Zobacz pełną wersję : Co z Nikonem D5000... Wymienić?
Toommasso
30-03-2012, 15:01
Witam, mam pytanie a zarazem dylemat. Jestem w posiadaniu Nikona D5000 z kitowym obiektywem. Lecz zamierzam sobie coś sprawić innego, teraz nasuwa się moje pytanie, czy lepiej do obecnego aparatu dokupić lepsze szkło a dokładnie Sigma 17-70mm f 2.8-4.5 A może lepszym rozwiązaniem było by wymienić body np. na Nikona D200 lub D80 i do tego jakiś obiektyw, nawet wspomniana przedtem Sigma. Mam nadzieję że znajdziecie dla mnie rozwiązanie :) z góry dzięki i pozdrawiam! :-)
kup N 17-55 f2.8 i rob zdjecia tym co masz.
Ta sigma mz nie bedzie lepsza od kita.
stasio88
30-03-2012, 15:32
A czego brakuje Ci w D5000?:)
Ta Sigma jest całkiem fajna i ma ciekawy tryb macro.
michaskro
30-03-2012, 15:52
Zamieniłem kita na tą Sigme i powiem że jestem bardzo zadowolony według mnie dużo ładniejszy obrazek daje, a poza tym jest dość solidnie wykonana. I tryb macro czasami może się przydać;)
"ciekawy tryb macro" ? to chyba nie jest argument za kupnem tego obiektywu... sigma 70-300 też ma tryb macro (chyba nawet 1:2), ale np do nikkora 55/2.8 który również ma odwzorowanie 1:2 się nie umywa...
na miejscu Toommasso został bym przy d5000. Zastanów się co Ci da przejście na d80/d200? Na Twoim miejscu zainwestował bym w stałkę, n35/1.8 czy 50/1.8G, ewentualnie zoom tamrona 17-50.
Toommasso
30-03-2012, 16:16
Dzięki wszystkim za podpowiedzi :) ... W sumie racja z tym, aby zostać przy obecnym Nikonie D5000. Nie mam do nie go wielkich zastrzeżeń lecz chciałem dowiedzieć się Waszej opinii. Z chęcią bym zakupił obiektyw N 17-55 f2.8 lecz na chwilę obecną nie jestem w stanie... Szukam używanego obiektywu do mojego body aby móc cieszyć się fotografią, dlatego zastanawiam się ciągle nad Tą Sigmą, lub właśnie jakąś stałką, a dokładniej Nikkor 35 mm 1.8G Natomiast zoom Tamrona 17-50 ze stałym światłem też jest kuszącą propozycją :-)
"ciekawy tryb macro" ? to chyba nie jest argument za kupnem tego obiektywu... sigma 70-300 też ma tryb macro (chyba nawet 1:2), ale np do nikkora 55/2.8 który również ma odwzorowanie 1:2 się nie umywa...
na miejscu Toommasso został bym przy d5000. Zastanów się co Ci da przejście na d80/d200? Na Twoim miejscu zainwestował bym w stałkę, n35/1.8 czy 50/1.8G, ewentualnie zoom tamrona 17-50.
A ten Nikkor nie umywa się do Sigmy na ogniskowych 17-54 i 56-70.
krzysiozboj
30-03-2012, 19:35
A ten Nikkor nie umywa się do Sigmy na ogniskowych 17-54 i 56-70.
Nooo, faktycznie. Co prawda owej sigmy nie miałem ale chętnie od speca w macro usłyszałbym coś o skali odwzorowania i odległości ostrzenie dla szerokich kątów w tej sigmie. No bo skoro wspomniany nikkor nie podskoczy sigmie w okolicach 17 mm to domyślam się iż coś ciekawego sigma tam oferuje. Może jakąś przykładową fotkę macro na takich parametrach zapodasz?
Odpuszczę sobie już pytanie o porównanie ostrości i microkontrastu dla obu szkieł w macro.
Macro jest w tym szkle dodatkiem. Nie wiem, gdzie ty masz mózg (o ile w ogóle), żeby porównywać zamiennik kita ze szkłem macro. W klasie zamienników kita ta sigma jest bardzo fajnym szkłem. Ja mam 18-105 i tryb macro z tej sigmy czasami by mi się przydał.
krzysiozboj
30-03-2012, 20:24
Macro jest w tym szkle dodatkiem. Nie wiem, gdzie ty masz mózg (o ile w ogóle), żeby porównywać zamiennik kita ze szkłem macro. W klasie zamienników kita ta sigma jest bardzo fajnym szkłem. Ja mam 18-105 i tryb macro z tej sigmy czasami by mi się przydał.
