Zobacz pełną wersję : jak zapisać plik?
pokerist
22-03-2012, 23:58
Witam
Mam taki problem. Robię zdjęcie w RAW, otwieram go poprzez Adobe Camera Raw ( wtyczka do PS ) i tam oczywiscie sa suwaczki podobne do lightrooma do obrobki. Zanim jednak zaczne go obrabiac z ACR przyciskiem otwórz ( w programie acr ) otwieram go PS i najpierw ustawiam poziomy ( ctrl + L ) gdyz po ustawieniu poziomow nabiera zdjecie naturalnych barw. I tu pojawia sie problem. Jak zapisac zdjecie po ustawieniu w PS poziomow aby zapisane bylo bezstratnie i aby ponownie otworzyc je w ACR jako RAW i edytowac juz po kolei suwaczkami....? Bedac w PS po ustawieniu poziomow nie moge juz zapisac w formacie jakim był, jaki format wybrac ?
nonnatus
23-03-2012, 16:55
tiff
a nie lepiej najpierw wywołać, a potem poziomy???:)
pokerist
23-03-2012, 23:18
wywolywac na zle ustawionych swiatlach ? ekspozycje podciagne wyda si edobra a po ustawieniu swiatel okazuje sie ze za mocno...
Tiffa bedzie jak raw ? da potem mozliwosc wyciagniecia tylu rzeczy co w rawie ? pytam bo sie nie znam.
marszull
24-03-2012, 00:23
ale przeciez w przy wolaniu zdjecia (w LR) mozna ustawiac poziomy
generalnie to po to sa pliki raw z zapisana cala informacja zeby mozna bylo rozne rzeczy wyciagac
wiecej informacji niz w rawie (dostepnych pod acr i lr) nie bedziesz mial w zadnym pliku
dla mnie Twoja metodologia wolania zdjec jest bardzo dziwna
pokerist
24-03-2012, 18:00
nie mam lR mam acr, tam suwakow poziomow takich jak w PS nie mam...:(
Michał Jędrak
25-03-2012, 01:59
Ja nie używałem ACR (choć mam go wbudowanego) bo mam LR i PS. Jestem przekonany, że ACR ma jakiś suwaczek jak exposure, contrast, blacks czy fill light. Właśnie to wszystko służy go podciągania poziomów i gammy. Obróbka najpierw w PS i zapis w TIFF to mega błąd. Nigdy więcej tak nie rób :-)
pokerist
25-03-2012, 02:39
exposure ma ale to calkiem co innego obojetnie jak podciagne to i tak inny efekt niz poziomy swiatla ustawiane w PS ( inne kolory daje to odcienie itp) zadne inne ustawienie nie przywraca tej naturalnosci jak ctrl L w PS... :(
nonnatus
26-03-2012, 04:00
wiecej informacji niz w rawie (dostepnych pod acr i lr) nie bedziesz mial w zadnym pliku
owszem, co nie znaczy, że w Tiff jest tych informacji dużo mniej.
tiff to nie raw, ale jesli kolega najpierw ustawia poziomy, a potem próbuje wywołać, to w czym to ma zapisać?
tiff zawiera wystarczająco dużo informacji, by dobrać później odpowiednie ustawienia suwaczków na fotce...
nie zmienia to faktu, że istoenie dziwna jest metodologia takiego działania, jak u Autora wątku...
marszull
26-03-2012, 11:42
no wlasnie metodologia jest bardzo dziwna
a co do wolania tiffa w ACR lub LR to jednak w stosunku do raw czesc informacji traci sie bezpowrotnie i niektore operacje nie sa juz tak proste (wb, wyciaganie ze swiatel i cieni, operacje na kolorach itd)
oczywiscie jesli nadal stosowac taka kolejnosc dzialania to najlepszym rozwiazaniem jest tiff, ale to nie jest dobra droga
Jak się rozpoczyna obróbkę RAW-a w PS-ie od regulacji poziomów to są dwie opcje:
1. Zrezygnować z robienia RAW-ów, bo taka pseudoobróbka może je tylko popsuć.
2. Robić dalej w RAW-ch ale najpierw trochę poczytać na ten temat i zaczerpnąć wiedzy jak to robić.
Moze sprobuj krzywych w ACR, to prawie to samo co poziomy a nawet lepiej
tutaj krotka lektora http://cyfrografia.pl/tonalna4.html