnego przeglądania PDFów.
Ja kupuję np w Virtualo, to książki są w chmurze na moim koncie w sklepie i mogę je wysłać na czytnik, ściągnąć na dysk itd. Jak AS podchodzi do licencji to nie wiem, ale teoretycznie tak, książki są przypisane do Twojego konta, to chyba możesz je czytać na czym chcesz.

książki są w formacie Aplowym. :-)
Nie mam pojęcia. Zalogowałem się do AS, wskazałem książkę i po chwili miałem ją w iBooks. Widnieje tam jako kiążka, tytuł bez żadnego rozszerzeniia.
Wieczorem spróbuję zalogować się do AS z PCta. Jak się nie uda, to zrobię backup iPada w iTunes.
Z tego, co się orientuję, to te książki też mam w chmurze. Ale mogę je pobrać tylko na iCoś.

zdyboo
20-07-2012, 15:12
Jest jeszcze darmowy program co się Calibre zwie. Konwertuje on formaty e-booków. Nie wiem tylko czy od strony technicznej poradzi sobie z formatem japka oraz czy po konwersji nadal się książkę będzie dało czytać, wszak to automat konwertuje.
Co do legalności takich konwersji, to już zostawiam pod Twój osąd. Ja nie miałem dylematów.

sorevell
20-07-2012, 15:18
Gdzieś przed chwilą wyczytałem, że iBooki są w formacie .epub, więc nie powinno być problemu z konwersją na Kindlowe .mobi za pomocą Calibre.

miron19j
20-07-2012, 15:20
fajnie, tylko jak książkę wyciągnąć z iPada?

sorevell
20-07-2012, 15:30

Podstępem :p
Na poważnie, to nie mam pojęcia. Nie miałem w ręku nic z 'i'.

zdyboo
20-07-2012, 15:41
A tę aplikację do obsługi AS da się na pececie zainstalować? Jak już się ściągnie na peceta, to reszta nie powinna być trudna, ale podobnie jak Marcin nie wiem i gdybam sobie.

miron19j
20-07-2012, 16:09
Podstępem

i to jest słuszne podejście. :-D
Za godzinkę będę przy swoim kompie, to powalczę

grissley
20-07-2012, 16:28

W iTunsie masz sekcję "urządzenia", tam pojawi się Twój iPad (czy iPod czy cokolwiek, o ile książkę masz na urządzeniu, a nie w wynalazkach typu chmura), pod nim lista rozwijana. W tej liście powinno być coś w rodzaju "książki".
Po kliknięciu powinny się pokazać wszystkie książki, jakie są wgrane na iCośtam.
Z pamięci piszę, więc nazwy mogą się nieco różnić ;)

miron19j
20-07-2012, 16:31
W iTunsie masz sekcję "urządzenia", tam pojawi się Twój iPad (czy iPod czy cokolwiek, o ile książkę masz na urządzeniu, a nie w wynalazkach typu chmura), pod nim lista rozwijana. W tej liście powinno być coś w rodzaju "książki".

już wiem.
Odpaliłem iTunes na PC, połączyłem się z AS. W zakładce kupione pojawiły się zakupione książki. Zassałem na komputer, myszką przeciągnąłem na pulpit i już. Mam wszystkie książki, w formacie .epub. Tylko, że mają DRM.

sorevell
20-07-2012, 17:56
Zajrzyj TU (http://swiatczytnikow.pl/jak-czytac-e-booki-z-drm-na-kindle-konwersja-w-30-sekund/).

miron19j
20-07-2012, 18:08
Zajrzyj TU (http://swiatczytnikow.pl/jak-czytac-e-booki-z-drm-na-kindle-konwersja-w-30-sekund/).

nic z tego, mam inną wersję Calibre i nie mogę dodać wtyczki.
Znalazłem program ePubee, który zdejmuje DRM jednym kliknięciem. Później sprawdzę, jak działa

miron19j
24-07-2012, 00:45
no to ja już głupi jestem.
Zapuściłem dwa programy do ściągania DRM, oba pokazały, że w pliku nie ma zabezpieczeń. A gdy próbuję przekonwertować go w Calibre, wyskakuje komunikat, że plik zabezpieczony DRM.
O co w tym wszystkim biega???

sorevell
25-07-2012, 12:09
Mam taką okładkę od kwietnia i w zasadzie jest OK.
Zewnętrzny plastikowy grzbiet jest nieco za wysoki i przyciski na krawędzi chodzą z oporem, poza tym lekko pęka plastik na rogach, a tylko kilka razy wyjmowałem z niej kundla.
W każdym razie czekam do urodzin żeby sobie zażyczyć jakąś Tuff-Luv czy ogólnie coś lepszego, a też nie chcę skóry lub jej imitacji. Zasadniczo radziłbym, kupić od razu coś porządnego.
Poza tym tu (http://allegro.pl/najlepsze-etui-do-kindle-touch-4-kolory-wys-w-24h-i2467643603.html) masz to samo taniej.

Skusiłem się na etui od gościa, którego poleciłeś, Tomku i jestem zawiedziony. Zapłaciłem w piątek, w poniedziałek dostałem maila, że kolor szary, który zamówiłem, jest chwilowo niedostępny - prawdopodobnie będzie w środę/czwartek. W opisie aukcji gość się chwali wysyłką w 24h... Napisałem maila, żeby, skoro dał ciała - wysłał mi kurierem, jak tylko będzie dostępne. Dzisiaj dostałem odpowiedź, że kurierem nie wyśle, bo byłby stratny, a jak chce, może mi oddać pieniądze. Więc mu zacytowałem fragment regulaminu RPA, zobaczymy... W każdym razie ostrzegam.

zdyboo
25-07-2012, 13:00
Ja z zamówieniem nie miałem problemów, kupowałem wersję czerwoną.
Sama okładka jest jednak taka se, zatem może lepiej wziąć ten zwrot i kupić coś fajnego.
Przekopałem ostatnio Amazona i RPA w poszukiwaniu okładki, a nie chcę skórzanej, bo wydają mi się strasznie pretensjonalne i znalazłem Incipio (http://www.amazon.com/Incipio-kaddy-Folio-Cover-Kindle-/dp/B006U5EVVI/ref=sr_1_47?s=fiona-hardware&ie=UTF8&qid=1343212783&sr=1-47).
Coś tam z oferty Tuff-Luv mi się nawet podoba, ale nie podoba mi się ichni sposób mocowania czytnika w okładce. To co mam teraz jest o tyle fajne, że ma zatrzaski i nie epatuje jakimiś kondomami czy paskami w rogach. Mało okładek jednak oferuje takie mocowanie, pewnie ze względu na to, że wtedy pasują tylko do konkretnego modelu czytnika.

