Zobacz pełną wersję : Adobe Photoshop CS6 Beta
Na razie wersa beta, ale można się pobawić. No i zapewne za chwile będzie wersja pełna
http://labs.adobe.com/technologies/photoshopcs6/
No wlasnie czekam na opinie, duzo sie zmieni i czy warto inwestowac?
To jak, testuje ktoś? Mnie kilka rzeczy denerwuje w nowym photoshopie, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Raz mi się zawiesił jak chciałem renderować efekty świetlne. Nowe funkcje oczywiście w praktyce nie działają tak pięknie jak na filmikach pokazowych. Na pewno na plus jest to, że szybciej działa funkcja liquify, ciekawa też jest nowa funkcja "adaptive wide angle". W panelu Adjustments również nowa funkcja color lookup, czyli szybkie nakładanie zdefiniowanych efektów kolorystycznych. Podsumowując, jak na razie szału nie ma w porównaniu do CS5, ale nie zdążyłem jeszcze wszystkiego przetestować. Porównuję oczywiście do CS5 i nie uwzględniam w testowaniu funkcji 3d i wideo.
To co mnie zdziwiło, to fakt, że zupełnie inaczej działa opcja Auto w Krzywych. W poprzednich wersjach przycinała odpowiednio suwakiem na kanałach pozostawiając krzywą nietkniętą, a w "6" modyfikuje krzywą, nie przycinając w ogóle na kanałach. Często używam tej opcji i trochę mnie to zmartwiło. Poza tym nie podoba mi się, że otwiera komponenty z Adjustments, w nowym oknie obok panelu, a nie pod nim, oraz fakt, że po kliknięciu w kosz, nie zamyka okna, tylko pozostawia je puste. To taki mały duperelek, ale zmusza do dodatkowego kliku. Na razie to tyle po kwadransie używania bety.
To co mnie zdziwiło, to fakt, że zupełnie inaczej działa opcja Auto w Krzywych. W poprzednich wersjach przycinała odpowiednio suwakiem na kanałach pozostawiając krzywą nietkniętą, a w "6" modyfikuje krzywą, nie przycinając w ogóle na kanałach. Często używam tej opcji i trochę mnie to zmartwiło. Poza tym nie podoba mi się, że otwiera komponenty z Adjustments, w nowym oknie obok panelu, a nie pod nim, oraz fakt, że po kliknięciu w kosz, nie zamyka okna, tylko pozostawia je puste. To taki mały duperelek, ale zmusza do dodatkowego kliku. Na razie to tyle po kwadransie używania bety.
Opcje działania auto krzywych można zmienić w ustawieniach ;)
Opcje działania auto krzywych można zmienić w ustawieniach ;)
Będę wdzięczny za więcej info.
Z góry dziękuję :)
Edit.
Ok, już znalazłem ;)
Motorniczy
22-03-2012, 21:55
Wlasnie zasysam i ciekawi mnie czy bedzie szybszy niz poprzednik lub przynajmniej taki sam.
Po kilku godzinach pracy w nowym Photoshopie mogę napisać, że prędkość działania jest nieco lepsza (ciekawe czy w wersji finalnej będzie lepiej), bardzo podoba mi się opcja edycji i pracy w programie podczas zapisywania dużych plików co czasem trwa kilkadziesiąt sekund. Na pewno o wiele szybciej działają funkcję wspierane przez GPU np. Skraplanie (liquify). Niektóre rozwiązania mogły by pozostać ze starego PS CS5, ale to kwestia przyzwyczajenia.
pozostać ze starego PS CS5, ale to kwestia przyzwyczajenia.
Starego ? mam CS3 - to juz antyk chyba.
Jeśli CS6 jest nowy to CS5 i pozostałe wersję są stare, albo mniej nowe jak kto woli ;)
Instalacja CS6 nadpisuje starą wersję czy jest niezależna?
Instalacja CS6 nadpisuje starą wersję czy jest niezależna?
