PDA

Zobacz pełną wersję : PSE i dodatki - jak to ugryść

Piotrek 77
25-03-2012, 19:26
Nie wiem czy w dobrym miejscu to daję.
Ale ciekawi mnie wykorzystanie dodatków do PSE typu kanały czy też obiekt inteligentny lub innych.

Kanały
W zwykłym PS-ie każda warstwa jest podzielona na kanały i można dokonywać rożnych operacji na tych kanałach typu wyostrzanie itp.
Natomiast w PSE klikając na filtr kanał czerwony to tworzy warstwę tego kanału.
Jak to używać. Zmiana mieszania nie powoduje tego ze fekt jest taki sam jak używanie kanałów w PS-ie

Obiekt inteligentny
czy oprócz zmiany rozmiaru bez pogorszenia jakości jeszcze czemuś służy?

Jeszcze jakich dodatków używacie w swoim PSE?
- standardem to to sa maski, krzywe

panoramix
27-03-2012, 11:13
Co do kanałów w PSE, to niestety działają one zupełnie inaczej niż kanały z PS. Przede wszystkim brak jest konwersji do LAB, co dałoby dostęp do kanałów w wymiarze o którym mowa.
Obiektu inteligentnego w PSE, można używać np. w celu miejscowej korekty ekspozycji. W dużym PS jest do tego pędzel miejscowej korekty w ACR - co w PSE jest okrojone.
Istnieją też inne sposoby na korektę ekspozycji dla ujęć "pod światło". Najprostszym jest utworzenie warstwy w trybie mieszania "mnożenie odwrotności" w zestawieniu oczywiście z maską warstwy i jej powielanie, aż do osiągnięcia satysfakcjonującego wyniku. To apropos Twojego komentarza do tutka kolegi petelskiego, bo jest to sposób do wykorzystania zaróno w PS jak i PSE.
Wracając do obiektów inteligentnych, ja ich używam również do pozyskiwania fragmentów kadru, ze zmienioną ekspozycją/orientacją/wielkością.
Nie wiem co masz na myśli, pisząc dodatki. Czy chodzi o elementy stałe PSE (takimi są maski od wersji chyba 7/8) czy o pluginy, akcje etc.?

Piotrek 77
27-03-2012, 16:45
głównie chodziło mi o dodatki typu maska, kanały, obiekt inteligentny - w sumie te ktore sa na tutoria - czyli te elementy stałe.
Tylko problemem jest znalezienie zastosowania tych dodatków - próbowałem szukać ale niestety nie znalazłem.
Po prostu jestem ciekaw jakie mają zastosowanie te kanały oraz jak ich używać. Nie bedę pisał że PSE jest zły gdy połowę rzeczy nie umie wykorzystać. Napewno nie jest to pełna wersja PhotoShopa ale w zupełności mi wystarcza

2pompony
27-03-2012, 21:41
Niechże ktoś się zlituje i poprawi w końcu ten błąd w tytule...

panoramix
27-03-2012, 22:06
Niechże ktoś się zlituje i poprawi w końcu ten błąd w tytule...

"Ugryźć". Do poprawienia trzeba być modem niestety. To i tak zapis bliski fonetyce. Uwiera, ale nie boli, jak w wielu przypadkach, autorstwa forumowych tuzów słowotwórstwa.

Piotrek 77
28-03-2012, 08:38
przepraszam za błąd, ale tak jak wyżej napisano już nic na to nie poradzę