sorevell
25-07-2012, 13:11
No ja sobie jeszcze chwilę poczekam, w końcu to raptem 30zł ;)

ku6i
25-07-2012, 13:59
zdyboo, a ile koszci wysyłka tej okładki do Polski? Pytam bo za Chiny nie mogę się doszukać tej informacji na stronie...

zdyboo
25-07-2012, 14:16
Nie wiem, ale ostatnio mi przysyłali kindle to kosztowało to 20 dolców za przesyłkę i 30 na poczet cła. To by się nawet zgadzało, bo w B&H też koszty wysyłki do PL są w okolicach 50 dolców. Szkoda, bo sprawa przestaje się opłacać. Na UK Amazonie tej okładki akurat nie ma, bo tam przy zamówieniu powyżej 25 funciaków wysyłka jest za darmo.

Strus
25-07-2012, 14:42
pomyłeczka :)

miron19j
25-07-2012, 17:06
ja z Kundlem kupiłem takie coś
http://www.amazon.com/Amazon-Kindle-Leather-Cover-Keyboard/dp/B004SD1XB0/ref=pd_sxp_f_pt

jestem zadowolony. Czytnik cały jest schowany, są tylko wycięcia na przyciski. Nawet jak się powycierają narożniki, to w okładce, nie w czytniku.

zdyboo
25-07-2012, 17:17
Mirku, a jak to się zamyka, w sensie jest jakiś zatrzask, gumka, magnes?
Pisałem, że nie chcę skóry, ale okładki od Amazona wydają się najsensowniejsza opcją, bo są w UK Amazonie.

miron19j
25-07-2012, 17:37
nie ma nic. Jest po prostu sztywna skórzana okładka na miękkim zawiasie.

zdyboo
25-07-2012, 17:44
Dzięki, to też szkoda.

miron19j
25-07-2012, 17:48
a masz jakiś pomysł na mój problem z konwersją?

zdyboo
25-07-2012, 18:04
Nie mam, przy takich rzeczach jak DMR to wymiękam. Może napisz do gościa co prowadzi bloga http://swiatczytnikow.pl/.

miron19j
25-07-2012, 19:50
napisałem ,ciekawe, co (i kiedy) odpowie?

witus
01-08-2012, 15:58
Nie prościej pobrać brakujące z chomika ... Mi ręce opadły kupiłem sobie książkę, a córka mówi ze ma wszystkie 3 części pobrane z chomika ...

zdyboo
01-08-2012, 17:40
Może i prościej, ale dla mnie czytnik, to poniekąd konieczność. Biblioteczka nie jest z gumy, a czytać lubię. Do tej pory książki, które mi nie podeszły ofiarowałem bibliotece osiedlowej. Wraz z zakupem czytnika problem się rozwiązał, a dodatkowo e-booki są nieco tańsze i mogę je kupić i za kilka minut mieć na czytniku o dowolnej porze doby, dowolnego dnia.

witus
01-08-2012, 17:51
widzę te same zalety i już sobie nie wyobrażam życia bez kindla ... nareszcie nie zastanawiam się co zrobić z tonami makulatury ...

fruchu
02-08-2012, 08:58
Jakby ktos chcial zamowic kindle z amazon.co.uk to moge podac kod dajacy 10 funtow znizki (oferta wazna do 10 Sierpnia).

miron19j
09-08-2012, 00:18
napisałem ,ciekawe, co (i kiedy) odpowie?
dostałem odpowiedź od autora blogu.
DRM Appla jest inny niż wszystkie pozostałe. Ebooka z AS można odtworzyć tylko na sprzęcie z jabłkiem.

zdyboo
09-08-2012, 08:19
Co prawda nie grozą mi zakupy w AS, ale to cenna informacja. Postaram się zapamiętać. ;)
Dziękuję.

sote
10-08-2012, 11:15
wlasnie stalem sie posiadaczem kundelka... cos nalezaloby do niego dokupic? jakies folie?
etui - wiadomo, jakie polecacie fajne z najlepszym stosunkiem jakosci do ceny?

moonrage
10-08-2012, 11:25
tylko iPad Retina, koniec w tym temacie

zdyboo
10-08-2012, 11:46
wlasnie stalem sie posiadaczem kundelka... cos nalezaloby do niego dokupic? jakies folie?

Kup etui czy raczej okładkę, skoro to czytnik. ;)
Ja mam taką (http://allegro.pl/najlepsze-etui-do-kindle-4-classic-kolory-w-24h-i2538229085.html). W zasadzie w tej cenie nic sensowniejszego nie kupisz. Oczywiście można kupić coś ładniejszego, ale ta okładka ma minimalistyczne mocowanie czytnika, bez żadnych pasków czy gumek w rogach.

Tak, do czytania jak znalazł :mrgreen:, zwłaszcza dla osób takich jak ja. Moje oczy nie tolerują czytania z podświetlanego ekranu.

