Zobacz pełną wersję : Kabel do laptopa i program ?
cyrkonia
30-03-2012, 15:38
Witam wszystkich forumowiczów!
Mam takie pytanie, za pośrednictwem jakiego kabla i programu , podczas sesji w studiu mogę oglądać równocześnie zrobione zdjęcia na laptopie? Tzn pstryknięte zdjęcia przenosi się do laptopa:) Potrzebuje takiej informacji ponieważ chcialabym zakupić do aparatu :) Posiadam Nikon D300 i D300s .
Łatwo znaleźć odpowiedź na te pytania. Wystarczy przejrzeć tylko dobry dział albo użyć wyszukiwarki.
Kabel jaki Ci potrzebny to kabel USB - ten dzięki któremu też zgrywasz zdjęcia z karty. Przyda się tylko zapewne dłuższy.
A co do programu to np. darmowy DCamCapture.
http://nikon.pl/pl_PL/product/software/camera-control-pro-2
cyrkonia
30-03-2012, 16:54
a taki kabelek dłuższy gdzie dostanę ?
sklep komputerowy, sklep foto, sklep RTV - w takich dużych sklepach najłatwiej znajdziesz odpowiednią długość
cyrkonia
30-03-2012, 17:17
dobrze dziękuje ślicznie za odpowiedź :)
ściągnę sobie triala Control Pro i zobaczę jak sie użytkuje ten programik w połączeniu z aparatem:)
a taki kabelek dłuższy gdzie dostanę ?
Było wiele razy na forum. Użyj szukajki!
Jeżeli USB - to działa tylko do 5 metrów. I to na kablu lepszej jakości z dławikami. Na zwykłej chińszczyźnie nie pójdzie. Jeżeli chcesz więcej to muszą być kable ze wzmacniaczem. Łączysz wówczas 5m ze wzmacniaczem + 5m ze wzmacniaczem +np. firmowy od body.
W tej konfiguracji sprawdzałem i działa. Można ponoć dołożyć jeszcze 5 m, ale tyle kabelków nie miałem.
Kable ze wzmacniaczem mają różne ceny /z kosmosu /200zł/ lub do przełknięcia /30-50 zł za 5m/, chociaż jakość jest porównywalna.
Jest też darmowa aplikacja, która nie zapewnia sterowania aparatem, ma tylko interwał, ale zapisuje zrobione zdjęcie na dysk komputera. A otworzyć fotę to nie problem ;)
Co do długości kabla to mi działało na 1,8 metra, na dłuższym już nie rozpoznawało aparatu.
To tak abyś się rozpędził z kupowaniem jakiś 5 metrówek.
Pozdrawiam
Napisałam nie widząc jeszcze wpisu amirez. Ja miałem zwykły kabelek za kilka zł i to mogło powodować problem. Jak amirez testował na lepszych to pewno i działa ;)
Pozdrawiam
A karta Eye-fi (http://support.eye.fi/cameras/nikon/d300s) (do d300s) nie dałaby takiej możliwości bez użycia kabla?
Dalaby :) Oczywiscie demon predkosci to to nie jest ale dziala.