PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom - pełny ekran jak w Bridge

kkokosz
28-03-2012, 09:24
Jako nabywca Lightrooma 4 powoli przyzwyczajam się do jego filozofii pracy (co czasem jest męczące ;) ). Jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju: w Bridge (którego używałem do tej pory) można było naduszając spację szybko wyświetlić sobie prawdziwy pełnoekranowy podgląd - to znaczy oprócz zdjęcia nie było widać niczego innego. Było to szybkie i fajne rozwiązanie, którego niestety brakuje mi w Lightroomie.

Oczywiście wiem już, że Tabem można chować paski narzędziowe, klawiszem F zmieniać tryb "pełnoekranowości" (tylko nawet ten "najpełniejszy" pełny ekran zawsze coś jeszcze wyświetla oprócz zdjęcia), klawiszem L "wygaszać" interfejs, ale... żeby uzyskać efekt prawdziwego pełnego ekranu trzeba się "nawduszać". Czy da się jakoś osiągnąć zakładaną przeze mnie funkcjonalność?

mOSAd
28-03-2012, 11:08
W menu windows bodajże masz skrót do szybkiego włączenia pełnego ekranu.

mmac
28-03-2012, 12:13
Jeśli mnie pamięć nie myli to spróbuj wcisnąć jednocześnie: CTRL+Shift+Tab. No i oczywiście L dla wygaszenia świateł.

kkokosz
28-03-2012, 12:24
No właśnie chodzi mi o jakiś prosty skrót typu spacja - wiem, że kombinacjami i wielokrotnymi naciśnięciami można dojść do pełnego ekranu, ale ja nie chcę używać sekwencji, tylko pojedynczego klawisza. W domu sprawdzę sposób mOSAda - normalnie w głowie mi się nie mieści, że w takim programie nie ma tak oczywistej funkcji, podpiętej pod pojedynczy klawisz... :(

Oczywiście wiem, że jest jeszcze pokaz slajdów - ale mnie chodzi o szybki podgląd na pełnym ekranie w Library (a być może też w Develop - nie obraziłbym się ;) )

Nie jestem chyba osamotniony - podczas poszukiwań w google'u znalazłem: http://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/its_time_for_single_key_true_fullscreen_viewing_in _lightroom

2pompony
28-03-2012, 13:13
Ctrl Shift F (ale nei osobno, tylko wszystko na raz :) )

EDIT

Mam też sposób na to, żeby to zdjęcie pokazywało się w taki sposób, jaki sobie wymarzysz: różowe tło, delikatna błękitna rameczka na 20 pixeli, a może i muzyka... Poważnie! :) Lub cale czarne tło i ramka 1px biała. Jedyna niedogodność to ta, że po pierwsze trzeba to sobie ustawic (proste), a druga, że trzeba mieć zaznaczone w filmstripie tylko jeden plik, a nie np. 15...

I też uruchamia się jednym skrótem, i to nawet prostszym, niż Ctrl Shift F. :)

Czyż to nei piękne?

kkokosz
28-03-2012, 19:07
Już rozwiązane :)

kkokosz
28-03-2012, 19:26
Koniec końców wypracowałem sobie kompromis - Ctrl+Enter przechodzi w tryb pokazu slajdów, a jak się tutaj powyłącza wszystkie zbędne opcje, to nawet sensownie szybko się generują podglądy. To chyba wszystko, co da się zrobić, aby szybko przejrzeć sobie zdjęcia na pełnym ekranie :)

2pompony
28-03-2012, 20:29
No właśnie, to ten sposób z różowym ekranem (jeśli ktoś lubi) o jakim mówiłem, a i skrót prostszy też jak obiecywałem - o cały jeden klawisz mniej do naciśnięcia, więc i oszczędność i wygoda. No i mniej zmęczyć się idzie, skoro mniej do nacisku...

kkokosz
28-03-2012, 20:50
No właśnie, to ten sposób z różowym ekranem (jeśli ktoś lubi) o jakim mówiłem, a i skrót prostszy też jak obiecywałem - o cały jeden klawisz mniej do naciśnięcia, więc i oszczędność i wygoda. No i mniej zmęczyć się idzie, skoro mniej do nacisku...
Dzięki, 2pompony :)

2pompony
29-03-2012, 00:17
No problem. Zawsze to fajnie po kolacji uratować świat i przy okazji kogoś od śmierci z desperacji.

slaw74
03-04-2012, 22:55
Może też skrót F11 pomoże.
Tryb drugiego ekranu, gdzie należy ustawić wielkość nowego okna na maksa i tryb Lupe. Działa w każdym module Library lub Develope.