PDA

Zobacz pełną wersję : ktory polowkowy szary ok 200 zl (300 max)

Kedirak
24-03-2012, 01:41
Bardzo proszę o odesłanie mnie (jeśli to możliwe) do porównania filtrów połówkowych szarych, które pomogą mi przy "wodzie". takich nie beznadziejnych lecz nie bardzo drogich (do 300 zł max, lepiej ~ 200 ale ). na singh ray raczej mnie nie stac i ich nawet nie widze..

tak na teraz znalazlem:
B&W Połówkowy szary (502) 25% 67mm
Tiffen Grad ND 0.6 67mm

ktory lepszy ?

myślę aby zapiąć toto na 18-105 stąd 67 mm

kzkzg
24-03-2012, 12:52
Nakręcane połówki to troche lipa bo przejście bedziesz mial zawsze po środku. O Cokinie nie myślałeś? I co masz na myśli pisząc ze pomogą ci przy "wodzie" ?

Staff
24-03-2012, 13:21
Nakręcane połówki to troche lipa bo przejście bedziesz mial zawsze po środku. O Cokinie nie myślałeś? I co masz na myśli pisząc ze pomogą ci przy "wodzie" ?
Coś pomylił z filtrami szarymi...
Z połówek to polecam firmę Hitech w systemie cokina

Kedirak
24-03-2012, 13:28
eee nie o tą wodę - "efekt wodospadu" mi chodzi ;) lecz odbicie lustrzane bardziej.
A tak naprawdę to o nie przepalanie nieba i przy okazji wodę w sensie stawik i coś nad nim.

boję się tego cokina, strasznie lubię małe i poręczne, coś doczytałem, że nie kwadratowe często barwią . no fakt przejście będzie na środku wolałbym w 1.3 lecz delikatny gradient może byłby akurat ok ?

dzięki za podpowiedzi

lortek
24-03-2012, 22:51
kup cokina a nie tam jakies przykrecane polowki... pierscien + holder + dwa hitechy polówkowe i siedzisz w dwóch stówach i jak bedziesz gdzies w plenerze to bedziesz mogl swobodnie regulowac dzialanie filtra, mam na mysli ze przesuniesz sobie go do góry albo w dół w zależności od tego jaki chcesz miec kadr... w takim przykrecanym to bedziesz skazany na to ze zdjecie zawsze bedzie przyciemnione pół na pół... w cokinie mozesz przyciemnić 2/3 kadru albo 1/3 albo jak tam bedziesz chcial

co do zafarbu to filtry hitech prawie wogole nie farbią.... żadko kiedy poleci w jakiś róż/fiolet... no i oczywiscie te przykrecane pewnie tez farbią... tak przypuszczam... bo nigdy nie sie nimi nie bawilem..... mam nd0.9 i nd0.6... jeden taki kosztuje ok 85 PLN

Kedirak
24-03-2012, 23:42
brzmi sensownie - tak sądzę zrobię (no chyba, że w porywie znajdę naprawdę dobry i nakręcany w dobrej cenie, swoją drogą mało tych filtrów widać w sklepach i na sieci...).

dzięki za opinię, szczególnie za informację, że hitechy-cokiny nie farbią zbyt mocno, gdyż na sieci mocno straszą farbieniem różnych szarych filtrów i mnie to mocno niepokoiło (kupiłem już jednego polara, który był do niczego)

- próbowałem dziś w krakowie dorwać lub przynajmniej dotknać cokina, lecz sklepy w których są dostępne - w sobote są zamknięte po 14 tej za za poźno się zabrałem za sprawę - jutro w zakopanem chciałem się pobawić.
- zamówię więc pewnie cokina-hitecha przez internet

Dziękuję.

Kedirak
26-03-2012, 10:13
Jednak mam jeszcze pytanie,

- lepiej kupic reverse hitech 0.9 czy 0.6 ? do wschodu slonca. jest sens w ogole ? Wydawalo mi sie, ze 0.9 bylby lepszy, jednak zobaczylem na flickr jak jest mocny..i nie wiem czy nie za mocny, poza tym wymaga toto idealnie plaskiej linii horyzontu wiec moze.. nie ma sensu.

