PDA

Zobacz pełną wersję : Zapraszam na webinarium X-Rite!

Czornyj
25-03-2012, 13:12
Drodzy Nikoniarze!

Serdecznie zapraszam Was do udziału w bezpłatnym webinarium, podczas którego tradycyjnie już będę truć o zarządzaniu barwą :D Rejestracja w linku poniżej:
http://dl.dropbox.com/u/19059944/webinarium.html

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.xrite.com/Images/IM/2012/0312/Zar.jpg)

egoiste
25-03-2012, 13:19
w jakim miescie sie to odbedzie ?

Czornyj
25-03-2012, 13:20
W internecie!

oper
25-03-2012, 13:27
Ale godzinę rozpoczęcia to mógłbyś jeszcze przemyśleć...

Czornyj
25-03-2012, 13:28
Godzinę przemyślał X-Rite, ja niestety nie mam w tej kwestii nic do gadania ;)

sote
25-03-2012, 17:27
uaaaaa godzina faktycznie slaba... ale jakos sie czas zorganizuje pod ta akcje :)

sote
04-04-2012, 18:33
troche sie spoznilem ale widzialem, ze bedzie mozna gdzies pobrac calosc webinarium...
Jak bedzie dostepne to poprosze o linka :)

Kuba Borysko
04-04-2012, 18:36
Przyłączam się do prośby przedmówcy.

Czornyj
04-04-2012, 18:39
X-Rite archiwizuje zapis webinarium i po umieszczeniu go w archiwum wysyła zarejestrowanym osobom link, pod którym można je pobrać.

Przy okazji - serdeczne dzięki za liczne przybycie i cierpliwość - jak zwykle się nadmiernie rozględziłem i nie wyrobiłem w czasie...

sote
04-04-2012, 19:21
ja tam sie ciesze, ze sie rozgadales;)
bo wiecej udalo sie uslyszec...

moze nastepne bedzie o bardziej ludzkiej porze!

Mamrot
04-04-2012, 19:40
Ale nie dałeś odpowiedzi co miałeś przy uchu :mrgreen:
no i te 899 wiadomości w skrzynce nieodebranych... :o
Troszkę za dużo czasu zajeło początkowe ględzenie marketingowe tej pani.

Ps. W którym wątku dokładnie, można zadać dodatkowe pytania?

Jacek_Z
04-04-2012, 20:23
O Color Checker było mało, ja generalnie dla tego ustrojstwa słuchałem wykładu Marcina. Kiedyś chciałem to kupić, ale może w D800 będzie łatwiej z kolorkami niż w D700 i nie będzie trzeba :)

foto4deg
04-04-2012, 20:33
Mi się podobało, aczkolwiek niekiedy to taka czarna magia dla mnie :) Może tylko moment, gdy Kolega Czornyj uświadomił mi, że będę musiał wydać na monitor przynajmniej 1600 pln, nie był "fajny: ;)
ogólnie DUŻY PLUS :D i przynajmniej wiem, jak nasz główny "Złotousty" z forum wygląda i brzmi ;)

Czornyj
04-04-2012, 20:41
Oczywiście mój wierny spektrofotometr, i1 Pro. To taki mały dowcip, wygląda wypisz-wymaluj jak słuchawka, a ponieważ kazali mi zrobić zdjęcie swojej niewyjściowej facjaty, to dla jaj włożyłem sobie spektrofotometr w ucho :mrgreen:

Pani Małgosia jest przesympatyczną osobą, posiadającą intrygującą zdolność prowadzenia zaangażowanej rozmowy w czterech językach równocześnie - mimo wszystko musi jednak dokonać króciutkiego wprowadzenia, a naprawdę trudno w trzech słowach opowiedzieć o wszechpotężnym X-Rite. Obiektywnie rzecz biorąc to ja ględziłem dłużej niż ustawa przewidywała ;)

Myślę, że do celów ew. dyskusji ujdzie podforum "Reprodukcja zdjęć", ew. wątek o monitorach...

Czornyj
04-04-2012, 20:43
O Color Checker było mało, ja generalnie dla tego ustrojstwa słuchałem wykładu Marcina. Kiedyś chciałem to kupić, ale może w D800 będzie łatwiej z kolorkami niż w D700 i nie będzie trzeba :)

Szczerze mówiąc, to po prostu się nie wyrobiłem - prowadzę zwykle szkolenia po 4-8h, więc tutaj tylko pospiesznie liznąłem temat.

D800 separuje jeszcze mocniej niż D700, z kolorami w trudnym świetle może być jeszcze gorzej.

