Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm 1.8 pod Nikon D40x
broda1725
28-03-2012, 21:52
Witam nadszedł czas na nowe szkiełko po namysłach padło na 35mm 1.8. Naczytałem się sporo o tym obiektywie i wiem że może się trafić sztuka z BF lub FF ale też niektórzy piszą że to może być wina tak zwany konflikt body z tym obiektywem.
I teraz mam pytanie do was czy ktoś słyszał czy zetkną się z tym żeby ten obiektyw miał problemy AF z D40x ?
Szkiełko planuje typowo do reporterki, fotek mojego maleństwa, i portretówki, wiem wiem że niektórzy powiedzą że to nie jest typowe szkiełko portretowe ale....
Także czekam na wiadomości od użytkowników D40/D40x z tym obiektywem.
Pozdrawiam.
To czy będzie BF lub FF zależy bardziej od prawidłowej kalibracji puszki.
Szkło jest dość powtarzalne, z moim D5000 przymierzałem 4 sztuki, na każdym był minimalny BF, wysłałem puszkę do kalibracji, po kalibracji mam minimalny FF.
Nie wiem jak będzie z D40/40X z tym szkłem, w D90/5000 nie jest rewelacyjnie, szczególnie w trudnych warunkach oświetleniowych. Najlepiej sprawdzić szkło przed zakupem.
na moim d40x dziala slicznie, trafia tez zawsze z d700. Natomiast z d5100 jest loteria. Kupuj.
Paulincia89-16
29-03-2012, 16:59
Z moim d40x też śmigał wspaniale, aczkolwiek sprawdź też jak obiektyw będzie ostrzył na dalsze odległości.
dezerter_27
30-03-2012, 15:28
ja mam d40 i to szkiełko 35 i mogę ci powiedzieć że raz są przyjęcia a rugi raz do kosza, mydło.
mam zamiar puszke i szkoło do kalibracji wysłać.
jak je podłączyłem do innego body d40 to zdjęcia wydawały mi się lepsze.
widzę ze jestes gdzieś z moich stron jak chcesz to mozemy się spotkać i sobie podepniesz.
Z moim D40 jest ostry i trafia w punkt. Nie ma problemu z AF.
potwierdzam, D40 + 35/1.8, genialny zestaw, można nie zdejmować tego szkła w ogóle, trafność praktycznie 100%
broda1725
31-03-2012, 18:28
Czyli z tym szkiełkiem to loteria, ale bardziej jak coś to wina puszki. Aczkolwiek z postów rozumie że na D40/D40x działa w miarę ok. Dzięki dezerter_27 za propozycję ale nie wiem kiedy bym znalazł czas. A mam znajomego fotografa, ma to szkiełko, 35mm/f1.8 i 35mm/f1.4 i wiele innych mam zamiar pożyczyć i wypróbować. Ale generalnie nic mi to za bardzo nie da skoro każda sztuka jest prawie inna, jedna ma BF inna FF a i tak będę kupował nie od niego tylko w sklepie internetowym ale tam może być problem jak coś będzie nie tak. W pewnym sensie da tylko to że obczaję jak jest ze stalka bo przyznam że to była by moja pierwsza stałka.
Czyli jednym słowem to jeśli pożyczę tą 35/f1.8 i sprawdzę z moją puszką jak się zachowuję to wtedy będę wiedział jak będzie z inną nową jak dla siebie kupię ? Czyli co sprawdzić czy ma BF, FF, jak ostrzy na dalszą odległość i co jeszcze ?
Poza tym czy da rade i tak focić przy 1.8 przesłonie ? czy trzeba i tak troszkę przymknąć ? bo różnie piszą.
Dzięki za szybkie odpowiedzi ;)
To czy będzie BF lub FF zależy bardziej od prawidłowej kalibracji puszki.
Szkło jest dość powtarzalne, z moim D5000 przymierzałem 4 sztuki, na każdym był minimalny BF, wysłałem puszkę do kalibracji, po kalibracji mam minimalny FF.
Nie wiem jak będzie z D40/40X z tym szkłem, w D90/5000 nie jest rewelacyjnie, szczególnie w trudnych warunkach oświetleniowych. Najlepiej sprawdzić szkło przed zakupem.
A w jakim sensie mówisz że nie jest rewelacyjnie w trudnych warunkach oświetleniowych ?
A w jakim sensie mówisz że nie jest rewelacyjnie w trudnych warunkach oświetleniowych ?
Sztuczne oświetlenie, mało kontrastowe obiekty, na f1.8 celność auto fokusa to loteria, mówię o D5000 z N35/1.8.
Auto fokus potwierdza ostrość, a mimo to zdjęcia nie są ostre.
Przy świetle dziennym jest znacznie lepiej.
Kilka zdjęć testowych tego obiektywu w dobrych warunkach oświetleniowych zamieszczam TUTAJ (https://picasaweb.google.com/102651880399276157459/Nikkor35mm)
Myślę, że sprawdzenie konkretniej sztuki da Ci największą pewność. W innych przeypadkach nigdy nie możesz być pewien prawidłowej współpracy.
Mój d90 np ma problemy z AF z 50 1.4G, która przy pro korpusach (d200/d300s/d700) i na d7000 działa super bez kalibracji (tandem był w serwisie i problem zmniejszył się ale nadal pozostał). Ale 35 śmiga aż miło, trafia prawie zawsze i to zarówno z moim d90 jak i z w/w wyższymi korpusami.
Jasne stałki dobrze jest sprawdzić ze swoim body, niezależnie czy to nikkor czy sigma i coś jeszcze innego.
broda1725
01-04-2012, 19:47
Ok, i tak najpierw najlepiej pożyczę od znajomego dwa obiektywy. Tak postanowiłem, bo sam nie wiem czy 35 czy 85 i dopiero wybiorę. Chwiałbym typową porterówkę czyli 85 ale zarazem chciałbym taki do reporterki z czego 35 najlepiej się nadaje bo i fotki dziecku w ruchu zrobię jak się bawi i uroczystości jak i portret cyknę, jak się nie mylę z tym portretem. Zresztą najczęściej z mojego kita używam właśnie przedział 30-35mm wiec wnioskuję że 35mm była by najlepsza dla mnie. A w przyszłym roku zmienić kita na nikkora 18-105 vr lub sigme 18-200 (bardziej na sigme) taki obiektyw na wakacje :) zresztą kit już troszkę się rozsypuje AF czasem pada i muszę go odpiąć i podpiąć ponownie lub przestawić na manuala.
Ano. Ale nie zraź się do 85, bo w pomieszczeniach za ciasno raczej będzie, ale za to pokaże co potrafi w plenerze. A 35 jest fajna, ale zrób ciasny portret to zobaczysz dlaczego nie jest najlepsza do portretu.
Kilka dni temu kupiłem 35mm 1.8 i jeszcze nie odpiąłem tego słoiczka od body... rewelacja jak dla mnie... :D
broda1725
05-04-2012, 17:28
Jak porównujesz z 18-105 vr którego posiadasz ? jak z ostrością na 1.8 ?
Michaelius
12-04-2012, 18:54
na moim d40x dziala slicznie, trafia tez zawsze z d700. Natomiast z d5100 jest loteria. Kupuj.
Lol co ? Na d5100 nie zauwazylem nigdy problemow z tym szklem, natomiast na d40x jak robilem zdjecia w oceanarium gdzie bylo ciemno jak w przyslowiowej d... to tam d40x mial powazne problemy ze zlapaniem ostrosci.