Zobacz pełną wersję : Zamiana D50 na D80 czy warto
hackermuz
03-03-2007, 14:35
Witam!
Szukałem ale nie znalazłem:/ Mam pytanie do w sumie do ludzi którzy mieli D50 a maja teraz D80, czy warto się przesiadać? Tak? Nie? Dlaczego? :)
W tym momencie zestaw który mam to:
D50 + 50 f/1,8 + 18-55 + 55-200 + SB800
Czego się pozbyć (pewnie kitów) co zostawić i co kupić?
nie warto, podobnie jak nie warto czytac forum, uzywać szukajki i wogóle najlepiej nic nie robić, bo i tak "... niczego nie będzie" jak powiedział "prawie-prezedent Canonowicz"
jeśli już zmienisz to zostaw lampę, zostaw 50 f1.8 i tele (potem zmienisz na inne), a wymien 18-55 na 17-50 f2.8 Tamrona
hackermuz
03-03-2007, 14:37
szukajka była użyta ale nie znalazłem...
jasiu102
03-03-2007, 14:52
dla jednych warto dla innych nie warto,
hackermuz
03-03-2007, 14:58
miło by było gdyby wypowiedzieli się ludzie ktorzy sie przesiadali, co jest na + a co na -
miło by było gdyby wypowiedzieli się ludzie ktorzy sie przesiadali, co jest na + a co na -
Ale naprawde bylo juz kilka tematow o tym :-/
Zbigniew
03-03-2007, 15:50
A może tak, a może nie - kto to wie, cytując K44. Poszukaj w szukajce haseł typu "d80- czy warto" - tak prędzej znajdziesz, bo dużo porównań robione było z d70(s). Trochę je śledziłem i rzeczywiście jest duży rozrzut opinii, przy czym IMHO średnia jest na korzyść D80. Oczywiście płacenie 2 razy więcej niż za d50 jest nie do końca uzasadnione, choć jak poskłada się do kupy zalety d80, to nie jest to takie oczywiste. To podobnie jak wybór pomiędzy sb-600 a sb-800 - niby dwie podobne lampy, ale, jak to ktoś wyłuszczył w pewnym wątku, ta druga jest zupełnie różna od pierwszej. Wszystko zależy od Twoich potrzeb i możliwości.
mam i 50 i 80 i powiem ci że wszystko zależy od ciebie bo musisz sobie zadac pytanie do czego chcesz gu używc , dla szpanu , amatorsko od czasu do czasu, do pracy czy zawodowo no i czy masz na tyle zbędnej kaski i powiem tak na pierwsze dwa pytania odpowiem NIE na pozostałe warto, aparat naprawde dobry i porównaj sobie obydwa aparaciki i ich parametry a plusy sam zobaczysz, ale najpierw sam sobie odpowiedz po co go chcesz zmienic, ja zmieniłem nie żałuję ale d50 sobie jeszcze zostawiłem
pzdr
---------
tomhagen
04-03-2007, 04:27
ja osobiscie jak sobie pomysle ze nowa puszka może miec BF/FF z moimi szkłami to mi przechodzi ochota na zmiane...
Ja zrobiłem ten krok d50 pod młotek, d80 mam od tygodnia. Co prawda mam go krótko ale z całym przekonaniem stwierdzam, że to był dobry wybór. :) A co do BF/FF nie zauważyłem, posiada, Nikkor 18-70. Może jakiś teścik ktoś zaproponuje żeby to sprawdzić lepiej?
cyrusvirus
04-03-2007, 11:51
jeere sie tez pare dni temu przesiadl bo sie chwalił wiec mozna go popytac :-P
Maras1971
04-03-2007, 12:01
Mam D 70s i chcialbym też przskoczyć na D80 zlaety mówią same za siebie. Ale zastanawia mnie jeden fakt ! czy nie lepiej kupić dodatkowe szkło?? I chyba to zrobie
czy nie lepiej kupić dodatkowe szkło?? I chyba to zrobie
Moim zdaniem lepiej wlasnie zainwestowac w szkła :)
D70s to takze bardzo dobra puszka :)
to ze wychodza nowe puszki to nie znaczy ze nasze robia juz gorsze zdjecia ...
jak dla mnie to lepiej kupic sloik niz brac udzial w marketingowym wyscigu ...
