Zobacz pełną wersję : Kompakt lepszy od Nikon D60
Mam Nikona d60 z obiektywem dx 15-50 f3,5-5,6. Niestety ten oparat robi gorsze zdjęcia od mojego olympusa 765uz.
Jakie mam zarzuty. Zbyt nasycone kolory, błędy w ostrości 50% nieostre, przepalanie zdjęć.
Przykłady:
1. Przepalone zdjęcie.Aparat ustawia iso na 200 w pięknym ostrym słońcu teneryfy.
http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/7014944739/in/photostream
2.Nie radzi sobie z kolorami.Generalnie kolory są zbyt nasycone.
http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/6868830996/in/photostream
3.Szczegółowość ostrość
Olympus kompakt http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/6868824152/in/photostream
Nikon d60 http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/7014935535/in/photostream
4.Szczegółowość ostrość
Olympus http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/6868823348/in/photostream
Nikon http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/6868827540/in/photostream
Mam Nikona d60 z obiektywem dx 15-50 f3,5-5,6. Niestety ten oparat robi gorsze zdjęcia od mojego olympusa 765uz.
Jakie mam zarzuty. Zbyt nasycone kolory, błędy w ostrości 50% nieostre, przepalanie zdjęć.
Przykłady:
1. Przepalone zdjęcie.Aparat ustawia iso na 200 w pięknym ostrym słońcu teneryfy.
http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/7014944739/in/photostream
2.Nie radzi sobie z kolorami.Generalnie kolory są zbyt nasycone.
http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/6868830996/in/photostream
3.Szczegółowość ostrość
Olympus kompakt http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/6868824152/in/photostream
Nikon d60 http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/7014935535/in/photostream
4.Szczegółowość ostrość
Olympus http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/6868823348/in/photostream
Nikon http://www.flickr.com/photos/76501142@N03/6868827540/in/photostream
Jeżeli nie ogarniasz obsługi lustrzanki i podstawowej obróbki to sprzedaj Nikona i zostaw Olympusa.
Ja bym Ci radził kupić jakąś dobrą książkę o podstawach fotografii, bo po obejrzeniu tych zdjęć niezbicie widać, że nie masz o tym zielonego pojęcia. W szczególności radzę poczytać o: trybach pomiaru światła, o przysłonie i czasie naświetlania i o głębi ostrości. Dodatkowo radzę także przeczytać dokładnie instrukcję obsługi aparatu.
Nie będę oryginalny jeśli odpowiem tym samym co moi poprzednicy. Ewidentnie to widać - tryb pomiaru światła, ekspozycja itd. Miłej nauki.
Witam!
Współpracuj z lustrzanką, ona ma olbrzymi potencjał w optyce i wielkosci fizycznej matrycy, ale ty jesteś mózgiem. Poznaj swój aparat jak samego siebie, kaprysy, plusy i minusy, przestrzel ją na matrycowym, cetralnie-ważonym, steruj korektą EV w zależności do obserwowanej sceny przed foceniem, wyciągaj wnoski: acha, ostre swiatło, dużo ciemnego chodnika czyli EV -1/x. Z mojego doświadczenia na ostrym sołoncu zawsze przyciemniam korektą bo potem łatwiej wyciągnąc fotkę, bo przepalenia nie uratujesz. Nie twierdzę że olympus robi złe zdjęcia ale jedo jest pewne, że matryca wielkości paznokcia małego palca nie wygra z tą co ma N.
P.s A może ten post to jakaś prowokacja?
krzysiozboj
25-03-2012, 21:59
...
Tzw lustrzanka niestety nie wybacza tak mocno błędów jak kompakt, niestety wymaga też odrobiny wiedzy.
