PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D60 - nieostre 2/3 zdjęcia

Lukasssy
22-03-2012, 19:38
Witam. Ostatnio zakupiłem używanego Nikona D60 z obiektywem 18-105mm. Niestety jakość zdjęć nie powala na kolana, właściwie tylko centrum zdjęcia jest ostre (nawet po przestawieniu pola AF na jeden z boków).
Załączam kilka zdjęć:

http://imageshack.us/photo/my-images/171/dsc1998c.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/843/dsc2033k.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/215/dsc2020y.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/85/dsc2119v.jpg/

AlleG
22-03-2012, 19:43
jak dla mnie te zdj sa ruszone...

arturmsi
22-03-2012, 20:12
jak dla mnie te zdj sa ruszone...

Też mi się tak wydaje, zamieść fotki z exifami (danymi o zdjęciu).

Edit: tak patrzę na wieksze rozmiary i faktycznie środek jest ok, boki nie bardzo...jakby coś ze szkłem, masz może możliwość podpięcia innego obiektywu?

Art Erie
22-03-2012, 20:12
Nigdy nie miałem 18-105 (chwalony na forum), ale dla mnie masakra.

Też mi się tak wydaje, zamieść fotki z exifami (danymi o zdjęciu). Spróbuj też zrobić takie zdjęcia na trybie auto, powinny być ok ;]

Przecież są exify.

kazwita
22-03-2012, 20:18
Witam.

Informacje zawarte w EXIF'ach nie wskazują na możliwość poruszenia. Przy czasach 1/160...1/ 640 s i zastosowanych ogniskowych oraz generalnie statycznych scenach jest to bardzo mało prawdopodobne. Nie wygląda to też na efekt błędnego działania układu AF, bo domki na DSC1998c są w podobnej odległości od aparatu i generalnie te po bokach są tragiczne. Środkowy jest ledwie akceptowalny. Podejrzewam uszkodzenie obiektywu, może jest po upadku lub ktoś w nim grzebał. Proponuję sprawdzić sprzęt z innym obiektywem.

Pozdrawiam.

AlleG
22-03-2012, 20:21
Zrób prosze zdjecie tablicy testowej se statywu (tablice mozna sobie druknac i przykleic np do sciany).

Bo po blizszym przykladnieciu sie juz sam ni wiem czy to wina poruszenia, czy szkło które dostałes z D60 tak NIESŁYCHANIE mydli poza scislym centrum kadru ze dramat.

Mam 18-105 z D3100 i nie zauwazylem niczego nawet ciut podobnego nigdy

Art Erie
22-03-2012, 20:24
Jest pewnie tak jak napisał kazwita, obiektyw jest uszkodzony, przy takich czasach i przesłonie powinna być żyleta.

FajaR
22-03-2012, 20:47
I z tego co widzę dokładnie w centrum kadru JEST żyletka a czym dalej w bok tym gorzej. MZ rozjechały się soczewki w obiektywie,

kolas
22-03-2012, 20:47
Wyłacz VR i sprawdz, to może jest przyczyna

krzysiozboj
22-03-2012, 20:55
W tym obiektywie często rogi są mocno rozmyte ale tu jest przesada, coś jest nie tak, ruszone raczej to nie jest, to trzeba by chcieć mocno przy tych czasach i ogniskowych ruszyć a po drugie centrum jest nieco lepsze niż boki. Nie wiem czy ktoś już nie pokazywał tu na forum walniętego 18-105 i mocno nieostrego. To szkło jest ostre w centrum, nawet bardzo ostre.

Lukasssy
22-03-2012, 21:34
VR wyłączałem, nic to nie dało, MF także. Zauważyłem, że maksymalna ogniskowa jaką udało mi się uzyskać, wynosi 98mm. Biały punkcik na obiektywie dochodzi do cyfry 5, bez możliwości dalszego ruchu. Jutro spróbuję przetestować body z innymi szkłami.

Motorniczy
22-03-2012, 21:58
Przeciez to jest cos nie tak z obiektywem a nie "ruszone"...

krzysiozboj
22-03-2012, 22:16
Jeśli chcesz to daj mi na priw email to podeślę kilka fotek z D90 i D3100 z tym szkłem, D60 niestety nie mam. Na pomniejszonych fotach ostrość może się wydawać taka sobie ale w pełnej rozdziałce to jest barzdo ostre szkło.

Wronaavd
22-03-2012, 22:31
Wygląda na ewidentnie "złe" szkło a nie puszkę... Sprawdź z czymś innym, samo szkło też podepnij pod inne body. Możesz wrzucić wyniki tutaj, cobyśmy obejrzeli ;)

Jacenty Z.
23-03-2012, 00:15
Wygląda na ewidentnie "złe" szkło a nie puszkę...

Też bym się trzymał tej wersji, tym bardziej, że nie pamiętam czy D60 w ogóle chodził w zestawach z 18-105 VR (zdaje się, że tylko z 18-55 VR lub jego starszą wersją bez VR) - co mogłoby budzić pewne podejrzenia.

