Zobacz pełną wersję : canon 1100d czy samsung nx100
witam forum
mam "dziwny" dylemat, posiadam oba aparaty z kitami canon 1100d i samsung nx100, ale jestem zmuszony jednego z nich sprzedać, i teraz pytanie, może ktoś mi realnie doradzi, którego??
oba tak samo lubię, oba mi pasują, robią porównywalne fotki, ale niestety z jednym z nich muszę się rozstać i nie wiem z którym.
Wiem, że dziwnie to brzmi, ale prosiłbym o jakieś argumenty.
pozdrawiam
pastwisko
28-03-2012, 22:19
do canona masz więcej szkieł na rynku wtornym, wiecej nowych szkieł, wiecej szkieł innych producentów, masz wiecej jasnych szkieł, szybsze afy, podpiac mozesz pod niego o ile się nie mylę szkło od każdej lustrzanki bez przejsciowek z soczewkami.
a że zdjecia robi obiektyw to chyba wybór jest oczywisty.
dzięki pastwisko
i to jest chyba najlepszy argument
chociaż tak naprawdę szkoda mi nx, no ale życie jest bezlitosne
podpiac mozesz pod niego o ile się nie mylę szkło od każdej lustrzanki bez przejsciowek z soczewkami.
W tym przypadku to akurat samsung zostawia canona daleko w tyle :)
pastwisko
28-03-2012, 23:54
niekoniecznie jesli chcesz mieć np. AF
oba tak samo lubię, oba mi pasują, robią porównywalne fotki, ale niestety z jednym z nich muszę się rozstać i nie wiem z którym.
samsung jest ładniejszy i mniejszy ;-) więc ja bym zostawił nx100 [ piszę to jako jego użytkownik - żeby nie było miałem też canona 40d ]
MariuszJ
28-03-2012, 23:58
Ale jeżeli zależy Ci na włożeniu aparatu do kieszeni kurtki - Samsung jest znacznie lepszym wyborem i to do Canona nie masz co wtedy podpiąć.
Ogólnie ciężka i mocno subiektywna sprawa z Twoim wyborem.
pastwisko
29-03-2012, 00:51
Myslę ze z jakimś 45/2.8 wejdzie - całkiem niedawno wkladalem lustro z naleśnikiem do kieszeni kurtki.
MariuszJ
29-03-2012, 00:56
Myslę ze z jakimś 45/2.8 wejdzie - całkiem niedawno wkladalem lustro z naleśnikiem do kieszeni kurtki.
Pewnie, ze wszystko zalezy od kurtki ;)
Lustro to lustro, ale znowu ponoć najlepszy aparat to taki, który masz przy sobie..a nx częściej pewnie z tobą jeździ. Jeśli odwrotnie to odpowiedź co zostawić znasz. ;D
Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk
Ja bym pozostawił Samsunga bo jest bardziej uniwersalny i poręczny. Samsung jest też tanim systemem i łatwo cokolwiek dokupić.
wyrwiflak
29-03-2012, 09:30
witam forum
mam "dziwny" dylemat, posiadam oba aparaty z kitami canon 1100d i samsung nx100, ale jestem zmuszony jednego z nich sprzedać, i teraz pytanie, może ktoś mi realnie doradzi, którego??
Wiem, że dziwnie to brzmi, ale prosiłbym o jakieś argumenty.
pozdrawiam
Zostaw sobie ten którym częściej robisz zdjęcia.
joker333
29-03-2012, 09:33
Dla mnie odpowiedz wcale nie jest tak oczywista. Jeśli dobierając aparat każdy kierowałby się tym co można pod niego podpiąć to nikon byłby systemem niszowym.
Pomyśl jakie konkretnie szkła chciałbyś docelowo mieć, ile one kosztują pod Canona a ile do samsunga i czy w ogóle są tu i tu
...ja chyba zostawiłbym sobie samsunga
pastwisko
29-03-2012, 12:43
Jeśli dobierając aparat każdy kierowałby się tym co można pod niego podpiąć to nikon byłby systemem niszowym.
no bo w tej materii jest w totalnej d.
Jeśli dobierając aparat każdy kierowałby się tym co można pod niego podpiąć to nikon byłby systemem niszowym.