Kurtz
A od kiedy to iPad jest ebook readerem?

sorevell

Folii nie - sprawia, że ekran zaczyna odbijać światło. Etui jak najbardziej. Ja mam takie (http://allegro.pl/najlepsze-etui-do-kindle-4-classic-kolory-w-24h-i2538229085.html) i jest ok - niska cena, podoba mi się sposób mocowania czytnika w etui.

carac
10-08-2012, 11:51

używam i polecam taką okładkę :Tuff-Luv Natural Hemp (http://ecx.images-amazon.com/images/I/9111K1aQAIL._AA1500_.jpg)

zdyboo
10-08-2012, 11:56
Okładki Tuff-Luv, bardzo mi się podobają z zewnątrz, ale mocowanie czytnika wewnątrz już nie. Wygląda to jak nieprzymierzając strój sado-maso, pierwsze skojarzenie: Pokrak z Pulp Fiction. ;-)
Bardzo mało okładek ma mocowanie na zatrzaski jak oryginał Amazonu lub to do czego linkę podawałem wcześniej.

sote
10-08-2012, 14:12

To tak jakbys polecil pilarke spalinowa do krojenia chleba ;)
Da sie? Pewnie ze sie da, ale zazwyczaj do tego celu sluzy noz.

zdyboo, sorevell, carac dzieki za konkrety :)

Vinci
12-08-2012, 18:38
Polecam Kindle Touch (mam wersję z tzw reklamami):
Plusy:

Bateria trzyma długo. Zabrałem zabawkę na 2tyg. urlop, czytałem codziennie przez parę godzin, głównie na plaży w pełnym słońcu (dobra - pod parasolką bo słońca nie lubię) - przez cały pobyt nie ładowałem ani razu - mam jeszcze prąd w urządzeniu.Dla mnie to super zaleta, bo nie muszę pamiętać o ładowaniu.
Touch działa w sposób zadowalający (czasem udaje mi się jednym dotknięciem przerzucić 2 strony na raz, ale to kwestia wprawy)
Fantastycznie czyta się na plaży w słońcu. Obok ludzie próbowali coś tam czytać na tabletach - kontrastem wygrywa e-ink
Reklamy w niczym nie przeszkadzają - wcześniej rozważałem zakup droższego modelu, teraz nie żałuję wyboru.
Byłem jedyna osobą wśród może 40 na plaży, która nie tachała ze sobą kilogramów papieru (o lansie hi tech nie wspominam :) za to widziałem Brytyjkę/Amerykankę? z Kindlem Keyboard tak znuranym, jakby miała go po pradziadku - poobijany, wyciapany do granic mozliwości, okładka w strzępach - ale starsza pani czytała z taka pasja i zadowoleniem w oczach, ze mogła by być żywą reklamą Amazona)

Minusy (jak dla mnie):

Chciałbym lepsze zarządzanie katalogami książek w urządzeniu (katalogi w katalogach)
Mogliby dorzucić ładowarkę sieciową do kompletu
Nie czyta epub (tak wiem calibre - ale moge sobie pogrymasić)

Okładkę zakupiłem ze skóry ekologicznej za jakieś 30 złociszy blucosco (brudzenie tylnej strony kindla załatwiłem w ten spesób, że podłożyłem tam folie zdjetą z wyświetlacza). A okładkę wybrałem tylko ze wzgledów praktycznych:

Zadne tam zatrzaski plastikowe, gumki, wstążeczki - skórzana zakładka ciasno trzyma kindelka - nie ma mowy o wysliźnięciu sie z okładki
Łatwe do utrzymania w czystości (sól morska, plamy po jedzeniu, paprochy) - szmatka i jak nowe :)
W miarę sztywne - nie siadałem na tym, ale wrzucałem do torby z plażowymi rzeczami i czytnik przetrwał nie zmieniając stron
Tanie - jak sie popsuje / znudzi - kupie inną okładkę :)

zdyboo
12-08-2012, 19:34
Ładowarke sieciową kupiłem za 10 dolcow przy zakupie kundla, nie muszę włączać kompa do ladowania. Jak w przypadku kundla z reklamami wygląda sprawa gwarancji? Mam wersję classic international i już korzystałem z gwarancji, bo nie chciał mi się nowszy firmware wgrać, wymienili bez problemu na nowy czytnik.

Vinci
12-08-2012, 20:34
Generalnie najlepiej brać prosto z Amazonu właśnie ze względu na gwarancję, ale ja kupowałem Kindla na Alle... bo musiałem mieć czytnik (jakikolwiek) szybko, dolar trzymał się wysoko, a pieniądze potrzebowałem na coś innego, więc wybrałem Special Offers. Oglądałem pudełko po odbiorze od kuriera czy aby nie refurbished, ale nie, aktualizacja softu przeszła też bez problemu, rejestracja bajecznie prosta... naprawdę nie żałuję zakupu :)
Kundelka kupiłem od sprzedawcy z historią, daje dowód zakupu, oferuje roczną gwarancję Amazonu, mam nadzieję ze nie będę musiał z gwarancji korzystać (puk, puk).
Jeśli chodzi o gwarancję, to oficjalnie wersja SO nie jest chyba sprzedawana poza USA, więc gwarancja jest tylko tam, ale jak piszą bardziej doświadczeni użytkownicy w przypadku reklamacji tej wersji w Amazonie czasem jest to loteria i konsultanci nie robią problemów: uwzględniają także uszkodzenia wersji z reklamami.
Oczywiście bezpośrednio z Amazonem pewnie będzie szybciej, ale tu czy tu jest rok gwarancji - mi odpowiada.

ku6i
12-08-2012, 22:57
Ja mam taką (http://allegro.pl/najlepsze-etui-do-kindle-4-classic-kolory-w-24h-i2538229085.html). W zasadzie w tej cenie nic sensowniejszego nie kupisz.

Folii nie - sprawia, że ekran zaczyna odbijać światło. Etui jak najbardziej. Ja mam takie (http://allegro.pl/najlepsze-etui-do-kindle-4-classic-kolory-w-24h-i2538229085.html) i jest ok - niska cena, podoba mi się sposób mocowania czytnika w etui.

Panowie, pytanie co do okładek z tej aukcji: w jakim kolorze macie okładki i czy plastik do mocowania czytnika jest w tym samym kolorze?

zdyboo
13-08-2012, 08:00
Panowie, pytanie co do okładek z tej aukcji: w jakim kolorze macie okładki i czy plastik do mocowania czytnika jest w tym samym kolorze?