Jacek_Z
04-04-2012, 20:45
.Myślę, że do celów ew. dyskusji ujdzie podforum "Reprodukcja zdjęć", ew. wątek o monitorach...Rzuć linka, bo ja nie wiem o jakim forum mówisz :). O naszym?

dem
04-04-2012, 20:45
Czornyj, od dziś masz u mnie ksywkę: "Prawdaaa" :-D

Webinarium uważam za pożyteczne i pouczające.
Pozdrawiam barwnego Profesora ;)

Czornyj
04-04-2012, 20:48
Rzuć linka, bo ja nie wiem o jakim forum mówisz :). O naszym?

W dziale "Foto-technika" jest mocno przyczajone podforum "Reprodukcja zdjęć" ;)

Jacek_Z
04-04-2012, 21:00
A, czyli u nas. Znam ;)

Robson_87
04-04-2012, 22:52
fajnie webinarium szkoda tylko, ze musiales tak pedzic by sie zmiescic w czasie - webinarium z pol godziny dluzej powinno trwac jak nic;)

marszull
04-04-2012, 23:01

Jacek jesli uzywasz LR, to jest to naprawde uzyteczny gadzet, pomagajacy szybko i sprawnie ogarnac kolorystyke przy wymagajacych tego zdjeciach

Czornyj naprawde bardzo fajne prowadzenie, jak dla mnie super, troche mialem problem z wbiciem sie na poczatek, ale to chyba problem z moim laczem
Mam nadzieje, ze niedlugo nastepne webinarium ;)
przy okazji 3 pytania:
z tego co zrozumialem to i1 display pro to najrozsadniejsze wyjscie (w zakresie cen akceptowalnych dla normalnego uzytkownika?
czy ADC jest dostepne na imakach? bo tego nie doslyszalem
i czy Color Munki Photo to jedyne urzadzenie ktorym mozna oprofilowac drukarke (podpobnie jak w pierwszym pytaniu w akceptowalnej cenie)

Jacek_Z
04-04-2012, 23:04
Jacek jesli uzywasz LR, nie używam, choć cena ostatniej wersji kusi. Ale nie cierpię śmeitników - bibliotek, a PS i tak to nie zastąpi.

marszull
04-04-2012, 23:15
nie używam, choć cena ostatniej wersji kusi. Ale nie cierpię śmeitników - bibliotek, a PS i tak to nie zastąpi.

PS nie, ale ACRa bardzo dobrze zastepuje, jesli nie potrzebna jest glebsza ingerencja w zdjecia to czesto nawet nie odpalam PSa, ale nie o tym mowa w watku :)
w ACR tez dobrze sie uzywa tych profili wygenerowanych w dolaczonym sofcie
jak bys mieszkal blizej to bym Ci pozyczyl na probe ;)

Czornyj
05-04-2012, 08:33
z tego co zrozumialem to i1 display pro to najrozsadniejsze wyjscie (w zakresie cen akceptowalnych dla normalnego uzytkownika?
czy ADC jest dostepne na imakach? bo tego nie doslyszalem
i czy Color Munki Photo to jedyne urzadzenie ktorym mozna oprofilowac drukarke (podpobnie jak w pierwszym pytaniu w akceptowalnej cenie)

X-Rite wprowadzając na rynek i1Display Pro po prostu posprzątał - sensor zrobiony jest na obraz i podobieństwo basICColor DISCUSa (który jest 5x droższy), a praktycznie niewiele DISCUSOWI ustępuje.

Color Munki Photo i Design to najtańszy na rynku spektrofotometr, dający zupełnie przyzwoite rezultaty w profilowaniu drukarek. Nie ma na rynku nic porównywalnego - i1pro jest znacznie droższy, Spyder4print to spektrokolorymetr, co czyni go mniej uniwersalnym i dokładnym.

Uysy.
05-04-2012, 09:55
Szczerze mówiąc, to po prostu się nie wyrobiłem.

A bo się rozgadałeś o syfiszczach i innych makowych laptokach :mrgreen:

Generalnie tego tematu z Twoich ust słuchałem już chyba trzeci raz, może jeszcze trzydzieści i zrozumiem całość ;)

O ColorCheckerze faktycznie mogłeś powiedzieć więcej, zwłaszcza dlaczego profile tworzone przy jego użyciu są tak wściekle czerwone (i niebieski wali po oczach także) :)

karmel
05-04-2012, 10:30
Dzięki za webinarium. Sporo się dowiedziałem, ale faktycznie tematyka jest zawiła i 1.5h nie wystarczy żeby to ogarnąć.