Jest niezależnie instalowana, po uruchomieniu można też zaimportować ustawienia z wcześniejszego photoshopa.
Czy pojawienie się wersji CS6 oznacza, że zaraz zniknie ze sklepów CS5? Bo właśnie przymierzam się do zakupu...
A czemu nie widzę zdjęcia tylko szachownicę? Aż strach się pytać
hostman22
23-03-2012, 00:57
Czy pojawienie się wersji CS6 oznacza, że zaraz zniknie ze sklepów CS5? Bo właśnie przymierzam się do zakupu...
nie to znaczy że będziesz mógł zrobić upgrade prawdopodobnie tylko do CS6... nowa polityka adobe :)
Motorniczy
23-03-2012, 01:42
Klikajac na belke otwartego dokumentu prawym myszki mamy nowa opcje - "Reveal in Explorer" , jak dla mnie to ogien , male a cieszy :) Ciekawe co dalej , czas "porobic" cos :)
Władca Pixeli
23-03-2012, 03:03
nie to znaczy że będziesz mógł zrobić upgrade prawdopodobnie tylko do CS6... nowa polityka adobe :)
Wygląda na to, że właścicielom Adobe zaczyna odbijać palma. W ubiegłym roku wprowadzili nową zasadę upgrade tylko z poprzedniej wersji. Pod naciskiem użytkowników przedłużyli stare zasady ale tylko do końca tego roku.
Wprowadzają jakieś nowe licencje na miesiąc.
Bałagan jest tak duży, że na różnych stronach Adobe jest wiele sprzecznych informacji.
Niestety bałagan w Adobe mnie nie dziwi. Kilka lat temu robiłem upgrade z pakietu CS1 i firma Adobe twierdziła, że upgrade nie przysługuje bo takiego pakietu nigdy nie sprzedawała :shock:
Po kilku tygodniach walki z Adobe lokalny dystrybutor sprzedał pełny pakiet CS3 w cenie upgrade, bo oni mieli też już dość dyskusji z Adobe.
P.S.
Pani w Adobe USA twierdziła, że upgrade przysługuje tylko kiedy kupuje się bezpośrednia u nich w firmie a nie przysługuje kiedy kupuje się w sklepie. :mrgreen:
Tylko nie bardzo mam z czego robić ten upgrade, skoro dopiero zamierzam nabyć CS :).
Kilka dni temu widziałam w 2 sklepach promocję na CS5, teraz nagle zniknęła, a w jednym w nich zasoby CS5 "na wyczerpaniu" :|
Brajan73
23-03-2012, 09:40
Czy ktoś wie gdzie jest tak zachwalana "funkcja usuwania rozmycia ze zdjęć"? Nie znalazłem, a w filmach (tutorialach) ani słowa na ten temat.
http://youtu.be/xxjiQoTp864
Szukałem ale nie znalazłem, czy ktoś wie gdzie w nowym CS6 można włączyć ten pasek zaznaczony na czarwono (na zdjęciu poniżej), aby był w tym miejscu jak w CS5?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img141.imageshack.us/img141/479/32020634.jpg)
Tak samo jak w wersjach nizszych i w tej udalo mi sie "cos zepsuc" ;)
Przy szparowaniu obiektu, gdy mam powiekszenie np. 200% i obraz nie miesci sie w polu roboczym,
naciskam spacje (czyli narzedzie Hand Tool) zeby przesunac obrazek wewnatrz pola roboczego
i po chwili takiej pracy nie daje sie juz przesunac obrazka. Mozna go zmniejszyc,
ale nawet jesli caly jest widoczny w polu roboczym nie mozna go po nim przemieszczac.
Dopiero zamkniecie zaznaczenia powoduje, ze Hand Tool dziala jak trzeba.
Oczywiscie pracuje w widoku Pelnego Ekranu z Paskiem menu,
bo w widoku standardowym nie da sie poruszac obrazka po polu roboczym...