Jak poprzednicy: po prostu automatyka w kompaktach jest ich jedyną opcją stąd producenci muszą ją dopracowywać. W lustrzance mimo wszystko zdjęcia robi fotograf a nie sprzęt ale za to możesz wycisnąć znacznie więcej niż z kompakta tylko musisz co nie co się poduczyć ;)
Więc widzę, że swietnie zrecenzowaliście fachowść specjalistów od Nikona. Wszytskie zdjęcie robione były w trybach automatycznych to po pierwsze. A pod drugie co ma ekspozycja i przesłona do nieprawdiłowo odwzorowanych kolorów. Ten olympus b.rzadko się myli robiac zdjęcia na zewnątrz, a robi to w trybach automatycznych.
Więc widzę, że swietnie zrecenzowaliście fachowść specjalistów od Nikona. Wszytskie zdjęcie robione były w trybach automatycznych to po pierwsze. A pod drugie co ma ekspozycja i przesłona do nieprawdiłowo odwzorowanych kolorów. Ten olympus b.rzadko się myli robiac zdjęcia na zewnątrz, a robi to w trybach automatycznych.
Niewielu tu jest osób którzy używają trybów Auto. Wyobraż sobie że są nawet lustrzanki bez tego trybu.
Tylko lustrzanka to nie kompakt. Na automacie nie zgadnie jakie zdjęcie chcesz zrobić. Kompakty maja tak wielką głębię ostrości, że każde zdjęcie będzie praktycznie ostre - wszędzie. W lustrzance już tak nie ma. Co do kolorów, to balans bieli się kłania - to po pierwsze, a po drugie sprawdź ustawienia w aparacie, bo może masz podniesione nasycenie czy podbite kolory.
Tak więc na krytykowaniu się znacie. Na analizowaniu problemów fotograficznych słabo. Podpowiem wam, że Olympus najczesciej ustawia ISO na 64 do 100, Nikon 140 do 200 Olympus ma zakres przesłony od f2,8 Nikon f3,5. Krytykujcie dalej...
krzysiozboj
25-03-2012, 22:14
Więc widzę, że swietnie zrecenzowaliście fachowść specjalistów od Nikona. Wszytskie zdjęcie robione były w trybach automatycznych ....
Tragedią dla Ciebie byłby aparat od D300 w górę, te niestety nie mają trybów tematycznych i o dziwo ludzie płącą za nie całkiem spore pieniądze. Po drugie, kompakty prawie że z definicji mają pluć cukierkowatymi jpg, ot taki "segment" że odbiorcy raczej odpowiada taki plik na wyjściu. Niestety nie każdy tego oczekuje co Ty. I co prawda lustra zazwyczaj pozwalają na korektę barw, na podbicie ich by przypominały te z kompaktów ale chyba nie za dużo osób to robi.
Inna rzecz to to że robisz zdjęcia za pomocą raczej zatyczki do body a nie obiektywu. Nie ma co bić piany z Twojej strony ani naszej, zwyczajnie tak jest ze lustro nie dla każdego przeznaczone, Ty jesteś tego świetnym przykładem, możesz udowadniać że lustro nie równa jakością kompaktowi a ja z powodzeniem mogę zapodać fotki które żadnym cudem z kompakta nie wyciągniesz.
edit
cofam zatyczkę, teraz widzę ze to druga wersja 18-55
Puciek odpowiedz bardziej szczegółowo co masz na myśli nt.regulacji kolorów. Filozozia menu w Nikonach chyba jest podobna, więc jak mi odpowiesz to sobie przestawię.
moharp - przeczytałeś co Ci napisałem o automatyce w lustrzankach.
Poza tym skoro przesłona jest 3.5 to jasne że Nikon użyje wyższego ISO bo ma ciemniej niż Olek na 2.8. Wiesz co to jest poprawna ekspozycja? Jeżeli nie to polecam np "Ekspozycja bez tajemnic" - Bryan Peterson.
Nie porównujcie wysokiej klasy lustrzanek i obiektywów za tyle ile kosztował ten kompakt. Mówimy o Nikonie d60, który nie potrafi właściwie dobrać ISO czy odwzorować kolorów. Ok może sobie dobrać wyzsze ISO, ale dlaczego przepala przy tym zdjecie.