Amadeusz
05-04-2012, 10:43
Gdzie to znaleźć? Zarejestrowałem się ale nie ogarniam - http://www.xritephoto.com/ph_learning.aspx?action=webinarsarchive

marszull
05-04-2012, 12:27
X-Rite wprowadzając na rynek i1Display Pro po prostu posprzątał - sensor zrobiony jest na obraz i podobieństwo basICColor DISCUSa (który jest 5x droższy), a praktycznie niewiele DISCUSOWI ustępuje.

Color Munki Photo i Design to najtańszy na rynku spektrofotometr, dający zupełnie przyzwoite rezultaty w profilowaniu drukarek. Nie ma na rynku nic porównywalnego - i1pro jest znacznie droższy, Spyder4print to spektrokolorymetr, co czyni go mniej uniwersalnym i dokładnym.

Dzieki za odpowiedz
czyli zeby w miare rozsadnie profilowac monitor i drukarke nalezy nabyc i1Display Pro i CM (Photo lub Design)?

Czornyj
05-04-2012, 12:36
Dzięki wszystkim za miłe słowo ;)

Amadeusz - X-Rite zwykle chwilkę zabiera, zanim umieszczą nagranie w archiwum, jak tylko będzie dostępne, pod podlinkuję

marszull - wystarczy samo ColorMunki Photo/Design, nie ma sensu szaleć. Wprawdzie i1Display Pro troszkę lepiej sobie radzi z kalibracją monitorów, bo jest bardziej wyspecjalizowany pod tym kątem, ale z CMP też nie ma tragedii, która wymagałaby aż dołożenia 8 stów do i1Display Pro.

Slon
05-04-2012, 12:41
mnie również się podobało, mimo że znaczenia wielu słów nie znałem (a o istnieniu sporej części z nich nie wiedziałem :D ) ;)

ps. dobrze słyszałem - miał być jakieś nagrody? :D

marszull
05-04-2012, 12:46
Dzięki wszystkim za miłe słowo ;)

marszull - wystarczy samo ColorMunki Photo/Design, nie ma sensu szaleć. Wprawdzie i1Display Pro troszkę lepiej sobie radzi z kalibracją monitorów, bo jest bardziej wyspecjalizowany pod tym kątem, ale z CMP też nie ma tragedii, która wymagałaby aż dołożenia 8 stów do i1Display Pro.

ok to jeszcze podpytam ;) jak jest z praca z roznym softem w przypadku CM Photo lub Design? Czy moglbys napisac z ktorym konkretnie softem (oprocz swojego) pracuja?
i czym konkretnie rozni sie Photo od Design?

Amadeusz
05-04-2012, 15:19
X-Rite zwykle chwilkę zabiera, zanim umieszczą nagranie w archiwum, jak tylko będzie dostępne, pod podlinkuję

Dzięki. No i pierwszy raz mam okazję widzieć Kolegę. Taki młody a już 18 lat doświadczenia :) Zatem czekam na archiwum.

Kuba Borysko
05-04-2012, 16:30
Również poczekam :)

Czornyj
05-04-2012, 19:48
ok to jeszcze podpytam ;) jak jest z praca z roznym softem w przypadku CM Photo lub Design? Czy moglbys napisac z ktorym konkretnie softem (oprocz swojego) pracuja?
i czym konkretnie rozni sie Photo od Design?

CMP/D współpracuje z oprogramowaniem do kalibracji monitorów firm trzecich, oraz z ArgyllemCMS (z którym współpracuje wszystko).

Różnią się kolorem i oprogramowaniem - Design pozwala optymalizować profil pod kolory spotowe (np. z pantoniarki), Photo - pod palety barw zdjęć.

Dzięki. No i pierwszy raz mam okazję widzieć Kolegę. Taki młody a już 18 lat doświadczenia :) Zatem czekam na archiwum.
W zasadzie, to mam już ze dwadzieścia lat doświadczenia - zaczynałem karierę w detepie gdzieś jako szesnastolatek, ale nie pamiętam dokładnie kiedy więc dla pewności przyjąłem za początek założenie mojej pierszej firmy po ukończeniu 18-tego roku życia.

marszull
06-04-2012, 01:11
CMP/D współpracuje z oprogramowaniem do kalibracji monitorów firm trzecich, oraz z ArgyllemCMS (z którym współpracuje wszystko).