po uzbieraniu sprzetu ktory mnie interesuje prawdpodobnie przyjdzie czas na puszke ... :)
Poszukaj.. ..poczytasz np o systematycznym mapowaniu hotów to Ci troszkę przejdzie ;) ..z całym szacunkiem dla D80 podzielam zdanie poprzedników. Zdecydowanie lepszą inwestycją będzie nowe, dobre szkło. Zastanów się w czym aż tak bardzo ogranicza Cię D50? (nawiasem mówiąc kultowa pucha).. ..no chyba, że faktycznie zaczynasz na tym zarabiać i ogranicza Cię np. ciągłe wchodzenie do menu czy ilość klatek/s.
Dariusz Walus
04-03-2007, 15:14
A biorac pod uwage sama jakosc zdjec, przy uzyciu tych samych szkiel?
Roznica jest bardzo widoczna? Porownywal ktos?
tomhagen
04-03-2007, 15:38
właśnie, może jakieś przyklady
Wyraze swoja opinie totalnego amatora - szczerze jakbym mial zmieniac to na D200 i to o ile mialbym porzadne szkla.
Dlaczego? - bo D200 mierzy swiatlo z manualami. 10 Mpx matryca mnie nie kreci, jedyne co mogloby przemawiac za D80 to wizjer, ale jak mowie - to juz lepiej zrobic wiekszy skok i zamienic na D200 gdzie mam i wizjer lepszy i pomiar swiatla w manualach.
Jak masz kase to lepiej wymienic kity na cos lepszego albo fajne makro dokupic :)
szczerze mówiąc to popieram przedpiszców ja jestem na etapie zakupu w ogóle jakiegoś D i tu raczej nie ma co gdybać bo D80 chyba że to kwestja kasy to D70, ale jak bym miał D50 ( a trochę się nim bawiłem) to powiem Ci szczerze że nie zmieniałbym tylko kupił jasną lufę (do czego tam potrzebujesz: makro, tele) i to dało by mi większe możliwości i jakość niż zmiana na D80, CHYBA że masz opór kasy to bym se kupił D80 lub/i D200, i miał na różne okazje (D50 na rower i kajak, a jak! :))
Tak jeszcze patrzę na Twoją szklarnię i faktycznie same kity (wyłączając 50-tkę, która również bywa kitem, choć nie u nas ..niestety)..... wygląda na to, że jednak puszka jest w tej chwili najmocniejszą stroną zestawu a Ty jeszcze myślisz nad jej zamianą na lepszą kosztem nienajlepszych szkieł.
troche za przedmówcami a troche od siebie. zmień szkła. ja miałem i nadal mam D50... miałem takie szkiełka jak Ty, czyli 18-55-200 (kity), a teraz mam T28-75 i własnie w tym widze totalną różnice. "troszeczke" lepsiejszym szkłem napewno zmienisz sposób fotografowania (chociaż wcale nie mówie że kity były tak całkiem do bani). jakiś czas temu nachodziło mnie żeby zamienić D50 na D80, ale narazie wymieniłem szkła.... i nie żałuje...
muszisz wiedzieć co cię najbardziej ogranicza... dla mnie to były szkiełka (choruje jeszcze na Tokina 12-24 f:4)
no chyba że masz wolną kase na puche i nowe słoiki... to tylko pozazdrościć...
Dariusz Walus
04-03-2007, 20:54
No dobrze, wiec zamiast zmieniac puszke na d80 a zainwestowac w szklo, to na jakie wymienic 18-70 aby poprawic jakosc zdjec d50 wzgledem d80? W miare uniwersalne i w cenie do 1500 ?
Zbigniew
04-03-2007, 21:20
Sigma 30/1.4 :twisted:
Tamron 17-50 f2.8
Erie, to czemu sam jeszcze nie wymieniłeś? :) A tak na poważnie - sam zastanawiam się nad taką wymianą szkieł.
2.8 w Tamronie a 3.5 w kicie to jednak spora różnica. Zauważyłem to dopiero kiedy kupiłem sobie 50/1.8
Co jednak z większymi zakresami? Jeżeli np. zdecyduję się na tele 70-300 VR (cenowo najlepiej) lub 80-200 (jakościowo...) to co z przedziałem 50-70~80 ??? Niby niedużo, a jednak...
