Zobacz pełną wersję : Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED - porownanie zdjec
Witam.
Fotografuje od okolo roku. posiadam D7k i zastanawiam sie nad kupnem obiektywu podanego w temacie.
Jako ze obiektyw jest drozszy niz wszystkie moje obiektywy jakie na ta chwile posiadam do kupy (mam 3- stalka 35mm 1.8 i 18-105 3,5-5,6 oraz 70-300mm 4-5,6) chcialbym sie upewnic ze wart jest wydania tych pieniedzy w tej chwili.
Czy bylby ktos w stanie zrobic 2 dokladnie takie same zdjecia przy takich samych parametrach - jedno z tego obiektywu i dla porownania jedno z tych tanich wymienionch powyzej ? CHcialbym zobaczyc jak duza jest roznica w jakosci obrazu pomiedzy tymi szklami gdyz z tego co wyczytalem juz wczesniej obiektyw ogolnie jest w 100% warty tych pieniedzy jesli chodzi o szybkosc AF , obudowe itd.
Z gory dziekuje.
a jak mozna zrobic zdjecie
[email protected] szklem 18-105?
no nie mozna ...
ale mozna sprobowac zrobic szklem 35mm 1.8 ktore tez mam ..
albo 18-105 zrobic zdjecie 24@5,6 i takie samo zrobic 24-70 :)
wasilewk
31-03-2012, 16:11
no nie mozna ...
ale mozna sprobowac zrobic szklem 35mm 1.8 ktore tez mam ..
albo 18-105 zrobic zdjecie 24@5,6 i takie samo zrobic 24-70 :)
Tak mnie naszło:
- obejrzysz te dwa (minimum) zdjęcia, jedno z zooma a drugie ze stałki,
- stwierdzisz, że dystorsję ma większą zoom, a może taką samą,
- stwierdzisz, że ostrość to w zasadzie maja identyczną,
- porównasz ciężar i cenę...
W zasadzie, to już mógłbyś podjąć decyzję, bez oglądania.
Wg mnie to szkło jest dla tych, co je potrzebują.
Pzdr.
Tak mnie naszło:
- obejrzysz te dwa (minimum) zdjęcia, jedno z zooma a drugie ze stałki,
- stwierdzisz, że dystorsję ma większą zoom, a może taką samą,
- stwierdzisz, że ostrość to w zasadzie maja identyczną,
- porównasz ciężar i cenę...
W zasadzie, to już mógłbyś podjąć decyzję, bez oglądania.
Wg mnie to szkło jest dla tych, co je potrzebują.
Pzdr.
A czy uwazasz ze "plastyka zdjecia" bedzie lepsza w 24-70mm ?
Mysle ze bede potrzebowal te szklo gdyz od maja zaczynam robic wesela jako drugi fotograf i jesli chodzi o zdjecia w kosciele np gdzie nie ma za wiele swiatla i nie zawsze mozna sobie pomoc lampa moze mi sie przydac. A moze sie myle ?
wasilewk
31-03-2012, 16:19
Myślę, że do ślubów ten obiektyw kocha SB900.
"Plastyka" to rzecz względna - w takich zdjęciach jest Ci niepotrzebna.
Pzdr.
mam sb-910 kupiony tydzien temu :)
wasilewk
31-03-2012, 16:26
mam sb-910 kupiony tydzien temu :)
No to nie ma co się zastanawiać, tylko brać (koniecznie nowy !) N24-70/2.8G
Musisz tylko przyjąć za pewnik, że obchodzenie się z nim tak delikatnie jak z 2-tygodniowym dzidziusiem - to obowiązek (jeśli ma być z niego pożytek).
Pzdr.
No to nie ma co się zastanawiać, tylko brać (koniecznie nowy !) N24-70/2.8G
Musisz tylko przyjąć za pewnik, że obchodzenie się z nim tak delikatnie jak z 2-tygodniowym dzidziusiem - to obowiązek (jeśli ma być z niego pożytek).
Pzdr.
Wielkie dzieki za pomoc. Napewno przyda mi sie twoja opinia w podjeciu odpowiedniej decyzji.
Mam jeszcze tylko jedno pytanko troszke nie na temat do konca .. ale mam nadzieje ze sie nic nie stanie
Widze ze posiadasz d700 , zastanawialem sie czy zamiast kupowac lepsze szkla moze powinienem zamienic body na d700/800 ? Glownie stawiam na wesela i portrety.
wasilewk
31-03-2012, 16:42
Wielkie dzieki za pomoc. Napewno przyda mi sie twoja opinia w podjeciu odpowiedniej decyzji.
Mam jeszcze tylko jedno pytanko troszke nie na temat do konca .. ale mam nadzieje ze sie nic nie stanie
Widze ze posiadasz d700 , zastanawialem sie czy zamiast kupowac lepsze szkla moze powinienem zamienic body na d700/800 ? Glownie stawiam na wesela i portrety.
Nie, no. Do ślubów, to D700 - myślę, że wstrzymaj się z zakupem D4 czy D800 - co się odwlecze... itd.
