Zobacz pełną wersję : Kamera Full HD
Mam kamerę, która kiedyś była bardzo fajna ale ze względu na nowy standard telewizorów muszę teraz kupić coś co będzie nagrywać Full HD. Co możecie polecić małego i nie za drogiego, tak do 2000. Ostatnio kupowałem bardzo drogą kamerę ale sprzęt się starzeje i teraz już wiem, że kupowanie najdroższej możliwej nie ma sensu. Zatem co możecie polecić?
Polecam ogolnie jakieś małe kamerki od Sony. Ogolnie wielkich roznic tutaj nie ma.
Zwracaj uwage na takie rzeczy jak:
- ile kbps w FullHD (24 to minimum...oj tak, minimum)
- jaki jest zoom/ optyczny czy cyfrowy
- mikrofon ? wbudowany czy trza dokupic. Wbudowany, ale czy dobra jakosc?
- Kupuj na karty SD (nie na kasetki czy na dyski).
I to tyle, w tym przedziale wielkich roznic nie ma, ale jednak ...osobiscie wole trzymac camkorder sony w lapach nizli jvc, canon czy grom tam wie
Oglądałem w jednym z marketów kilka modeli i brałem je do ręki, nawet tfu, tfu Canona. Zauważyłem, że aktualnie większość ma sterowanie paluchem po ekranie. Jedynie chyba w Sony w jednym modelu na ramce od ekranu był mały dżojstik do sterowania i chyba wolałbym coś takiego od dotykowego ekranu. W specyfikacji kamer widziałem, że jedne mają rozdzielczość 2M a inne np. 5M. Ma to jakieś znaczenie? Myślałem, że rozdzielczość Full HD jest jedna.
plik wynikowy 1920x1080 ale matryca rejestrujaca moze miec rozne wymiary, i rozne moga byc sposoby sprowadzania odczytu z tej matrycy do takiego pliku, d800 ma 36mpx a filmy zapisuje w fullhd = ok 2mpx
Tylko czy wielkość matrycy ma jakiś wpływ na jakość nagrywanego materiału? Ja obecnie mam kamerę 3CCD z niby trzema matrycami, gdzie na każdej z nich zapisuje się inny kolor (RGB). Czy matryca 5M będzie lepsza w w jakimś sensie niż ta 2M? Robienie zdjęć kamerą mnie nie interesuje.
Kupując 2 lata temu patrzyłem na jakość obiektywu i CMOS. Niestety większość ma koszmarnie ciemne, co przy małym sensorze dobrze nie wróży.
Osobiście kupiłem Canona HV30 na kasetki MiniDV, kasety tanie, a o ile się nie mylę to i kompresja mniejsza niż na wersjach z HDD czy kartami SD.
Z kamery bez problemu przerzucam na kompa, szybko tnę i montuję.
Wtedy kamera kosztowała chyba ze 3500 zł, teraz chyba tylko używki można dostać. Podobno jeden z najlepszych obiektywów w tej klasie z jasnością od f1.8.
W sumie gdybyś chciał to w pięniądzach o jakich piszesz mógłbym Ci ją odsprzedać :)
Używałem jej kilka razy, dwa aku i dodatkowa lampa Canona, stan igła.
Jakbyco - wyślij PW
Ja swoją kupowałem z 6 lat temu i była nawet droższa i też jest na kasetki DV. Teraz wiem, że kasetek już nie chcę, bo nie mam ich gdzie składować. Na pewno wolę na kartę pamięci. Te Sony nie wyglądają źle bo można je do kieszeni spokojnie wrzucić.
yyyy. kasetki złe nie są! Bo mozna je na kompa zrzucic, to po pierwsze, a po drugie, do amatorszczyzny wlasnie takie soniacze polecam :) Sam by se takiego kupil ;)
Ja miałem i tak - idziesz do przedszkola i okazuje się, że przedstawienie trwa 10 min dłużej niż godzinkę i już klops bo Ci się kasetka kończy. Często nagrasz pół kasetki i ponieważ nie wiesz czy drugie pół starczy na kolejny film to bierzesz następną. Ilość się mnoży szybko a zawalają szafę strasznie. Ja tam wolę kartę pamięci.
