PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o zaszyty jpg w NEF'ie

Vim
27-03-2012, 13:41
Witam
Oglądam sobie zdjęcia - nefy w view nx2 - podobają mi sie, kolory, kontrast, nasycenie, .. itp.
Jak otworzę przykładowego nefa w capture nx2 to wygląda to troche gorzej.
Wywołany nef do jpg nie wygląda tak samo jak ten oglądany w view nx
Czy to co oglądam w view nx to jest nef czy zaszyty jpg,
a jeśli to jpg to czy istnieje jakaś metoda, żeby wydobyć, wywołać nef'a w capture nx lub view nx w taki sposób w jaki jest on wyświetlany w view nx ?

2pompony
27-03-2012, 13:48
Zastanawiam się, po co ludzie chodzą tak straszliwie naokoło? Jak chcesz mieć jak jpg z aparatu, czemu na miłość boską robisz w RAWach, żeby potem mieć kłopot z wywolaniem ich jak na jpgach...

Rób w jpgach, czy to nie prościej?

Vim
27-03-2012, 13:56
..pewnie, że prościej ale chodzi mi o ten konkretny przypadek, jest na to jakiś sposób -czy nie ?
BTW ... ludzie to zawsze lubią sobie komplikować życie :)

badtorro
27-03-2012, 14:09
pewnie ze jest wystarczy wpisac w google nef jpg extractor i voila:

http://www.earthboundlight.com/phototips/nef-jpeg-preview-extractor.html

Vim
27-03-2012, 14:44
badtorro - dzięki, musze przyznać że nie znałem tego programiku - jest to metoda aczkolwiek nie do końca o to mi chodziło. Bardziej zależałoby mi na osiągnięciu podobnego rezultatu w capture nx obrabiając nefa i aby efekt końcowy był bardzo zbliżony lub taki sam do nefa oglądanego w view nx - mam nadzieję że nie zagmatwałem mojej wypowiedzi ..

Slon
27-03-2012, 14:58
z tego co kojarze, to view nx i capture NX powinny pokazywac RAWa (a wlasciwie jpega w nim zaszytego) w taki sposob, jak masz ustawione przy jpegach w aparacie. Mozliwe, ze masz cos ustawione w capture NX

sprobuj uaktualnic oba programy i wtedy sprawdz czy jest roznica

T&T
27-03-2012, 15:07
ViewNX pokaże NEF-a "na żądanie" - jest do tego odpowiedni przycisk po wyświetleniu zdjęcia w trybie pełnoekranowym (chyba u góry z lewej). Poza tym warto sprawdzić czy w obu prograamach ustawione są takie same przestrzenie robocze - rozbieżność też może generować błędy wyświetlania.

Śli
22-04-2012, 23:11
w lightroomie jest to samo, przez chwile widac ładnego jpga a potem wczytywany jest nef
chciałbym żeby nef po zaimportowaniu wygladal jak jpg, jak by mi cos nie pasowalo to bym sobie obrobil inaczej, ale czesto jest tak ze jpg jest ok.
jpg+nef nie dziala bo i tak wczytywany jest nef, a oddzielenie wyeksportowania jpga nie jest mozliwe importowanie samych jpg tez sie nie sprawdza bo cala selkcja jest robiona wtedy na jpg, jak bym chcial zmieniac obrobke musial bym szukac poszczegolnych nefow ręcznie w archiwum
jest na to jakis sposob?

2pompony
22-04-2012, 23:17
jest na to jakis sposob?

Oczywiście! Zapomnieć o RAWach, które są wymagające nei tylko wprawy, ale i zrozumienia czym i jak to się je. Zapomnienie o RAWach i robienie w jpgach załatwia sprawę.

Śli
24-04-2012, 00:19
do czasu kiedy mamy skiszony WB i chcemy go poprawic

marszull
24-04-2012, 00:39
do czasu kiedy mamy skiszony WB i chcemy go poprawic

w jpg jakas tam mozliwosc ingerencji w WB tez mamy, nie az taka jak w rawie ale zawsze
a rozwiazaniem dla tych ktorzy chca miec rawa jak jpg z aparatu, jest uzywanie softu dedykowanego do danego aparatu (np. capture NX)

2pompony
24-04-2012, 01:12
Nie zrozumiałeś ironii. Skoro chcesz mieć RAWy jak jpgi, rób od razu jpgi. A jak chcesz mieć RAWy, naucz się je wywoływać, zamiast płakać, żeby były takie jak jpgi.

Johanan
24-04-2012, 12:25
Mój krakowski przyjacielu, czemu nie powiesz po ludzku, że robiąc w rawach, czy tam nefach, delikwent ma możliwość wyboru tego co zawrze w wywołanym jotpegu a zapisując jotpegi od razu w body, to puszka decyduje za niego jaki będzie obrazek?

