PDA

Zobacz pełną wersję : Torby duża i tania oraz średnia i dobra na D700 i szkła

LordYoghurt
28-03-2012, 12:50
Obecnie posiadam D700, lampę SB700, szkła 24/2.8, 35/2, 50/1.8 i 24-85/3.5-4.5. Wkrótce dojdzie jakaś stałka 85mm, nie wiem jeszcze czy 1.8 czy 1.4. Lubię lekki sprzęt, jasne i krótkoogniskowe stałki, nie planuje więc w przyszłości ani zakupu gripa ani wielkich zoomów, może z wyjątkiem szerokiego kąta. Prawdopodobnie z czasem mój zestaw szkieł zmigruje w kierunku 14-24/16-35, 35/1.4, 50/1.8, 85/1.4.

W związku z tym szukam dwóch toreb:
Pierwsza powinna być tania, duża, dobrze chroniąca sprzęt, foremna i pojemna, służąca raczej do przechowywania i przewożenia absolutnie całego sprzętu, włącznie z ładowarkami, kablami a najlepiej także także laptopem 15".

Druga lekka, średniej wielkości torba miejska, nie rzucająca się w oczy, low-profile, nie wyglądająca ani na fotograficzną ani laptopową, która komfortowo pomieści body i 2-3 szkła, ale od biedy będzie też w stanie zmieścić nieco więcej sprzętu. W oko wpadła mi Domke F-2 w wykończeniu waxwear, w której podoba mi się w zasadzie wszystko poza ceną i brakiem insertu na puszkę (standardowo jest tylko insert na 4 szkła). Czy widzicie jakąś alternatywę? Aha, preferowałbym torby płytkie i szersze, bo nie planuję żadnych długich szkieł, a wolę stałki poukładać jedna obok drugiej, niż jedna na drugiej, co by utrudniło dostęp. Możliwość podpięcia statywu mile widziana, ale nie konieczna.

Z góry dziękuję za uwagi i sugestie. Pozdrawiam!

Slon
28-03-2012, 13:10
Ad 2. Popatrz na firme ThinkTank i serie Retrospective. Mam 30'tke i jest swietna :)
Tutaj wiecej o tego typu torbach: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=194012

MaciekW
28-03-2012, 13:37
Może zamiast pierwszej torby lepiej byłoby zaopatrzyć się w jakiś plecak? A co do drugiej, to pewnie ThinkTank Retrospective 10 odpowiedziałby w pełni na Twoje potrzeby. Co do TT, to mam Speed Demona od nich i żadnych powodów do narzekań nt jakości wykonania.

LordYoghurt
28-03-2012, 14:19
Jakość TT nie podlega dyskusji. To co mnie zniechęca w retrospective to kształt dedykowany do przenoszenia małej ilości dłuższych szkieł, podczas gdy ja potrzebowałbym raczej przenosić większą ilość mniejszych ;-) Ale dzięki, nie skreślam jej. Bliższa wydaje mi się wersja 30 - różnica w cenie niewielka, a dostęp do sprzętu znacznie lepszy.

Co do dużej i taniej torby to nie rozważam plecaka, to ma być po prostu kontener do przechowywania z opcją umieszczenia w bagażniku samochodu na czas transportu. Plecak nie będzie na pewno wygodniejszy.

Malikus
03-04-2012, 13:45
Moze lowepro nova 200. Osobiscie mam mniejszego brata tej torby tj. Nova 190 i bardzo dobie ja chwale. Jest usztywniona, dobrze wyscielona oraz w pelni konfigurowalna.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

MaciekW
03-04-2012, 14:01
Zdecydowana większość toreb Mekko (takie Domke dla ubogich) jest płytka i szeroka, a w przeciwieństwie do Domke mają pełne inserty. Są tańsze i cięższe od oryginałów, jest tu gdzieś na forum temat o nich, ze zdjęciami i opiniami.

kux
03-04-2012, 14:20
jako średnia tamrac pro7

mam i polecam
wydaje mi się że spełnia założenia idealnie

LordYoghurt
03-04-2012, 23:40
Dzięki za propozycje, zaraz poszukam więcej informacji o zaproponowanych przez was torbach. A miał ktoś styczność z manfrotto unica messenger? Modele III oraz V wydają się dobrze spełniać oczekiwania.

marcz
03-04-2012, 23:54
Dzięki za propozycje, zaraz poszukam więcej informacji o zaproponowanych przez was torbach. A miał ktoś styczność z manfrotto unica messenger? Modele III oraz V wydają się dobrze spełniać oczekiwania.

Macałem na targach w Łodzi - sprawiają wrażenie dobrze wykonanych i przemyślanych. Na dłuższe oględziny nie było czasu, więc najlepiej jakbyś gdzieś własnoręcznie 'pomacał' przed kupnem.

Nikomat
04-04-2012, 12:23
torba miejska, nie rzucająca się w oczy, low-profile, nie wyglądająca ani na fotograficzną ani laptopową, która komfortowo pomieści body i 2-3 szkła

Nie traktuj potencjalnych zlodziei, jak totalnych idiotow !
Ja bez problemu rozpoznaje plecaki i torby foto -
sadze wiec, ze zlodzieje sprzetu sa duzo bardziej wprawieni/wpatrzeni niz ja.

P.S. ostatnia torbe uzywalem z 15 lat temu - potem juz wylacznie plecaki.
Plecak wbrew pozorom mozna nosic na jedym ramieniu, jak torbe :^)

LordYoghurt
04-04-2012, 13:45
Myślę że przeceniane jest obeznanie złodziej w temacie. Na rynku jest taka masa toreb na aparaty, laptopy itp, że nie idzie się w tym połapać. Poza tym, nawet jeśli niektórzy z doliniarzy próbują, to jest to pewnie niewielka grupa, a bardziej chodzi o nie przyciąganie spojrzeń przeciętnych dresiarzy.

A plecaki nieodwołalnie mi nie leżą ;-)

Malikus
04-04-2012, 23:55
Cos dla Ciebie: Torby i plecaki Manfrotto - Recenzja (http://www.swiatobrazu.pl/torby-i-plecaki-manfrotto-z-serii-stile-recenzja-25916.html)

LordYoghurt
05-04-2012, 08:24
Cos dla Ciebie: Torby i plecaki Manfrotto - Recenzja (http://www.swiatobrazu.pl/torby-i-plecaki-manfrotto-z-serii-stile-recenzja-25916.html)
Dzięki, widziałem. Stąd właściwie wiem, że takie torby istnieją ;-) Nowość na rynku, zwłaszcza wersja III, która chyba weszła jakoś na dniach bo poza stroną producenta nic o niej nie znalazłem.