Żadnego EXIF-u nie widzę, ale z pierwszych trzech zdjęć (krótka ogniskowa) z miniatury wygląda jakby największym problemem był lewy dolny róg. Na czwartym, które sobie powiększyłem (bardzo fajny składzik!) jest już rzeczywiście masakra:( Jeśli do tego pierścień ogniskowych chodzi w niepełnym zakresie, nie można by wykluczyć, że szkło jest po upadku lub silnym uderzeniu - na zewnątrz nie ma żadnych otarć, dziwnych ubytków powłoki, rys?

kazwita
23-03-2012, 00:51
Też bym się trzymał tej wersji, tym bardziej, że nie pamiętam czy D60 w ogóle chodził w zestawach z 18-105 VR (zdaje się, że tylko z 18-55 VR lub jego starszą wersją bez VR) - co mogłoby budzić pewne podejrzenia.

Żadnego EXIF-u nie widzę, ale z pierwszych trzech zdjęć (krótka ogniskowa) z miniatury wygląda jakby największym problemem był lewy dolny róg. Na czwartym, które sobie powiększyłem (bardzo fajny składzik!) jest już rzeczywiście masakra:( Jeśli do tego pierścień ogniskowych chodzi w niepełnym zakresie, nie można by wykluczyć, że szkło jest po upadku lub silnym uderzeniu - na zewnątrz nie ma żadnych otarć, dziwnych ubytków powłoki, rys?

Gdy się pobierze powiększone zdjęcia, to exif jest. Trzy pierwsze f/10...11, 1/320...1/640 s, tylko pociąg f/6,3 i 1/160 s. W powiększeniu 100% brzegi kadru są bardzo rozmyte, głównie w poziomie i widać coś jakby podwójne krawędzie (efekt astygmatyzmu?).

raddeli
23-03-2012, 06:06

A niby dlaczego miałby "nie chodzić"? Sam mam taki zestaw i nie widzę żadnych problemów.

Nikomat
23-03-2012, 11:10
Wyglada, jak felerny obiektyw - najprawdopodobniej uderzony/upuszczony.
Kiedys dawno temu mialem nieco podobny efekt w Canonie 20-35L - lewa dolna cwiartka byla zawsze mniej lub wiecej nieostra.
Nie walczylem z tematem, zaraz sprzedalem ...

Wronaavd
23-03-2012, 12:04
VR wyłączałem, nic to nie dało, MF także. Zauważyłem, że maksymalna ogniskowa jaką udało mi się uzyskać, wynosi 98mm. Biały punkcik na obiektywie dochodzi do cyfry 5, bez możliwości dalszego ruchu. Jutro spróbuję przetestować body z innymi szkłami.

Dopiero teraz przeczytałem ten post... Teraz to można mieć wręcz pewność, że to obiektyw...

tomlodz
23-03-2012, 19:37
D60 nigdy nie chodził z 18-105 w zestawie.

Ja sam sobie taki komplet komponowałem ale fabrycznie nigdy go nie było.

Ewidentnie coś nie tak z obiektywem.

Lukasssy
23-03-2012, 22:03
Dzisiaj sprawdziłem body z Sigmą 18-200mm i werdykt jest jednoznaczny - mój 18-105 to crap.

Pytanie co teraz. Czy istnieje jakakolwiek szansa na naprawę mojego szkła, czy jedynym wyjściem jest kupno nowego i sprzedaż starego z prefiksem "uszkodzony"?

Wronaavd
23-03-2012, 22:53
Jak z gwarancją? Upadł Ci kiedyś ten obiektyw? Możesz myśleć o serwisie.. albo sprzedawać jako uszkodzony...

Lukasssy
23-03-2012, 22:59
Obiektyw został kupiony razem z używanym D60, nigdy mi nie upadł. Przeglądając zdjęcia odzyskane z karty pamięci, można dojść do wniosku że poprzedni właściciel miał ten sam problem (ale słabe umiejętności - mówię poważnie), poza jednym rodzynkiem z 2010 roku (najstarsze jakie odzyskałem) gdzie zdjęcie z jakiegoś wesela z użyciem lampy jest ostre jak żyleta.

jo44
23-03-2012, 23:15
poza jednym rodzynkiem z 2010 roku (najstarsze jakie odzyskałem) gdzie zdjęcie z jakiegoś wesela z użyciem lampy jest ostre jak żyleta.
Wniosek z tego, że obiektyw dostał "w kość" na weselu. :)
A poważnie: nie wydaje mi się by naprawa tego obiektywu była ekonomicznie uzasadniona - możesz telefonicznie spytać w serwisie Nikona, ale "przypuszczam, że wątpię" by była to kwota niska. Szukaj nowego, a ten puść jako uszkodzony na allegro - może komuś padł właśnie ten słynny bagnet i potrzebuje nowego...