eristoff
23-03-2012, 22:18
ja kupiłem najtańsze HD na karte cuś takiego ---> SONY HDR-CX115 EB Czarna, mała wygodna i w kieszeń na spacer biorę , zoomu nawet trochę ma, sprawdza się, polecam
ta CX115 to dobra kamerka, ale powiem szczerze, ze wiekszosc kamerek w tym przedziale jest bardzo zblizona. i nawet kupujac na slepo jest wysoce prawdopodobne ze kupisz to co najlepsze :) bo w przedziale do 2k kamerki sa podobne
Się podepnę, nie będę zakładał nowego wątku.
Znajdzie się jakaś kamera FHD budżetowa (czytaj najtańsza), do robienia filmików rodzinnych, pamiątkowych itp. Bez szaleństw, ale w miarę przyzwoita.
Właśnie ta CX115 można powiedzieć, że jest budżetowa bo kosztuje ok 1000. Nie jest co prawda szerokokątna ale ma gwint i w razie czego można dokręcić konwerter. Dodatkowo ma dosyć jasny obiektyw. Te, które wyszły później tj. CX190 i CX210 są gorsze i droższe. Ja jeszcze przeglądam różne ale CX115 wygląda nieźle jak na swoją cenę.
eristoff
24-03-2012, 15:09
jeszcze raz polecam CX115, właśnie trochę ubolewam bo czasami za wąsko ale spoko daje rade kamera i wcale nie trzeba jakiejś super szybkiej karty , jak niektórzy straszą że full hd nie pójdzie
A jak się ma CX115 do panasów, dżiwisów, np: JVC GZ-HM200B HD, CANON HFR-106, PANASONIC HDC-SD40
piotereks
24-03-2012, 23:01
tez sie czaje na te sony CX-115, chyba ma najlepsze opinie.
eristoff
24-03-2012, 23:05
jak ja jakąś chwilkę temu szukałem to po prostu była najtańsza HD i fajnie filmiki na youtubie wyglądały z niej, więcej mi nie trzeba było żeby ją kupić i mi jedna karta zbywała więc musiała być na kartę :D
A jaki gwint ma ta CX115?
Sam znalazłem średnica filtra 30mm. Mam Raynoxa HD5050, więc w razie czego można zrobić szeroki kąt.
eristoff
24-03-2012, 23:48
sam zrobiłem fotę
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://nasutowo.pl/zdjecia/gwint.jpg)
tylko nie czepiać do jakości się po pijaku jestem, aby gwint było widać
A czym się w praktyce różni 1080i od 1080/50p?
eristoff
24-03-2012, 23:59
hehe, z ciekawości o ceny filtrów wpisałem w aledrogo : filtr 30mm , oto wyniki:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=filtr+30mm&category=0&sg=0
tylko jak to się wkręca ?? :D:D
Ja kupiłem Raynoxa HD5050 do obecnej kamery ale jest komplet przejściówek, więc powinno razem banglać. Tylko konwerter waży tyle co połowa kamery CX115 :)
właśnie do takich celów kupiłem ostatnio sony pj-200E, koszt 1800 zł.. ma jedną zajefajną cechę -zwłaszcza na wyjazdach czy plenerowych imprezach itp. - mianowicie wbudowany projektor - nie trzeba kombinować żeby sobie filmiki obejrzeć..
Porównałem sobie wszystkie kamerki Sony i wygląda na to, że najsensowniejsze wydają się być CX115 i CX130. Pierwsza ma jasny obiektyw 1.8-2.2, a druga ma obiektyw szerokokątny (29.8 ) i stabilizację optyczną. W sumie to chyba CX130 lepsza ale kiepsko z dostępnością.
