Zobacz pełną wersję : Szkła od zenita do D7K - problem z ostrością
Witam.
Mam trzy szkiełka:
http://img545.imageshack.us/img545/8404/dsc1225q.jpg
Dokupiłem redukcję t mount:
http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/21/99/73/19/2199731906,
wszystko ładnie pasuje, puszka na M, przesłona manualnie, i dobieram sam czas aby naświetlić prawidłowo, nawet punkt informujący o złapaniu ostrości działa.
Problem natomiast w zasięgu ostrzenia, i tak np. Jupiter wydaje mi się że można robić foty tylko z odległości coś 1,5m do 2m max, kręcenie pierścieniem w celu ustawienia ostrości to coś dziwnego, na obiektywnie podziałka od 1,2 m do 30m i ponad. A rusek traci ostrość jak coś jest dalej niż 2m od aparatu. Czy to normalne zjawisko? Jak tak to jaki ma cel zabaw z tymi szkłami? Pozostałe dwa szkła zachowują się podobnie jak nie gorzej bo trzeba tylko z bardzo małej odległości ostrzyć.;/ Ktoś coś wie na ten temat i pomoże?
Z tego co wiem, a wiem malo,
to potrzebny jest adapter z soczewka - a nie tylko zwykla przejsciowka.
Adapter z soczewką to koszt ok. 50-60 zł na allegro. Kupiłem do mojego Jupitera i jak narazie działa przyzwoicie.
A ja kupiłem to:
http://allegro.pl/adapter-nikon-ai-ais-af-t2-t-mount-i2199731906.html?source=oo
i daleko do przyzwoicie ;)
A ja kupiłem to:
Bo to nie ten :^)
Ok, winien być m42 a nie T2
adolfik9501
30-03-2012, 15:36
A ja kupiłem to:
1. Jupiter 37A - wymieniasz bagnet (z M42), a wkręcasz zewnętrzny (3 śrubki) pierścień adaptera T2/Nikon. Będzie nieskończoność, chyba że obiektyw rozkalibrowany, lub przejściówka wymiarów nie trzyma;
2. Mir i Industar potrzebują adaptera M42/Nikon z soczewką by nieskończoność była, jednak w pełni otwarte szkła będą w takim przypadku mydlić. Po przymknięciu będzie ok.
AD. 1
Biorę Jupitera demontuję 3 śrubkami bagnet, potem z mojego T2/Nikon odkręcam (też 3 śrubki) mocowanie i przykręcam je do Jupitera?
Edit:
Tak chyba nie da rady. Ta przejściówka nie pasuje;/
adolfik9501
30-03-2012, 15:49
AD. 1
Biorę Jupitera demontuję 3 śrubkami bagnet, potem z mojego T2/Nikon odkręcam (też 3 śrubki) mocowanie i przykręcam je do Jupitera?
Tak. Ja rozkręcisz T2/Nikon to zobaczysz, że różnią się tylko mocowaniem - gwint M42/bagnet F.
EDYTA: Oryginalny adapter był na tej aukcji (http://xarchiwum.pl/mocowowanie-adapter-nikon-tair-jupiter-mto-cccp-i1829860220.html).
Rusek średnica 49mm, chińczyk 52mm. Poszukam na alledrogo takiego mocowania jak pokazujesz.
Btw myślisz że to ma większy sens niż kupienie m42 z soczewką? Do Jupitera pytam bo pozostałe dwa napisałeś.
adolfik9501
30-03-2012, 16:09
Rusek średnica 49mm, chińczyk 52mm. Poszukam na alledrogo takiego mocowania jak pokazujesz.
Piszesz, że zewnętrzny pierścień adaptera T2/nikon nie pasuje do Jupka? Średnica zewnętrzna jest nie ważna, liczy się czy można założyć, a powinno się dać.
Btw myślisz że to ma większy sens niż kupienie m42 z soczewką? Do Jupitera pytam bo pozostałe dwa napisałeś.
Jupiter będzie miał nieskończoność więc jak najbardziej warto.
Tak, średnica wewnętrzna zewnętrznego pierścienia T2/Nikon ma o 3 mm więcej niż ta co jest na jupku, więc jak ją założę to szpara będzie, nie wiem czy te śrubki to dociągną oraz czy to równo to zrobią.
adolfik9501
30-03-2012, 16:22
Tak, średnica wewnętrzna zewnętrznego pierścienia T2/Nikon ma o 3 mm więcej niż ta co jest na jupku, więc jak ją założę to szpara będzie, nie wiem czy te śrubki to dociągną oraz czy to równo to zrobią.