..... ale dlaczego przepala przy tym zdjecie.
Min. o tym i o wielu innych pożytecznych rzeczach pisze Bryan Petersson w swej książce. Również w instrukcji obsługi aparatu coś nieco też znajdziesz. Wystarczy tylko poczytać.
Jest jeszcze książka "Radość Fotografowania" dodawana kiedyś w gartisie do niektórych body Nikona. Na Allegro dostępna za niewielkie pieniądze.
Zen ok powiem Nikonowi żeby poczytał, albo niech poczytają inzynierowie Nikona. Chyba że zrobili to specjalnie, bo przecież za małe pieniądze za d60 nie bedą sprzedawali czegoś dobrego. A od siebie.... poprostu ustawię mu na sztywno ISO 100 koniec kropka.
krzysiozboj
25-03-2012, 22:46
Lustrzanka daje Ci wizjer w którym widzisz to co fotografujesz, pozwala Ci dobierać szkła w zależności od tego co chcesz uzyskać, duża matryca pozwala Ci kreatywnie podejść do głębi ostrości i używać wyższych ISO, innymi słowy przy odrobinie chęci i wiedzy można naprawdę sporo a Ty się pytasz dlaczego D60 nie robi równie cukierkowych zdjęć co małpka.
Nie dopatruj się u nas złośliwości tylko albo rusz tyłek i przynajmniej instrukcję obsługi aparatu przeczytaj i kilka kartek o podstawach fotografii albo ... zostaw lustro bo ono nie dla Ciebie.
edit
A od siebie.... poprostu ustawię mu na sztywno ISO 100 koniec kropka
Później domknie przysłonę do ok f10 i będzie lament że poza słonecznymi dniami zadnego zdjęcia nie idzie zrobić, znów będzie ze aparat do ... .
Zen ok powiem Nikonowi żeby poczytał, albo niech poczytają inzynierowie Nikona. Chyba że zrobili to specjalnie, bo przecież za małe pieniądze za d60 nie bedą sprzedawali czegoś dobrego. A od siebie.... poprostu ustawię mu na sztywno ISO 100 koniec kropka.
Człowieku nie rób z siebie idioty tylko weż się za szukanie np. http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-41239.html
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/38af6b8f2e4a7fd6-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
A tak na poważnie (zresztą to też było na poważnie), zdjęcie nr 5 i 6 - widać gołym okiem, że chodzi o tryb pomiaru światła. Na pierwszym z podanych przeze mnie zdjęć masz więcej ciemnego koloru - mniej światła, na następnym z kolei jest go dużo, dużo więcej. I tutaj kłania się wspomniana już wielokrotnie instrukcja obsługi lustrzanki i Bryan Peterson. Poczytaj o trybach pomiaru światła, kompensacji ekspozycji itd..... Nie ma się czym denerwować. Po prostu musisz zrozumieć, że Olek to kompakt i robi coś za ciebie, a Nikon pomaga ci w robieniu zdjęć - to ty go obsługujesz, a nie on ciebie.
Puciek odpowiedz bardziej szczegółowo co masz na myśli nt.regulacji kolorów. Filozozia menu w Nikonach chyba jest podobna, więc jak mi odpowiesz to sobie przestawię.
Wejdź do Menu, wybierz „Menu Fotografowania” (zakładka z ikoną aparatu) i sprawdź co masz ustawione w pozycji „Optymalizacja zdjęcia”.
Tak więc na krytykowaniu się znacie. Na analizowaniu problemów fotograficznych słabo. Podpowiem wam, że Olympus najczesciej ustawia ISO na 64 do 100, Nikon 140 do 200 Olympus ma zakres przesłony od f2,8 Nikon f3,5. Krytykujcie dalej...
Bo jakby ustawił Olek iso 200 to oprócz szumów niewiele byłoby widać....
Spoko, chętnie odkupię od Ciebie tego D60.