Kilka lat temu duzo szparowalem i pamietam ze mocno mnie to wkurzalo, teraz sie w to dawno nie bawilem
i akurat dzisiaj w PS6 potrzebowalem cos wyciac i tu zonk....
studiofocus
23-03-2012, 15:05
W photoshopie coraz więcej elementów after effect'a, kombajn 2d&3d w jednym coraz bliżej.
Nie koniecznie uważam to za zaletę, do zabawy 3d są inne programy..
A jak dobrze wiemy, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego jak otwieram zdjęcie mam czarno białą szachownicę?
zamiast zdjecia??
w PS w taki sposob (szachownica) pokazywana jest przestrzen gdzie nie ma zadnych elementow, przezroczysta...
Niestety cos czuję że to problem sprzętowy a nie programowy. Zauważyłem ze jak otwieram zdjęcie to widać trochę zdjęcie np połowę zdjęcia. Gdy je zmniejszę pokrętłem myszy od razu robi się szachownica i już go nie widać.
PS No i doszedłem... do rozwiązania wyłączyłem w preferencjach graphic procesor i widzę obrazek eureka
jesli juz odkryles ze to gpu jest winne to sprobuj
- zaktualizowac sterowniki karty graficznej do najnowszej wersji
a po aktualizacji wyprobuj rozne ustawienia wspomagania gpu przez PS - pref -> performance -> gpu -> advanced
moze advanced sie krzaczy a standard juz pojdzie
Czy instalacja wersji beta wyklucza wypróbowanie wersji 30 dniowej finalnej ?
Grzesiulla, backup systemu, zależnie od wielości poinstalowanych duperel, to góra 30 min., więc przed istalacją wersji próbnych, tak jak teraz z CS6, wystarczy go zrobić na wszelki wypadek.
I po kłopocie.
Windmill_PL
30-03-2012, 14:03
Czy ktoś wie gdzie jest tak zachwalana "funkcja usuwania rozmycia ze zdjęć"? Nie znalazłem, a w filmach (tutorialach) ani słowa na ten temat.
http://youtu.be/xxjiQoTp864
Przyłączam się do pytania. Bardzo chciałbym ta funkcje przetestować, a niestety nie mogę znaleźć :-(
szymek2327
11-04-2012, 12:11
Czy ktoś doradzi jak przerzucić wtyczki NIK do CS6 z poprzedniej CS5? Od nowa instalować czy jak?
Czy ktoś doradzi jak przerzucić wtyczki NIK do CS6 z poprzedniej CS5? Od nowa instalować czy jak?
ja instalowałem od nowa.
Przyłączam się do pytania. Bardzo chciałbym ta funkcje przetestować, a niestety nie mogę znaleźć :-(
Również szukam jakiś informacji w temacie.
Może ktoś coś wie?
IMHO, mimo kilku poprawek, zmian, "nowosci", jesli komus nie zalezy na bawieniu sie content-aware z takimi samymi zdjeciami, na jakich prezentuja to filmiki Adobe ;), to gra nie warta swieczki. Nooo... chyba, ze akurat CS6 jest dla kogos ostatnia mozliwoscia upgrade'u, albo zalezy mu na nowym ACR. Co wersja to coraz mniej istotnych rzeczy, a wiecej zabawek. Z rzeczy faktycznie istotnych -- mi nadal brakuje mozliwosci korekcji znieksztalcen beczkowatych. Zamiast tego moge sobie drzewka na polu (bron boze z tlem innym niz czyste niebo) przesuwac. ;)
A czy nowy ACR posiada lokalną korekcję WB?
A czy nowy ACR posiada lokalną korekcję WB?Tak
Głupio się przyznać ale przeglądam i nie bardzo wiem w jaki sposób to zrobić?
2pompony
29-04-2012, 22:09
Użyj pędzla. Jeśli masz najnowszą wersję, jednym z suwaków pędzla jest WB.