Różnią się kolorem i oprogramowaniem - Design pozwala optymalizować profil pod kolory spotowe (np. z pantoniarki), Photo - pod palety barw zdjęć.

dzieki serdeczne

KS
11-04-2012, 09:57
Zapis z webinarium już jest dostępny.

Zaraz biorę się za oglądanie. :)

http://www.xritephoto.com/ph_learning.aspx?action=webinarsarchive&eventid=1175&eventdateid=5042

Czornyj
11-04-2012, 10:11
Ufff, nareszcie - wielkie dzięki za info ;)

sote
12-04-2012, 08:29
gdzie jest jakis player albo link? bo albo osleplem albo nie ma :(

Slon
12-04-2012, 08:41
gdzie jest jakis player albo link? bo albo osleplem albo nie ma :(

tu link od KS'a: http://www.xritephoto.com/ph_learning.aspx?action=webinarsarchive&eventid=1175&eventdateid=5042

a tu bezposrednio do vimeo: http://vimeo.com/39837873

sote
12-04-2012, 09:31
Dzieki Ci Sloniu! :]

kzkzg
12-04-2012, 23:28
a tu bezposrednio do vimeo: http://vimeo.com/39837873

Sorry, "Zarządzanie barwą w cyfrowej ciemni" was deleted at 4:48:19 Thu Apr 12, 2012. We have no more information about it on our mainframe or elsewhere.

:/

Slon
13-04-2012, 03:25
:/

prosze bardzo: http://vimeo.com/40210023 ;)

od razu zaznacze, ze nie wiem czy rozni sie nowa wersja filkimu (oprocz tego, ze poprzednia wazyla 820 MB,a nowsza 762 MB)

Mamrot
13-04-2012, 20:04
X-Rite Marketing Team wysłało podziękowania za uczestnictwo,
czy ktoś się dowiadywał jakiej wysokości jest rabat na X-Rite w RCS?

ayu
14-04-2012, 15:54
Co ile trzeba wymieniać taki Color checker ?

Mamrot
14-04-2012, 17:57
Kiedyś w opisie dużego Gretaga Color Checker było że co rok :mrgreen:
ale on jest papierowy nie wiem jak Passport.
Ja mam dwunastoletniego Checkera i nie widzę zęba czasu.

ayu
14-04-2012, 20:04
My możemy nie widzieć ale sprzęt zobaczy. Gdzieś mi się obiło o uszy , że co 2 lata wypadałoby zmienić. Niech się jednak fachowcy wypowiedzą o ile mogą.

Art Erie
19-04-2012, 17:14
Chwalę się - wygrałem i1 Dispaly Pro :)

Slon
19-04-2012, 18:37

na stos z nim!!

bardziej serio - gratki ;)

siona
19-04-2012, 18:45
te słonie to jednak pożyteczne są :D

marszull
20-04-2012, 01:12

ha i teraz wiemy jak naprawde sie nazywasz ;)

krokus66
20-04-2012, 08:43
Dopiero teraz zobaczyłem tę stronę.

Bardzo dziękuję za linka z nagraniem X-Rite.

Czornyj
23-04-2012, 17:14
Na swojej stronie umieściłem odpowiedzi na pytania zadane podczas webinarium. Przepraszam, że tyle to trwało - ale było ich naprawdę całkiem sporo...
http://zarzadzaniebarwa.pl/?p=41 (http://zarzadzaniebarwa.pl/?p=41)

Gratulacje dla Kasi i Artura, którym poszczęściło się w losowaniu!

Jeszcze raz dziękuję wszystkim uczestnikom i mam wielką nadzieję, że uda się zorganizować kolejne tego typu spotkania. Z uwagi na ograniczone ramy czasowe spotkania nie udało mi się nawet w małym stopniu wyczerpać tematu. Niedawno mieliśmy też ekscytującą premierę nowego spektrofotometru Eye One Pro 2, a dzięki uprzejmości firmy X-Rite miałem możliwość zapoznania się z szczegółami technicznymi jego konstrukcji – naprawdę jest o czym opowiadać, zapowiada się fantastyczne narzędzie…

Do usłyszenia!

GeparD
25-04-2012, 16:55
zauwazylem ze czesc odpowiedzi jest niekompletna, np:

P: Posiadam Eizo CG222W oraz SX2262W. Ustawiam je za pomocą i1Display Pro. Jak w tych monitorach ustawiać kontrast?

O: W przypadku CG222W kontrast można automatycznie regulować z poziomu oprogramowania EIZO ColorNavigator 6. W monitorze EIZO SX2262W najlepiej wyregulować go za pomocą