Ustaw też ogniskową i ostrość na stałe koniec kropka!
Powiem Ci więcej lustrzanka potrafi tak koszmarnie zepsuć zdjęcie, że z przodu nieostre, w środku ostre i z tyłu całkiem nieostre. Co gorsza można przekręcić cały obiektyw i co sie wtedy stanie? Odpadnie od aparatu. Masakra!
Koniec żartów.
Mam dla Ciebie rozwiązanie najlepsze z możliwych. Sprzedaj w cholerę D60 i ciesz się zdjęciami zrobionymi przez Twój kompakt.
Mam dla Ciebie rozwiązanie najlepsze z możliwych. Sprzedaj w cholerę D60 i ciesz się zdjęciami zrobionymi przez Twój kompakt.
Amen :)
Za "Jacek Q". Najlepsze rozwiązanie dla Ciebie to sprzedać D60 i to nie złośliwość tylko dobra rada. Zresztą najlepsza jaką przeczytasz na tym forum. Ty nie chcesz robić zdjęć tylko cykać fajne fotki i dla takich są małpki.
1. Niestety nie macie doswiadczenia w robieniu zdjęc z niskim ISO. Ja zrobiłem doświadczenie z tym dobrym kompaktem Olympusa. Chciałem sobie polepszyć, ustawiłem mu na sztywno iso 200. Zdjęcia było albo przpalone albo mało kontrastowe. Straciły na kolorze.
2. Na pierwszym tym przepalonym zdjęciu macie parametry w tytule - przeslona f10 migawka 1/200 iso 200. Nikon nie miał mozliwości manewru migawką czy otwarcia bardziej przesłony ? Dla czego podbił ISO ? Nie bądzcie adwokatami Nikona. Oba aparaty dokonują pomiaru swiatła całą matrycą. Olympus by tego nie spalił.
krzysiozboj
25-03-2012, 23:14
1. Niestety nie macie doswiadczenia w robieniu zdjęc z niskim ISO. Ja zrobiłem doświadczenie z tym dobrym kompaktem Olympusa. Chciałem sobie polepszyć, ustawiłem mu na sztywno iso 200. Zdjęcia było albo przpalone albo mało kontrastowe. Straciły na kolorze.
2. Na pierwszym tym przepalonym zdjęciu macie parametry w tytule - przeslona f10 migawka 1/200 iso 200. Nikon nie miał mozliwości manewru migawką czy otwarcia bardziej przesłony ? Dla czego podbił ISO ? Nie bądzcie adwokatami Nikona. Oba aparaty dokonują pomiaru swiatła całą matrycą. Olympus by tego nie spalił.
Nawet ciężko Ci odpisać sensownie.
1. Kompletna bzdura
2. Ciągle udowadniasz że lustro nie dla Ciebie i że nie posiadasz minimum wiedzy z podstaw fotografii (położyłbym głowę pod topór że nie przeczytałeś ze zrozumieniem instrukcji obsługi D60), po co robić to po raz któryś? Potrzebujesz małpkę z pokrętłem do trybów tematycznych i spustem migawki, w żadnym wypadku lustro.
Witam!
P.s A może ten post to jakaś prowokacja?
No właśnie ...
Dlaczego podbił ISO ?
Bo masz pewnie ustawione AutoISO - oto i dlaczego.
Widzę że na forum sami fachofffcy od sprzedaży. Proszę o merytoryczne wypowiedzi, a nie na bijanie sobie kolejnych postów. Co powiecie na temat tych rozjechanych kwiatów nna dzjęciu nr 2 ? Kazwita nie pytaj co ja mam w opcjach "Optymalizacja zdjęcia" tylko napisz jakie wartosci powinny być. I to się odnosi także do pozostałych mędrców w tym poscie. Aparat ma odzwierciedlać rzecywiste kolory.
Kazwita nie pytaj co ja mam w opcjach "Optymalizacja zdjęcia" tylko napisz jakie wartosci powinny być.
