PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D300 AWARIA Zawiesił się ????

nomi
26-03-2012, 11:55
Witam,
Do całego zdarzenie doszło wczoraj, Korzystając z ładnej pogody udałem się na wycieczkę.
Robiąc zdjęcie dostrzegłem potrzebę zmiany obiektywu z 50mm 1.8 na szerszy kont z uwagi na widok.
I się stało aparat się zawiesił wyświetlał wszystko na monitorze górnym nie reagował na żadne guziki, pojawił się znak wyładowanej baterii. Pomyślałem więc że szkoda wysiadła bateria naładuje ja w domu i będzie ok.
Niestety, W domu aparat po wyjęciu baterii nie wstaje nie reaguje na włażenie innej baterii. W wizjerze widoczne jest przyciemnienie na monitorku który wyświetla informacje, oraz kilka punktów autofocus i symbol rozładowanej baterii, gdy włoży się baterie, mrugają raz na ok 5 sekund.
Szukając w Internecie spotkałem się z tzn. Dead battery Syndrome, link do opisu awarii
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1039&message=26537844
Poczyniłem wszystkie kroki opisane. Przeczyściłem styki od obiektywu w aparacie i na obiektywach, oraz styki baterii niestety nic.
Podłączałem aparat przez usb do kompa nie widzi go.
Aparat wydaje się być głęboko zawieszony próbowałem go resetować klawiszami z zielonymi kropkami i nic.
Prawdopodobnie system pootrzymuje się w stanie zawieszanie na baterii wewnętrznej odpowiedzialnej za zapamiętanie godziny daty itp. Czy można go zresetować w inny sposób. Zostawiłem go na noc bez baterii ale nic się nie zmieniło wizjer jest pociemniały a aparat nie reaguje.
A jeżeli nie to gdzie mogę go tanio naprawić jestem studentem i nie stać mnie na jakieś super drogie naprawy, a o serwisie nikona nasłuchałem się już wiele aparat jest 2008 Nie ma gwarancji.
Może ktoś coś poradzi pomoże jestem z Łodzi

Nikomat
26-03-2012, 12:12
Dawniej mozna bylo zrobic deep reset wyjmujac baterie zegara na dlugi czas.
Niestety w ramach usprawnien, juz od D200 ta bateria jest gdzies wlutowana bez dostepu.

Pytanie pomocnicze - czy masz tylko jedna baterie ?
Bo to moze po prostu bateria padla/buntuje sie ?

Aa widze, ze masz druga baterie.
To mi jakos pachnie serwisem ...

nomi
26-03-2012, 12:51
Chym, nie dobrze.
Miałem d100 chyba 10 lat i można nim był gwoździe wpijać wypadł mi z autobusu po wszystkich schodach na ulice i chodziło. A ten zmiana obiektywu i kaplica bez uderzenia, wody czy czegoś tam.
GDZIE TANIO I DOBRZEZ SERWISOWAĆ APARAT PO GWARANCJI POMOCY
MOŻE KTOŚ MA JESZCZE JAKIŚ POMYSŁ

No nie tego d100 to mniałem 6 lat :-)

Rafał_Sz
26-03-2012, 12:56
1. Posty możesz edytować.
2. Serwis Nikon PL za 30 zł wykona Ci ekspertyzę sprzętu. Znając usterkę i koszty będziesz mógł zadecydować co dalej.

nomi
26-03-2012, 13:24
A czy ktoś ma doświadczenia z servisem Tech-Foto na Jarosława Dąbrowskiego 20 Warszawa

darkotkt
28-03-2012, 08:19
Znajomy miał podobny problem z d300 i muszę Cię zmartwić bo pare setek go to kosztowało, wymiana zasilacza z tego co pamiętam. Jeśli szukasz jakiegoś dobrego serwisu w Warszawie zapytaj tu www.naprawaaparatow.pl lub tu www.elektrooptyka.pl

stachmuszel
28-03-2012, 10:27
Rozumiem, ze przed wymiana obiektywu wylaczyles aparat?

Rafał_Sz
28-03-2012, 12:05
Nie trzeba wyłączać.

arek-hs
28-03-2012, 13:07
Trzeba trzeba, bez wyłączania można ubić aparat. :)
Mi padł D70s przy zmianie obiektywu, trzeba było wymienić bezpiecznik SMD na płycie zasilania.

puciek
28-03-2012, 13:12
W instrukcji jest wyraźnie opisane, że przed założeniem obiektywu aparat trzeba wyłączyć. (przynajmniej w tej od D80)

stachmuszel
28-03-2012, 13:16
Nie trzeba wyłączać.

100 razy sie uda, po 101-szym powstaja takie poste jak ten.

logitech55
28-03-2012, 20:37
Znajomy miał podobny problem z d300 i muszę Cię zmartwić bo pare setek go to kosztowało, wymiana zasilacza z tego co pamiętam. Jeśli szukasz jakiegoś dobrego serwisu w Warszawie zapytaj tu www.naprawaaparatow.pl lub tu www.elektrooptyka.pl

Elektrooptyki nie polecam chyba ze chcesz czekać wieeeeele tygodni, a w końcu jak przyjdzie to się okaże że jest źle złożony z syfem w wizjerze.

Kadziu55
28-07-2014, 18:19
Mam problem z moim D300. Jak go włączę to mogę normalnie przeglądać zrobione już zdjęcia oraz wejść do menu. Jak zrobię już chociaż jedno zdjęcie to ono nie pojawia się na wyświetlaczu, nie można włączyć podglądu zdjęć, ani wejść do menu. Nie można nawet wyłączyć aparatu, jak wezmę na off to nadal jest włączony górny wyświetlacz. Muszę wyciągnąć baterię i od nowa włączyć aparat, jak wezmę podgląd zdjęć to nie ma tych zdjęc które chciałem zrobić przed chwilą. Co to może być?

mazon
28-07-2014, 21:42
Kadziu55 - Spróbuj sprawdzić kartę pamięci, jak jest za wolna lub uwalona to też mogą być takie objawy

Kadziu55
04-08-2014, 21:04
Mam dwie karty Kingstona o pojemności po 16 GB. Jedna 266x a druga 600x. Podejrzewałbym kartę pamięci, ale wtedy powinno się dać normalnie wyłączyć aparat, a tu biorę na OFF a górny wyświetlacz jest nadal włączony, a w wizjerze nadal jest widoczny kwadrat od ostrości.

TOP67
04-08-2014, 21:49
Włącz w menu robienie zdjęć bez karty i wtedy spróbuj. Będziesz widział tylko bufor.

Kadziu55
06-08-2014, 22:08
TOP67 - Dokładnie te same objawy bez karty co i z kartą.