Dobrze wiedzieć, że takie niefajne adaptery też są ;) Często polecamy T2 jako tańszą alternatywę oryginalnego mocowania, ale widzę, że zależy jak się trafi... Szkoda.
Tam zaraz niefajne ;)
Teraz się zastanawiam co zrobić czy dalej szukać jakiegoś T2 żeby go rozmontować, czy m42. Ale mam świra na punkcie mydlenia. Więc pewnie dodatkową chińską soczewkę powinienem omijać ;}
adolfik9501
30-03-2012, 16:33
Tam zaraz niefajne ;)
Niefajne jako dupka do Jupka z kolegami, przecież go nie założysz ;)
Teraz się zastanawiam co zrobić czy dalej szukać jakiegoś T2 żeby go rozmontować, czy m42. Ale mam świra na punkcie mydlenia. Więc pewnie dodatkową chińską soczewkę powinienem omijać ;}
Jak pisałem wyżej, mydlić będzie tylko na pełnej dziurze. W miarę przymykania zdjęcia będą ok. Najczęściej wystarczą dwie działki przysłony. Gdy wymontujesz soczewkę będziesz miał samo szkiełko, ale ostrość tylko do kilku metrów.
Szukanie kolejnego T2 jako dawcę dupki do Jupka może się skończyć tak samo, więc decyzja należy do Ciebie. Oryginały się dość często pojawiają, wystarczy trochę poczekać.
Zadzwoniłem do tego kolesia od tej aukcji co dałeś linka, ma dostępne te pierścienie więc super. Będzie ruska dupka do jupka :D
Wielkie dzięki za pomoc. THX
Z tego co wiem, a wiem malo,
to potrzebny jest adapter z soczewka - a nie tylko zwykla przejsciowka.
Bzdura jakich malo.
Jupiter jest jednym z nielicznych szkieł z "rynku m42" który ma wymienną dupkę z bagnetem. Nie podlega przejściówkom itd. Ostrzy idealnie, zapewniam.
Jak ktoś kupuje po paprokaach to ma problemy.
Z tymi szemranymi to faktycznie strach, pewnie o tym wątku mówiłeś:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203954&page=2
Jak pisałem wyżej, dupka przyjdzie ruska i będzie git - mam nadzieje.
Wracając do m42 to na co zwrócić uwagę, bo opcji jest kilka na allegro. Jak możesz to załaduj linka jak to pewne m42 powinno wyglądać.
Wracając do m42 to na co zwrócić uwagę, bo opcji jest kilka na allegro. Jak możesz to załaduj linka jak to pewne m42 powinno wyglądać.
Źle trafiłeś, MOIM ZDANIEM nie ma dobrego m42 na nikona. Jakby co, to jestem (nie powiem że znanym, bo nie) przeciwnikiem tych rozwiązań. Nikkor 50/1.8 E series to przy odrobinie szczęścia od 180zł kupi.
(rozjaśnijmy, żeby nie mylić, Jupek (posiadający przysłonę preselekcyjną) i prawidłowa dupka to już NIE JEST m42 z jego problemami, ale to wyjątek w tej grupie szkieł)
adolfik9501
31-03-2012, 14:30
(...)
Patrząc na Twą stopkę dochodzę do wniosku, że najlepiej będzie jak pozbędziesz się Mira 1B (kiepskie szkło) oraz tego Industara 61 (choć zacne). Co Ci po szkłach, które dublują ogniskową którą już masz, zwłaszcza że aby uzyskać akceptowalne zdjęcia w pełnym zakresie (adapter z soczewką) będziesz musiał je przymknąć do f4 lub f5.6. Wiem, że nie zawsze się robi na w pełni otwartych szkłach, ale co za frajda mieć stare zabawki, z których nie możemy w pełni skorzystać.
Co innego Jupiter 37A - po wymianie dupki będzie w pełni użyteczny, poza tym że, będziesz sam domykał przysłonę na obiektywie, gdyż nie będzie popychacza. Jednak jest tam przysłona preselekcyjna (na pierścieniu przysłon), która ułatwia przymykanie do przysłony roboczej.
EDYTA: Zaoszczędzisz na kolejnej przejściówce, a za sprzedane szkła będzie kaska na początek ciułania na jakieś normalne szkło z bagnetem Nikon F.
Heh podobnie pomyślałem, Jupka raczej zostawię reszty raczej się pozbędę. Pochwalę się za kilka dni jak dojdzie dupka jak Jupek działa.
Ten Jupiter z "dupką" na Nikona, daje ładny miękki obrazek z dobrym kontrastem. Niektóre wersje miały złote powłoki i te są optycznie lepsze. Tanie, dobre szkło:)