Bez przesady. Przyznaj się - nie czytałeś instrukcji?
krzysiozbój twoja kryształowa kula przejrzała mnie na wylot. To podaj mi teraz numery totolotka. Macie zdjęcia nr 1,2,3,4 a gadacie jak ci nasi politycy w szklanym ekaranie same ogólniki.
Widzę że na forum sami fachofffcy od sprzedaży. Proszę o merytoryczne wypowiedzi, a nie na bijanie sobie kolejnych postów. Co powiecie na temat tych rozjechanych kwiatów nna dzjęciu nr 2 ? Kazwita nie pytaj co ja mam w opcjach "Optymalizacja zdjęcia" tylko napisz jakie wartosci powinny być. I to się odnosi także do pozostałych mędrców w tym poscie. Aparat ma odzwierciedlać rzecywiste kolory.
Jako fachofffiec zapytam:
Na jakim monitorze oglądasz zdjęcia i kiedy ostatni raz go kalibrowałeś sprzętowo?
Jako fachofffiec zapytam:
Na jakim monitorze oglądasz zdjęcia i kiedy ostatni raz go kalibrowałeś sprzętowo?
Tylko nie podawaj mu ustawień kalibracji monitora bo nam się całe forum rozjedzie kolorystycznie :)
Ten wątek to jakaś masakra. Pozbawiony sensu zupełnie. Też mam wrażenie że to jakiś żart/ prowokacja. Moharp z całym szacunkiem ale pinkolisz trzy po trzy :) Koledzy udzielili Ci masę szczerych dobrych rad, z resztą logika też tak powinna CI podpowiadać- nie odpowiada Ci d60? - sprzedaj, zostań przy kompakcie i ciesz się super zdjęciami. W czym problem? Nam udowadniać że d60 jest bublem nie musisz, bo wiemy że jest inaczej i jak ktoś chce i potrafi to wyciśnie z tej pucholiny wiele. A że Ty nie potrafisz i co gorsza NIE chcesz się nauczyć to jest Twój problem i My Ci tutaj nie zaradzimy nic:)
P.S Prośba do modów, sprzątnie tutaj ktoś? :)
Oglądałem te zdjęcia na dwóch różnych komputerach, a do tego oglądał te zdjęcie ktoś z ZPAF. Tego typu zdjęc mogę wrzucić jeszcze kilkanascie.
Oglądałem te zdjęcia na dwóch różnych komputerach, a do tego oglądał te zdjęcie ktoś z ZPAF. Tego typu zdjęc mogę wrzucić jeszcze kilkanascie.
No tak, to zmienia postać rzeczy. Koniecznie sprzedaj Nikona.
przemo1978
25-03-2012, 23:40
Ja używam nikona d60 i jakoś daję radę .Robię w trybie A , czasami w trybie M. Auto używałem na początku i przepalał, przekłamywał itd. Ale cały czas się uczyłem i czytałem,czytałem czytałem.Dołączyli przecież instrukcję no nie. W necie jest pełno poradników np:"szeroki kadr".
D 60 to na prawdę świetny aparat dla amatora na początek
Szkoda czasu na dyskusję z Tobą ... Mam wrażenie że założyłeś ten wątek bo potrzebujesz dostępu do giełdy .Mogę CI to ułatwić .Kupię tą beznadziejną lustrzankę i będziesz miał spokój.
pozdrawiam
Sytuacja taka: idziecie do lekarza i mówicie że coś was boli, a lekarz na to.... masz tu Pan książkę zbiór chorób wewnętrznych poczytaj pan sobie. Wy, w ty przypadku robicie za lekarza. Ja was pytam o ustawienia wy gadacie o słabym fotografie.
Pytanie takie: idziecie do lekarza i mówicie że coś was boli a lekarz na to.... masz tu Pan książkę zbiór chorób wewnętrznych poczytaj pan sobie. Wy, w ty przypadku robicie za lekarza. Ja was pytam o ustawienia wy gadacie o słabym fotografie.