Buhaha.. I to jeszcze jak.. ;)
Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk
Według mnie samsung i do tego naleśniczki 16 i 30 :D Sam ostatnio wyzbyłem się lustra cyfrowego i teraz zastanawiam się grubo czy warto dopłacać ciężkiej kasy do NEXa7 czy X-Pro 1, czy lepiej samsunga nx10/100 z kitem i tymi naleśnikami a z czasem 85 i 60. Według mnie to ciekawsze rozwiązanie niż 1100d czy d3100. Te najtańsze lustrzanki jakoś mnie nie przekonują no i zestaw kit + dwie stałeczki jest już zdecydowanie większy.
dziękuje za zainteresowanie, dopiero co wróciłem z pracy, a tu taki ruch.
widzicie drodzy forumowicze jak ciężki mam dylemat, do obu naprawdę się przyzwyczaiłem, z którym częściej robie fotki - hmm, chyba samsungiem, jest lekki, do kieszeni nie wsadzam, ale mam małą torebkę z którym jeżdżę na rowerze, ale brakuje mi w nim np wizjera, jak jest słońce nieraz trudno kadrować, canon wizjer ma i kadrowanie nim to znowu bajka, ale do torebki go nie wsadzę, muszę wtedy brać plecak, jeśli chodzi o zdjęcia samsung sprawdza się w bardziej statycznych aktach, canon znowu szybko łapie ostrość, tu chyba detekcja fazy jest lepsza od detekcji kontrastu, takie moje spostrzeżenia, szkła do samsunga jest dość mało, ale są dość tanie, do canona jest dużo ale ceny ... sam już zgłupiałem, co mam robić, ale niestety jeden musi odejść
pliki raw z samsunga dość duże bo ważą ok 25 mb, z canona ok 15 mb, jpg z canona bardziej akceptowalne, z samsunga różnie z tym bywa, samsung ma wszystkie potrzebne przyciski na zewnątrz nawet dwa kółeczka nastaw, canonowi też nie brakuje ułatwień, choć jedno kółeczko, samsung ma czyszczenie matrycy, canon nie, chociaż to nie duży problem
podałem moje spostrzeżenia, wolę się popytać, niż po sprzedaży żałować, wygląda to chyba na jakiś onanizm sprzętowy, czy co
pozdrawiam
hmm... nie wiem jakie masz szkła do Canona itd.. ALE ja chyba sprzedałbym to co ewentualnie kiedyś byłoby mi łatwiej odkupić, czyli może jednak tego samsunga, mimo jego wygody itp.. Trudniej odkupić drogie szkło niż po kawałku uzbierać na to tańsze.
no właśnie oba aparaty tylko z kitami, narazie nic nie dokupywałem, bo nie wiedziałem jakie by mi odpowiadały ogniskowe. Teraz wiem na 80%, że potrzebowałbym w przyszłości jakąś stałeczke 30 lub 50mm no i jakiegoś zooma do macro.
niekoniecznie jesli chcesz mieć np. AF
To do canona są adaptery co przenoszą AF?
pastwisko
30-03-2012, 00:01
tak, jak chcesz podłączyć np. 50/1.4 lub 70-200/2.8 to musisz mieć przejsciówkę Canon>Canon.
Dla mnie sprawa byla by oczywista, jesli wole lepsza jakos, wybieram lustro, bo chyba tutaj Samsung jest w tyle od Canona? A jesli sa porownywalne w obrazku, wybieram ten ktory spedza ze mna wiecej czasu. Jak sprzedasz/oddasz Samsunga, zawsze Ci bedzie w przyszlosci latwiej kupic jakis mniejszy dobry jakosciowo aparat, niz lustro, bo z roku na rok te "EVILE" sa coraz tansze. Ten Twoj samsung tez juz teraz smiesznie tani jest, a kiedys na pewno byl drozszy, a za jakis czas wejda nowsze modele i te obecne tez stanieja, wiec nie masz trudnego wyboru, mysle..
Duzo gorzej robi ten Samsung od Canona?
Dla mnie sprawa byla by oczywista, jesli wole lepsza jakos, wybieram lustro, bo chyba tutaj Samsung jest w tyle od Canona? A jesli sa porownywalne w obrazku, wybieram ten ktory spedza ze mna wiecej czasu. Jak sprzedasz/oddasz Samsunga, zawsze Ci bedzie w przyszlosci latwiej kupic jakis mniejszy dobry jakosciowo aparat, niz lustro, bo z roku na rok te "EVILE" sa coraz tansze. Ten Twoj samsung tez juz teraz smiesznie tani jest, a kiedys na pewno byl drozszy, a za jakis czas wejda nowsze modele i te obecne tez stanieja, wiec nie masz trudnego wyboru, mysle..
Z drugiej strony to za Samsunga dostanie grosze a na Canonie co nieco się zarobi.
Dla mnie Canony serii xxxxD i Nikony D3xxx to zabawki. Dopiero Canon 500D i Nikon D5100 są aparatami w których widać wyraźnie przewagę lustra nad bezlusterkowcami.
chciałeś zapytać odwrotnie prawda? ;-)
chciałeś zapytać odwrotnie prawda?