Pewnie, że jakieś drobne korekty można przeprowadzać i na jotpegach, ale to tyle wolności.

Znam jednak ludzi o rabiej duszy, którzy wolą niewolę, niż dylematy wyborów.

2pompony
24-04-2012, 13:20
Nei mów do mnie przyjacielu, bo nie tylko nie jesteśmy przyjaciółmi, ale nawet się nei znamy. Ostatnio wszyscy się ze mną chcą spoufalać, nawet jak dzwonią jakieś zasrane infolinie, to zaczynają natychmiast panie Tomku* - czekać tylko kiedy zaczną panie Tomciu lb Tomeczku. Nieznajomi mnie nazywają przyjacielem, panem Tomkiem - co jest? Ja chcę normalnie - uprzejmie na ile się da, bez wszędobyslkiego spoufalania!

Co zaś do meritum - cała przewaga RAWów polega na tym, że właśnei nie są takie jak jpgi. Na tym się zasadza w ogóle idea powstania tego formatu, żeby to nie było takie jak jpg, to jest sama istota tego formatu. Dlatego niepomiernie mnie dziwi, że ktoś chce tą przewagę niwelować, lub że po prostu na tyle jej nie rozumie, ale uparł się, żeby stosować.

Dlatego z czystym sumieniem radzę takiemu, żeby raczej pozostał przy jpgu, bo widać gołym okiem że przy RAWach się normalnie męczy. Wszystko. Mówienie co można a co nie i tak nie odniesie skutku, skoro jego marzeniem jest mieć takie coś, jak jpg.

Najprościej - skoro chcesz takie coś jak jpg - rób jpg, a nie coś innego, z czym się męczysz. Skoro chcesz patelnię, nie rób butelki, a potem nie płacz, jak ją przystosować do funkcji patelni. Zrób patelnię i spokój.

----------------------
* tak naprawdę moje imię to nie Tomek, ale zasada pozostaje t asama.

Johanan
24-04-2012, 13:38
To w sumie smutne co mówisz i dość symptomatyczne, ale mogę Ci mówić bombel, czy pompon drugi, jak ostatnimi czasy chcesz się nazywać.

Ba, mogę Cię wcale nie nazywać i odnosić się gdy zajdzie taka potrzeba do Twoich wypowiedzi bezosobowo, ale przyznasz, że to dość dziwne, że stroszysz się niczym zwierz dziki i wystawiasz kolce, że aż odchodzi wszelka ochota, by zagadnąć.

A, że nie Tomek, to się "domyślam".

Zresztą, co mi tam, jak chcesz, tak będzie.

2pompony
24-04-2012, 14:10
Oczywiście, że symptomatyczne. Zwracanie się per mój przyjacielu odbieram jako niepotrzebne, bo się nei znamy. Jeśli się znamy, padnijmy sobie w ramiona, jestem jak najbardziej za, bardzo lubię, ale tylko wtedy. Ja Ciebie nei kojarzę, więc odbieram to przyjacielstwo w kontekście ostatniej mody, która mi się nie podoba. Przykład - wczoraj kanar mnie pyta, czy kolega ma bilet - na co mu mówię, że na szczęście nei jesteśmy kolegami. Jakiś user, ktorego pierwszy raz widzę na oczy mówi mój pomponciu. Ochroniarz w sklepei przesuwając mnie w wąskim przejściu mówi zrób miejsce przyjacielu, a przecież wcale nie jestem jego przyjacielem! Jak tak dalej pójdzie, za chwilę chłopak z banku zacznie do mnie mówić skarbie! Co jest do licha?

Być może pokazuję rozdrażnienie, ale naprawdę już mam tego dość, poważnie. Nie może być normalnie?

mOSAd
24-04-2012, 18:58
Można zignorować. A na powtórne pytanie rzucić: "A... do mnie pan mówi? Myślałem, że do swojego przyjaciela/kolegi". Ja akurat rozumiem ten trend, ale także nie pochwalam. Lubię nazywać rzeczy po imieniu, inaczej słowa zaczynają tracić swoje znaczenie.
A co do wołania NEFa, to CaptureNX powinien wywołać tak samo jak View NX. Ważne by wszystko sobie sam poustawiał, jak było w aparacie, a nie ręcznie narzucone przez ciebie. A zresztą - nie można w ViewNX zapisać NEFa jako JPEGa? Wybacz ale dawno nie używałem tych programów, stąd moja niepewność.

Johanan
24-04-2012, 19:50
Nie bardzo wiem, co chcesz przez to powiedzieć, gdy mówisz: "normalnie" i w tym więc kontekście trudno mi się do Twojego pytania ustosunkować.

Pewnie, że nazwanie Cię przyjacielem (przez małe "p"), miało charakter dość protekcjonalny i mówiąc szczerze, było to absolutnie przez mnie zamierzone, co może nie było zbyt zręcznym posunięciem z mojej strony, ale skoro słowo się rzekło, to na pewno przepraszać za to nie będę.