Moja wersja to 7.0 i wlasnie brak tego suwaka. Jutro na nowo podmienie plik acr tylko musze sprawdzic czy w trialu mozna tak zrobic
Ktoś wcześniej pytał i nie było odpowiedzi. Nie ma w CS6 funkcji "wyostrzania poruszonych zdjęć".
czyli wodotryskow z tego co piszecie nowa wersja nie ma.
Choc widzialem info ze jednak bedzie ostrzyl poruszone zdjecia...
Ps.
Plan mam kupic cs. Wybiore 5 chyba...
Dla kogos kto nigdy nie uzywal cs bedzie chyba i tak dobrze.
CS6 kosztuje przecież tyle samo co CS5, nie widzę żadnego sensu w kupowaniu wersji CS5 w tej chwili...
Może ktoś po chłopsku napisać o co chodzi w tym komunikacie pojawiającym się po uruchomieniu PS CS6 pl ? ...grzebie,grzebie i nie wiem o co tu chodzi..?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/5201bd3ad832cbadm-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5201bd3ad832cbad)
Może ktoś po chłopsku napisać o co chodzi w tym komunikacie pojawiającym się po uruchomieniu PS CS6 pl ? ...grzebie,grzebie i nie wiem o co tu chodzi..?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/5201bd3ad832cbadm-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5201bd3ad832cbad)Przeciez jest wyraznie napisane… Nie rozumiem, czego nie rozumiesz.
Jaki sprzęt graficzny nie jest oficjalnie obsługiwany ? Mój laptop toshiba satellite P100-387 czy monitor Eizo bo tylko to jest w danej chwili podłączone ?
...tego nie rozumię.
...a może chodzi o coś innego ?
Jaki sprzęt graficzny nie jest oficjalnie obsługiwany ? Mój laptop toshiba satellite P100-387 czy monitor Eizo bo tylko to jest w danej chwili podłączone ?
...tego nie rozumię.
...a może chodzi o coś innego ?Przeczytales caly komunikat? Czy wspomniany w nim „procesor graficzny” to laptop, czy moze monitor Eizo? :) Klania sie dedukcja na poziomie pierwszych klas szkoly podstawowej…
OK ...ale zaćma :-) Dzięki za oświecenie stig :-) !
Przemek Paśnik
15-05-2012, 22:31
Ok, może nie doczytałem, ale: przy skalowaniu obrazu (redukcji rozmiaru w px) nowy PS chyba wyostrza zdjęcie. Albo mi padło na gały, albo tak jest i to wyostrzanie przywalane jest z automatu. Wie ktoś, jak to wyłączyć? Z góry dziękuję za pomoc :-)
Ok, może nie doczytałem, ale: przy skalowaniu obrazu (redukcji rozmiaru w px) nowy PS chyba wyostrza zdjęcie. Albo mi padło na gały, albo tak jest i to wyostrzanie przywalane jest z automatu. Wie ktoś, jak to wyłączyć?Może w okienku skalowania? A jesli na stale, to moze… w preferencjach? :) Przeciez jak wol stoi „bicubic automatic” – co nie trudno sie domyslec, dobiera algorytm resamplingu w zaleznosci od operacji (redukcja lub „dmuchanie” pikseli).
Przemek Paśnik
15-05-2012, 22:39
W sumie racja. W poprzedniej wersji zostawiałem zawsze bicubic automatic, a efekt nie był aż tak drastyczny, dlatego się dziwię. No cóż, czas przywyknąć
No cóż, czas przywyknąćRaczej nadal trzymac sie tego, ze automaty rzadko sie sprawdzaja. Lepiej pilnowac wybranego algorytmu podczas skalowania (i okreslic konkretny w akcjach), niz sie przyzwyczajac do tego, ze czasami efekt koncowy moze nie wygladac tak, jak bys sobie tego zyczyl. :)
Ja nie zauważyłem żadnych istotnych różnic w stosunku do CS5. Może tylko to że panel adjustment z boku bardziej mi odpowiada. Kadrowanie doprowadza mnie do szału w tej postaci, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Ogólnie kilka dni pracowałem normalnie na CS6 i było ok, ale bez rewelacji więc wymieniać nie warto. Możliwość odzyskania niezapisanych plików może być dużym plusem na Windowsie. Jak pracowałem na tym systemie parę razy zdarzyło mi się utracić nawet kilka godzin cennej pracy - dla tej funkcji może warto.
