PDA

Zobacz pełną wersję : Netbook ACER, wymaiana RAM i gwarancja

asche
30-03-2012, 06:34
Całkiem niedawno zakupiłem używanego netbooka ACER Aspire One Happy 2, za całkiem przyjemną cenę. Sprzęt ma 3 miesiące i dodatkowo poprzedni właściciel wykupił przedłużenie gwarancji.

Ponieważ sprzęt posiada tylko 1GB RAM, chciałbym wymienić tą kość pamięci na 2GB. Z tego co wiem to niektóre elementy w laptopach, netbookach można wymienić samemu nie narażając się na utratę gwarancji. W moim netbooku jest taki mały z tym problem, że żeby dostać się do kości pamięci muszę to zrobić od strony klawiatury, sprowadzając do prawie całkowitej rozbiórki komputera. Oczywiście przy odkręcaniu 5 właściwych śrubek zostaną ślady ingerencji. Sama czynność wymiany jest prosta do wykonania ale czy ktoś może przerabiał ten temat i mógłby potwierdzić lub zaprzeczyć, że stracę w tym momencie gwarancję?

Pewnie gdybym wysłał komputer do serwisu to przepłacę za samą pamięć a dwa zapłacę jakieś absurdalne pieniądze za samą czynność serwisową, dlatego myślę o tym, żeby to samemu zrobić.

sokrates
30-03-2012, 07:58
Jeśli nie zerwiesz zadnej plomby gwarancyjnej to raczej nie masz się co martwić, ale co ci szkodzi napisać/zadzwonić do polskiego serwisu Acera?

asche
30-03-2012, 08:39
Nie wiem czy nie trzeba będzie podać nr seryjnego sprzętu i nie zostanie to czasem odnotowane w ich bazie danych.

waldeka
30-03-2012, 08:40
Tu jest co prawda D260 ale chyba robi się to tak samo http://www.youtube.com/watch?v=Ce6ODgk9qgY No i nie ma to wpływu na gwarancję. Sprawdziłem empirycznie jak wymieniali mi zawiasy.

thorcik
30-03-2012, 08:56
Nie wiem czy nie trzeba będzie podać nr seryjnego sprzętu i nie zostanie to czasem odnotowane w ich bazie danych.

Zadzwoń z teoretycznym zapytaniem o warunki gwarancji. Na Lenovo by przeszło ;o)

asche
30-03-2012, 08:58
Dzięki za odpowiedzi :)

Rafał_Sz
30-03-2012, 09:21
Asus też nie robi problemów.

thorcik
01-04-2012, 08:58
Aha, zachowaj starą pamięć na wypadek wysyłki do serwisu - być może będziesz wtedy musiał ją wstawić. Zwłaszcza jeśli jest brandowana.

asche
02-04-2012, 07:52
W sobotę kupiłem nową kość Kingstona 2GB DDR3 1333MHz. W netbooku była włożona jakaś kość OEMowa, chyba robiona przez Kingstona (przynajmniej tak wnioskuję bo numerach).
Zresztą, starej mi się nie opłaca sprzedawać jak nową 1GB kość można kupić za 9,99zł w sklepie.

Po wymianie pamięci netbook od razu odżył :)

Rafał_Sz
02-04-2012, 12:13
W sobotę kupiłem nową kość Kingstona 2GB DDR3 1333MHz. W netbooku była włożona jakaś kość OEMowa, chyba robiona przez Kingstona (przynajmniej tak wnioskuję bo numerach).
Zresztą, starej mi się nie opłaca sprzedawać jak nową 1GB kość można kupić za 9,99zł w sklepie.

Po wymianie pamięci netbook od razu odżył :)
SSD sobie jeszcze wsadź, kosmiczne przyspieszenie.

asche
03-04-2012, 05:44
SSD sobie jeszcze wsadź, kosmiczne przyspieszenie.

Nie stać mnie na taki luksus :)