PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] "U kresu"

ekonet
03-03-2007, 23:00
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

ZbychuO
14-03-2007, 09:46
Dlaczego nikt nie komentuje tego zdjęcia?
Nawet jeśli komuś się nie podoba, to mógłby skrobnąć - dlaczego.
Czyżby nie wzbudzało żadnych emocji?
Otóż dla mnie nie. W temacie - mało wyraziste. Ot starsza pani z laską na chodniku.
Ale bardzo ładnie naświetlone i ładna ostrość.
Zdjęcie jako takie podpba mi się, ale duszy w nim jakoś nie mogę się dopatrzeć.
Karzychu, zazdroszcę Ci tych pięknych wrocławskich starych kamieniczek, uliczek, mostów. :)

jarek76
14-03-2007, 10:02
Mnie się niestety nie podoba
Bałagan za duży, a pani idzie nie w tą stronę co trzeba:-D
Do tego przeszkadzają samochody

hcman
14-03-2007, 10:05
Niestety zdjęcie nie ma "tego czegoś". Do tego samochody-całkowicie psują klimat.

ekonet
14-03-2007, 10:28
Samochodów, niestety, nie mogłem usunąć, nie mam takiej władzy. Ale stojąc tam kilkanaście sekund i po wywołaniu tak sobie kombinowałem:
- kierunek odejścia jest prawidłowy, gdyż starsza pani odchodzi od nas, czyli się oddala,
- zwężający się bruk pod gładką ścianą nasuwa na myśl coraz mniejszą aktywność u schyłku,
- samochody pchające się z lewej symbolizują wypieranie "starego" przez agresywne "nowe",
- gładka, otynkowana ściana przechodząca w ostry szpic pozwala myśleć, że się jest u kresu (postać jest przy końcu poziomej krawędzi tynku) i należy oczekiwać np. przeniesienia w górę,
- a jeśli nie, to nikt nie wie, co jest za węgłem, gdy już się tam dojdzie...

Głupio może, że autor dorabia do zdjęcia ideologię, której inni tam nie odczytują... Znaczy, że zdjęcie jest złe, gdyż się samo nie obroniło...

Megazordon
14-03-2007, 10:52
Bez samochodów było by może ok, ale teraz jest tak sobie. Za dużo rzeczy rozprasza uwagę i alegoryczność zdjęcia cierpi, gdyż metaforę trudno wypatrzeć.

shadowArt
14-03-2007, 10:58
Ani zdjęcie jakoś do mnie nie przemawia, ani wykonanie nie jest jakieś świetne.
ekonet_pth - chyba nieco zbyt mocno posuwasz się z interpretacją :)
nie widac tu żadnego kresu (imho) - ot babcia idąca z laską ...

ekonet
14-03-2007, 11:04
Ani zdjęcie jakoś do mnie nie przemawia, ani wykonanie nie jest jakieś świetne.
ekonet_pth - chyba nieco zbyt mocno posuwasz się z interpretacją :)
nie widac tu żadnego kresu (imho) - ot babcia idąca z laską ...
Czekałem chwilę - najpierw schodziła mozolnie po schodach, które są poza kadrem z prawej. No. ale z tych schodów nie fiknęła.. Pewnie wtedy byłoby dramatyczne zdjęcie i nie trzeba by było dorabiać żadnej ideologii na siłę...
A tak poważniej - w starości nie ma nic dramatycznego - ot, powolne i ciche odchodzenie...