Dla mnie szóstka jest nieużyteczna dopóki poszczególni producenci wykorzystywanych przez ze mnie w PSie wtyczek nie potwierdzą ich pełnej kompatybilności z tym świeżakiem.
Dla mnie szóstka jest nieużyteczna dopóki poszczególni producenci wykorzystywanych przez ze mnie w PSie wtyczek nie potwierdzą ich pełnej kompatybilności z tym świeżakiem.
Wszystkie wtyczki te co w 5 chodzą mi i w 6 ( a mam ich duuużo ).
Również robiłem próby z trialem PSa, ale wolę pewność, więc zaczekam na oficjalne potwierdzenia, albo nowe wersje wtyczek.
ps.
Muszę odpocząć od tego forum, bo jakiś ... zaczął mnie moderować i to już chyba dwukrotnie, więc za trzecim razem musiałbym opluć raczej tego ... :D
Właśnie od Dzisiaj nie mogę uruchomić CS6. Trial był na określoną ilość uruchomień, czy czasowy? Cena na nowego CS jest jednak w miarę atrakcyjna no i chyba się zdecyduję.
U mnie w trialu pisało na 30 dni.
Ja właśnie włączyłem i nadal działa, mam od 16 kwietnia, więc raczej nie na 30 dni.
Właśnie otrzymałem mail z Adobe, że wersja CS6 trial działa tylko do 31.05.2012
i ja tez dostalem maila od nich o tej tresci
step.tom
27-05-2012, 01:15
Witaj , Powiedz proszę czy pracujesz na 64 bit? Pytam dlatego gdyż koresponduję już tydzień z supportem NIK'a w temacie kompatybilności z wersją WIN 7 x 64. Niestety u mnie nie instaluje "upgrade" dla 64 bit, natomiast pod 32 bit pracuje.
Szukam przyczyn i może podobnej sytuacji u kogoś... NIK twierdzi że to moja wina i instalacji PS CS6 ( to nie jest trial - to wersja komercyjna ) a Adobe że wina NIK'a. I tak w kółko Macieju...
Ja przed instalacją CS6 odinstalowałem NIKa i CS5. Na czystej instalacji wtyczki działają bez problemów na 64 bit (Win7 HP 64).
Ja przed instalacją CS6 odinstalowałem NIKa i CS5. Na czystej instalacji wtyczki działają bez problemów na 64 bit (Win7 HP 64).
Niczego nie odinstalowywałem przed instalacją CS 6 ( pracowałem wcześniej na CS5-64bit - oczywiście uaktualnianej do wersji 5.5 ). Pracuję na Win 7 64 bit. Po wgraniu Beta CS6 jeszcze raz instalowałem wtyczki, w oknie wtyczek pojawił mi się:
CS6 32bit
CS6 64bit
CS5 32bit
CS5 64bit
i nie było żadnego problemu, NIK ( CE4, Viveza2, SEP2, Define2, SP2 i HDR ) się spokojnie zainstalował i działa
step.tom
27-05-2012, 11:22
Niczego nie odinstalowywałem przed instalacją CS 6 ( pracowałem wcześniej na CS5-64bit - oczywiście uaktualnianej do wersji 5.5 ). Pracuję na Win 7 64 bit. Po wgraniu Beta CS6 jeszcze raz instalowałem wtyczki, w oknie wtyczek pojawił mi się:
CS6 32bit
CS6 64bit
CS5 32bit
CS5 64bit
i nie było żadnego problemu, NIK ( CE4, Viveza2, SEP2, Define2, SP2 i HDR ) się spokojnie zainstalował i działa
Czyli u mnie coś nie Hallo. W oknie instalatora widzę tylko CS6 32bit.
