PDA

Zobacz pełną wersję : obiektywy m42 ze złączem t-mount

Kacper_84
03-03-2007, 20:22
kupiłem taira 11A 135mm/2.8 i adapter t-mount/f-mount z aukcji:
http://www.allegro.pl/item168263756_adapter_nikon_t_mount_made_in_japan. html
bezfirmowy za 39zł z oznaczeniem na rancie "T-NI JAPAN"
i okazal sie miec za plytkie gniazdo, przeszkadza jedna krawedz na dnie przy sciance, powoduje ze obiektyw nie wchodzi na odpowiednia glebokosc w adapter i powoduje brak ostrosci na nieskonczonosc a nawet max 8-10m.
jesli ktos bedzie zainteresowany to dozuce fotki adaptera na obiektywie i tej krawedzi zeby porownac z mozliwym do kupienia czy bedzie pasowal. Mysle ze ruskie beda pasowaly jako "oryginalne" ;)
W miare mozliwosci proponuje sprawdzic w sklepie na obiektywie przed kupnem a przez net poprosic o zdjecie wewnetrznej strony gniazda. Na zdjeciach adaptera jest zalozony dodatkowo pierscionek sciskany tymi 3 srubkami a wewnatrz posiada gwint m42 wiec mozna zalozyc obiektyw bez zdejmowania calego bagnetu m42 i po zalozeniu mamy efekt pierscienia, mocno skrocony zakres odleglosci - moze sie przydac przy zdjeciach a'la macro.
Czekam co odpisze sprzedawca i jaka bedzie mial propozycje rozwiazania problemu, jak nic nie wymyslą to bede probowal zeszlifowac ten rancik :/ Jak zmierze glebokosc i srednice gniazda to dopisze, moze jakies foto dorzuce.

pozdrawiam, Kacper Łysyganicz.

madburn
03-03-2007, 20:47
a bylo mowione ze ma byc ruskie a nie japonskie :)
http://www.allegro.pl/item168402273__aj_ss]_adapter_do_mto_1000_peleng_8_17_tair.html
dziala bez problemu

krzysztofisko
03-03-2007, 22:13
Mocowanie T-mount to nie to samo co adapter do M42 T-mount mimo iż ma niby również 42 mm to inny nieco skok gwintu. pasuje np idealnie do Sigmy 600/f8 lustrzanej ale nie da się wkręcic np heliosa. Aby uzyskać ostrość w nieskończoności z obiektywami M42 jest potrzebna przejściówka z soczewką!

-malcoln-
04-03-2007, 11:08
nawet jakby sie dało poprawnie zamontowac to bez dodatkowej soczewki na szkłach m42 niebedzie ci ostrzył na nieskończoności... tak juz po prostu jest. Wiec jesli chcesz uzywac tylko m42 to kup standardową przejściówkę z soczewką.

asche
04-03-2007, 11:24
Czyli kupując np. jupitera 37A i te mocowanie t-mount za 39zł nie ma szans przykręcić mocowania t-mount zamiast oryginalnego M42 z jupitera? (za pomocą 3 śrubek odkręcamy stare mocowanie z jupitera i wkręcami zamiast niego t-mount)

tomekg
04-03-2007, 13:23
-malcoln- jak to? Przecież jak zmieniasz mocowanie na T-mount to ostrzy na +oo. asche - jest szansa, przecież po to są te przejściówki.

asche
04-03-2007, 13:59
asche - jest szansa, przecież po to są te przejściówki.

Tak, tylko autor wątku mnie troszkę zmylił

-malcoln-
04-03-2007, 15:19
no tak racja, mój błąd:) sorki

asche
04-03-2007, 15:47
no tak racja, mój błąd:) sorki

Czyli jak wyjmę ten wewnętrzny pierścień M42 i takie mocowanie założę do jupitera to będę miał nieskończoność bez żadnych problemów?