Bierz CX130, u mnie na sklepie się już jakieś 20 sztuk sprzedało, jak na razie bez wizyt na serwisie:)
Tak, jak pisałem ciężko znaleźć, bo już nowe modele weszły.
eristoff
26-03-2012, 19:43
no w Warszawie musisz tour de EURO RTV AGD zrobić
http://www.euro.com.pl/kamery/sony-hdr-cx130eb.bhtml?from=ceneo
25 sklepów do obdzwonienia
http://www.euro.com.pl/sklepy.bhtml
Oglądałem sample z kamer HD i wydaje mi się, że stosowana jest jakaś kompresja, co widać zwłaszcza, jak filmujemy obiekt typu trawa. Wydaje mi się, że przy nagraniach na kasetki miniDV takiego czegoś nie było. Czy możliwe, że obraz w rozdzielczości DVD na miniDV nie był jakkolwiek kompresowany a obraz w kamerach nagrywających na kartach pamięci w rozdzielczości FULL HD jest?
No dobra kupiłem Sony CX130, niestety sztuka z wystawy bo już nie produkują. Zapłaciłem 1100, a podobny CX250 jest za ok. 1700. Jutro będę miał okazję przetestować u dziecka w przedszkolu to dam znać co i jak. Podobała mi się jeszcze kamera Sony CX115 ze względu na wielkość ale technicznie nieco gorsza od CX130 a cena ta sama.
sokolnik
26-06-2012, 15:16
A mógłbyś po przetestowaniu wrzucić gdzieś na serwer jakieś filmiki?
ja radzę wziąć do sklepu swoją kartę SD, wsadzić do kamery, nakręcić kilka filmików w sklepie z różnych kamer (przynajmniej zobaczymy jakość obrazka) w domu, na spokojnie sobie ocenimy :)
często kamery są włączone, wystarczy znaleźć taką która ma slot kart pamięci w dostępnym miejscu (nie jest zasłonięty) :)
Michał Jędrak
26-06-2012, 15:30
Ja tez szukalem kamer i niestety wybor jest żałosny. Wszędzie małe matryce, ciemne obiektywy i ograniczone możliwości kontroli obrazu w trakcie nagrywania.
Testowalem wiele kamer w rożnych cenach i niestety najlepiej wyjdzie kupic jakis tani aparat z opcją nagrywania filmów fullhd. Mnie najbardziej denerwuje brak możliwości przejścia na manual focus, bo ten auto i tak czesto jest do kitu. Nie ma tez możliwości kontroli czasu czy przyslony, ogólnie jasności, natychmiast. Jesli kręce filmik i nagle odwracam sie pod światło to musze polegać na wątpliwej inteligencji kamery i zawsze mam sylwetki. A wystarczyłoby pokrętło jaśniej/ciemnej.
Kompresja w kamerkach tez czesto jest zbyt mocna i nawet jesli jest kilka ustawień to nigdy nie mozna dać jej na tyle mało, ze byłaby niewidoczna. Kamerka o jakości DVD mieściła na taśmie około 14gb danych co dawało 90 minut. Współczesne kamerki fullhd mieszcza na 16gb około 90-120 minut przy czterokrotnie większym rozmiarze każdej z klatek, więc kompresja jest spora.
Na przestrzeni ostatnich 20 lat zmieniły sie nośniki, zmieniły sie wielkości obrazu, ale ergonomia nadal jest ze średniowiecza: brak podstawowej kontroli nad nagrywanym obrazem.
Kup jakis aparat fuji, kup moze d3100, albo jakis Sony nex, czy tez jakis Samsung lub olympus, a z pewnością filmy beda lepsze niz z kamerki za 3000zl.
Nie miałem nigdy kamerki, ale odnoszę wrażenie, że wygoda w trzymaniu kamery do kręcenia filmików jest dużo większa, niż trzymanie aparatu fotograficznego do kręcenia filmików.