Ja mam czerwoną i plastik jest czerwony.

sorevell
13-08-2012, 09:50
A ja szarą - plastik szary.

ku6i
13-08-2012, 14:37
Dzięki za odpowiedzi.

witus
13-08-2012, 20:55
Kindla to chyba specjalnie chronić nie trzeba ! Podobno jak uszkodzimy sobie czytnik wysyłają nowy. Przerabiał ktoś ten temat ?

zdyboo
13-08-2012, 20:58
Przez rok przysyłają, ale potem już trzeba płacić, choć podobno mniej niż za nówkę.
Natomiast nic by mnie tak nie zasmuciło jak uszkodzenie czytnika na początku wyjazdu na przykład. Ekran nie jest szklany i z tego co czytałem też nie nazbyt wytrzymały.

witus
13-08-2012, 23:53
no to oryginalny skórzany cover chroni fantastycznie bo bumper wokół jest gumowy ...

fruchu
14-08-2012, 08:59
Ładowarke sieciową kupiłem za 10 dolcow przy zakupie kundla, nie muszę włączać kompa do ladowania. Jak w przypadku kundla z reklamami wygląda sprawa gwarancji? Mam wersję classic international i już korzystałem z gwarancji, bo nie chciał mi się nowszy firmware wgrać, wymienili bez problemu na nowy czytnik.

Ja kupilem swojego Kindla 3g w amazon uk i mialem ladowarke sieciowa w komplecie. Co do etui to ja bym polecil cos z lampka, jest ich dosc duzo do wyboru.

grissley
14-08-2012, 12:03
To tak jakbys polecil pilarke spalinowa do krojenia chleba ;)
Da sie? Pewnie ze sie da, ale zazwyczaj do tego celu sluzy noz.

Jak dla mnie kompletna bzdura - miałem epapier, mam pierwszego iPada.
iPad 80% czasu służy jako czytnik do książek, 15% czasu jako przeglądarka do netu, 5% inne zastosowania.
Nie wyobrażam sobie lepszego czytnika (pomijam nowsze iPady).
Jaranie się ePapierem już mi przeszło, innych istotnych przewag nad iPadem niż superdługo trzymająca bateria i widoczność ekranu w słońcu nie widzę. Za to iPad ma tych przewag z pińćset ;)

Natomiast nic by mnie tak nie zasmuciło jak uszkodzenie czytnika na początku wyjazdu na przykład. Ekran nie jest szklany i z tego co czytałem też nie nazbyt wytrzymały.

EKrany są bardzo delikatne - wystarczy niechcący położyć na czytniku jakąś książkę w twardej oprawie i już można uszkodzić.

morzon
14-08-2012, 12:22
Jak dla mnie kompletna bzdura - miałem epapier, mam pierwszego iPada.
iPad 80% czasu służy jako czytnik do książek, 15% czasu jako przeglądarka do netu, 5% inne zastosowania.
Nie wyobrażam sobie lepszego czytnika (pomijam nowsze iPady).
Jaranie się ePapierem już mi przeszło, innych istotnych przewag nad iPadem niż superdługo trzymająca bateria i widoczność ekranu w słońcu nie widzę. Za to iPad ma tych przewag z pińćset ;)

Mam i Kindla i Ipada (3). Czytanie choćby i na retinie jest dla mnie cholernie męczące w porównaniu do e-ink - nigdy bym w tym do czytania książek nie kupił tabletu, niczym się to dla mnei nie różni od czytania na kompie - no oprócz mobliności. Dla mnie to zupełnie dwa różne urządzenia do zupełnie różnych rzeczy - już pomijam wielkość i wagę ipada w porównaniu do czytnika...

zdyboo
14-08-2012, 12:40
Pisałem wiele razy, napisze po raz kolejny.

Moje oczy nie tolerują czytania ze świecącego ekranu!

Miałem spore wątpliwości czy w ogóle dam rade czytać nawet z kindle. Poczytałem jednak o e-ink i zaryzykowałem. Chyba najlepiej podsumowała ten ekran moja koleżanka, której pokazałem czytnik. Wygląda jakby kartkę papieru schowano pod półmatową szybę. Próbowałem czytać z tabletu (Sony S), ale co najwyżej da się definicję na wiki przejrzeć, nie wyobrażam sobie czytania po kilka(naście) godzin bez przerwy. Na kindle bez problemu łykam książki jedna za drugą.

miron19j
14-08-2012, 12:44
...innych istotnych przewag nad iPadem niż superdługo trzymająca bateria i widoczność ekranu w słońcu nie widzę...
to akurat są jedne z najistotniejszych zalet.
Moim zdaniem kupowanie iPada tylko i wyłącznie jako czytnika jest bez sensu. Oczywiście, jak ktoś ma już iPada, może się zastanawiać, czy warto kupować czytnik. Sam przez dłuższy czas czytałem na tablecie. Ostatecznie jednak zdecydowałem się kupić Kundla. Za bardzo mi się oczy męczyły.

EKrany są bardzo delikatne - wystarczy niechcący położyć na czytniku jakąś książkę w twardej oprawie i już można uszkodzić.

wszystko zależy od szczęścia/pecha. Pierwszego dnia Kundel upadł ekranem na kant łóżka, pomyślałem, że już po nim. Nic się nie stało. W Galaxy II, który ma niby super hiper wytrzymały ekran, zarysowałem ekran zapalniczką, którą miałem razem w kieszeni.

Aaa - i jeszcze jeden bonus. Północ, dzieciaki i żona śpią, zapalanie światła na godzinę czy dwie (żeby sobie poczytać) grozi karczemną awanturą i wnerwieniem. A iPada odpalam i mogę czytać w całkowitej ciemności ;)
a moja się wkurza, jak w łóżku przeglądam internet na iPadzie. Bo jej za mocno świeci i nie może spać :-D

grissley
14-08-2012, 12:44
Mam i Kindla i Ipada (3). Czytanie choćby i na retinie jest dla mnie cholernie męczące w porównaniu do e-ink - nigdy bym w tym do czytania książek nie kupił tabletu, niczym się to dla mnei nie różni od czytania na kompie - no oprócz mobliności. Dla mnie to zupełnie dwa różne urządzenia do zupełnie różnych rzeczy - już pomijam wielkość i wagę ipada w porównaniu do czytnika...