Erie, to czemu sam jeszcze nie wymieniłeś? :) A tak na poważnie - sam zastanawiam się nad taką wymianą szkieł.
2.8 w Tamronie a 3.5 w kicie to jednak spora różnica. Zauważyłem to dopiero kiedy kupiłem sobie 50/1.8
Co jednak z większymi zakresami? Jeżeli np. zdecyduję się na tele 70-300 VR (cenowo najlepiej) lub 80-200 (jakościowo...) to co z przedziałem 50-70~80 ??? Niby niedużo, a jednak...
czemu nie wymieniłem - bo brak chwilowo kasy :(, zawsze tak jest że jak już zbiorę kasę na określony cel to nagle pojawis się 5 innych niemożliwych do ominięcia wydatków (choćby naprawa samochodu albo inne takie :()
2.8 w Tamronie a 3.5 w kicie to jednak spora różnica.
Roznica miedzy KITem 18-55 a Tamronem 17-50/2.8 jest krotko mowiac warta roznicy w cenie.Stale swiatlo,ostrosc,wykonanie obiektywu - polecam.
najlepiej nie wymieniac D50 na D80, tylko dokupic to drugie :) Będziesz miał dwie puchy do różnych zastosowań, albo na zapas (gdy jedna wysiądzie) Z drugiej strony, ile byś uzyskał ze sprzedaży D50 ?
D50 -o wiele mniejsze szumy, ISO1600 bezproblemowo używasz np.na ślubach
D80-lepsza ergonomia, szybszy, wygodniejszy z gripem
hackermuz
04-03-2007, 22:36
faktycznie macie racyję, lepiej będzie wymienić szkła, 50 f/1,8 to zostawiam bankowo - szkiełko klasa :) na początek chcę wymienić KITa 18-55 tylko zastanawiam się czy na co, czy nikkor 24mm czy może coś szerszego, po zakupie 50 stałki mnie pociągają :D
powiem Ci jak ja to zrobiłem... wiedziałem że po "zbyciu" obydwu kit'ów moge sobie narazie pozwolić na jedno szkło.
usiadłem przy kompie i przewertowałem większość zdjęć które zrobiłem D50 i które uważałem że są w miare OK. przegląd głównie polegał na sprawdzeniu ogniskowych na jakich były robione. większość mieściła się w przedziale własnie Tamrona 28-75 i dlatego wybór padł na niego. wachałem się jeszcze czy nie brać tamrona 17-50, ale tak jak wcześniej mówiłem jestem chory na Tokine 12-24 f:4, a każda "chroba" w końcu musi mieć jakiś szczęśliwy finał więc wybór padł na Tamrona 28-75 f2,8. A różnica jest niesamowita... wspomne oprócz tego co przedmówcy mówili o temu podobnych obiektywach to jeszcze trafianie w punkt z ostrością w słabym swietle na jasnych tłach (tam gdzie kit się potrafił zgubić)... to jest własnie zaleta jasnych obiektywów... "widzą" lepiej dzięki temu że mają więcej światła.
Dariusz Walus
04-03-2007, 23:59
Czytam sobie na temat omawianych wyzej szkiel w innych dzialach i na innych forach i opinie na ich temat bywaja tak skrajnie rozne , ze normalnie ocipiec mozna, [ jeden ostrosci nie lapie, inny znieksztalca po bokach itd.]
Im wiecej czytam , tym mniej wiem. Wyglada na to ze aby wyrobic sobie opinie na temat jakiegos szkla, trzeba je najpierw kupic...
Naprawde nie ma zadnego szkla, co do jakosci ktorego wiekszosc bylaby zgodna?
Darku, Nikkor 50 f1,8 i f1,4 są ok :), 60 mikro Nikkor, 85 f1,8 są bardzo ok, jest jeszcze parę innych szkiełek, z których większość użytkowników jest zadowolonych
Jak odejmiesz wypowiedzi posiadaczy innego systemu/obiektywow,sprzedawcow ktorzy krytykuja to czego nie maja w ofercie czy takich ktorzy po prostu wyladowuja frustracje(znam taki przypadek - z trudem uciulal na 18-70 i jechal po szklach ze stalym swiatlem mimo ze nawet ich nie testowal) to zostana opinie posiadaczy.Poza tym zawsze mozna isc do sklepu strzelic serie fotek i na tej podstawie ocenic.