Dodatkiem do nazwy a nie do funkcjonalności co już ktoś inny starał Ci się wytłumaczyć. A z szarymi komórkami trzeba mieć odrobinę nie tak by jako istotną zaletę tego szkła podawać tryb macro.
Witam.
Popieram decyzję pozostawienia D5000. Kitowy 18-55VR ce****e się niezłą w swojej klasie skalą odwzorowania (1:3,2). Makro to może jeszcze nie jest, ale spokojnie pozwala na fotografowanie drobnych detali. Proszę również pamiętać o wadze i rozmiarach N17-55/2.8, więc w połączeniu z małym korpusem D5000 może z tego wyniknąć niezbyt wygodna w trzymaniu kombinacja. Sądzę, że pomysł zdobycia N35/1.8G będzie dobrym posunięciem.
Pozdrawiam.
Toommasso
31-03-2012, 10:50
Tak to właśnie jest, kiedy decydujesz się na wybór jednej rzeczy dochodzi druga. Robi się problem z wyborem. Wybierasz albo szukasz trzeciej opcji... Tak właśnie ja mam teraz, czy wybrać Sigma 17-70 2.8-4 czy Tamron 17-50 ze stałym światłem 2.8 ... Drogą ucieczki byłby może wybór stałki 35mm 1.8G lecz nie za bardzo chce się pchać w stałoogniskowe...
krzysiozboj
31-03-2012, 11:26
Tak to właśnie jest, kiedy decydujesz się na wybór jednej rzeczy dochodzi druga. Robi się problem z wyborem. Wybierasz albo szukasz trzeciej opcji... Tak właśnie ja mam teraz, czy wybrać Sigma 17-70 2.8-4 czy Tamron 17-50 ze stałym światłem 2.8 ... Drogą ucieczki byłby może wybór stałki 35mm 1.8G lecz nie za bardzo chce się pchać w stałoogniskowe...
Nie bądź takim optymistą z tymi "trzema opcjami", czwarta to lampa ;) Rozwiąże kłopot braku światła ale nie zmiejszy głębi ostrości, zoom f2.8 poprawi jedno i drugie ale jest półśrodkiem, nie da tego co lampa gdy ciemno i nie da tej separacji co f1.8.
Na pocieszenie dodam że nie tylko Ty przez to przechodzisz :D niestety nie ma jedynie słusznego punktu docelowego :/
Toommasso
01-04-2012, 12:08
W sumie masz racje, nie da się rady pogodzić wszystkiego naraz :/ ... Lampa błyskowa jest ważnym elementem, ale na chwile obecną nie jestem w stanie zakupić owej lampy. Lecz nie mówię że nie kupie w nie dalekiej przyszłości.
... Powiem tak, głównie interesuje mnie fotografia pejzażowa, góry, woda, zjawiska pogodowe... oraz fotografia miejska... I w tym kierunku chciałem wybrać obiektyw do mojego Nikona :-)
Witam, mam pytanie a zarazem dylemat. Jestem w posiadaniu Nikona D5000 ... by wymienić body np. na Nikona D200 lub D80
Mówisz o modelach mocno starych, wprawdzie lepiej wyposażonych i to może być plusem, ale starych, z kiepskim ISO itd.
MOGĄ być za tym argumenty (śrubokręt, dwa kółka, CLS itd) , nie podałeś żadnych, więc nie zmieniaj
W sumie masz racje, nie da się rady pogodzić wszystkiego naraz :/ ... Lampa błyskowa jest ważnym elementem, ale na chwile obecną nie jestem w stanie zakupić owej lampy. Lecz nie mówię że nie kupie w nie dalekiej przyszłości.
... Powiem tak, głównie interesuje mnie fotografia pejzażowa, góry, woda, zjawiska pogodowe... oraz fotografia miejska... I w tym kierunku chciałem wybrać obiektyw do mojego Nikona :-)
A co Ci nie pasuje w obiektywie, który masz? Do takich zastosowań nie potrzeba chyba szczególnie jasnego szkła. Bardziej przydałoby się coś szerokiego + statyw albo nawet kit, którego już masz. No chyba, że fotografia miejska to nie architektura, a street.
Toommasso
01-04-2012, 15:53
Dokładnie tak jak mówisz, bardziej fotografia uliczna mnie nurtuje. ...Nie chce jednak przywiązywać się do konkretnego rodzaju fotografii. To co napisałem to lubię najbardziej, ale pozostałe m.in. makro, monochromatyczna, reportaż ... też znajduje w Nich upodobanie.
Chcę swoje kita 18-55mm wymienić prawdopodobnie na Sigmę 17-70mm 2.8-4
Tutaj jest sporo zdjęć z tej sigmy. Kiedyś nawet gadałem o niej z tą babką.
http://www.flickr.com/photos/16251396@N06/