No to widocznie jest to mocno indywidualne - o ile czytanie na laptopie mi nie podchodziło, o tyle na iPadzie mogę czytać godzinami i się nie męczę.
Wielkość iPada jest dla mnie zaletą - czytanie na 7" (tyle miało moje Sony) było wnerwiające, za częste przewijanie.
Dalej - Prędkość iPada1 po prostu masakruje Kundla3 i Sony PRS900 (do tych mam porównanie).
No i kolejne - w jednym urządzeniu mam wszystko - internet, czytnik i tysiąc innych urządzeń (np pokazywanie klawiszy odpowiadających poszczególnym nutom - zamiast nut stawiam iPada, odpalam, przy okazji dziwnych kluczy mam na ekranie ściągę - odjazd).
eink jest na obecnym swoim etapie rozwoju specjalizowanym narzędziem tylko-do-jednego i w tym jednym zastosowaniu jest może i lepszy od iPada (chociaż też nie pod każdym względem - prędkość).
Ale iPad oferuje jeszcze tysiąc innych możliwości, których na e-inku po prostu nie ma.

Aaa - i jeszcze jeden bonus. Północ, dzieciaki i żona śpią, zapalanie światła na godzinę czy dwie (żeby sobie poczytać) grozi karczemną awanturą i wnerwieniem. A iPada odpalam i mogę czytać w całkowitej ciemności ;)

grissley
14-08-2012, 12:49
Próbowałem czytać z tabletu (Sony S), ale co najwyżej da się definicję na wiki przejrzeć, nie wyobrażam sobie czytania po kilka(naście) godzin bez przerwy.
Oprócz rodzaju ekranu (e-ink/lcd) istotne są też cechy danego konkretnego lcd. MOże ten Soniacz miał kiepski ekran.
W tej dziedzinie iPad był (i chyba nadal jest) ideałem, do któego reszta długo się nawet nie zbliża(ł)a.
Ale S4int mówi, że na retinie tez się męczy - dlatego napisałem, że to widać indywidualne (aż ciężko mi sobie wyobrazić zmęczenie od czytania na iPadzie - zaliczyłem już kilka nocnych maratonów, jak książka zbytnio wciągnęła i musiałem doczytać do końca...).

morzon
14-08-2012, 12:49
eink jest na obecnym swoim etapie rozwoju specjalizowanym narzędziem tylko-do-jednego i w tym jednym zastosowaniu jest może i lepszy od iPada (chociaż też nie pod każdym względem - prędkość).
Ale iPad oferuje jeszcze tysiąc innych możliwości, których na e-inku po prostu nie ma.

No jak ktoś chce urządzenie do wszystkiego to wiadomo, że tablet będzie lepszy, ale przecież nie o tym rozmawiamy w tym watku, tylko o tym który z czytników wybrać do tego konkretnego celu jakim jest czytanie książek...

Do czego Ci potrzebna ta szybkość przy czytaniu książek??

Oprócz rodzaju ekranu (e-ink/lcd) istotne są też cechy danego konkretnego lcd. MOże ten Soniacz miał kiepski ekran.
W tej dziedzinie iPad był (i chyba nadal jest) ideałem, do któego reszta długo się nawet nie zbliża(ł)a.
Ale S4int mówi, że na retinie tez się męczy - dlatego napisałem, że to widać indywidualne (aż ciężko mi sobie wyobrazić zmęczenie od czytania na iPadzie - zaliczyłem już kilka nocnych maratonów, jak książka zbytnio wciągnęła i musiałem doczytać do końca...).

Zależy który Sony. Kolega miał jakiś niższy model i tam faktycznie to słabo wyglądało (kontrast bardzo, bardzo słaby). Kindle bez porównania lepszy.
Mnie męczy przede wszystkim to, że ekran świeci - więc jakikolwiek tablet by mnie męczył. Spędzam dużo czasu przed monitorem i jakbym jeszcze miał książki czytac na takim czymś to bym chyba już miał kratery zamiast oczu ;)

miron19j
14-08-2012, 12:52

Bo on tak szybko przewraca kartki, jak Uboot zmienia obiektywy :-D

grissley
14-08-2012, 12:54

Do tego, żeby się nie zgubić w bibliotece z setką książek, albo nie czekać 5 min, zanim zacznę czytać tę konkretną, na którą mam teraz ochotę ;)

to akurat są jedne z najistotniejszych zalet.
Moim zdaniem kupowanie iPada tylko i wyłącznie jako czytnika jest bez sensu. Oczywiście, jak ktoś ma już iPada, może się zastanawiać, czy warto kupować czytnik. Sam przez dłuższy czas czytałem na tablecie. Ostatecznie jednak zdecydowałem się kupić Kundla. Za bardzo mi się oczy męczyły.
Ja miałem odwrotnie. Kupiłem e-ink, jakiś czas potem dostałem iPada i od tego czasu z e-inka nie skorzystałem już ani razu. W końcu sprzedałem e-ink. A był to hiper-mega wypasiony flagowy Soniacz z dotykowym ekranem i ekspresem do kawy (nieomal) w komplecie ;)

wszystko zależy od szczęścia/pecha. Pierwszego dnia Kundel upadł ekranem na kant łóżka, pomyślałem, że już po nim. Nic się nie stało. W Galaxy II, który ma niby super hiper wytrzymały ekran, zarysowałem ekran zapalniczką, którą miałem razem w kieszeni.
Nie o szczęście czy pecha chodzi, a o konstrukcję. Ja uszkodziłem swój i pogrzebałem trochę w temacie - eink jest po prostu mocno delikatny i tyle.

a moja się wkurza, jak w łóżku przeglądam internet na iPadzie. Bo jej za mocno świeci i nie może spać :-D
To jakiś wyższy poziom wrażliwości widocznie ;)

Bo on tak szybko przewraca kartki, jak Uboot zmienia obiektywy :-D
;)

No jak ktoś chce urządzenie do wszystkiego to wiadomo, że tablet będzie lepszy, ale przecież nie o tym rozmawiamy w tym watku, tylko o tym który z czytników wybrać do tego konkretnego celu jakim jest czytanie książek...

Do tego konkretnego celu do moich indywidualnych preferencji i upodobań (które chyba aż tak wyjątkowe czy nietypowe nie są) też lepiej pasuje iPad. A jeszcze w pakiecie dostaję te 500 bonusów. Jak w telezakupach mango ;)

zdyboo
14-08-2012, 12:54
Co do prędkości, to chyba piszesz o wszystkim innym niż czytanie książki. Na Kundlu 4 naciskam przycisk i mam nową stronę. Trwa to krócej niż przewrócenie kartki w książce, nawet jeśli iPad robi to szybciej, to trudno mówić o masakrze.
Do Kundla można dokupić lampkę, która oświetli tylko ekran, na pewno mniej daje po oczach niż 10" tablet nawet skręcony na minimum.