- Uzywa ktos z powodzeniem doniebieszczacza ?

Jak na razie zamowiem zwykly (nie odwrocony) 0.6 soft.

Greg77
27-03-2012, 10:14
- Uzywa ktos z powodzeniem doniebieszczacza ?

Fuj...to zuo! Do tego jest soft ktory daje o milion razy lepsze efekty, to ty kontrolujesz kolor a nie filtr;)

Jak na razie zamowiem zwykly (nie odwrocony) 0.6 soft.

0.6 daje rade, ale z doswiadczenia wiem,z e 0.9 to podstawowy filtr.....;)

Co do "reversa" to widzialem kilka zachodow pod slonce ktore robily wrazenie, ale wszystkie z nad morza:(

Kedirak
28-03-2012, 00:15
no w revers-ie przydaloby sie wyciac panorame tatr czy innych pagorkow/blokow/glow :-) w sumie do zrobienia lecz to kosztowna wycinanka :-)

dzieki za rade pomysle nad 0.9 .. na razie 0.6 hitech wyprobowalem w domu z lampa sufitowa, nawet zmniejszyl bolesne swiatlo i pomogl w doswietleniu szafek, ktorych czerwony byl bardziej dzieki filtrowi czerwonay.

( reasumujac widze, przydalby mi sie jednak ten revers i moze 0.9 za 2 miesiace, w sumie mozna kupic i za polowe pozniej odsprzedac na allu )

?? Dokupic polowkowy szary "hard" 0.9 ... Czy odwrocony polowkowy szary 0.9 soft ??

Greg77
28-03-2012, 11:00
?? Dokupic polowkowy szary "hard" 0.9 ... Czy odwrocony polowkowy szary 0.9 soft ??

Zastanow sie, czy bedziesz uzywal tego odwroconego??:)
Hard nad morze, soft do reszty.....osobiscie mam softy Lee, ale czesto bywam nad oceanem i tam juz ubolewam z braku hardow....

Kedirak
31-03-2012, 14:52
ok sprawę przemyślałem więc i domówiłem dwie polowki 0.9 hard i 0.9 soft hitecha. Odwrócony odpuszczam jak zaleciles rowniez i dlatego, ze (co dziwne) kosztuje 200 zł, gdy zwykłe hitechy mozna nabyc 85 zl.

wstyd przyznac ale takze mam juz "polowkowy niebieski", kupilem najtanszy za 25 zl aby nie wydawac na drozsze niebieskie skoro to i tak ma nie miec sensu. I rzeczywiscie fatalny jest :-)

to naprawde pomocne forum, dziekuje za odpowiedzi, tym bardziej, ze osoby znajace juz te podstawowe tematy maja jeszcze dobra wole i sile aby kolejny raz skorygowac podstawowe bledy :)

Greg77
31-03-2012, 18:14
ok sprawę przemyślałem więc i domówiłem dwie polowki 0.9 hard i 0.9 soft hitecha.

Dobry wybor, masz zestaw ktory da Tobie mozliwosc pozadnego naswietlania NEFow, zobaczysz jak sie zmieni histogram na plus...;)

Odwrócony odpuszczam jak zaleciles rowniez i dlatego, ze (co dziwne) kosztuje 200 zł, gdy zwykłe hitechy mozna nabyc 85 zl.

To i tak tanio, choc pewnie mowa o 85mm a te sa w takiej cenie.....

to naprawde pomocne forum, dziekuje za odpowiedzi, tym bardziej, ze osoby znajace juz te podstawowe tematy maja jeszcze dobra wole i sile aby kolejny raz skorygowac podstawowe bledy :)

Wiekszosc z ludzi na tym forum wiele sie nauczylo wlasnie tutaj....;)
Tu taka mala rodzina jest:D

biegly
01-04-2012, 00:46
Może za późno, ale za miast połówki 0.9 hard proponuje 0.6 .
Jest znaczna różnica między soft - hard 0.9
Połówkowy hard jest dość ciemny, ciężko wytłumaczyć to opisując - nie mam sampli by pokazać różnice
Niby oba 0.9, ale jest różnica ;)
... więc dokupiłem 0.6 i teraz jest ok :)