Lekarz wypiszę Ci receptę ....my podobnie, a u nas receptą jest instrukcja obsługi.
Sytuacja taka: idziecie do lekarza i mówicie że coś was boli, a lekarz na to.... masz tu Pan książkę zbiór chorób wewnętrznych poczytaj pan sobie. Wy, w ty przypadku robicie za lekarza. Ja was pytam o ustawienia wy gadacie o słabym fotografie.
Człowieku kupujesz telewizor, pralkę, lodówkę czy Bóg wie co i idziesz z tym do lekarza, wróżki czy pytasz na forum? Jak możesz mieć pretensje do ludzi o to, że nie zapoznałeś się z instrukcją obsługi.
panoramix
25-03-2012, 23:55
Nowy serial :D Lecę po Colę i popcorn...
Na te bóle lekarz przepisałby witaminę C, miękkie obuwie i zakazałby noszenia ciasnej czapki - czyli spokój, instrukcja obsługi i odrobina chęci.
Człowieku kupujesz telewizor, pralkę, lodówkę czy Bóg wie co i idziesz z tym do lekarza, wróżki czy pytasz na forum? Jak możesz mieć pretensje do ludzi o to, że nie zapoznałeś się z instrukcją obsługi.
O kurcze sorry mysłałem, że się znacie na aparatach....
Jak bylby dobry to by sam wiedzial :^)))
Najlepsza rada byla na poczatku, ale jej nie zrozumiales.
Sprzedac kiepskiego dSLR i zostawic super kompakta.
I focic, focic, focic ...
O nic nie pytac.
Co to jest do cholery za forum gdzie nie można uzyskać odpowiedzi na proste pytanie:
Jak ustawić parametry w lustrzance, żeby zawsze robiła tak dobre zdjęcia jak kompakt?
A instrukcją obsługi jeszcze nikt dobrego zdjęcia nie zrobił!
1. Niestety nie macie doswiadczenia w robieniu zdjęc z niskim ISO.
Jakiś czas temu robiłem zdjęcia na filmie o czułości 25 ISO (może być?) ;)
Ja zrobiłem doświadczenie z tym dobrym kompaktem Olympusa. Chciałem sobie polepszyć, ustawiłem mu na sztywno iso 200. Zdjęcia było albo przpalone albo mało kontrastowe. Straciły na kolorze.
Bardzo dobrze, że ciekawość popchnęła Cię do eksperymentowania i odkrywania podstawowych prawidłowości w fotografii cyfrowej. Następnym krokiem powinno być wchłonięcie nieco wiedzy, która pozwoli wyjaśnić dlaczego tak się dzieje. Poczytaj o tym, jak podbijanie czułości wpływa na dynamikę matrycy. Ba, można nawet pokusić się o porównanie wykresów DR obu wspomnianych matryc, wtedy czarno na białym wyjdzie która jest lepsza i w jakim zakresie.
Kazwita nie pytaj co ja mam w opcjach "Optymalizacja zdjęcia" tylko napisz jakie wartosci powinny być. I to się odnosi także do pozostałych mędrców w tym poscie. Aparat ma odzwierciedlać rzecywiste kolory.
Staraj się tu człowieku pomóc zagubionej w otchłani możliwych ustawień duszyczce. Nakłuwaj delikatnie widłami ironii z lewej, rozwijaj pokusy poznania wiedzy tajemnej z prawej i co?. Nic! Za nic nie chce się dać zaciągnąć do naszego lustrzankowo-Nikonowego piekiełka. No jak tak można? ;)
Ok, teraz bardziej poważnie. Właśnie dlatego pytam, żeby nie musieć opisywać wszystkich dostępnych tam opcji, tylko się skupić na tym co może być dla Ciebie ważne. Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi, bo te opcje służą lepszemu dopasowaniu wynikowego obrazka do wymagań użytkownika. Jeden nie lubi nasyconych barw, to sobie ustawi na „neutralne”, inny wprost przeciwnie nie wyjdzie z domu bez włączenia opcji „Jeszcze żywsze”. Skąd ja mam wiedzieć co mój Drogi Kolego lubisz? Tak na marginesie, wcale nie musisz czytać tej okropnej instrukcji, na temat prawie każdej opcji w menu możesz sobie wyświetlić na ekraniku krótki opis. Wystarczy nacisnąć drugi od dołu przycisk po lewej.