Ja czytnik kupiłem tylko dlatego, że mi się miejsce na książki papierowe skończyło.

miron19j
14-08-2012, 13:00
Ja czytnik kupiłem tylko dlatego, że mi się miejsce na książki papierowe skończyło.

i nie muszę używać iTunsa ;-)

grissley
14-08-2012, 13:04
Co do prędkości, to chyba piszesz o wszystkim innym niż czytanie książki. Na Kundlu 4 naciskam przycisk i mam nową stronę. Trwa to krócej niż przewrócenie kartki w książce, nawet jeśli iPad robi to szybciej, to trudno mówić o masakrze.

Nie chodzi mi o przewracanie kartek, a o uruchamianie się, wczytywanie biblioteki i łażenie po bibliotece.
Nie wiem, czy w Kundlu4 już jest lepiej, wcześniej była tragedia.
Dodatkowo, ja nie ruszę książki (papierowej), jak nie mam żółtego markera w łapie. Już nie umiem - muszę mazać i zaznaczać. e-ink mi na to nie pozwalał - Seny miało jakiś tam toporny mechanizm zaznaczania, a kundel3 jakiś już całkowicie tragiczny patent. W iPadzie mogę zaznaczać na różne kolory, dodawać notatki do zaznaczenia itp.
To dla mnie też olbrzymi plus.

Do Kundla można dokupić lampkę, która oświetli tylko ekran, na pewno mniej daje po oczach niż 10" tablet nawet skręcony na minimum.
Przez takie patenty dorobiłem się 3/4 dioptrii, dalej nie będę testował ;)

i nie muszę używać iTunsa ;-)
O - i to jest jakiś poważny argument przeciwko iPadowi ;)
Ale nauczyłem się korzystać z iTnes'a jak z menedżera plików - da się, na szczęście :)

zdyboo
14-08-2012, 13:20
Nie chodzi mi o przewracanie kartek, a o uruchamianie się, wczytywanie biblioteki i łażenie po bibliotece.
Nie wiem, czy w Kundlu4 już jest lepiej, wcześniej była tragedia.
Dodatkowo, ja nie ruszę książki (papierowej), jak nie mam żółtego markera w łapie. Już nie umiem - muszę mazać i zaznaczać. e-ink mi na to nie pozwalał - Seny miało jakiś tam toporny mechanizm zaznaczania, a kundel3 jakiś już całkowicie tragiczny patent. W iPadzie mogę zaznaczać na różne kolory, dodawać notatki do zaznaczenia itp.

Czyli dochodzimy, do tego, że każdy woli inaczej. ;)
Ja czytam dla samego czytania, szkoda mi czasu marnować, na jakieś podkreślania i zaznaczenia.
Uruchamianie się w Kundlu 4 jest na poziomie iPada. Raz, że kundla się w zasadzie nie wyłącza. Można w teorii wyłączyć, ale tak naprawdę nie da się tego zrobić. Start trwa kilka sekund. Szybkośc wywołania danej książki, na ekran to głównie kwestia przemyślenia kolekcji.

Przez takie patenty dorobiłem się 3/4 dioptrii, dalej nie będę testował

Ja już mam -7 i -8 ekrany komputerowe na pewno przyłożyły do tego swoje piksele. Natomiast gdzieś czytałem, że obalili już tezę, iż czytanie pod kołdrą z latarką ma negatywny wpływ na wzrok.

sorevell
14-08-2012, 14:30
Ja już mam -7 i -8 ekrany komputerowe na pewno przyłożyły do tego swoje piksele. Natomiast gdzieś czytałem, że obalili już tezę, iż czytanie pod kołdrą z latarką ma negatywny wpływ na wzrok.

Tomek, może czas zacząć strzelać z łuku - olimpijczycy w tej dziedzinie mają podobne wady wzroku ;)

A jeśli chodzi o kindla 4, to ja jestem mega zadowolony. Chyba będę musiał kupić drugiego, bo ciężko mi go wyrwać z rąk mojej lepszej połowie :P

mOSAd
15-08-2012, 19:39
Żebym dobrze zrozumiał. Nie używacie tabletów do czytania, bo męczą wzrok, ale klepiecie to z komputera, którego monitor wzroku nie męczy? ;) A internet przeglądacie na czym, na tablecie? A to nie czytanie? Czy może chodzi o pracę w innego rodzaju oświetleniu? Na przykład w jasno oświetlonych salach lub na zewnątrz? Wówczas ja bym rzeczywiście się czepiał ale błyszczącego ekranu, a nie podświetlenia. Ale może rzeczywiście niektórzy są bardziej wyczuleni. W sumie słyszałem to wiele razy, że nie mogą długo pracować przed ekranem. Za to telewizja? Hulaj dusza! :D

miron19j
15-08-2012, 23:15
Żebym dobrze zrozumiał. Nie używacie tabletów do czytania, bo męczą wzrok, ale klepiecie to z komputera, którego monitor wzroku nie męczy? ;) A internet przeglądacie na czym, na tablecie? A to nie czytanie

znaj proporcjum mocium Panie :-)
Internet przeglądam na tablecie godzinę, góra dwie. Czasem kilka razy po kilkanaście minut. A książkę zdarza mi się czytać i pół nocy, a czasem do rana.

mOSAd
16-08-2012, 00:21
Aha... a to u mnie zupełnie inne proporcje są. Może dlatego jeden więcej LCD mi nie robi różnicy. :) Czytanie książek to ułamek tego, co spędzam przed zwykłym monitorem. Ale i tak gdzieś zapoluję na e-papier w stolicy i sprawdzę jak on na mnie działa. Ktoś się odgrażał organizacją jakiegoś fotoplenerku - może będzie okazja? ;)

miron19j
16-08-2012, 09:16
Aha... a to u mnie zupełnie inne proporcje są. Może dlatego jeden więcej LCD mi nie robi różnicy. :) Czytanie książek to ułamek tego, co spędzam przed zwykłym monitorem. Ale i tak gdzieś zapoluję na e-papier w stolicy i sprawdzę jak on na mnie działa. Ktoś się odgrażał organizacją jakiegoś fotoplenerku - może będzie okazja? ;)

nie ma problemu, możemy się jakoś spiknąć. Pożyczę Ci na kilka dni, sam sprawdzisz

Wojciech
02-10-2012, 18:06
Hej

A czy ktoś już może posiada, testował nowy model, Kindle Paperwhite 3G

Free 3G + Wi-Fi, Paperwhite Display, Higher Resolution, Higher Contrast, Built-in Light

Co sadzicie o takim zakupie,

http://www.amazon.com/Kindle-Paperwhite-Resolution-Display-Built-/dp/B007OZNUCE/ref=sr_tr_sr_2?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1349191499&sr=1-2&keywords=kindle+paperwhite

Producent jak zazwyczaj bywa zachwala produkt.