Michał Jędrak
26-06-2012, 16:58
No albo wygoda, albo jakość...
Poza tym do aparatów jest całe mnóstwo trzymadeł i akcesoriów ułatwiających filmowanie. Rynek kamer jest w totalnej stagnacji, bo w obliczu niedawnych zmian technologicznych producenci nadal tłuką masowo ten sam rodzaj sprzętu, licząc na naiwniaków, którzy go kupią.
Obecnie w kamerach nie masz nawet porządnego szerokiego kąta, więc aby zrobić całą postać musisz być 8 metrów od niej. Po prostu poszerzyli obraz, bo weszło 16:9, ale nie pomyśleli, że szeroki i niski obraz zupełnie nie służy głównemu tematowi typowych filmów, czyli ludziom. Nie wiem jak Wy, ale ja chodzę na dwóch nogach, więc współczesna kamerka albo kręci moją twarz, albo moje krocze albo moje nogi. Jeszcze gorzej jest z kręceniem dzieci: dziecko biegnie a na wysokości jego głowy są same rozporki od spodni i na tym koniec, bo kamerka więcej nie ogarnia.
-Sony HDR-CX250E
-JVC GZ-V500
-Panasonic HC-V500
-Sony HDR-PJ200E
Która z nich, a może jeszcze jakaś? Mam 2 dni na decyzję
Zapytaj pana Ryszarda w tym wątku:
http://filmowiec.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=13756
ALF i którą wybrałeś?
Chyba zaczął się sezon na kamerki bo ja też się za jakąś rozglądam… :D Budżet mam trochę większy i myślę o Sony HDR-CX730 -- może ktoś posiada, podzieli się wrażeniami?
CX250 + aqu z ładowarką. Jutro do mnie dotrze, ale wrażeniami podzielę się pewnie po powrocie z urlopu :)
Stwierdziłem, że kupowanie czegoś za 5 koła dla amatorskich zastosowań nie ma sensu, a świat pośredni jest niewart pośrednich pieniędzy.
Rafał_Sz
12-07-2012, 15:44
Jacku, trza było kupić Nexa 5n i Nikona wywalić na złom. ;)
Filmy nagrywane kamerą CX-130 są fajne ale mam problem z ich oglądaniem. Jak puszczę film nagrany w FULL HD przez PS3 na telewizor to wszystko idzie płynnie a jak próbuję oglądać na laptopie to strasznie tnie. Czy to wina karty graficznej czy procesora, co odpowiada za przetwarzanie materiału video? Obecnie mam C2D T9900 3.06GHz. Wydawało mi się, że powinno to być wystarczające.
Rafał_Sz
21-07-2012, 15:08
Filmy nagrywane kamerą CX-130 są fajne ale mam problem z ich oglądaniem. Jak puszczę film nagrany w FULL HD przez PS3 na telewizor to wszystko idzie płynnie a jak próbuję oglądać na laptopie to strasznie tnie. Czy to wina karty graficznej czy procesora, co odpowiada za przetwarzanie materiału video? Obecnie mam C2D T9900 3.06GHz. Wydawało mi się, że powinno to być wystarczające.
Mi też się tak wydawało. Niestety do płynnego oglądania 1080i, o 1080p nie wspominając, potrzeba sporej mocy obliczeniowej. PS3 ma dedykowane układy, dla niej taki materiał to pestka.
Mi też się tak wydawało. Niestety do płynnego oglądania 1080i, o 1080p nie wspominając, potrzeba sporej mocy obliczeniowej. PS3 ma dedykowane układy, dla niej taki materiał to pestka.
No bez jaj. Mam lapka z Duo 2.0 na pokladzie i nie widze zadnego problemu w ogladaniu 1080p. Poza tym moj samsung tez tak nagrywa.
Zaloze sie, ze to raczej "zasluga" Sony i ich "sprytnego" algorytmu, czyt. "nie nasze, to utrudnimy zycie".