Dobry fotograf powie ci jakie parametry powinieneś w danej sytuacji ustawić w aparacie. Powie ci widząc zdjęcie, o ile stopni powinieneś zmienić przsłonę czy migawkę. Niestety tutaj sie tego nie doczekałem. Chyba jednak pocztam tą instrukcję, może jakąś Leibovitz drugą zostanę....
Bardzo dobrze, że ciekawość popchnęła Cię do eksperymentowania i odkrywania podstawowych prawidłowości w fotografii cyfrowej. Następnym krokiem powinno być wchłonięcie nieco wiedzy, która pozwoli wyjaśnić dlaczego tak się dzieje. Poczytaj o tym, jak podbijanie czułości wpływa na dynamikę matrycy. Ba, można nawet pokusić się o porównanie wykresów DR obu wspomnianych matryc, wtedy czarno na białym wyjdzie która jest lepsza i w jakim zakresie.
Staraj się tu człowieku pomóc zagubionej w otchłani możliwych ustawień duszyczce. Nakłuwaj delikatnie widłami ironii z lewej, rozwijaj pokusy poznania wiedzy tajemnej z prawej i co?. Nic! Za nic nie chce się dać zaciągnąć do naszego lustrzankowo-Nikonowego piekiełka. No jak tak można? ;)
Ok, teraz bardziej poważnie. Właśnie dlatego pytam, żeby nie musieć opisywać wszystkich dostępnych tam opcji, tylko się skupić na tym co może być dla Ciebie ważne. Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi, bo te opcje służą lepszemu dopasowaniu wynikowego obrazka do wymagań użytkownika. Jeden nie lubi nasyconych barw, to sobie ustawi na „neutralne”, inny wprost przeciwnie nie wyjdzie z domu bez włączenia opcji „Jeszcze żywsze”. Skąd ja mam wiedzieć co mój Drogi Kolego lubisz? Tak na marginesie, wcale nie musisz czytać tej okropnej instrukcji, na temat prawie każdej opcji w menu możesz sobie wyświetlić na ekraniku krótki opis. Wystarczy nacisnąć drugi od dołu przycisk po lewej.
Aleś człowieku przynudnawy monolog zapodał. Przestań farmazonić Kazwita....ustawienia podaj. :)
Czy kolega dobrze odczytał mój post "...rzeczywiste kolory". Chyba po to między innymi także kalibruje się monitory.
Dobry fotograf powie ci jakie parametry powinieneś w danej sytuacji ustawić w aparacie. Powie ci widząc zdjęcie, o ile stopni powinieneś zmienić przsłonę czy migawkę. Niestety tutaj sie tego nie doczekałem. Chyba jednak pocztam tą instrukcję, może jakąś Leibovitz drugą zostanę....
To po co z uporem maniaka cigle pytasz kiepskich fotopstrykow ??
My nic nie wiemy.
Idz pytac gdzies indziej - tam gdzie sa lepsi, madrzejsi, ladniejsi ...
Aleś człowieku przynudnawy monolog zapodał. Przestań farmazonić Kazwita....ustawienia podaj. :)
Widzę, że kazdy chce pograć tu swoja rolę.
przemo1978
26-03-2012, 00:09
Role są różne ale jeden jest cel - nabijanie postów. ;)
Widzę, że kazdy chce pograć tu swoja rolę.
Ty grasz główną rolę w tej farsie. I świetnie Ci idzie.