Wojtek

Jaskier
02-10-2012, 23:12
Paperwhite w wersji międzynarodowej pojawi się u nas dopiero w przyszłym roku. A tutaj więcej http://swiatczytnikow.pl/kindle-paperwhite-co-dzis-wiemy-i-czy-warto-czekac-na-swiatelko/

Wojciech
02-10-2012, 23:23
No musialo mi umknac, dziekuje juz zaraz zaczynam czytac.

Zolty
03-10-2012, 19:55
Chciałbym to mieć w moim starym Kundlu z klawiatura... szkoda, że w nowszych modelach Amazon wykastrował łączność 3G tylko do ściągania ebooków.

Wojciech
05-10-2012, 18:31
Witam,
A czy cos uleglo zmianie w Kundlu Touch, odnosnie czytania komiksow, jpg.
Jak widac w modelu Classic, nie ma z tym problemow, natomiast Touch sie boryka z problemami.

Wojciech
06-10-2012, 23:42
Jeszcze jedno pytanie mam.
Jak to jest jak sie kupuje Kindla z Amazon.co.uk, a dokladnie, czy sa to wersje z reklamami czy bez, czy mozna zamowic wersje bez reklam, czy jest to jakas forma poprostu upgrade softu i problem znika.
Dzieki
czesc

ku6i
07-10-2012, 00:51
ZTCW na polski adres możesz zamówić z jakiegokolwiek amazona (.com,de,co.uk) tylko wersje bezreklamowe. Ponoć da się reklamy łatwo usunąć (zamiana softu - tracisz gwarancję), choć ja mam wersję z reklamami i nie uważam żeby był sens się w to bawić, bo nie przeszkadzają za bardzo.

Wojciech
07-10-2012, 01:43
Przepraszam a co oznacza skrot ZTCW
Czyli nie warto sie bawic.

wukaem
07-10-2012, 01:51
Przepraszam a co oznacza skrot ZTCW

http://www.adgraf.net/skroty.php

Jaskier
07-10-2012, 13:52
Do Polski można zamówić tylko z amazon.com, z uk przekierowuje do .com i nie można kupić wersji z reklamami. W Polsce można kupić z reklamami z prywatnego importu np. z USA

Wojciech
07-10-2012, 16:40
Dzieki za odpowiedzi, czyli tylko w kwestii potwierdzenia, rozumiem ze zamawiamy kindla z amzon.com nie z amazon.co.uk, jakiekolwiek zamowienie ze stronu UK automatycznie zostaje przekierowane na strone amazon.com, ile srednio czekaliscie na przesylke.

Dzieki

sorevell
07-10-2012, 18:15
ile srednio czekaliscie na przesylke.

Może się to wydawać nieprawdopodobne, ale 16.07 po południu zamówiłem Kindla, a 18.07 o 10.06 odebrałem przesyłkę.

Le Sir
07-10-2012, 23:01
Może się to wydawać nieprawdopodobne, ale 16.07 po południu zamówiłem Kindla, a 18.07 o 10.06 odebrałem przesyłkę.

Oclili ci go ?
Ile kosztuje przesyłka do Polski ?

Wojciech
07-10-2012, 23:19
hej, sorevell

No nie gadaj ze tak szybko, ale tacking no. (numer przesylki) byl z USA,
Pisales ze masz classic i jak naprawde super smiga, robiles jakies upgrade softu?

zdyboo
08-10-2012, 01:32
na pierwszego kundla czekalem 4 dni (ups), na drugiego dostrczonego w ramach reklamacji, 1,5 doby (dhl). oba ze stanow szly. koszt przesylki to obecnie 45$ w tym juz oplaty celne. czasem amazon zwraca kase w postaci gift cart, ja dostalem zwrot 0,33$, zatem nie ma sie co napalac.

sorevell
08-10-2012, 07:49
Oclili ci go ?
Ile kosztuje przesyłka do Polski ?

$109 sam kindle + ~$50 kosztów przesyłki itd.

hej, sorevell

No nie gadaj ze tak szybko, ale tacking no. (numer przesylki) byl z USA,
Pisales ze masz classic i jak naprawde super smiga, robiles jakies upgrade softu?

Paczka była z USA. Z tego co pamiętam, to kindle raz sam z siebie wyskoczył z aktualizacją softu, więc tak, był upgrade, tylko nie wiem czy o taki dokładnie ci chodzi.

ropusz
08-10-2012, 11:17
Ktoś się przymierza do Paperwhite? Póki co Amazon nie wysyła do Polski, może gdzie indziej można kupić?

Wojciech
08-10-2012, 14:59
A tak przy okazji czy wiecie co sie stalo z touch 3 g, czemu nie ma go teraz w ofercie.

Le Sir
17-10-2012, 22:49
Czy kupował ktoś Kindle'a z "polskiej dystrybucji" ?

darek6902
18-10-2012, 09:16
Czy kupował ktoś Kindle'a z "polskiej dystrybucji" ?