Chcialam zapytac, dokladnie tak jak zapytalam, zasugerowalam sie wypowiedzia wlasciciela tychze aparatow, w ktorym napisal:
jpg z canona bardziej akceptowalne, z samsunga różnie z tym bywa
pastwisko
30-03-2012, 14:50
hehe, zaraz cie zjedzą hasłami typu "kto robi zdjecia na jpgach"
hehe, zaraz cie zjedzą hasłami typu "kto robi zdjecia na jpgach"
jpgi, czy rawy, dla kazdego wedle potrzeb. ;)
pastwisko
30-03-2012, 18:25
Mnie tego mówić nie musisz ;)
joker333
30-03-2012, 18:26
Buhaha.. I to jeszcze jak.. ;)
oczywiście miałem na myśli szkła z innych systemów ;)
Sprzedałbym kita(NX) i Canona i kupił 30-stałkę do NX. Ewentualnie wymieniłbym jeszcze NX100 na NX10. Zostanie i tak kilka złotych, a będzie i wizjer(wiem że nie najlepszy) i lampka 12liczba przew. i naprawdę świetny obrazek. Tylko szybkość AF marna, ale to już zależy co i jak się foci.
Miałem 5d, 30d, Nikony(D70, D200, D2x) i mam teraz NX5(z 30ką) - wymieniam na NX10. Co w nim lubię to obrazek na niskim iso imho podobny do kloca(D2x)
Pozdrawiam
Grzegorz
witam
dziękuje za wszystkie posty
po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, zostawiam jednak canona, samsung idzie dziś na alledrogo
do końca i tak nie wiem czy dobry wybór, ale w przyszłości jak będzie kasa, to kupię jakiegoś evila, mniej wydam, niż za lustrzankę, a do tego canonka dokupię 50/f1.8 i na razie będzie ok
jeszcze raz dzięki
pozdrawiam
witam Forumowiczów
jednak ze sprzedaży samsunga nici, więc poszedł canon na pniu:(
z czego jednak chyba jestem zadowolony, bo ten samsung jednak bliższy memu sercu był
teraz drodzy mi forumowicze doradźcie mi jaki obiektyw do nx będzie uniwersalny
mam kita 20-50, chciałbym dokupić zooma 50-200, no i naleśnika są 3 : 16, 20, 30 który byłby bardziej przydatny?
30 ma f2 to chyba najjaśniejszy, nie wiem czy właśnie w niego nie celować
proszę o sugestie posiadaczy owych naleśników
dzięki
dziękuje wszystkim za porady
więc kupiłem stałke 30/2 i tele 50-200
eszcze dla zainteresowanych
30/2 koszt 350zł na alledrogo
50-200 is II koszt 666zł nówka
20/2,8 370zł nówka
16/2,4 760zł nówka
nie wiem czy takie ceny są w innych systemach
nie wiem jak z lampami, bo na allegro nie mogę wyczaić
pozdrawiam
Samsung jest jednym z najtańszych systemów.
Za lampę dasz na Ebayu ok 50-60 euro.
Na Twoim miejscu poszukałbym jeszcze stałki 16mm - widziałem nowe za 150 euro.
To znakomity wybór. Będzie Pan zadowolony. Ja jestem :) Właściwie to nie odpinam 30 z body. Tylko rawy polecam.
Body z 30tką wszędzie można ze sobą zabrać i nie szkoda jak ukradną albo się upuści :) Lekkie, nieduże, ale przypomina tradycyjną obudowę. No i jak powiedział Ford - jest czarne. :)
Nie mam szkła 55-200 - ciekawy jestem Pana wrażenia. Mogę podzielić się próbami 85/1,4 Samyanga.
Pozdrawiam
Grzegorz
witam
30/2 już doszła, a na 50-200 jeszcze czekam, coś długo, ale wytrzymamy
szczerze mówiąc 30/2 to jest moja pierwsza stałka, jak podpiąłem to na początku trochę dziwne uczucie, nie można zoomować :)), ale ostrość tego maleństwa mnie bardzo powaliła, kit 20-50 się naprawdę chowa, aczkolwiek jest też udanym obiektywem, i poprawił się ogólny wizaż nx100 z 30, naprawdę pięknie się prezentują, jak patrzę na te nexy to trochę mi żal ich użyszkodników, no ale o gustach się nie dyskutuje, dla mnie blondyna z dużym cycem, dla innych łysa brunetka.
Jak się kiedy dozbiera trochę kasiory, to kupię też 16, ale na razie priorytetem będzie jednak lampa
"Mogę podzielić się próbami 85/1,4 Samyanga" - bardzo zacny obiektyw, rozumiem, że z nx, a pod jaką przejściówkę? jestem bardzo ciekaw, bo w nx trochę trudno o dość tanią dobrą portretówkę
a to moze pokazecie jakies foteczki? :)
Ten Samyang jest BEZ przejściówki - ma mocowanie do NXa :)
Jeśli chodzi o fotki to ja jestem zbyt nieśmiały.