PDA

Zobacz pełną wersję : Warto, czy nie warto?

Mata_Hari
03-03-2007, 22:16
Jakiś czas temu spotkałam się z czymś takim: http://www.allegro.pl/item164090646_dyfuzor_rozpraszacz_swiatla_do_wbudo wanych_lamp.html

Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć, czy taka rzecz warta jest zainteresowania? Chciałabym to wykorzystywać przy makrofotografii oraz jako pomoc podczas robienia zdjęć w czasie ślubu (prawdopodobnie jednorazowa akcja, a chwilowo nie mam pieniędzy na zakup lampy). Co o tym myślicie? Sprawdzi się coś takiego w kościele/lokalu? Wiem też, że niektórzy z braku środków kombinują również z kalką kreślarską. Ja jednak nie bardzo nawet wiem, jak bym miała się zabrać, do samodzielnego wyprodukowania takiego dyfuzora.
Nie jestem zwolenniczką takich rozwiązań, ale chwilowo nie mam wyjścia. Zakup lampy w tym momencie nie wchodzi w rachubę. Możecie podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Z góry dziękuję za pomoc.

futrzak
03-03-2007, 22:31
Cena przystępna ale konstrukcja tego cuda wygłada jakby się miało połamać przy pierwszej próbie użycia - mojego zaufania nie wzbudza - zauważ że dyfuzory są przeważnie zamknięte a takie ustrojstwo sporo światła odbije za ciebie i stracisz ładny kawałek mocy lampy - moim zdaniem to nie jest najlepszy zakup jaki można sobie wyobrazić.

Mata_Hari
03-03-2007, 23:08
Też zwróciłam uwagę na "otwartość" przedmiotu i straty światła. Tylko, co w takim razie robić? Kasy brak, a jakoś problem trzeba rozwiązać. Mogłabym spróbować zakombinować coś z tą kalką, ale nie mam pojęcia, jak to zrobić. Może ktoś ma już jakieś doświadczenia w tym zakresie i mógłby się nimi podzielić.

SooM
04-03-2007, 15:35
ja to bym wolał użyc kartki papieru przyłożonej do lampki, albo z wyciętym otworem na obiektyw.... probowałem czegoś takiego używać na starym aparacie i przypuszczam, że efekt bardzo zbliżony do tego cuda oferowanego na aukcji... a i cena nie tak duza ;p

Erie
04-03-2007, 16:31
ciekawy efekt mozna uzyskac przez przyklejenie wygiętego arkusza kalki technicznej (najlepiej dwóch arkuszy) przed wbudowaną lampą (koszt dużo mniejszy, a efekt będzie podobny - miękkie cienie), lampa na +1 i bardzo sensownie zdjęcia wychodzą

mi205
04-03-2007, 22:27
Oferta nie obejmuje aparatu widocznego na zdjęciu.
trochę szkoda - zwiększyło by to zdecydowanie atrakcyjność :)

ekonet
04-03-2007, 22:46
Możesz zbudować mini-softbox'a z czarnego papieru, wyklejonego wewnątrz sreberkiem i z kalką z przodu. Ale i bez tego na wbudowanej lampie trudno sobie poradzić "w kościele/lokalu", a z dyfuzorem straty światła będą zauważalne, jakkolwiek by tę wiązkę kształtować.
W makro może być przydatne, spodziewam się interesujących efektów.

Mata_Hari
05-03-2007, 13:29
ciekawy efekt mozna uzyskac przez przyklejenie wygiętego arkusza kalki technicznej (najlepiej dwóch arkuszy) przed wbudowaną lampą (koszt dużo mniejszy, a efekt będzie podobny - miękkie cienie), lampa na +1 i bardzo sensownie zdjęcia wychodzą

No tak, ale rozumiem, że wtedy między kalką, a lampą od dołu i od góry jest dziura na wylot. Czy dobrze zrozumiałam? Nie będzie to powodowało uciekania części światła?
Chodzi o dwa arkusze nałożone jeden na drugi?

Mata_Hari
05-03-2007, 13:43
Możesz zbudować mini-softbox'a z czarnego papieru, wyklejonego wewnątrz sreberkiem i z kalką z przodu. Ale i bez tego na wbudowanej lampie trudno sobie poradzić "w kościele/lokalu", a z dyfuzorem straty światła będą zauważalne, jakkolwiek by tę wiązkę kształtować.
W makro może być przydatne, spodziewam się interesujących efektów.

A jak coś takiego mocować do lampy? Nakładać po prostu od góry? (Od dołu będzie całe otwarte?)