Ja kupiłem Kindle 4 tu:
http://kindle-24.pl/

Byłem u nich osobiście bo akurat przejeżdżałem w pobliżu :)

Gwarancja 12 miesięcy, jestem zadowolony.

docxxx
19-10-2012, 14:53
A czy konwersja epub do mobi to jakis problem? Kolega pokazal mi ostatnio jakis e-czytnik i spodobalo mi sie. Nie wiem jednak, czy warto kupic jakis towar "z USA". Nie bedzie problemu w PL?

zdyboo
19-10-2012, 15:04
Z epub do mobi zwykle nie ma problemów o ile to nie jest epub z iStore. Apple stosuje swój sposób zabezpieczania plików, z którym sobie nie radzi na przykład Calibre. Mirek gdzieś w wątku opisywał swoje boje z książka z iStore i próbami jej konwersji do formatu Kundla. Problem jest przy konwersji z PDF do epub lub mobi.
Czego ma dotyczyć problem ze sprzętem z USA, nie rozumiem?

docxxx
19-10-2012, 15:06
Nie wiem, innej wtyczki lub rozwiazania ;) A taki Kindle obsluguje pdf, tak? Ogolnie kazdy go poleca, ale czy to tak z definicji czy naprawde jest to sprzet warty kupna? Widzialem jakies dziwne rankingi, gdzie Kindle przegrywal z czytnikami za grosze.

sorevell
19-10-2012, 15:10
Z czytnikiem dostajesz tylko kabel USB, samej wtyczki nie ma. Możesz ładować z kompa, ale na ja przykład używam wtyczki od telefonu HTC.

docxxx
19-10-2012, 15:14
Czyli brak, czy patrzec za czyms innym?

Zolty
19-10-2012, 15:42
Nie wiem, innej wtyczki lub rozwiazania ;) A taki Kindle obsluguje pdf, tak? Ogolnie kazdy go poleca, ale czy to tak z definicji czy naprawde jest to sprzet warty kupna? Widzialem jakies dziwne rankingi, gdzie Kindle przegrywal z czytnikami za grosze.

Szczerze - warty, nie jest idealny, wszystko-czytający itp... natiomiast kiedy kupowałem (jakieś 1.5 roku temu ) ekran był nieporównywalnie lepszy od kilku konkurentów.
Chętnie przytuliłbym nową wersję z podświetleniem, ale z kolei w swoim starociu mam darmowy internet (3G) a w nowszych wersjach drmowy net jest okrojony do amazona.

zdyboo
19-10-2012, 15:46
Ja razem z Kundlem zamówiłem z Amazonu adapter do sieci, jednakże każda ładowarka, która ma złącze USB i daje 5 V i co najmniej 500 mA się nada. Nie ma dramatu, ładujesz raz w miesiącu, choć przy codziennym czytaniu po kilka godzin, zaczął jojczeć o ładowanie już po dwóch tygodniach.
Kindle obsługuje PDF, ale ekran 800 x 600 pikseli, nie zapewnia super komfortu czytania. Dwie książki tak przeczytałem jednak, ale raczej tak długo szukam książek, aż znajdę formaty czytnikowe.

WojtehP
19-10-2012, 15:55
ja przerabiam pdf na mobi ....

i potwierdzam - nie ma lepszego czytnika niż Kindelek - od nowa poczułem przyjemność czytania książek ...

choć mam też iPada 3 z retina - wole czytać na kindelku - ja mam wersje dotykowa

Zolty
19-10-2012, 16:31
O ile PDF nie ma DRM to nawet Calibre jest w stanie przrobić je na strawny format kindlowy.

Wojciech
19-10-2012, 23:33
Czesc,
Widzieliście nowy czytnik PW, juz jest dostepny w sklepach Vobis.
Macie może jakieś już o nim wyrobione opinie.
Cena bodajże jak dobrze pamiętam około 600 pln.

ku6i
19-10-2012, 23:46
PW? Można prosić jakieś linka?

Wojciech
20-10-2012, 10:02
Hej

Wczoraj widziałem go w sklepie Vobisa, pojawiły się wczoraj.
link,
http://www.vobis.pl/czytnik-ebook-kindle-paperwhit-2-116886.html

Cóż dalej chyba czekamy kolejny test i na opnie na stronie światczytnikow.pl

Virtualo
22-10-2012, 11:03
Oczywiście macie rację, Kindle to Kindle i niektórzy z Was zapewne nie dadzą się przekonać do innego czytnika. Zachęcamy jednak do obejrzenia oferty czytników innych firm, gdyż naprawdę można trafić na coś ciekawego :) My osobiście polecamy Pocketbook 622 Touch (http://virtualo.pl/pocketbook_622_touch_bialy_wysylka_za_0zl_lampka/c6i120470/). Jest to czytnik nowoczesny, znany z niezawodności, teraz wyposażony w pojemnościowy ekran E-ink z technologią Multitouch. Ekran może być obsługiwany przy pomocy palca. Jest to bardzo wygodne :) Szybki procesor oraz pojemna bateria to kolejne jego atuty. Teraz przy zakupie lampka gratis. Zapraszamy :)

ku6i
22-10-2012, 11:29
Na tym forum reklamy są płatne...

Virtualo
06-11-2012, 12:39
Chcieliśmy jedynie służyć pomocnym słowem i zwrócić uwagę na inny czytnik, który również jest warty uwagi czytelników ebooków. Na rynku nie mamy tylko Kindle.:) Jednak zaprzestaniemy wypowiedzi, które mogą wyglądać na charakter reklamowy - przepraszamy za to. :)

adamtg
10-11-2012, 16:24
Ktoś kupował na Amazonie z użycie karty BZ WBK? Bo kurczaki nie chce mi jej przyjąć.

ku6i
25-11-2012, 17:08
Promocja na Grouponie: Kindle 4 + karta kredytowa mBanku za 5 zł. Przed kliknięciem polecam przeczytać regulamin.

Strus
05-01-2013, 13:30
Pytanko o Kundla a konkretnie o kolekcje.
Chcialbym powiedzmy wrzucic na czytnik 100 ksiazek. Po 25 innego autora. Chcialbym żeby byly one ulozone w 4ech kolekcjach ? Czy da sie zrobic sensowniej i szybciej niż przenoszenie ich po kolei na samym Kundlu ? Moze da sie przeniesc gotowe kolekcje z Calibre ? Zgaduje tylko.

ku6i
05-01-2013, 14:03
www.swiatczytnikow.pl/kindle-collections-jak-zarzadzac-kolekcjami-przy-pomocy-calibre/

Strus
05-01-2013, 15:11
Dziekuje bardzo