Zobacz pełną wersję : przeglądanie raw z d300
witam.
szukałem, ale nie znalazłem - może mało skutecznie. Więc zapytać chciałem.
W czym mogę przeglądać RAWy z d300.
oprócz: faststone image - zabarwia strasznie na zielono i kiepsko widać.Po prostu tłumaczę o co chodzi:mam 200 RAWów z puszki i muszę przejrzeć, które się nadają do obróbki, a które od razu skasować i nie zawracać sobie głowy otwieraniem ich pojedyńczo w PS< z góry wielkie dzięki za odpowiedzi<br>
ViewNX 2 lub skoro masz PS'a, to oczywisty wydaje się Bridge
interesuje minie jakiś darmowy program.
PS mam, ale CS2- bridge nie otwiera raw-ów z d300.
więc po prostu szukam czegoś do przeglądania rawów z d300
Albo zainstaluj NEF codec (czy jakoś tak) od Nikona i obejrzysz RAWy nawet przeglądarką windowsową.
Proponuję przeczytać poniższy temat, a potem napisać do kogo trzeba.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176812
dzięki wielkie za ViewNX 2.
To właśnie coś, czego szukałem.
Jedno kliknięcie i powiększa wybrany fragment.
Po drugie wszelkie niezbędne informacje po prawej stronie ekranu wyświetlane razem ze zdjęcie.
Dzięki wielki raz jeszcze.
faroni, jeśli wrzucisz w systemie profil monitora, który stoi przed Tobą, a w FS włączysz zarządzanie barwą, to o żadnym zabarwianiu nie może być mowy, nawet gdy chodzi o nefy z d300. ;)
faroni, ściągnąłem sobie kilka sampli nefa z d300 i masz rację, że kolorystyka jest inna gdy ogląda się rzeczywistego nefa, a inna, gdy widzi się jedynie osadzonego w nim jotpega.
Z tym, że i FSa możesz ustawić tak, że będzie wyświetlał jedynie jotpega, natomiast jakoś nie wiem jak zmusić VNX2, żeby wyświetlał rzeczywistego nefa.
Wychodzi więc na to, że jednak FS ma większe możliwości.