Rafał_Sz
21-07-2012, 22:32
Bez czy z jajami, u mnie na C2D 2,66 nie dało rady odpalić 1080p, zwłaszcza surowego z D7000 :) I nie była to wina kodeków, grafiki czy odtwarzacza. Nie poszło i ****. :)
Moj samsung nagrywa w avi. Moze to wina kompresji? Pewnie minutki z D7000 swoje waza.
Rafał_Sz
21-07-2012, 22:46
Być może. W każdym bądź razie po przesiadce na i7 dało radę odpalić 16 filmów FHD na raz. Dalej już mi się nie chciało sprawdzać. :)
Czyli to kwestia procka a nie karty graficznej?
Zdecydowanie. CUDA, to póki co pieśń przyszłości… pewnie niedalekiej, ale zawsze.
W przypadku obrazów 2D największe znaczenie dla wydajności ma procesor, RAM i dysk.
To jeszcze jedno pytanie. Mam obecnie 4GB RAM. Czy dołożenie pamięci coś poprawi w płynność odtwarzania FULL HD?
LordRamzes
24-07-2012, 14:57
Panowie a możecie polecić coś z tych które wybrałem ważne aby zapisywała do avi najlepiej i miała stabilizacje wiem ze za kwotę do 1200 cieżko będzie , w sumie piszecie tu o Sony choć w domu cały sprzęt mam samsunga w domu więc uprzedzeń nie mam a sporo tańszy ale poradźcie :) , kompletnie nie wiem na co patrzeć przy wyborze w necie sporo tematów jest z 2009 roku a mamy 2012 aha oczywiście kamerka hd i k pamięci
http://allegro.pl/promocja-sony-hdr-cx210e-i2482780015.html
http://www.mixelectronics.pl/sony-hdr-cx190e-czarna-61191?gclid=CIrmoKOLsLECFUFO3wodb3MAow
http://allegro.pl/samsung-hmx-h300-bp-16gb-45mbs-etui-hdmi-czarny-i2514298866.html
To jeszcze jedno pytanie. Mam obecnie 4GB RAM. Czy dołożenie pamięci coś poprawi w płynność odtwarzania FULL HD?
przepraszam ze tak krotko, ale: nie ;)
Kadziu55
21-06-2013, 18:06
A co powiecie na temat kamery TOSHIBA CAMILEO X200?
poniżej jest opis:
http://allegro.pl/toshiba-camileo-x200-16gb-hdmi-fut-dodatki-fullhd-i3340820574.html
Jeszcze mam jedno pytanko, czym się różni zoom cyfrowy od optycznego?
Po głowie chodzi mi pomysł zakupu kamerki. Do tej pory nie miałem kamery i nie mam w tej kwestii własnych doświadczeń. Zastosowanie typowo rodzinne, klipów nie zamierzam kręcić.
Od ostatnich wpisów dotyczących kamer trochę czasu minęło i pytanko, na jakie modele aktualnie warto zwrócić uwagę.
Mój aktualny faworyt to Sony HDR-CR410VE w cenie około 2kPLN. Jako główny atut traktuję rozwiązanie sposobu stabilizacji obrazu oraz funkcję automatycznego śledzenia ostrości.
Macie jakieś propozycje? A może coś z innej "stajni" - sporo w necie o Canonach i Panasonicach ? Może warto dorzucić kilka stów dla lepszych rozwiązań lub lepszej ergonomii? A może wprost przeciwnie, kilka stów zaoszczędzić na dodatki?
Czyżby kamerki były w zaniku?
Ktoś posiada/bawił się kamerką Panasonic VC-V720? Jak w niej się sprawuje stabilizacja i poziomowanie (opcja Level Shot)?
Odgrzeję lekko wątek.