Kacper_84
04-03-2007, 18:49
nawet jakby sie dało poprawnie zamontowac to bez dodatkowej soczewki na szkłach m42 niebedzie ci ostrzył na nieskończoności... tak juz po prostu jest. Wiec jesli chcesz uzywac tylko m42 to kup standardową przejściówkę z soczewką.

hmm nie zgodze sie bo demontujac oryginalne mocowanie m42 zyskujemy miejsca, styk mocowania w takiej odleglosci zostal wlasnie zaprojektowany zeby moc zakladac rozne bagnety z roznych systemow odpowiednio grubszych czy chudszych uzyskujac prawidlowa plaszczyzne ostrzenia.. problem tylko ksztaltu bagnetu, gdyby mial wyfrezowana krawedz na brzegu ok 1x2mm to wszedl by do wlasciwej glebokosci. no ale nie bede szlifowal obiektywu tylko ta krawedz cholerna w adapterze...

madburn, dasz linka do tematu w ktorym bylo mowione o tym?? czy ktos kto ma ruski mogl by go zmierzyc i podac wymiary?

Jacek S
04-03-2007, 20:18
Do tego obiektywu potrzebny jest taki ruski pierścień z bagnetem, który montuje się zamiasta pierścienia z gwintem M42 i potem wszystko chodzi jak należy. ten temat był juz przerabiany. Po prostu niektóre ruskie obiektywy były robione w dwóch wersjach: do Zenita z gwintem M42 i do Kieva 19 / 20, który miał takie samo mocowanie co Nikon. Żeby nie kombinować zbytnio ruscy robili identyczne obiektywy i na koniec montowali tylko inną dupkę. Takie właśnie dupki można dostać na allegro. To nie jest to samo co T-mount Tamrona!!!

Kacper_84
04-03-2007, 21:51
no to to to wlasnie... ktos puscil fame ze to t-mount.. na tych samych zasadach to dziala ale inne wymiary są :/

uscislijmy, w tairach i innych ruskich obiektywach jest zlacze t-mounto-podobne ale nie identyczne.

wątek stworzyłem własnie zeby do takich wniosków dojsc i zeby nie nacieli sie ci ktorzy planuja taki manewr. Trzeba szukac ruskiego albo tak jak ja dzis kupilem kamien szlifierski w ksztalcie walca i bede piłował. Zobaczymy co z tego wyjddzie.. jesli nie nieskonczonosc to chociaz to ok 30m... mhhh. Dam znac co to z tego wyszlo po szlifie japońskiego adaptera.

asche
04-03-2007, 22:21
no to to to wlasnie... ktos puscil fame ze to t-mount.. na tych samych zasadach to dziala ale inne wymiary są :/

uscislijmy, w tairach i innych ruskich obiektywach jest zlacze t-mounto-podobne ale nie identyczne.

wątek stworzyłem własnie zeby do takich wniosków dojsc i zeby nie nacieli sie ci ktorzy planuja taki manewr. Trzeba szukac ruskiego albo tak jak ja dzis kupilem kamien szlifierski w ksztalcie walca i bede piłował. Zobaczymy co z tego wyjddzie.. jesli nie nieskonczonosc to chociaz to ok 30m... mhhh. Dam znac co to z tego wyszlo po szlifie japońskiego adaptera.

I teraz wszystko jest jasne

deveb
19-01-2008, 17:11

....

tak jak ja dzis kupilem kamien szlifierski w ksztalcie walca i bede piłował.
Które złacze ma mniejszą średnicę? T-mount czy rosyjskie? W pewnej chwili byłem już prawie gotów dokupić http://allegro.pl/item298089781_adapter_nikon_t_mount_made_in_japan. html i założyć do mojego Jupitera 37A zamiast mocowania M42. Widzę jednak że mogę mieć problemy..

marmajgabin
04-06-2009, 13:41
Czyli kupując np. jupitera 37A i te mocowanie t-mount za 39zł nie ma szans przykręcić mocowania t-mount zamiast oryginalnego M42 z jupitera? (za pomocą 3 śrubek odkręcamy stare mocowanie z jupitera i wkręcami zamiast niego t-mount)
czy po takim zabiegu ten obiektyw będzie ostrzył na niestkończoność z Nikonem?

Muminek
07-06-2009, 12:17
Mam podobny dylemat, chciałbym zmienić mocowanie w swoim jupiterze 135/4, aby ostrzył na nieskończoność i nie bawić się kręcenie tymi gwintami i przejściówkami na M42, może ktoś podać namiar na konkretnego gostka lub aukcję, że sam kupował i wie, że po założeniu wszystko jest ok.?