PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie dotyczące kalibracji EN-EL 4a

kamilkamien
25-03-2012, 14:25
Proszę mnie poprawić w rozumieniu procesu kalibracji baterii,
Na aparacie pojawił się symbol nakazujący kalibrację baterii. Bateria to EN-EL4a a ładowarka to MH-21. Wyszukałem gdzieś na forum sposób na kalibrację baterii czyli wkładam akumulator do ładowarki, miga mi dioda CAL ON więc cisnę na nią i zaczyna mi świecić na stałe. Pytanie jest więc takie, jak długo czekać muszę na ukończenie tego procesu? Bateria była wydojona do zera praktycznie a w ładowarce siedzi już blisko 3 godziny i nic po za tym, że wszystko jest ciepłe... Czy proces przebiega normalnie czy coś jest nie tak?

ars
26-03-2012, 13:01
o nie kalibrowalem jeszcze aku .. hymm... detekcja stanu naladowania zle pokazywala hm ?

kichu
26-03-2012, 14:32
kalibracja trwa dluzej niz ladowanie... generalnie ladowarka leci cykl rozladowania, ladowania, albo nawet 2x cos takiego, zeby ustalic sobie min i maks pojemnosc baterii

ogolnie podlaczasz na noc i zapominasz :) rano masz problem z glowy

Slon
26-03-2012, 18:30
jak pisze kichu - na noc i rano bedzie gotowa :)
kalibrowalem chyba 2 razy - z tego co pamietam od 5-8h

kamilkamien
27-03-2012, 00:47
Udało się... Nie ukrywam, że naszły mnie obawy czy czasem ładowarka nie poszła w las, bo po 4 godzinach zaczęła dziwnie pachnąć i była bardzo gorąca. Później zaświeciła się dioda od ładowania i tak aż pod sam korek naładowała ;) Pytałem bo mówię, trochę się zgrzałem tym długim leżakowaniem bez reakcji baterii w ładowarce. Poprzednim razem była to godzinka i finito a teraz ooo. Dziękuję za pomoc!

panoramix
21-04-2012, 09:25
Dobrze, że przeczytałem ten wątek PRZED kalibracją, bo chyba rzeczywiście byłbym się martwił.
BTW, wie ktoś na ile zmienia się wydajność en-el4a, po przejściu w stan zużycia 1 i kolejne ?

D_chriss
05-05-2012, 10:42
Witajcie!

Chyba mam mały problem. Wrzuciłem EN-EL4a na kalibrowanie. Miał prądu 7%. Po 15 minutach na ładowarce wswzystko zgasło. Akku ma zero prądu. W aparacie jest martwy. Ładowarka jest ok. Drugi akku mi ładuje.
Miał ktoś podobny przypadek?
Zostawić ten rozładowany akumulator w ładowarce mimo, że diody na ładowarce nie świecą się?
Z góry dzięki za info.