D700 jest sprawdzonym aparatem, tylko czy go jeszcze dostaniesz ? (znikły wszędzie). DX i ten obiektyw - może się okazać, że będzie za wąsko na szerokim końcu (przynajmniej przy tańcach). To już lepiej kupić używkę N17-55 a po jakimś czasie dopiero dopasować zestaw pod swoje upodobania.
Pzdr.
Kompletnie zły wybór-jak kulą w płot.24-70 na dx to 36-105.Między 24-70 a 35/1.8 żadnej poprawy optycznej nie zobaczysz-nawet najmniejszej.Zostaw 35/1.8 a kasę zamiast wywalać na 24-70 kup 85/1.8g i koniecznie coś szerokiego.Najlepszym krokiem by była sprzedaż wszystkiego i zakup d700 z 50/1.8g-wtedy byś zobaczył HD w swoich fotach jak ktoś to ładnie gdzieś powiedział.Jak już chcesz zooma to zakręć się za 17-55/2.8,szkło na dx ale dobre i szybko zbywalne jakby co.
zakladam ze masz DX... moze 17-55... na pewno solidniejszy i bardzo dobry zakres do DX
a_iverson
31-03-2012, 17:01
...albo nowa i prawie o połowę tańsza od N17-55, Sigma 17-50 f2.8 ze stabilizacją, moim zdaniem najlepszy zoom w tym zakresie ogniskowych pod DX. Na pewno będziesz zadowolony.
edit:
Nie, no. Do ślubów, to D700 - myślę, że wstrzymaj się z zakupem D4 czy D800 - co się odwlecze... itd.
D700 jest sprawdzonym aparatem, tylko czy go jeszcze dostaniesz ? (znikły wszędzie). DX i ten obiektyw - może się okazać, że będzie za wąsko na szerokim końcu (przynajmniej przy tańcach). To już lepiej kupić używkę N17-55 a po jakimś czasie dopiero dopasować zestaw pod swoje upodobania.
Pzdr.
D700 napewno jeszcze jest dostepny u nas w UK takze z tym nie ma najmniejszego problemu... no moze po za tym ze kosztuje prawie 2 razy tyle co te szklo :P...
Tylko zastanawiam sie czy lepiej zostac przy tym co mam i zamienic d7k na d700 ( sprzedac d7k dolozyc i kupic d700) czy moze kupic szklo i pozostac z d7k a moze najlepiej kupic szklo zostawic d7k i w przyszlosci dokupic d700/800 za jakis czas jak juz zaczne robic jakas kase na weselach.
wasilewk
31-03-2012, 17:19
Chyba ( z ciężkim sercem ) środkowa alternatywa - ale ja nie jestem obiektywny, bo zakochany w D700.
Pzdr.
w przyszlosci dokupic d700/800 za jakis czas jak juz zaczne robic jakas kase na weselach.
Jak chcesz robić śluby za kasę, to w pierwszej kolejności kup drugie body, a nie szkło, które niczego Ci nie zmienia tak naprawdę. Jak Ci padnie aparat podczas ceremonii, to sobie możesz te wszystkie szkła wsadzić w puszkę z napisem "OFIARY", która właśnie w tym celu wisi, jak jakiejś ofierze padnie jedyna puszka...
Po drugie i niekoniecznie związane ze ślubami, zdecyduj się, czy serio planujesz (i po co?) przesiadkę na FX.
Jeśli tak, to gorąco polecam 24-70/2.8, JEŚLI potrzebujesz szkła, które zastępuje wszystkie inne oraz jest wielkie i ciężkie.
Nawet na DX ("35-105") jest to dość sympatyczny zakres, zwłaszcza z FX w dalszej perspektywie.
Bajki o konieczności obchodzenia się z 24-70 jak z dzidziusiem wsadź... między bajki właśnie. Dopóki nie będziesz nim grał w kręgle, tylko po prostu robił zdjęcia, to najwyżej raz do roku zmienisz gumy, co też uczyniłem.
Ewentualnie poszukaj używki 28-70, która jest już tak pancerna, że i w kręgle można pograć.
Jeśli nadal się boisz, postaw na zestaw dwa body + dwie fajne stałki. Niejeden fotograf Ci powie, że to najlepsza opcja do reportażu (ja akurat nie wyróżniam żadnej z tych dwóch opcji, ale mniejsza).
Tak czy siak w kieszeni musisz mieć na wypadek awarii jakieś 35 czy 50mm, jasne, tanie, kieszonkowe...
Tutaj bez pudła, każda 35 i każda 50 robiona przez Nikona jest świetna, wybierasz wedle gustu (35/1.8 zresztą już masz).
Dygresja: jeden mój znajomy fotografuje (nie śluby, ale też można) na zestawie dwie puszki DX + 24/2.8 + 50/1.4.
Tanio, lekko, poręcznie, bezpiecznie (ja bym dokupił jeszcze 35/1.8) i ogólnie bardzo sympatycznie.
Jak Ci padnie aparat podczas ceremonii, to sobie możesz te wszystkie szkła wsadzić w puszkę z napisem "OFIARY", która właśnie w tym celu wisi, jak jakiejś ofierze padnie jedyna puszka...
Karolt: Masz u mnie "Złote Usta".