Zbigniew
05-03-2007, 00:35
Naprawde nie ma zadnego szkla, co do jakosci ktorego wiekszosc bylaby zgodna?
Ja doszedłem ostatnio do wniosku, który może być odpowiedzią na Twoje pytanie. Są takie szkła - 17-55/2.8, 85/1.4, 70-200/2.8 VR i kilka innych. Trudno się w ich przypadku czepiać do jakości. Niemniej ponieważ ich ceny są stosunkowo duże, wiele osób szuka szkieł tańszych. A w przypadku tych ostatnich niestety nie będziesz miał wszystkiego super, a często też trzeba pogrzebać, aby wynaleźć odpowiedni egzemplarz. Dowodem na to jest Sigma 30/1.4 - testowałem w sumie 5 takich szkieł i dopiero ostatnie okazało się być dobre (ostrzy w punkt i jest ostre). Myślę jednak, że warto było się pomęczyć, bo zapłaciłem niecałe 1600, a nie jak za Nikora 28/1.4 - z 8 tysięcy.
Pozdrawiam.
Ja z Tamronami mialem odwrotnie - testowalem 3(bo w koncu sie zakrecilem czy ostry czy nie) i wszystkie ostrzyly jak trzeba..
tomhagen
07-03-2007, 03:11
mnie nurtuje tylko sprawa wiekszej liczby detali w D80. czy wyraźnie więcej ich w odbitkach 15x21, czy widać dużą różnicę ? może ktoś kto ma oba body pokaże jakieś przykłady? bo już sam nie wiem co robic... pozdrawiam
Tom, na odbitkach 15x21 różnic wielkich nie zobaczysz w liczbie detali, bo i tak maszyna naświetla to jako 300 DPI, czyli jakieś 1800 x 2500 pikseli (zatem z zapasem nawet D50 wystarczy). Jeśli jednak będziesz kadrował zdjęcia to już wówczas różnice mogą być znaczące, gdyż np. będziesz musiał powiększać przycięte obrazki do tego formatu. Gdyby nie to, że masz już naprawdę porządne szkiełka to polecałbym zamiast inwestowania w D80 inwestować w szkła, ale... Ty już takowe masz. W tym przypadku może lepiej odłożyć trochę więcej kasy i zainwestować w D200, który cenowo coraz bardziej się zbliża do D80. Kiedyś to była różnica 2x, teraz ok. 1,5x. Sam korpus zaś daje trochę więcej możliwości, jest trwalszy (nie licząc odklejającej się gumy) i wygodniejszy (większy, lepszy uchwyt).
Pozdrawiam
Erie
tomhagen
07-03-2007, 05:03
dzieki Erie za odpowiedź. kurcze wziołbym D200 ale w planach jeszcze sb-600 i battery grip. raczej nie dam rady finansowo.
15x21 nie bedzie widac zadnej roznicy.
ja jedynie wywoluje 20x30 na co 6mp w d50 starcza.
co lepsze. Kolega raz z jakiejs okazji odbil format a3 z 3 mp.
Z bliska nie bylo to nic specjalnego, ale z daleka idealne:P
z 6 mp idealnego A3 nie wyciagniesz, no ale A3=9mp
tak bynajmniej podaja producenci.
15x21 nie bedzie widac zadnej roznicy.
ja jedynie wywoluje 20x30 na co 6mp w d50 starcza.
co lepsze. Kolega raz z jakiejs okazji odbil format a3 z 3 mp.
Z bliska nie bylo to nic specjalnego, ale z daleka idealne:P
z 6 mp idealnego A3 nie wyciagniesz, no ale A3=9mp
tak bynajmniej podaja producenci.
A4 przy 300 DPI to 8 megapikseli
A3 przy 300 DPI to 16 megapikseli
co do różnic w 15x21 tak jak napisałem już róznice będą minimalne (pomijalne), chyba że będzie dość mocne kadrowanie i konieczność powiększania zdjęcia, przy 20x30 już mniej więcej 2-3 osoby na 10 (normalni Kowalscy, nie specjaliści od fotografii ;)) są w stanie odróżnić czy to 6 mega czy więcej :)