Potrzebna mała kamera HD. Kładę nacisk na słowo mała :)
Ma być tylko dodatkiem do zdjęć, ale chciałbym aby obraz był dobrej jakości, w miarę szeroki kąt i pamięć wewnętrzna. Mam tylko karty CF więc jedną SD kupić mogę i nie bardzo chciałbym więcej. kwota to ok. 1kpln. Filmy w zasadzie tylko do użytku wewnętrznego (rodzinnego) :)
Nie mam pojęcia o rynku więc poproszę o konkretne info. Mam ok dwóch tygodni na zakup więc proszę piszcie co i jak szybciutko.
Z czystym sumieniem mogę polecić CX250. Mam ją od 2 wakacji i filmiki kręcone przez żonkę prawie całkowicie zastąpiły zdjęcia :D Świetna jakość w porównaniu do ceny.
Z czystym sumieniem mogę polecić CX250. Mam ją od 2 wakacji i filmiki kręcone przez żonkę prawie całkowicie zastąpiły zdjęcia :D Świetna jakość w porównaniu do ceny.
A jak się sprawuje w słabym świetle i jak sprawna jest stabilizacja obrazu?
Kamera za te pieniądze nie będzie ideałem, ale stabilizacja jest bdb, a słabe światło dobre. Jednak w stosunku do ceny, oceny bym jeszcze podniósł.
Dzięki Alf, wezmę pod uwagę Twoje zdanie, ale teraz ta kamera z końcówką chyba SW (piszę z pamięci)jest w jednym sklepie za ok.1200pln i niestety biała. W pozostałej ofercie cena jest dużo wyższa. Dodatkowy prąd też kosztuje niemało... Muszę sprawę przemyśleć, podjechać do sklepu i zbadać sprawę.
A co myślicie o kamerach trzymanych jak pistolet? Toshiba ma niezłą ofertę cenowo...
Sapphiron
21-09-2013, 20:18
Wiem że może nie ten dział itp itd ale nie miałem pojęcia gdzie wstawić.
Otóż poszukuję jakiejś prostej kamerki z fHD do nagrań prostych filmików typu wywiad, backstage itp itd.
Filmy będą nagrywane głównie w studio oraz w wnętrzach. Doświetlanie będą lampami typu Kinoflo, IceLight oraz przy kilku osobach będą to lampy QL1000 z oktami 120cm.
Ogólnie fundusz jaki mam na to, to około 500zł.
Myślałem ogólnie o Toshiba Camileo H30 albo X400. Mieszczą się w tym zakresie cenowym i niby mają 1080p H.264
Jestem świadomy że za tą cenę nie będę miał ultrasuper jakości ale nie chcę wydawać więcej, bo nie ma sensu strzelać do komara z atomówki ;)
Pomożecie?
hostman22
22-09-2013, 01:02
Toshiba Camileo tego unikaj jak ognia piekielnego ;)
Władca Pixeli
22-09-2013, 04:27
Firmy Toshiba unikaj jak ognia. Najgorszy serwis na świecie. Mam z nimi nie po raz pierwszy problem.
Po przeczytaniu wpisów na facebook
https://www.facebook.com/ToshibaUSA - zakładka "Recent Posts by Others on Toshiba USA" - same negatywne wpisy.
Dziwię się, że ta firma jeszcze nie zbankrutowała.
Temat wiecznie żywy :) - potrzeby mam takie same:
...Otóż poszukuję jakiejś prostej kamerki z fHD do nagrań prostych filmików typu wywiad, backstage itp itd.
Filmy będą nagrywane głównie w studio oraz w wnętrzach. Doświetlanie będą lampami ........ z oktami 120cm.
Ogólnie fundusz jaki mam na to, to około 500zł.Wskazane by był do kamery pilot. Chcę wydać bardzo mało, ale jak najbardziej akceptuję sprzet używany. Widzę, że na allegro często są sprzedawane kamery - modele sprzed roku-dwóch bardzo mało uzywane, za pól ceny.
Wspominano kamery CX130 i 250 - OK, spełniają warunki, jedynie pilota brak.