Jeszcze raz dzięki.
No to pytanie do Forumowiczów,
Opłaca się robić upgrade z CS5 do CS6? To w sumie prawie 700 PLN, przynajmniej ja taką ofertę dostałem.
Chodzi mi o stosunek jakość/szybkość/nowości do ceny upgradu.
Pozdrawiam,
AMI
Przełomu cs6 nie wnosi żadnego do PSa, więc dopłacanie siedmiu stówek w sumie niemal tylko za zmianę koloru interface, to dobre prędzej dla ekscentryków. :)
step.tom
30-05-2012, 12:33
No to pytanie do Forumowiczów,
Opłaca się robić upgrade z CS5 do CS6? To w sumie prawie 700 PLN, przynajmniej ja taką ofertę dostałem.
Chodzi mi o stosunek jakość/szybkość/nowości do ceny upgradu.
Pozdrawiam,
AMI
Chyba pierwszy raz przyznam że nie warto, zakładając że się nie jest jak ja 'ekscentrykiem'. Po za mocno przekonfigurowanym ( w stosunku do CS 5 ) crop tool i kilkoma innymi kosmetycznymi wodotryskami to CS 6 niczym nie ustępuje CS 5. Wręcz bym się pokusił, że nowy ACR jest mniej intuicyjny niż w wersji CS 5. Reorganizacja suwaków ( białe i światło) powiem że nie ułatwia pracy jak to było w CS 5. Oczywiście to pojęcie względne bo więcej opcji ponoć poprawia pracę ale nie zawsze jej ergonomię. Plusik jeszcze mały dla wersji Extended za panel 3D. Chyba trochę bardziej poręczny niż "Rapousse" w CS 5.
Ot moje subiektywne zdanie...
Chyba pierwszy raz przyznam że nie warto, zakładając że się nie jest jak ja 'ekscentrykiem'. Po za mocno przekonfigurowanym ( w stosunku do CS 5 ) crop tool i kilkoma innymi kosmetycznymi wodotryskami to CS 6 niczym nie ustępuje CS 5. Wręcz bym się pokusił, że nowy ACR jest mniej intuicyjny niż w wersji CS 5. Reorganizacja suwaków ( białe i światło) powiem że nie ułatwia pracy jak to było w CS 5. Oczywiście to pojęcie względne bo więcej opcji ponoć poprawia pracę ale nie zawsze jej ergonomię. Plusik jeszcze mały dla wersji Extended za panel 3D. Chyba trochę bardziej poręczny niż "Rapousse" w CS 5.
Ot moje subiektywne zdanie...
Dziękuję za opinie!
Pozdrawiam,
AMI
Władca Pixeli
01-06-2012, 05:02
Po za mocno przekonfigurowanym ( w stosunku do CS 5 ) crop tool i kilkoma innymi kosmetycznymi wodotryskami to CS 6 niczym nie ustępuje CS 5.
Na wielu stronach nowy crop opisywany jest jako rewolucja. Dla mnie jest to rewolucja tyle, że październikowa :mrgreen:
Już po kilku minutach pracy szukałem na internecie jak ustawić po staremu.
Stara metoda pracuje dużo bardziej płynnie.
Na wielu stronach nowy crop opisywany jest jako rewolucja. Dla mnie jest to rewolucja tyle, że październikowa :mrgreen:
Już po kilku minutach pracy szukałem na internecie jak ustawić po staremu.
Stara metoda pracuje dużo bardziej płynnie.
Wszystko jest kwestią przyzwyczajeń i nawyków.
Po krótkim okresie adaptacji, nie wyobrażam sobie już pracy ze starą metodą cropowania. Jak dla mnie ta nowa jest genialna.