W PZPR też dobrze tego uczyli gadac i gadac i nic nie powiedzieć.
Gurgul99
26-03-2012, 00:15
Moharp
dziękuję za wskazanie mi drogi, sprzedaję Nikona i zaczynam robić zdjęcia kompaktem mojej żony.
btw. z Ciebie można się tylko śmiać, na współczucie za późno.....
edytka: mam w pracy takiego "mondrego" kolege jak Ty, Twojego pokroju - kupił lustro żeby poważnie w ręce wyglądało - a później płacz bo zdjęcia dupate.
krzysiozboj
26-03-2012, 00:16
krzysiozbój twoja kryształowa kula przejrzała mnie na wylot....
No chyba nie powiesz tutaj że instrukcję z jako takim zrozumieniem przeczytałeś? :D Nie rób waść komedii, pisało już wielu dopiszę się i ja po raz któryś - sprzedaj syfiasty D60 i ciesz się pstrykaniem zdjęć kompaktem. Uczyć się niczego nie będziesz musiał, kpinek z Ciebie nikt nie będzie robił i fotki będziesz miał ładne :))
Długo już tutaj nie było tak jałowej dyskusji. Modzie...czyń swą powinność.
Na problemy z kolorem to najlepiej działa szósta opcja od góry... BW :mrgreen:
Czy kolega dobrze odczytał mój post "...rzeczywiste kolory". Chyba po to między innymi także kalibruje się monitory.
Cały dowcip polega na tym, że każdy z nas widzi inaczej te „rzeczywiste kolory” i to postrzeganie dodatkowo różni się diametralnie od obrazu rejestrowanego przez matrycę aparatu. Każdy z nas może mieć inne wymagania odnośnie otrzymywanego obrazu (już to wspominałem) więc dobrze jest mieć w menu opcje, która pozwala na dopasowanie działania używanego narzędzia. Żeby było ciekawiej, to w zależności od fotografowanego tematu też można stosować różne ustawienia. Inne dla krajobrazu, jeszcze inne dla portretu. Aha, jeszcze inni się tym nie przejmują i robią zdjęcia w RAW'ach, a kolorystyką zajmują się dopiero na etapie obróbki pliku graficznego. Trzeba znaleźć własną drogę, choćby metodą prób i błędów. Tak jak już Kolega zaczął ze zmienianiem ISO.
PS. Żeby Kolegi nie zostawić z całym tym mętlikiem, to w tajemnicy powiem, że często używam opcji „neutralne”, bo w razie potrzeby mogę sobie kolory lekko podbić na etapie obróbki.
krzysiozboj
26-03-2012, 00:38
Paranoja to być tak odpornym na wiedzę jak Ty.
Pytałeś o kwiatki - Jak dla mnie to przede wszystkim masz je fatalnie oświetlone - ostre światło i cienie, no ale skąd Ty miałbyś biedaku wiedzieć o tym że matryca rejestruje światło które wpuścisz przez obiektyw i że zrobi to uśredniając jakoś cały kadr. po drugie nawet jak Tobie tutaj 1000 razy napiszą byś przeczytał co to ekspozycja i korekta ekspozycji, co to pomiar światła i jak aparat mierzy światło to i tak będziesz majaczył o fachofffcach (to pozwoliłoby zmniejszyć przepały, cienie pozostaną).
Co do pozostałych pytań podobnie - 1000 razy Ci tutaj napiszą że kompakty mają nienaturalnie podbity kontrast i kolorki a w lustrze trzeba to ręcznie ustawić (nie wiem czy każda puszka pozwala na to) jeśli takie "cukierkowate" chce się mieć ale to wymusza przeczytania kilku kartek instrukcji obsługi a tego jak widać unikasz bardziej niż czort wody święconej.
Wystarczy tego dobrego. Strasznie i smutno się to czyta…
Moharp, albo zmienisz swoją postawę i nastawienie, albo na forum długo nie zabawisz.