Dziwię się tylko takiej gwałtownej reakcji, bo tak mówiąc szczerze, gdyby tak odwrócić bieguny tej sprawy, to nie spotkałbyś się z tak histeryczną reakcją z mojej strony.

Było, nie było, choćby na tym forum znamy się już ładnych kilka latek i nie patrz tu na datę rejestracji przy moim nicku, bo to taki sam absurd, jak data rejestracji przy Twoim. :)

I to z mojej strony kończy ten OT.

Śli
24-04-2012, 21:07
Widzę że nie do końca rozumiecie o co chodzi. Argument że w jpg można porawić balans tylko że trochę a nie w pełni jest dla mnie smieszny. Dla mnie jednak w rawie można w jpg nie. wiem jakie są różnice, zalety i wady obu. Problem w tym że funkcjonalnie chciałbym miec kolory jak w jpgu i możliwości rawa, i nie widzę problemu żeby to zrobić. To kwestia tylko obsługi zestawu. Dlaczego aparat nie mógłby wywoływać rawa tak jak teraz to robi i zapisywać tych ustawień jak mi się nie będzie podobało to sobie go zresetuje. W lightroomie wczytuje sie nef+jpg, pytanie po co skoro nie mogę wydobyć samych jpgów lub wyeksportować z danej kolekcji tylko gotowych jpgów. A może się da tylko nie wiemy jak.
Chciałbym zaimportowac nef+jpg, zrobic selekcję, potworzyc kolekcję, w 3 zdjęciach dokonac poprawek np balansu bieli a 50 wyeksportować tak jak są w jpgu.

Johanan
24-04-2012, 22:01
Śli, meandry przestrzeni barwnych nie są tak niezgłębione jak Kosmos i są opisane dość zrozumiałym językiem na tym forum i to ośmielę się zauważyć, że po wielokroć, więc pisanie o tym po raz kolejny, to strata czasu.

Jeśli chcesz mieć podgląd nefów od razu, to użyj np. FastStone, bo po odpowiednim ustawieniu wyświetla nefy bez żadnych dodatkowych czynności jak w VNX2.

2pompony
24-04-2012, 22:32
Johanan, jeśli się znamy - daj po prostu temu wyraz, przedstaw się, przypomnij, być może nawet byliśmy na wódce - nei mam pojęcia po prostu. Myślę, że słowo 'protekcjonalnie' stanowi klucz do zrozumeinia co chcę powiedzieć. Nie lubię - chyba nikt nei lubi - jak się go traktuje protekcjonalnie, a ponieważ ostatnio o to coraz łatwiej, zaczynam reagować alergicznie. Skoro było to zamierzone - jak widzisz odczytałem dobrze intencje, stąd reakcja.

Wszystko. Nie ma jakiejś szalonej obrazy majestatu, tylko prosty przekaz - bez takiego paternalistycznego zachowania nawzajem i wszystko będzie dobrze. W sumie to określam mianem ' normalnie'.

mOSAd
25-04-2012, 02:47
Witam
Oglądam sobie zdjęcia - nefy w view nx2 - podobają mi sie, kolory, kontrast, nasycenie, .. itp.
Jak otworzę przykładowego nefa w capture nx2 to wygląda to troche gorzej.
Wywołany nef do jpg nie wygląda tak samo jak ten oglądany w view nx
Czy to co oglądam w view nx to jest nef czy zaszyty jpg,
a jeśli to jpg to czy istnieje jakaś metoda, żeby wydobyć, wywołać nef'a w capture nx lub view nx w taki sposób w jaki jest on wyświetlany w view nx ?
To nie jest normalna sytuacja. Normalnie wygląda to tak (CNX2 na wierzchu, VNX2 pod spodem w trybie wyświetlania zaszytego podglądu) - jest identycznie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/7475/zrzutekranu20120425godz.jpg)

Możesz natomiast zastanowić się *dlaczego* u ciebie jest inaczej. Jakieś wgrane własne krzywe do aparatu na przykład? Jakieś ustawienia dotyczące automatyzacji tego co CNX robi może? Zarządzanie kolorem?
No i jeszcze jedno pytanie. Co się dzieje kiedy klikniesz w VNX ikonkę przełączającą widok na RAW (by zapalił sie RAW na żółto jak poniżej)? U mnie zmienia się kontrast oraz ostrość oraz detaliczność. Czyli dokładnie to, czego można się spodziewać po przejściu z małego, skompresowanego JPEGa, na RAWa. Niestety raz kliknięty RAW już jest zapamiętany i należy go odznaczyć przed przejściem na kolejne zdjęcie by zobaczyć wersję JPEG. No i nigdy JPEG nie jest lepszy niż RAW.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/7475/zrzutekranu20120425godz.jpg)